Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευθύνες μηχανικού


acnt

Recommended Posts

Χαίρετε.

Ανοίγω αυτό το θέμα διότι προσωπικά εμένα με έχει κουράσει η φράση "ευθύνες μηχανικού". Και δεν αναφέρομαι στους συναδέλφους που την χρησιμοποιούν, όσο στο κατεστημένο που την επιβάλλει.

Γιατί οι μηχανικοί να έχουν τέτοιες ευθύνες; Γιατί για ένα σπίτι να υπογράφουμε τρεις υπεύθυνες δηλώσεις; Γιατί ο επιβλέπων μηχανικός να ανέχεται αυτή την εφ' όρου ζωής δαμόκλειο σπάθη πάνω απο το κεφάλι του;

 

Φταίει ο μηχανικός εάν είπε κάτι στον σιδερά και εκείνος τον έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια; Δηλαδή, ας μου πει κάποιος πως τιθασεύεις ένα σιδερα που είτε δεν ξέρει, είτε δεν θέλει να κάνει όσα του λες, είτε επι τούτου δεν τα κάνει για να σου κάνει κακό; Γιατί στην επίβλεψη να μην έχω δέκα κόλλες αναφοράς στις οποίες να γράφω τις παρατηρήσεις μου, να λέω ποιές δεν έγιναν και μετά να το δίνω για υπογραφή στον ιδιοκτήτη και πρωτοκόλληση στην αστυνομία, να φύγει απο πάνω μου η ευθύνη και να πάει όπου θέλει;

 

Γιατί τα πιο σημαντικά επαγγέλματα στις οικοδομές (μπετατζής-σιδεράς) δεν έχουν πιστοποιημένο χαρτί άσκησης επαγγέλματος και δεν υπογράφουν πουθενά; Γιατί ο μπετατζής να ρίχνει νερό στο σκυρόδεμα χωρίς καμία ευθύνη; Γιατί να παίζει κλωτσομπουνίδια ο μηχανικός με τον σιδερά για να κάνει αγκυρώσεις;

 

Γιατί να είμαστε το μόνο επάγγελμα που έχει τόσες ευθύνες σε μη πιστοποιημένα υλικά με φτηνότατες εφαρμογές τους από ανειδίκευτα συνεργεία και θεωρητικά, πολύ αυστηρές, προκαθορισμένες και εξειδικευμένες όσο και απαιτητικές μεθόδους εφαρμογής;

 

Τελικά, μήπως ρίχνουμε οι ίδιοι πολλές ευθύνες στους εαυτούς μας;

Link to comment
Share on other sites

Για αυτό μην κατηγορούμε τον κάθε Ε.Α.Κ που σου λέει κάνε τοιχείο 2μετρο με nv>0.60...

Κάτι ξέρουν οι νομοθέτες , δεν κατέβηκαν από τον Άρη ούτε ζούνε στον κόσμο τους.

Το τοιχείο είναι το πιο απλό κατασκευαστικό στοιχείο για να παραληφθεί ο σεισμός γιατί αν περιμέναμε να κάνουμε ικανοτικούς στο γιαπί με τις αγκυρώσεις που φτιάχνουνε άστα να πάνε...

Επίσης θα συμφωνήσω για την συνυπογραφή του μπετατζή..αυτός καθορίζει το πότε και πως θα πέσει το μπετόν και αυτός καλουπώνει..τα πιο βασικά δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

acnt και nik

100% σωστά αυτά που αναφέρεται. Πιστεύω ότι αυτή η "αιώνια ευθύνη" όμως μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό πίεσης από μέρους μας για να γίνονται τα πράγματα όπως εμείς επιθυμούμε στην κατασκευή. Δηλαδή αν δεν γίνεται κάτι σύμφωνα με τις οδηγίες μας είτε να "ξηλώνουμε" δουλειές είτε ακόμη και να παραιτούμαστε. Φυσικά αυτές οι αποφάσεις είναι αντιεπαγγελματικές και είναι οι έσχατες λύσεις. Ομως πιστέψτε με, σας βεβαιώνω από προσωπική εμπειρία ότι είναι οι πιο αποδοτικές. Και εξηγούμαι: φυσικά θα έρθεις σε αντιπαράθεση με ιδιοκτήτες και συνεργεία, όμως σε τελική ανάλυση και οι δύο θα ξέρουν ότι έχεις δίκιο (μιλάμε φυσικά για λογικές απαιτήσεις από την πλευρά σου). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πιθανόν να θεωρηθείς παράξενος και "ψείρας". Πιστέψτε όμως στην επόμενη δουλειά με αυτό το συνεργείο η δουλειά τους θα είναι πάρα πολύ καλύτερη. Οσον αφορά τον ιδιοκτήτη, σίγουαρα θα ακούσετε παράπονα, όμως σίγουρα θα αναγνωριστεί το δίκιο σας. Επίσης να είστε σίγουροι, ότι ότι και να κάνετε για έναν ιδιοκτήτη, πολύ σπάνια θα ακούσετε μια καλή κουβέντα ή ένα "ευχαριστώ" και σπάνια θα σας φέρει μια επόμενη δουλειά (αναφέρομαι σε ιδιώτες). Περισσότερες δουλειές θα σας έρθουν από ανθρώπους των συνεργείων με τα οποία είχατε συγκρουστεί στο παρελθόν.

Ελπίζω να μην σας κούρασα πρωί-πρωί, αλλά διάβασα την δημοσίευση μόλις γύρισα "φτιαγμένος" από οικοδομή.

Link to comment
Share on other sites

Όταν κάποιος έχει οικονομικό πρόβλημα βάζει πολύ νερό στο κρασί του. Αν δεν έχει μπορεί να κάνει αυτά που λες με τα οποία συμφωνώ. Δυστυχώς όμως πάντα θα υπάρχουν οι επαγγελματίες με οικονομικές δυσκολίες και αυτό σ' όλα τα επαγγέλματα.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη συμφωνώ με αυτά που λες. Πιστεύω όμως ότι μακροπρόθεσμα αυτή η τακτική έχει και οικονομικά οφέλη. Δυστυχώς όμως βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να πιεστείς όπως λες. Ασφαλώς ένας μηχανικός στο ξεκίνημα του έχει δυσκολίες. Ομως πιστεύω ότι πρέπει οι νεώτερες γενιές μηχανικών να επιμείνουν περισσότερο στο να εκλείψουν παλαιές νοοτροπίες τόσο μηχανικών όσο και συνεργείων.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με acnt . Εδω ενα παιχνιδι των 3 Ε για να κυκλοφορησει θελει πιστοποιηση , ποσο μαλλον ενα κτιριο αξιας χιλιαδων Ε στο οποιο μενουν ανθρωποι με αξια ζωης ανεκτιμητα ΕΥΡΩ.

 

Ειδικα με τα σιδερα ειναι ο κακος χαμος:Ο εργολαβος εχει καλουπατζη . Ο καλουπατζης εχει μαντρα που συνεργαζεται. Εκει , αλλος εμπορευεται , αλλος κοβει και εξωτερικο συνεργειο τοποθετει. Και αρχιζουμε με τις αγκυρωσεις πχ. Ο ενας λεει ετσι μου τα κοψανε ,ο αλλος αυτοι δεν τα σπασανε, ο αλλος εγω μονο πουλαω. Αντε να βγαλεις ακρη και να βρεις τον υπευθυνο.

 

Αλλα φιλε acnt ως προς το

 

να φύγει απο πάνω μου η ευθύνη και να πάει όπου θέλει

 

η ευθυνη δεν προκειται να φυγει απο πανω μας . Απλως θα υπαρξουν και συνυπευθυνοι. Ισως το μονο που θα γλυτωναμε ειναι αστικες ευθυνες ( αγωγες αποζημιωσης κλπ) διοτι θα λεγαμε "εγω σας τα ειπα εσεις προχωρησατε" αλλα οχι απο τις ποινικες.

 

Αλλα και παλι μπορει να σου πει ενας δικαστης καλα αφου το διαπιστωσες γιατι δεν παραιτηθηκες ή δεν ζητησες διακοπη εργασιων ? Δεν ειναι μια σιωπηρη συναινεση ?

 

Μηπως θα επρεπε κατα την παραγγελια σκυροδεματος να ζητειται και εγκριση του μηχανικου για την σκυροδετηση ?. (Δεν την δινεις).Πιο ηπιο και προληπτικο μετρο απο το να ζητησεις διακοπη εργασιων εκ των υστερων.

 

ΥΓ. Καλα ειπε ενας συναδελφος σε αλλη συζητηση να εχουμε ετοιμα τα διαβατηρια. Που ξερεις.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί τα πιο σημαντικά επαγγέλματα στις οικοδομές (μπετατζής-σιδεράς) δεν έχουν πιστοποιημένο χαρτί άσκησης επαγγέλματος και δεν υπογράφουν πουθενά; Γιατί ο μπετατζής να ρίχνει νερό στο σκυρόδεμα χωρίς καμία ευθύνη; Γιατί να παίζει κλωτσομπουνίδια ο μηχανικός με τον σιδερά για να κάνει αγκυρώσεις;

 

Συμφωνώ με το συνάδελφο, ότι θα έπρεπε εμείς οι ίδιοι να απαιτήσουμε από τα συνδικάτα των εκάστοτε μαστόρων που μπαίνουν μέσα στην οικοδομή να έχουν κάποια πιστοποιήση και να υπογράφουν ότι παρέδωσαν την οικοδομή σύμφωνα με τα σχέδια.

Δεν είναι δυνατόν να είσαι στην οικοδομή 8 ώρες την ημέρα, πάνω από το καφάλι του κάθε εργάτη, για να δέις αν δόνησε σωστά ή αν έδεσε καλά τα σίδερα. Ούτε είναι δυνατόν να στηρίζεσαι στην ευσυνειδησία του κάθε μάστορα αλλά και στις γνώσεις που έχει, αν όντως τις έχει.

 

Δυστηχώς είμαστε τελίως απροστάτευτει από το νόμο και από το κράτος . Έχουν βρει κάποιον να αναλάβει την ευθύνη. Τώρα αν όντως μας αντιστοιχεί η ευθύνη αυτή....

Link to comment
Share on other sites

Έχουν βρει κάποιον να αναλάβει την ευθύνη.

 

Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα!!! Είμαστε ΤΑ κορόιδα!

 

Η έννοια της "διακοπής εργασίας" τί νόημα έχει; Είναι δική μου η οικοδομή να το κάνω αυτό; Και τί σημαίνει αυτό; Πάω στην αστυνομία και ακολουθώ μια διαδικασία και μετά οι αστυνόμοι παν στην οικοδομή και διώχνουν τα μαστόρια... Το μπετό-σούπα έχει πέσει ήδη και αν δεν έχει πέσει μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η διακοπή μπορεί να έχει πέσει ακόμα ένας όροφος!!!

Link to comment
Share on other sites

Ένας τρόπος να είσαι κάπως εξασφαλισμένος για να ξέρεις και μετά από χρόνια από το τέλος μιας οικοδομής ποιος έκανε τι, είναι να τους βάζεις να υπογράφουν στο ημερολόγιο εργασιών μαζί με κάποιες παρατηρήσεις που τους κάνεις. Το ίδιο και για τον ιδιοκτήτη, δηλαδή μια υπεύθυνη δήλωση ότι αυτος έκλεισε τον ''ημιυπαίθριο'', έτσι ώστε να μην το παίζουν σουφλίαδες μετά οτι δεν ήξνερα και ότι ο μηχανικός μου το έκανε.

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί, να μην δώσει υπεύθυνη δήλωση για το ρεύμα να απαιτήσει εγγράφως ξήλωμα εργασίων - κατά την γνώμη του αυθαίρετων κλπ.

 

Η διαφορά στην πράξη είναι ότι όποιος ακουλουθήσει κατά γράμμα το νόμο, την έχει βαμμένη....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.