Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατατμηση εκτος σχεδίου- Ιδιοκτησιακο καθεστως


Recommended Posts

@Casandra Noμίζω ότι έχω πλέον αντιληφθεί τι ψάχνεις. Ο κληρονόμος έχει το 50% αλλά το άλλο 50% αν δεν το αποδεχτεί κανείς θα είναι μεγάλο πρόβλημα να έχει συνιδιοκτήτη το Δημόσιο. Η συνιδιοκτησία είναι έτσι και αλλιώς πρόβλημα. Πόσο μάλλον να έχεις συνιδιοκτήτη το Δημόσιο. Όπως προανέφερε ο Δημήτρης θα πρέπει να συζητήσετε με τον δικηγόρο της υπόθεσης εάν υπάρχουν άλλοι κατά σειρά κληρονόμοι που δεν έχουν αποποιηθεί και θέλουν να αποδεχτούν το άλλο 50%. Δεύτερον και εδώ δεν μπορούμε (και δεν πρέπει) να πούμε περισσότερα, εάν υπάρξει διαθήκη η οποία να ορίζει τον εν ζωή αδερφό ως κληρονόμο του 50% (μπλέχει το πράγμα...). Όπως σωστά ανέφεραν οι συνάδελφοι, ακόμη και αν υπήρχε διαθήκη και έστω ότι ο διαθέτης όριζε μια εκ διαθήκης κατάτμηση (5.000+5.000 τμ) και έστω ότι μια τέτοια κατάτμηση επιτρέπονταν από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις (περιοχή εκτός νατούρα, κλπ), τα προκύπτοντα γήπεδα δεν θα είχαν οικοδομησιμότητα καθώς για να είναι οικοδομήσιμα θα έπρεπε να είχαν ελάχιστο πρόσωπο 25 μ σε αναγνωρισμένο με ΦΕΚ προ 23 δρόμο.  Τώρα για την άτυπη κατάτμηση (έστω ότι αποδεικνύεται ) που αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος tetris και πάλι πρόβλημα διότι έχουμε και την απόφαση 176/23 του ΣτΕ που απαιτεί πρόσωπο και για τα προ 2003 γήπεδα. Νομίζω ότι έχουμε θίξει όλες τις πιθανές επιλογές και εκδοχές του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 73
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας!

Να ρωτήσω κάτι ακόμα (άσχετο με το προαναφερθέν θέμα). Έχω σε μια δωρητήρια πράξη του 1940 ένα ακίνητο (γήπεδο) για το οποίο δεν υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για το ποιο είναι, παρά μόνο για την ευρύτερη τοποθεσία του. Υπάρχει άραγε δυνατότητα εντοπισμού του? Σκέφτηκα να δω όλα τα οικόπεδα σε εκείνη την περιοχή που δεν έχουν ιδιοκτήτη και να κάνω μια αρχή από εκεί. Και να καταλήξω σε πχ 4-5 και να προσπαθήσω να δω μήπως βρω κάποια άκρη αν είναι κάποιο από αυτά. Υπάρχει τρόπος να βρω τους ιδιοκτήτες στα γειτονικά οικόπεδα? Πρόκειται για μια κάπως απομονωμένη περιοχή. 

Link to comment
Share on other sites

Ωχ κατάλαβα...Από κανένα κτηματολόγιο δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν ιδιοκτήτες, σωστά? Ή από υποθηκοφυλακείο. 

Ευχαριστώ!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@Casandra Πρόκειται για δικό σου συγγενικό ακίνητο; Σίγουρα τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν το γήπεδο έχει εγκαταλειφθεί από προηγούμενες γενιές και ενδεχομένως να έχε χαρακτηριστεί και δασικό. Μια καλή αρχή είναι αυτό που προτείνει ο συνάδελφος. Επιτόπια έρευνα εστιάζοντας σε μεγαλύτερους σε ηλικία μήπως και θυμούνται είτε τον αρχικό ιδιοκτήτη ή τους όμορους και έτσι περιοριστεί η ακτίνα αναζήτησης. Λογικά η περιοχή θα είναι υπό κτηματογράφηση .

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για ακίνητο κοντινού μου προσώπου και προσπαθώ να βοηθήσω (όχι δικό μου). Νομίζω ότι δεν είναι δασικό γιατί η περιοχή αυτή δεν έχει δασικά.  Πάντως σίγουρα ήταν παρατημένο. Ο αρχικός ιδιοκτήτης αναφέρεται στην δωρητήρια πράξη που είχε κάνει το 1940, επίσης αναφέρεται ο άνθρωπος στον οποίον το δωρίζει (έχει αποβιώσει) και από ότι βλέπω τώρα, αναφέρονται τα ονόματα των 2 ιδιοκτητών που συνορεύει. Άρα λάθος το έθεσα το θέμα πάλι (συγνώμη είμαι καινούρια στο αντικείμενο). 

Το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσα να εντοπίσω το ακίνητο για το οποίο γνωρίζω την ευρύτερη τοποθεσία και τους 2 ιδιοκτήτες με τους οποίους είχε σύνορο το 1940 (ούτε ξέρω αν είναι οι ίδιοι...)

 

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχει γίνει κάποια άλλη μεταγενέστερη συμβολαιογραφική πράξη η οποία να συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, η επιτόπια έρευνα είναι το ξεκίνημα. Σκέφτομαι και μια άλλη λύση. Να γίνει έρευνα τίτλων από δικηγόρο στην μερίδα τόσο του ιδιοκτήτη (μήπως υπάρχει μεταγενέστερος τίτλος) όσο και των όμορων. Μετά με αντιπαραβολή ονομάτων και τοπωνυμίων ίσως βρεθεί η άκρη. Όμως, όπως και να γίνει θα πρέπει να υποδειχθούν τα όρια του γηπέδου (αν δεν έχει καταπατηθεί).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σας. Με τις χρήσιμες πληροφορίες σας, κατάφερα και εντόπισα το γήπεδο που αναζητούσα. Σας ευχαριστώ πολύ! Βρήκα ότι είναι ΔΔ (δασικό?) και έχει καταπατηθεί κατά ένα μέρος από ένα ξενοδοχείο, το οποίο έχει κάνει κάποιες ενέργειες για να το αποχαρακτηρίσει (για το τελευταίο -για τις ενέργειες-δεν είμαι σίγουρη αν κατάλαβα καλά. Θα το ψάξω). 

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα, για άλλο γήπεδο: η άτυπη κατάτμηση πώς αποδεικνύεται? Με μάρτυρες? Πρέπει να συμπεριληφθεί συμβολαιογράφος? Επίσης εκ διαθήκης κατάτμηση πρέπει να προσδιορίζεται ρητά ή αρκεί να αναφέρεται ότι ένας παίρνει το 50% και ο άλλος το άλλο 50%? Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.