Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αύξηση πάχους πλάκας επικαλύψεως για υδατοστεγανότητα;


 

Recommended Posts

Συνάδελφοι θέλω την γνώμη ενός Πολ. Μηχανικού:

 

Είμαι στο στάδιο σκυροδέτησης της πλάκας οροφής οικοδομής σχετικά κοντά στην Θάλασσα (1km).

Ο Μηχανικός μου πρότεινε αντί για το προγραμματισμένο μπετό 20cm στην μέση της πλάκας και 15cm στις άκρες (ρύση) να βάλουμε άλλα 10 cm απο πάνω ούτως ώστε να διαφυλάξουμε τον οπλισμό απο υγρασίες. Μου είπε πως oύτως ή άλλως θα πρέπει μετά το ασφαλτόπανο και τα DAU να βάλουμε μπετόν όπότε ίσως είναι καλύτερα να δημιουργήσουμε απο τώρα ένα ενιαίο στρώμα μεγαλύτερου πάχους σκυροδέματος.

 

Ποιά η γνώμη σας;

 

ΥΓ Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, εμπιστεύομαι τον μηχανικό μου (είναι φίλος) απλά δεν έχω πειστεί ότι το μεγαλύτερο πάχος σκυροδέματος θα μου δώσει κάτι παραπάνω σε υγρομόνωση.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μελέτη; Αν ναι, θα κάνετε ό,τι λέει η μελέτη. Αν όχι, μην κάνετε τίποτα.

 

Αλλά το να κάνετε κάτι διαφορετικό από ό,τι ορίζει η μελέτη, είναι φρόνιμο;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, η μελέτη που έχει γίνει απο τον ίδιο έχει το πάχος που ανέφερα. Απλά μου προτείνει για καλύτερα να αυξήσουμε το πάχος πρίν πέσει το μπετόν. Ρωτάω αν τα 10cm παραπάνω πάχος σκυροδέματος που προσθέτουν κάτι εκτός απο κόστος και βάρος.

Link to comment
Share on other sites

Ο Μηχανικός μου πρότεινε αντί για το προγραμματισμένο μπετό 20cm στην μέση της πλάκας και 15cm στις άκρες (ρύση) να βάλουμε άλλα 10 cm απο πάνω ούτως ώστε να διαφυλάξουμε τον οπλισμό απο υγρασίες.

 

Άλλαξε μηχανικό, ποτέ δεν είναι αργά!

Ούτε καλουπατζής - που πληρώνεται με το κυβικό - δεν θα το έλεγε αυτό...

Link to comment
Share on other sites

τα κυβικά άντε να είναι 6 το πολύ παραπάνω....δεν είναι εκεί το θέμα...συμφωνείτε όμως πως τα 10cm παραπάνω δεν κάνιυν διαφορά στην υγρομόνωση και αυτό είναι το σημαντικό που κρατάω!

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή στην αρχική μελέτη είχε υπολογίσει το πάχος της πλάκας να είναι 20+10=30εκ.(! ! ! ); . Άλλο τρόπο για την προστασία του οπλισμού δεν έχει να σου προτείνει ;

Link to comment
Share on other sites

Η δημιουργία ρύσεων με το σκυρόδεμα της πλάκας είναι απαράδεκτο γεγονός που εφαρμόζεται στην επαρχία. Φυσικά αυτό γίνετε διότι δεν γίνονται μονώσεις.

Είσαι σίγουρος ότι ο φίλος σου είναι μηχανικός με πτυχίο και όχι εργολάβος?

Εάν είναι μηχανικός τότε δεν πρέπει να του έχεις πολλή εμπιστοσύνη για τις γνώσεις του σε θέματα στατικής

Link to comment
Share on other sites

Άρχισε να τρεχεις μακριά του όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Ελπίζω να άκουσε κάτι τέτοιο απο τον περίπτερα της γειτονιάς σου και όχι απο μηχανικό

 

Καλημέρα σε όλους

 

Χάρης

Link to comment
Share on other sites

Αφού συμφωνήσω με τους παραπάνω θα συμπληρώσω οτι απλο σκυρόδεμα C20/25 είναι υδατοπερατό μέχρι και 40 εκ μέσω του συστήματος των πόρων του. Με λίγα λόγια το μόνο που κάνεις είναι να αυξήσεις την αδρανειακή σου μάζα χωρίς λόγο. Επειδή είσαι κοντά στην θάλασσα με αποτέλεσμα να έχουμε πιθανό κορεσμό βαθμίδος (1χιλιόμετρο) του αέρα/βροχής με άλατα αυτά θα αρχίσουν να διαβρώνουν την όπλιση. Η διάβρωση απο άλατα είναι αυτογενής (μετά την έναρξη δεν χρειάζεται νεά υγρασία διότι την παράγει απο μόνη της). Σε τέτοιες λοιπόν περιπτώσεις θα πρέπει να προσέξεις τις επικαλύψεις σου, να υγρομονωσης το σκυρόδεμα είτε με εξωτερικό είτε με εσωτερικό σύστημα και μετά να σκεφτείς τις ρύσεις σου με ελαφριά σκυροδέματα ή κονίες και την θερμομόνωση σου.

Link to comment
Share on other sites

Η παραπάνω επικάλυψη του οπλισμού δεν βοηθάει σε αυτή την περίπτωση.Έχει ήδη προβλεφθεί από τον κανονισμό η επικάλυψη κοντά σε θάλασσα.

 

Η σωστή μόνωση του δώματος έτσι κ αλλιώς θα προστατέψει τον οπλισμό από διάβρωση.

 

Επίσης, 10 επιπλέον cm σε πλάκα είναι εξωφρενικό νούμερο.Αν θες, ρίξε 1 cm παραπάνω, έτσι κ αλλιώς θα υπάρξει κάθιση κατά τη σκλήρυνση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.