Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψηλό στηθαίο σε μπαλκόνι


Recommended Posts

Αν και είχα συνενοηθεί με τον μηχανικό μου από την αρχή για την μορφή των μπαλκονιών, μόλις παρατήρησα ότι δεν αναφέρεται τίποτα στην στατική μελέτη για ψηλό στηθαίο απο σκυρόδεμα (που είχα ζητήσει) στα μπαλκόνια (σε κάποια σημεία). Σας φαίνεται σωστό αυτό? Με κάποιο πρόχειρο υπολογισμό που έκανα υπολόγισα ότι αυτό θα έχει βάρος >2000Kg. σε 2,2m Χ 5m (πλάτος) μπαλκόνι και φυσικά το στηθαίο είναι στα άκρα. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τις απόψεις σας.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Άν στατική μελέτη εννοείς τους ξυλότυπους τότε δύσκολα θα βρείς κάτι που να αναφέρει το συγκεκριμένο φορτίο στην άκρη του εξώστη. Αυτό φαίνεται στο τεύχος των στατικών υπολογισμών άλλα αν δεν ξέρεις που να κοιτάξεις είναι δύσκολο να το βρείς. Σχεδόν πάντα μπαίνει ένα γραμμικό φορτίο στην άκρη των προβόλων ανάλογα με το στηθαίο που υπάρχει σε κάθε περίπτωση. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς για κάτι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

O μηχανικός μου λείπει εκτός Ευρώπης και επιστρέφει τέλος της εβδομάδας οπότε και θα μάθω την άποψή του.

Το κακό είναι ότι δεν του έχω εμπιστοσύνη...

Άρχισαν να "με ζώνουν τα φιδια" όταν υπολόγισα το επιπλέον βάρος.

Επιπλέον μου φάνηκε περίεργο που έβαλε περισσότερο σίδερο για τα μπαλκόνια από αυτό που περιγράφουν τα σχέδια. (αμφιβάλω αν έκανε όποιονδήποτε υπολογισμό)

Επιπρόσθετα την στατική μελέτη ο μηχανικός μου την είχε δώσει σε άλλον και αμφιβάλω αν τον είχε ενημερώσει ολοκληρωμένα.

 

Είναι τόσο δύσκολο τελικά να υπάρχει μια σωστή μελέτη από την αρχή και όλα να γίνουν βάσει αυτής?????

 

Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε...?

Link to comment
Share on other sites

Αν αναζητούμε στο διαδίκτυο υπεύθυνη απάντηση για την αξιοπιστία μίας στατικής μελέτης, σίγουρα στραβά αρμενίζουμε... ;)

 

Όσο για τα στατικά και τους οπλισμούς των προβόλων, ο μέσος πολιτικός μηχανικός ξέρει να υπολογίσει από μνήμης τα σίδερα ενός προβόλου...

 

Οπότε, αν αυτό είναι το κριτήριο, τότε σίγουρα ο γιαλός είναι στραβός.

Link to comment
Share on other sites

...Επιπλέον μου φάνηκε περίεργο που έβαλε περισσότερο σίδερο για τα μπαλκόνια από αυτό που περιγράφουν τα σχέδια. (αμφιβάλω αν έκανε όποιονδήποτε υπολογισμό)...

Αν δεν του έχεις εμπιστοσύνη γιατί του έδωσες τη δουλειά;

Είναι δηλαδή σε φάση κατασκευής;

Link to comment
Share on other sites

Είναι καλό που "την ψάχνεις" συνάδελφε, αλλά γιατί δεν είναι ο μηχανικός σου ο πρώτος αποδέκτης της απορίας σου; (ξέρω, είναι στο εξωτερικό...)

 

Λοιπόν, την μελέτη την έκανε άλλος, κι εσύ -αν κατάλαβα καλά- ρίχνεις μπετά χωρίς μηχανικό...

 

Τέλος πάντων, λέμε χοντράδες (φυσικά τίποτα δεν αποκλείει να είναι τα πράγματα όντως "χοντρά") και δεν ωφελεί. Μίλα κατ' αρχάς με τον μηχανικό σου... Όχι τίποτα άλλο, μπορεί να είναι κι αυτός τώρα "μέσα" και να διαβάζει τι γράφουμε για πάρτη του...

Link to comment
Share on other sites

Όταν επιστρέψει ζήτησε του να σου δείξει στο τεύχος της μελέτης την επιπλέον γραμμική φόρτιση στον εξώστη. Εαν δεν το έχει υπολογίσει (που το θεωρώ πιθανότερο) ζήτησε του να σου ξαναλύσει το στατικό μοντέλο με την επιπλέον φόρτιση για να δεις τυχών διαφορές στον οπλισμό. Μεχρι τότε μη σκυροδετήσεις τίποτα. Η βασικότερη εργασία που απαιτείται η παρουσία του μηχανικού και έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια είναι αυτή.

 

Το ωφέλιμο φορτίο που λαμβάνουμε στους εξώστες είναι 5kN(500kg)/m², οπότε πρακτικά η κατασκευή θεωρώ πως δε θα έχει πρόβλημα εκτός αν χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για αποθήκευση πχ ξύλων για το τζάκι.

 

Όπως και νά 'ναι εαν δεν έχεις μείνει ευχαριστημένος είτε απο την μελέτη ή την επίβλεψη του (που τα έχει πληρωθεί), οι καλές συστάσεις θα πρέπει να σταματήσουν εδώ. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλου είδους αξιολόγηση στη δουλεία μας.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.