Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέση πυροσβεστικής φωλιάς σε κατάστημα


Recommended Posts

Καλημέρα,

καθώς από μηχανολογικά δεν το κατέχω ζητάω τη βοήθεια σας. Πρόκειται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο όμως δεν έχει σχέση με τρόφιμα ή συνάθροιση κοινού. Η ερώτηση μου αφορά τη θέση της πυροσβεστικής φωλιάς, σε ποιο σημείο πρέπει να τοποθετηθεί. Ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί στο κύριο χώρο αλλά στο βοηθητικό.

Σας παραθέτω κάτοψη και εμβαδά κάθε χώρου.

Σας ευχαριστώ.

Εμβαδόν κύριου χώρου: 21,00m2

Εμβαδόν βοηθητικού: 7,25m2

Εμβαδόν προθ. + WC: 2,50m2

Model2 (1).pdf

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν υπήρχε συνάθροιση κοινού θα επρεπε να μπει στο κύριο χώρο σίγουρα!Αφού λοιπόν θα μπει στο βοηθητικο χώρο καλύτερη θέση είναι βλέποντας το σχεδιο δεξιά για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον κύριο χώρο αν τύχει κάτι!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ νομίζω πως πλέον αρμόδιος είναι ο αξιωματικός πυρασφάλειας της Π.Υ.. Υποτίθεται ότι η πρόσβαση στα μέσα πυρόσβεσης πρέπει να είναι άμεση οπότε υπάρχει περίπτωση να ζητήσει την τοποθέτησή της στον κύριο χώρο, ασχέτως των επιθυμιών μας.

Link to comment
Share on other sites

Οι λήψεις πρέπει να βρίσκονται κοντά στο κλιμακοστάσιο ή το διάδρομο από όσο ξέρω. Επομένως και κοντά στο κύριο χώρο έτσι όπως φαίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Καθώς μπαίνεις στον βοηθητικό χώρο, τοποθέτησε την πυροσβεστική φωλιά αριστερά της πόρτας (όπως μπαίνεις στο χώρο). Εάν την βάλεις δεξιά τότε θα δυσκολεύει σε περίπτωση φωτιάς να βγάλεις την μάνικα στον κυρίως χώρο λόγω του ανοίγματος της πόρτας. Δεν θα έχεις πρόβλημα.

 

Σε ποιά κατηγορία έχεις ταξινομήσει τον χώρο σου;

Link to comment
Share on other sites

Σενάριο : Κατά την είσοδο στο κατάστημα (στο κύριο χώρο) διαπιστώνουμε εστία πυρκαγίας. Τι κάνουμε? Θα είναι προσβάσιμος ο βοηθητικός χώρος? Πιθανά όχι.

 

Σε κάθε περίπτωση, αν αφορά ουσία το ερώτημα, το καλύτερο θα ήταν να τοποθετήσεις. Τώρα, σε ότι αφορά το τυπικό του θέματος, ίσως ο αξκός της Π.Υ. σε καθοδηγήσει να κάνεις αυτό που θέλειο πελάτης.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε,

Υποτίθεται ότι πρώτα καταθέτουμε την μελέτη της ενεργητικής πυρόσβεσης και περιμένουμε να εγκριθεί. Η μελέτη πρέπει να είναι στα πρότυπα την νομοθεσίας. Αφού λοιπόν δεν σου απαγορεύει η νομοθεσία να είναι στο βοηθητικό χώρο, βάλε την εκεί. Άμα πάλι σου ζητήσουν αλλαγή της μελέτης θα σου υποδεικνύουν και το σημείο που πρέπει να μπει.

Link to comment
Share on other sites

Ενεργητική δεν έχει, ούτε και παθητική. Έγκριση ζητάω από πυροσβεστική υπηρεσία για Δήμο.

Link to comment
Share on other sites

Οι ελαστικοί σωλήνες είναι τοποθετημένοι εντός ειδικών ερμαρίων, σε θέσεις κατάλληλες και ορατές.

 

Το σωστό είναι να μπει στον κύριο χώρο, πλησίον της εξόδου, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, έχοντας διασφαλισμένη διαφυγή ο χρήστης.

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν δείχνονται διαστάσεις στο σχέδιο για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα της έκτασης του καταστήματος, παρόλα αυτά, συνήθως το ερμάριο μπαίνει μέσα στο προθάλαμο του WC (κοντά στο νιπτύρα).

Κι αυτό, επι το πλείστον, για να αποφευχθεί η τοποθέτηση μεγάλου μήκους χαλκοσωλήνα (κοντά στην είσοδο του καταστήματος) και συνεπώς μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη.

Απο την άλλη, δεδομένου οτι το ερμάριο περιέχει σε κουλούρα 15m πλαστική σωλήνα (+ 5m την εκτόξευση του νερού), εκτιμώ οτι υπερκαλύπτει την μεγαλύτερη διαγώνια απόσταση, που είναι απο το προθαλαμο του WC έως τη γωνία στο βάθος του χώρου κύριας χρήσης.

Είμαι σίγουρος, οτι αν δείξεις το ερμάριο στο χώρο του WC, η πυροσβεστική θα το κάνει αποδεκτό, με την προυπόθεση οτι τα 15m +5m, καλύπτουν όλους

τους χώρους του καταστήματος.

Τώρα, για το συνάδελφο που λέει οτι άμα πιάσει φωτιά, πως θα πάει στο ερμάριο να πάρει τη σωλήνα, θα του πώ (αν και είμαι σίγουρος οτι το γνωρίζει αλλά του διέφυγε όταν απαντούσε στο post), οτι όταν πιάσει φωτιά, κανένας (έστω και ψύχραιμος) δεν πάει να παρει τα ενεργητικά μέσα πυρόσβεσης που είναι στο εσωτερικό του κτηρίου, αλλά τρέχει προς την έξοδο κινδύνου και φθάνοντας στην έξοδο, βλέπει οτι υπάρχουν οι φορητοί πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης των 6 ή 12 Kg και αρχίζει την κατάσβεση απο έξω προς τα μέσα.

Γι΄ αυτό άλλωστε και πυροσβεστική, προτείνει τους φορητούς πυροσβεστήρες πλησίον των εξόδων, δεν είναι τυχαίο!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.