Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολεοδομίες τέλος?


Alessio

Recommended Posts

Άργησα λίγο να σχολιάσω την παραπάνω πρόταση αλλά τώρα έτυχε να διαβάσω αυτό το topic. Αγαπητέ συνάδελφε πόσους ΑΜ ξέρεις που υπογράφουν στατικές μελέτες;

1)Δεν μπορούν οι αρχιτέκτονες να υπογράφουν απεριόριστα στατικές μελέτες αλλά μόνο μέχρι διώροφο κτίριο. 2) Προσωπικά στα 19 χρόνια επαγγελματικής εμπειρία έχωντας εκπονήσει δεκάδες αρχιτεκτονικές μελέτες, το έχω κάνει μία φορά σε ένα σπίτι 120μ2 χωρίς καν υπόγειο έχοντας δώσει φυσικά φασόν τη μελέτη σε ΠΜ, ενώ αντίθετα έχω κάνει αρκετές φασόν για ΠΜ (τουλάχιστον αυτοί είχαν επίγνωση ότι δεν είναι σε θέση να το κάνουν οι ίδιοι). Απ΄όσο μπορώ να γνωρίζω και οι γνωστοί μου ΑΜ δίνουν πάντα τα στατικά σε ΠΜ να τα υπογράψουν 3) Οι ΠΜ έχουν δικαίωμα να κάνουν αρχιτεκτονικές μελέτες για οποιοδήποτε κτίριο εκτός από δημόσια έργα (πάλι καλά), με τα γνωστά αντι - αισθητικά ή τουλάχιστον αδιάφορα αποτελέσματα σε πολλές των περιπτώσεων. Δεν καταλαβαίνω πώς θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν αρχιτεκτονική όταν έχουν διδαχθεί για 2 εξάμηνα αρχιτεκτονικό σχέδιο και εγώ σπούδασα 5 χρόνια για να έχω το ίδιο δικαίωμα. Ξέρω ότι το κίνητρο είναι κυρίως οικονομικό αλλά το καημένο το δομημένο περιβάλλον δεν το σκέφτονται; 4) Πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα του κάθε μηχανικού να υπογράφει μελέτες άλλης ειδικότητας. Για το μόνο που ξεκάθαρα συμφωνώ με το νέο Νόμο είναι που πέρασε μόνο στους ΑΜ το δικαίωμα για μελέτες σε παραδοσιακούς οικισμούς και σε διατηρητέα. Καταλαβαίνω απόλυτα τους ΠΜ αντίστοιχων περιοχών -και μάλιστα μέσα στην κρίση- που παραπονιούνται, αλλά κάποτε πρέπει να σπάσει και το μονοπώλειο κάποιων μηχανικών κυρίως ΠΜ στην επαρχία που λυμένονται όλες τις δουλειές και τρώνε όλη την πίτα (όχι βέβαια ότι αρκεί μόνο αυτό).

Αν κάποιο από τα παραπάνω είναι λάθος ή ανακριβές ευχαρίστως να το πάρω πίσω. Δεν έχω σκοπό να προσβάλω κανέναν και αντίθετα έχω φίλους ΠΜ που ασχολούνται μόνο με το αντικέιμενό τους και δεν νοούνται να κάνουν κάτι το οποίο δεν έχουν σπουδάσει. Και μην μου πείτε ότι υπάρχουν και κακοί αρχιτέκτονες, εννοείται πως σε όλους τους κλάδους υπάρχουν και οι άσχετοι! Φαντάσου τώρα να μην είναι και το αντικείμενό σου! Η αλήθεια είναι ότι δεν φταίτε εσείς, φταίει το κράτος που σας δείνει το δικαίωμα οπότε το εκμεταλλέυεστε και φταίει και η έλλειψη παιδείας πολλών Ελλήνων κυρίως στη επαρχία που θεωρούν τον αρχιτέκτονα κάτι σαν διακοσμητή άρα περιττό και πολυτέλεια. Λες και δεν θα πληρώσουν τα ίδια λεφτά για μία άδεια!

 

Συμφωνώ απόλυτα. Σίγουρα δεν είναι καιρός για διχόνοιες αλλά ο καθένας την δουλειά του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 181
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Μακάρι να καταργηθούν οι πολεοδομίες. Το όλο σύστημα δεν έχει προσφέρει τίποτε στην χώρα μας Αντιθέτως γέμισε αυθαίρετα και έγιναν πλούσιοι μερικοί υπάλληλοι.

Όμως ο έλεγχος πρέπει να γίνεται. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι όχι με ιδιώτες μηχανικούς (αυτό δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία -είναι καταδικασμένο να αποτύχει) αλλά με με ιδιωτικές εταιρείες ελεγχόμενες από μια κεντρική υπηρεσία.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα. Σίγουρα δεν είναι καιρός για διχόνοιες αλλά ο καθένας την δουλειά του.

 

4) Πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα του κάθε μηχανικού να υπογράφει μελέτες άλλης ειδικότητας.

συμφωνώ απόλυτα. αφού ο νέος νόμος τα τακτοποιεί όλα γιατί δεν προβέπει και αυτό πού είναι το πιό λογικό?

Link to comment
Share on other sites

4) Πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα του κάθε μηχανικού να υπογράφει μελέτες άλλης ειδικότητας.

συμφωνώ απόλυτα. αφού ο νέος νόμος τα τακτοποιεί όλα γιατί δεν προβέπει και αυτό πού είναι το πιό λογικό?

 

Τα παράπονά σας στους υποανάπτυκτους του ΤΕΕ (το είπα καλά Alex ??? υποανάπτυκτοι...) και στο υπουργείο της παιδικής χαράς...

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά τι κάθεστε και μιλάτε για επάγγελμα μηχανικού κλπ; Εδώ καταργείται η χώρα μας ως κράτος και υποβιβάζεται σε Α.Ε που μας έχουν κιόλας υπο εκκαθάριση. Αν δεν ξεμπερδέψουμε με αυτούς που μας έχουν καθήσει στο σβέρκο δεν πρόκειται να ξαναδουλέψουμε. Τι πάει να πει να αγωνιστούμε που διπλασιάζεται η εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ και γίνεται 4.000; Τρέχεις για ένα θέμα, και απο δίπλα σου βγάζουν δύο, τρέχεις για αυτά και σου βγάζουν τέσσερα. Οσα σουτ και να αποκρούσει ο τερματοφύλακας, θα το φάει το γκόλ κάποια στιγμή. Στους δρόμους όλοι να ανατρέψουμε τους δωσίλογους και μετά όταν θα πάρουμε τη χώρα μας πίσω, έχουμε καιρό να λέμε για τα επαγγέλματα.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι όχι με ιδιώτες μηχανικούς (αυτό δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία -είναι καταδικασμένο να αποτύχει) αλλά με με ιδιωτικές εταιρείες ελεγχόμενες από μια κεντρική υπηρεσία.

γιατί οι ιδιωτικές εταιρίες είναι τίποτα αγιοι;

Link to comment
Share on other sites

Ενα παράδειγμα μόνο: Ο μηχανικός υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία ελέγχου, εάν κάνει στραβά μάτια θα έχει να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό έλεγχο τις εταιρείας και τον πιθανό δειγματοληπτικό έλεγχο από τον κεντρικό έλεγχο όπως και η ίδια εταιρεία.

Μια εταιρεία έχει μεγαλύτερες δυνατότητες εξέλιξης (αγορά εξοπλισμού ελέγχου, πιστοποίηση και εφαρμογή συστήματος ποιότητας κλπ).

Είμαι σίγουρος ότι εάν επιτρέπονταν μόνον σε εταιρείες (με κεφάλαιο, εξοπλισμό, προσωπικό και σύστημα ποιότητας κλπ) να αναλάβουν τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, οι θέσεις εργασίας θα ήταν περισσότερες και η δουλειά δεν θα είχε απαξιωθεί ήδη.

(Δεν έχω εταιρεία ούτε εργάζομαι σε μία και αντιπαθώ αυτήν την προοπτική αλλά....)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε dim10 αν περάσει όλος ο Έλενχος από τεχνικές εταιρείες θα πας για υπάλληλος με 1000 ευρώ μεικτά , και με ωράριο 8 πρωί -8 βραδύ με off μόνο Κυριακές ,

Φαντάζομαι να μην το επιδιώκεις σαν ελεύθερος επαγγελματίας εκτός αν έχεις ο ίδιος εταιρεία και θες να μαζέψεις το χρήμα του κόσμου .

Τεχνικές εταιρείες έκαναν και τα δημόσια έργα αλλά η διαφθορά και η διαπλοκή δεν αποσοβηθήκαν , το αποτέλεσμα το ζεις με την χρεωκοπία της χώρας μας .

Έργο με προϋπολογισμό χ ευρώ έφτανε 2 χ με συμπληρωματικές συμβάσεις απρόβλεπτα κλπ κλπ , έτσι έγιναν όλα τα ολυμπιακά έργα. Αν αύριο το πρωί απολυθείς από την Α εταιρεία γιατί στράβωσε το αφεντικό μαζί σου , που θα βρεις δουλειά σαν ελεύθερος επαγγελματίας, εφόσον όλα θα τα έχουν αναλάβει τεχνικές εταιρείες .

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Οι πιστοποιημένοι έμπειροι ελεγκτές θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή όχι;

 

Αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα φέρουν ευθύνη και αν ναι σε ποιο βαθμό; Όση και ο μελετητής;

 

Αν φέρουν ευθύνη, τότε τα συμφέροντα τους θα είναι αντικρουόμενα με τα δικά μου. Εγώ θα θέλω μια ασφαλή μεν αλλά οικονομική κατασκευή, όπως και ο πελάτης μου, ενώ ο ελεγκτής θα επιθυμεί μια βαριά και υπερδιαστασιολογημένη κατασκευή.

 

Η νομοθεσία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι σαφής και να σου λέει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. Ακόμα και σήμερα που οι ελεγκτές της πολεοδομίας έχουν σχεδόν μηδενική ευθύνη, προκύπτουν προβλήματα ερμηνείας των διατάξεων. Σου έχει τύχει υπάλληλος της πολεοδομίας να μην αναγνωρίζει την ισχύ της εγκυκλίου γιατί η εγκύκλιος δεν είναι νόμος, είναι ερμηνεία του νόμου που αν θέλει ακολουθεί ο κάθε υπάλληλος.

 

Αν δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα είναι ανταγωνιστές μου/σου/μας;

Τι γίνεται με τις ΕΠΑΕ σήμερα, δεν τα γνωρίζεις;

 

Σε ποιο άλλο επάγγελμα γίνεται αυτό; Στους γιατρούς μήπως ή στους δικηγόρους; Γιατί στους μηχανικούς; Η ευθύνη ενός γιατρού ή ενός δικηγόρου είναι μικρότερη απ' αυτή ενός μηχανικού;

 

Αντί να ελέγχονται οι μελέτες, πράγμα που σ' ένα βαθμό γίνεται και σήμερα από τις πολεοδομίες με αποτέλεσμα τη συναλλαγή και τη διαφθορά, δεν θα ήταν καλύτερο να πιστοποιούνται και να ελέγχονται οι εκπονούντες τις μελέτες και τα εργαλεία (λογισμικά) που χρησιμοποιούν αυτοί;

 

Η ιστορία με τα πρότυπα παραδείγματα του ΟΑΣΠ-Αβραμίδη δεν προχώρησε ποτέ.

 

Οι εξετάσεις του ΤΕΕ είναι αστείες. Ο κάθε νέος συνάδελφος έχει απεριόριστα δικαιώματα σε στατικές μελέτες ιδιωτικών έργων. Γιατί δεν εφαρμόζεται το σύστημα των δημοσίων έργων με τις τάξεις πτυχίων και στα ιδιωτικά;

Συνάδελφοι αρχιτέκτονες έχουν απεριόριστα δικαιώματα να υπογράφουν στατικές μελέτες με μια απλή προσυπογραφή πολιτικού μηχανικού.

 

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και πρέπει να αλλάξει.

Πρέπει να αλλάξει το ότι κάνουμε δύο μελέτες, μία για την πολεοδομία, για τα μάτια του κόσμου και μία εφαρμογής.

 

Η ευθύνη της μελέτης να είναι αποκλειστικά του πιστοποιημένου μελετητή μηχανικού ο οποίος θα αξιολογείται κάθε τόσο.

Προαιρετικά μόνο, θα μπορούσε να υπάρχει έλεγχος από δημόσια υπηρεσία εφόσον το επιθυμεί ο μελετητής με κίνητρο το μοίρασμα της ευθύνης μεταξύ αυτού και του δημοσίου υπαλλήλου.

Και συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί έχουνε δικαίωμα να βάζουνε υπογραφές στα αρχικτεκτονικά σχέδια όμως..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.