Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ και Η/Μ συστήματα σε τριτογενή κτήρια


dib

Recommended Posts

παιδιά να ρωτήσω κάτι. εδώ είχαμε μια διαφωνία,

http://www.michaniko...

αν όταν έχω απλά splitakia που καλύπτουν μέρος του κτιρίου τόσο στην θέρμανση όσο και στην ψύξη, αν το υπόλοιπο ποσοστό που συμπληρώνεται με κ.αναφοράς μπαίνει με λέβητα ή με α/θ?

Ο Πάνος έλεγε αρχικά με λέβητα (έτσι το κάνω και εγώ πάντα). Ο emnikol στο 1084 έλεγε ότι η Τοτεε εννοεί α/θ, και ο Ηλίας στο #1092 συμφώνησε με μικρή επιφύλαξη με τον Πάνο.

http://www.michaniko...

Τελικά τι κάνετε?

Εγώ πάντως πιστεύω ότι εκει πού ο emnikol μπερδεύεται στο <<στην 4.1.1. παρ.δ γράφει: "Σε περίπτωση που το εξεταζόμενο κτήριο δεν διαθέτει σύστημα θέρμανσης, θεωρείται ότι θερμαίνεται όπως ακριβώς και το κτήριο αναφοράς. Σ' αυτήν την περίπτωση η απόδοση του λέβητα - καυστήρα για το κτήριο αναφοράς είναι 93,5%, καθώς επίσης και στην περίπτωση που το εξεταζόμενο κτήριο διαθέτει οποιοδήποτε άλλο σύστημα θέρμανσης εκτός από κεντρικό λέβητα, τηλεθέρμανση και αντλίες θερμότητας">

η ΤοΤεε λέει ότι 1.το κ.α διαθέτει λέβητα με β.α=93,5 όταν το κτίριο δεν διαθέτει τίποτα. Αρα για το κομμάτι που υπολείπεται είναι αυτό.ΛΕΒΗΤΑΣ.

2.τωρα λέει ότι πάλι το κ.α διαθέτει λέβητα αν το κτίριο διαθέτει οτιδήποτε εκτός από α/θ κλπ. Δηλαδη για το τμήμα που διαθέτει α/θ το κτίριο εκει το κ.α δεν διαθ΄'ετει λέβητα.

Πιστεύω ότι αρχικά ο Πάνος και ο Ηλίας είχαν δίκιο. Συμπληρώνεις με λέβητα ,το ίδιο είχε ειπωθει και στα σεμινάρια. Τι κάνετε?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

katrmp έχω και εγώ αντίστοιχη περίπτωση, με αυτά που διάβασα νομίζω ότι πλέον είναι όπως το λες εσύ και το είπαν και οι Πάνος, ηλίας κλπ.

ΚΑ. με λέβητα δηλαδή για το κομμάτι που δεν υπάρχει θέρμανση και για το κομμάτι που έχουμε ΑΘ το κτίριο αναφοράς είναι και αυτό με ΑΘ. Ας απαντήσει όμως και κάποιος πιο έμπειρος.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Βρήκα αυτό το λέβητα http://kliber.gr/ceiling.html

Δεν βρήκα πουθενά COP και EER, oπότε πάω με τις στάνταρ τιμές του πίνακα. Αυτή θεωρείται κεντρική μονάδα έτσι; Βοηθητικές μονάδες δεν βρήκα τίποτα, έπρεπε να ψάξω κάπου κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, νομίζω πως αυτό εδώ στη σελ. 33 θα σου κάνει.

Αυτό το σύστημα είναι ένα κοινό splti-system. Κέντρικό θες να το πεις, τοπικό να το πεις δεν αλλάζει κάτι. Μια εξωτερική μονάδα αντιστοιχισμένη με μια και μόνο εσωτερική. Ούτε απώλειες δικτύου έχεις, ούτε και βοηθητικές μονάδες (ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας (της κασσέτας δηλαδή) δεν μετράει στα βοηθητικά).

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ πολύ Πάνο, προφανώς εννοείς στη σελ. 31.

Πάνω στην εξωτερική μονάδα, έγραφε split unit ή κάτι τέτοιο. Απλά ρώτησα για το αν είναι κεντρική μονάδα γιατί δεν είμαι εξοικιωμένος με τα συστήματα "κασέτα" και "ντουλάπα" και είπα μήπως η επιλογη κεντρική ή τοπική μονάδα, επηρεάζει τα αποτελέσματα, "κρύβοντας" μέσα της κάποιο συντελεστή, όπως γίνεται π.χ. στο ΖΝΧ πατώντας τοπ. ηλεκτρ. θερμαντήρα ή λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Για χρήση ξενώνα θερινής λειτουργίας, που διαθέτει βέβαια λέβητα πετρελαίου, αλλά δε λειτουργεί καθόλου το χειμώνα, θα βάλω σύστημα θέρμανσης;

Link to comment
Share on other sites

Θα βάλεις, γιατί αυτός που θα θελήσει να το αγοράσει και θα δει το ΠΕΑ, μπορεί να το δουλεύει και χειμώνα

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά καθώς θα τα δηλώσεις ως "ξενώνες θερινής λειτουργίας" θα σου πάρει αυτόματα το πρόγραμμα μόνο 1 μήνα τον Απρίλιο τους άλλους μήνες θα τους μηδενίσει

Edited by mixmentzos
Link to comment
Share on other sites

Ναι κι εγω που εβγαλα ως τυπικη κατοικια μια παραθεριστικη κατοικια που λειτουργει μονο το καλοκαιρι και το χειμωνα ειναι κλειστη, δεν εβγαλα πλασματικα δεδομενα?

 

Και αντε πηγαινε να του ζητησεις του ανθρωπου ΦΕ για το λεβητα που δε χρησιμοποιει, σε μια παραθαλασσια πολη-φαντασμα της χαλκιδικης, χειμερινο μηνα...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά αν κατάλαβα καλά επειδή ο συγκεκριμένος ξενώνας θα δηλωθεί στον ΕΛΟΤ σαν θερινής περιόδου και δεν πρόκειται τουλάχιστον άμεσα να αλλάξει χρήση, δεν είναι λάθος να το βάλω στην κατηγορία "ξενώνες θερινής λειτουργίας" έτσι δεν είναι; Το θέμα είναι ότι έχει λέβητα και στον Απρίλιο που θα χρειαστεί να σημειώσω σύστημα θέρμανσης, να βάλω τον υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου και ας μην τον χρησιμοποιούνε ποτέ ή να βάλω σύστημα θέρμανσης τα κλιματιστικά που είναι και το πιο κοντινό με την πραγματική κατάσταση;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.