Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη θέρμανσης


ANDREAS1978

Recommended Posts

@ andreas1978 Η μελέτη θα βοηθησει κ ουσιαστικά, έτσι ώστε να ζεσταίνονται σωστά οι χωροι χωρίς να καις τσαμπα πετρελαίο (άρα συμφέρει το πελάτη) κ αισθητικά αφού ξέρεις τi θερμίδες χρειάζεται ο χωρος αρα προσπαθεις να βρείς τα σώματα που θα ταιριάξουν καλύτερα κ θερμικά κ αισθητικά. Όσο για τη δεξαμενή να είναι κάτω απο το έδαφος πρόσεξε την απόσταση κ τη διαφορά ύψους απο το καυστήρα. Μπορεί η αντλία του καυστήρα να μην μπορεί να τραβήξει το πετρελαίο αν δε είσαι στα πλαίσια του κατασκευαστή!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 54
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αφού το θέλει ο πελάτης κάνε μελέτη θέρμανσης αλλά μην την υποβάλεις στην πολεοδομία.

Το λεβητοστάσιο δείξ το στην Αρχιτεκτονική μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Οσο αφορα την θερμανση, παλι απο Π.Δ. 8-13/7.1993 (ΦΕΚ 795Δ') αναφερεται οτι "απαιτειται μελετη ηλεκτρομηχανολογικων εγκαταστασεων πονω απο 3 οροφους συμφωνα με τους κανονισμους για τις περιπτωσεις ανω των 300μ2 ή ανω των 1300 κ.μ."

 

CVENG

 

Ετσι όπως το λες κάποιος καταλαβαίνει ότι σε 2όροφο με τετραγωνικά π.χ. 380 και όγκο μεγαλύτερο από 1300μ3 δεν απαιτούνται μελέτες.

Στο άρθρο 25 του κτιριοδομικού αναφέρει: "...ΣΔ μεγαλύτερου των 300μ2 και συνολικού όγκου μεγαλύτερου των 1300μ3 και ανεξάρτητα του όγκου σε περίπτωση κτιρίου με περισσότερους από 3 ορόφους...."

 

Αυτό που καταλαβαίνω είναι βάσει του άρθρου 25 είναι πως στο παράδειγμά μου απαιτούνται μελέτες. Βάσει όμως του CVENG δεν απαιτούνται αφού δεν είναι 3όροφο.

 

Αν μπορεί κάποιος ας μας διαφωτίσει.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ,

για ισογεια κατοικια 90 τ.μ. απαιτείται μελετη θερμανσης ?

Μπορώ να τοποθετήσω δεξαμενη μεσα στο έδαφος και καυστηρα σε εξωτερικο χώρο π.χ σε βεραντα ημιυπαιθριο χωρο στην πισω οψη του κτιριου ?

ευχαριστώ

 

πολύ χοντρικά 14.000 θερμίδες.

 

ρε παιδιά το παιδί σας εξηγεί πως το θέλει για να δει αν χρειάζεται λεβητοστάσιο και κάθεστε και του λέτε να κάνει μελέτη (και λέει πως δεν είναι και μηχανολόγος). Η δουλειά του τελειώνει με το να προδιαγράψει σωστά και να προβλέψει τους χώρους την μελέτη θα την κάνει ο μηχανολόγος. Είναι σαν να σας ρώταγε αν χρειάζεται ανελκυστήρας σε 3όροφο και να του λέγατε να υπολογίσει το έμβολο....ας δίνουμε λίγο μεγαλύτερη προσοχή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Προσπαθώντας να κάνω για πρώτη φορά μελέτη θέρμανσης έχω τα εξής ερωτήματα:

 

1) Ποιο din να χρησιμοποιήσω? (77 / 83)

Ναι μεν το manual της 4Μ λέει πως ο 77 είναι καλύτερος για την Ελλάδα, αλλά από την άλλη στο σύστημα που μελετώ υπάρχουν θερμοστάτες και η λειτουργία κατά το 24ωρο μπορεί να γίνεται όποτε χρειάζεται. Απʼ την άλλη είτε βάλω συνεχή λειτουργία με din83 είτε το δυσμενέστερο din77 με διακοπή 12-16h τα αποτελέσματα λίγο αλλάζουν, οπότε λίγο το κακό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ποιον din χρησιμοποιείτε?

 

2) Για τον υπολογισμό των απωλειών από αερισμό χρειάζεται να δώσω τις εναλλαγές ανά ώρα, για διαμερίσματα πόσες μπορεί να είναι οι εναλλαγές?

Δεδομένου ότι σε αυτή την παράμετρο είναι ευαίσθητα τα αποτελέσματα.

 

3) Η μελέτη είναι για το σπίτι μου στο οποίο θέλω να αλλάξω λέβητα & καυστήρα για λόγους οικονομίας μιας και έχουν βάλει από ότι φαίνεται συν 40000+kcal/h.

Μιας και υπήρχε το πρόγραμμα της 4Μ και χρόνος είπα να το κάνω μόνος μου.

Την στήλη δεν θα την πειράξω, οπότε σκέφτομαι να κάνω το εξής: στις απώλειες των χώρων να προσθέσω τα boilers και να προσαυξήσω κατά ένα ποσοστό για τις απώλειες της στήλης, σαν λογική είναι σωστή? Όλο αυτό για να αποφύγω την μελέτη του δισωλήνιου.

Σαν ποσοστό απωλειών για την στήλη σε τι νούμερα να κινηθώ?

 

Η περίπτωση είναι για γέλια και για κλάματα, γέλια για την ασχετοσύνη των φωστήρων που έφτιαξαν την εγκατάσταση χρόνια πριν γίνω μηχανικός και κλάματα για την σπατάλη που έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια.

Από χώρους, όπως όλα δείχνουν, έχω απώλειες 40000kcal/h με full συντηρητικούς υπολογισμούς σε συντελεστές θερμοπερατότητας, θερμοκρασίες και λοιπούς συντελεστές. Αν προσθέσω και 4 μεγάλα boiler άλλες 15000kcal/h και 5000kcal/h απώλειες από την στήλη που είναι κάπως μεγάλη έφτασα τις 60000kcal/h χωρίς καν να συμπεριλάβω υπόψη μου συνθήκες ετεροχρονισμού και ανύπαρκτες συνθήκες όπως να είναι το από πάνω διαμέρισμα σε θερμοκρασία μη θερμαινόμενου 3C επειδή είμαι ζώνη Γ και ακολουθεί διαφορετικό πρόγραμμα θέρμανσης.

Αντί αυτού 10 χρόνια μας έχουν φορτώσει με ένα λέβητα 100000kcal/h που δεν χορταίνει πετρέλαιο!

 

Παρακαλώ πολύ ας με βοηθήσει κάποιος στις 3 παραπάνω ερωτήσεις για να τελειώσω τους υπολογισμούς να πάω από εβδομάδα να πάρω ένα κανονικό λέβητα.

 

Συγνώμη για το μεγάλο post.

Link to comment
Share on other sites

Θα πω την αποψή μου....αν θες την ακολουθείς :)

Βάλε συνεχόμενη λειτουργία ή διακοπή 8 ωρών.Αν το κτίριο δεν έχει μόνωση ή δεν είναι επαρκής χρησιμοποίησε προσαύξηση 12-16 ωρών.

 

2) Για τον υπολογισμό των απωλειών από αερισμό χρειάζεται να δώσω τις εναλλαγές ανά ώρα, για διαμερίσματα πόσες μπορεί να είναι οι εναλλαγές?

 

0,5 εναλλαγές ανά ώρα.

 

3) Η μελέτη είναι για το σπίτι μου στο οποίο θέλω να αλλάξω λέβητα & καυστήρα για λόγους οικονομίας μιας και έχουν βάλει από ότι φαίνεται συν 40000+kcal/h.

... σκέφτομαι να κάνω το εξής: στις απώλειες των χώρων να προσθέσω τα boilers και να προσαυξήσω κατά ένα ποσοστό για τις απώλειες της στήλης, σαν λογική είναι σωστή? Όλο αυτό για να αποφύγω την μελέτη του δισωλήνιου.

Σαν ποσοστό απωλειών για την στήλη σε τι νούμερα να κινηθώ?

Μπορείς να βάλεις ένα 15%. Η μελέτη σωληνώσεων εκτός απο τα γνωστά αποσκοπεί στο να τοποθετηθεί η κατάλληλη διάμετρος σωλήνας ώστε να μεταφέρεται ακριβώς η ποσότητα νερού που θα δώσει τις απαιτούμενες θερμίδες στον χώρο.(Άλλος ένας παράγοντας οικονομίας)

 

 

 

χωρίς καν να συμπεριλάβω υπόψη μου συνθήκες ετεροχρονισμού και ανύπαρκτες συνθήκες όπως να είναι το από πάνω διαμέρισμα σε θερμοκρασία μη θερμαινόμενου 3C επειδή είμαι ζώνη Γ και ακολουθεί διαφορετικό πρόγραμμα θέρμανσης.

Δεν χρειάζεται να βάλεις μη θερμαινόμενο χώρο απο πάνω σου εάν κατοικείται κανονικά.

Link to comment
Share on other sites

Το Din 4701 έχει καταργηθεί.Στην θέση του χρησιμοποιείται το ΕΝ 12831.

Που βρίσκεται το σπίτι?Σε ποιά περιοχή?Πόσα τετραγωνικά είναι τα σπίτια-ιδιοκτησίες?Οι στήλες τι διατομή έχουν?Είναι αμόνωτες?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις τους δυο προηγούμενους.

 

Τις ερωτήσεις τις έκανα στο forum γιατί δεν μπορούσα να βρω στο τηλέφωνο δυο τρεις μηχανολόγους που έχω φίλους.

 

Όταν τελικά τους βρήκα, η απάντηση για τις εναλλαγές ήταν πως εξαρτώνται από την ποιότητα των κουφωμάτων, για λόγους ασφαλείας έβαλα κάπου 0.5, κάπου λιγότερο.

 

Για το θέμα του din μου απάντησαν πως απ' την στιγμή που υπάρχουν θερμοστάτες χρησιμοποιούμε τον din1983 αφού έχει θέρμανση όποτε χρειάζεται κάτι που έτσι αντιλαμβανόμουν και εγώ.

 

Την μελέτη της υδραυλικής εγκατάστασης θα την κάνω κάποια στιγμή γιατί παρουσιάζει ιδιομορφία ως προς το ύψος για τα δεδομένα της περιοχής που έχουν σηνηθήσει οι υδραυλικοί και πάνω σε αυτό είχε προβλήματα στο παρελθόν που έλυσα.

 

Τέλος κάποια θέματα όπως την μόνωση της στήλης, αλλαγή της θέσης της ανακυκλοφορίας τα έχω δει και θα τα αλλάξω μέσα στις επόμενες μέρες.

 

Και πάλι ευχαριστώ όσους είχαν πρόθεση να βοηθήσουν.

 

Θα αγοράσω κάποια στιγμή και ένα βιβλία για να με βοηθήσει περισσότερο στις μηχανολογικές αναζητήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος λέει ότι δεν είναι υποχρεωτική η μελέτη θέρμανσης για να βγει η οικοδομική άδεια.

Δεν λέει ότι μπορεί να γίνει η εγκατάσταση θέρμανσης χωρίς μελέτη θέρμανσης. Θα πρέπει να γίνει μελέτη θέρμανσης. Δεν ξέρω αν χρειάζεται να κατατεθεί στην πολεοδομία όταν θελήσει ο ιδιοκτήτης να κάνει την εγκατάσταση, αλλά η μελέτη πρέπει να γίνει.

 

Κάτι ενδιαφέρον που βρήκα

 

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/21a_91.1149587136620.pdf

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ: 38/91

Εκτέλεση, συντήρηση και επισκευή θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων και λοιπών ειδικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των κτιρίων καθώς και η έκδοση επαγγελματικών αδειών για τους εργαζόμενους στις σχετικές εργασίες.

(ΦΕΚ 21/Α/5/21-2-91)

...

ΑΡΘΡΟ 1

ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΣΧΥΟΣ

1.1. Περιοχή ισχύς αυτού του Π.Δ τος είναι οι παρακάτω εγκαταστάσεις που διαιρούνται σε τρεις (3) ειδικότητες:

1.1.1. Εγκαταστάσεις 1ης Ειδικότητας (θερμοϋδραυλικές) που περιλαμβάνουν:

- Τις εγκαταστάσεις διανομής κρύου και ζεστού νερού σε κτίρια και οικόπεδα.

- Τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης ακαθάρτων και βρόχινων νερών σε κτίρια και οικόπεδα.

- Τις εγκαταστάσεις θέρμανσης κτιριακών χώρων με νερό.

 

...

 

2.2. Μελέτη εγκατάστασης:Είναι το σύνολο των στοιχείων, που καθορίζουν μονοσήμαντα την έκταση, τις διαστάσεις των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και τις λεπτομέρειες της εγκατάστασης που θα εκτελεστεί.

Περιλαμβάνει τους σχετικούς υπολογισμούς, τις περιγραφές, τις προδιαγραφές, τις οδηγίες εκτέλεσης, τα σχέδια και τα διαγράμματα

 

...

 

4.2.1. Μελέτη.

Για κάθε εγκατάσταση συντάσσεται μελέτη σύμφωνα με τον ορισμό της παραγράφου 2.2, η οποία περιλαμβάνει και τη σύνταξη των στοιχείων για την έκδοση άδειας εγκατάστασης από την αρμόδια υπηρεσία εάν χρειάζεται. Η σύνταξη των στοιχείων αυτών θα γίνει σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της Υπηρεσίας που εκδίδει την άδεια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.