Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε κατάστημα με ανοιχτή σκάλα προς μη θερμαινόμενο υπόγειο


katrmp

Recommended Posts

Ευχαριστώ dib,αν και εδω υπαρχουν και αλλες γνωμες αλλος οριζει ΜΘΧ,αλλος δεν το εξεταζει καθολου...

να  ρωτησω και κατι ακομα ,δεν μπορω να εντοπισω τον εξαεριστηρα,ειναι μεσα στην ψευδοροφη,υπαρχει καποιο σημειο που συνηθως υπάρχει θυρίδα?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 145
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αποκλείεταοι ο εξαεριστήρας να είναι στη ψευδοροφή ... το μηχάνημα τοποθετείται σε εξωτερικό τοίχο και μέσω σωλήνα (απο στόμιο στη ψευδοροφή) ρουφάει αέρα και τον διαχέει στο περιβάλλον ... αλλά μπορεί να συμβάινει και το ανάποδο τραβάει αέρα απο το περιβάλλον και τον ρίχνει στο χωρο του καταστήματος ...συνήθως (95%) συμβαίνει το πρώτο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον το υπόγειο έχει βοηθητική/αποθηκευτική χρήση, μπορεί να θεωρηθεί ως μθχ (και να περιγραφεί).

Στη θέση του ανοίγματος μπορεί να θεωρηθεί δομικό στοιχείο με U έστω 10

(παίρνοντας αφορμή από τη σχετική ερωταπάντηση ΤΕΕ περί ρολλών)
Link to comment
Share on other sites

tetris, το εξηγείς λίγο αυτό με τη θεώρηση;

 

Προσωπικά θα έκανα πως δεν είδα το άνοιγμα, αν ήταν μικρών διαστάσεων. Δες π.χ. αυτό.

Ο εξαεριστήρας, μπορεί και να είναι τοποθετημένος εντός ψευδοροφής (με ανάρτησή του στην πλάκα οροφής) σε θέση κοντά ή κολλητά σε εξωτερικό τοίχο. Τώρα αν υπάρχει θυρίδα επίσκεψης-συντήρησης καλώς, αλλιώς Κ.Α. Έτσι κι αλλιώς, το 95% απλοί εξαερισμοί, χωρίς φίλτρα είναι πόσο μάλλον εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας, υγράνσεις και αφυγράνσεις να έχουν. Σιγά την διαφορά. Κι ας πάει ο πιθανός έλεγχος να βρει στοιχεία χωρίς να κατεβάσει κάτω την ψειδοροφή. Παροχή μπορεί να μετρήσει, αλλά ισχύ ανεμιστήρα;

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Για σας, μια μικρη βοηθεια για την περιπτωση οπου πρεπει να κανω ΠΕΑ  σε ενα διαμερισμα στο υπογειο μιας 3 οροφης κατοικιας το οποιο εμφανιζετε ως βοηθητικος χωρος σε εναν απο τους παραπανω οροφους .  το εξετασα σαν μεμονομενη θερμικη ζωνη χωρις να κανω εξετασω και τον οροφο με τον οποιο ειναι μαζι στο Ε9 και αντι για αριθμο ιδιοκτησιας το δηλωσα περιγραφικα  ( διαμερισμα υπογειου). θα εχω καποιο προβλημα?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα.

 

Κατάστημα με ισόγειο 70τ.μ., πατάρι 35τ.μ. και υπόγειο 70τ.μ.. Το ισόγειο ενώνεται με τα δύο επίπεδα με κλειστό κλιμακοστάσιο και πόρτα. Πατάρι και υπόγειο είναι αποθηκευτικοί χώροι, απομονωμένοι από το ισόγειο χωρίς κανένα θερμαντικό σώμα. 

 

Θεωρώ θερμαινόμενο χώρο το ισόγειο και δύο Μ.Θ.Χ. υπόγειο και πατάρι με διαχωριστικές επιφάνειες την πλάκα του ισογείου και την πλάκα του παταριού αντίστοιχα;

 

Συνολική επιφάνεια θα είναι τα 70+35+70=175τ.μ. και θερμαινόμενος χώρος 70τ.μ.; Τα ανάλογα και στον συνολικό και στον θερμαινόμενο όγκο;

 

Το γεγονός ότι το ισόγειο έχει διαφορετικά ύψη, κάτω από το πατάρι και στο υπόλοιπο μαγαζί, για το θερμαινόμενο όγκο απλά επιμερίζονται οι αντίστοιχες επιφάνειες με τα αντίστοιχα ύψη,ε;

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τον επιμερισμό των επιφανειών και το ύψη, και την σχέση τους με τον θερμαινόμενο όγκο, δεν το καταλαβαίνω τι εννοείς. Ο θερμαινόμενος όγκος θα είναι όσος τον υπολογίσεις. Σαν (μέσο) ύψος τυπικού ορόφου (που θα είναι ίσο με του ισογείου εν προκειμένω), μπορείς να καταχωρήσεις το αποτέλεσμα του ((V1[m3]*h1[m]) + (V2[m3]*h2[m])) / (V1+V2)[m3] = h3 [m]. Δηλαδή ένα σταθμισμένο (βάσει των όγκων) ύψος. Άλλωστε, στατιστικό και μόνο, στοιχείο είναι.

 

Σχετικά με τους μ.θ.χ.

Αν π.χ. το υπόγειο (παρόλο που αποτελεί βοηθητική χρήση του καταστήματος), έρχεται σε επαφή και με άλλους μ.θ.χ. του κτηρίου, τότε μπορείς να κάνεις την παραδοχή του Uπρος μ.θ.χ./2 και μηδενική σκίαση για τις διαχωριστικές επιφάνειες. Και επειδή πατάρι και υπόγειο επικοινωνούν μέσω του κλειστού κλιμακοστασίου (μ.θ.χ. και αυτό κάνεις την ίδια παραδοχή και για τις αντίστοιχες διαχωριστικές επιφάνειες. Με άλλα λόγια δεν ασχολείσαι με την καταχώρηση στοιχείων για τους μ.θ.χ. (έναν ενιαίο στην ουσία μ.θ.χ., δηλαδή υπόγειο-κλιμ/σιο-πατάρι) και θα έχεις συνολικό και θερμαινόμενο όγκο να ταυτίζονται.

Διαφορετικά, αν αποφασίσεις να ασχοληθείς, τότε θα πρέπει να καταχωρήσεις τα δομικά στοιχεία όλων των μ.θ.χ. (του ιδίου κτηρίου) που ο παραπάνω (υπόγειο-κλιμ/σιο-πατάρι) μ.θ.χ. της χρήσης που εξετάζεις, έρχεται σε επαφή. Δηλαδή να έχεις πλέον έναν μεγάαααλο ενιαίο μ.θ.χ.

Τη ίδια θεώρηση μπορείς να κάνεις και αν π.χ. η οροφή του παταριού ή κάποια κατακόρυφα δομικά στοιχεία του, έρχονται σε επαφή με άλλη θερμαινόμενη χρήση του ιδίου κτηρίου.

 

Αν δεν συμβαίνει τίποτε από τα παραπάνω, τότε θα έχεις έναν ενιαίο (όχι δύο ξεχωριστούς) μ.θ.χ. που θα έρχεται σε επαφή με την χρήση που εξετάζεις και μόνο, και θα αποτελείται από τους όγκους: υπόγειο, κλιμακοστάσιο, πατάρι.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ΠΕΑ σε κτίριο 245 τ.μ θερμαινόμενο χώρο και επιπλέον μη θερμαινόμενο χώρο 50 τ.μ. μπορεί να εκδώσει Α' τάξης ενεργειακός επιθεωρητής ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.