Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με τα εξ' αδιαιρέτου τι γινεται;


Recommended Posts

Λοιπόν η γνώμη μου είναι ότι στα εξ' αδιαιρέτου, όπου δεν υπάρχει κάποια σύσταση, δεν έχει νόημα να συζητάμε τη ποσοστό συνιδιοκτησίας θα βάλουμε.

-Εννοείτε 100%. Το κτίσμα θα τακτοποιήσουμε.

-Τώρα όσον αφορά τα επιτρεπόμενα πάμε με του αγροτεμαχίου ολόκληρου.

-Αν υπάρχει με κάποιο τρόπο άδεια στο αγροτεμάχιο προτείνω να την αγνοήσουμε, πιο πολλά προβλήματα θα μας δημιουργήσει (Δ, κάλυψη).

-Βέβαια αν την αυθαιρεσία την έκανε αυτός που έχει το κτίσμα με την άδεια κατ' επέκτασή της, τότε ναι θα βάλουμε ότι υπάρχει άδεια, αλλά εννοείται ότι το τακτοποιούμε και δεν πάμε για νομιμοποίηση, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα κλέψει σδ από κάποιους άλλους που ίσως δεν έχουν χτίσει ακόμα τίποτα.

-Τοπογραφικό δεν το συζητώ ολόκληρο το αγροτεμάχιο.

-Το πρόβλημα έγκειται στο θέμα της συναίνεσης. Κατά πόσο χρειάζεται από όλους. Από την στιγμή που υπάρχουν συμβόλαια από κάθε ιδιοκτήτη που αναφέρει τι του ανήκει, δεν έχει και τόσο νόημα η συναίνεση. Τι θα γίνει; Άλλωστε δεν τίθεται θέμα κατοχύρωσης κάποιου δικαιώματος στο αγροτεμάχιο μέσα από την τακτοποίηση. Ούτε καν του κτίσματος.

-Αλλωστε κανένας δεν ειναι τόσο βλάκας ωστε να μην δώσει συναίνεση, αφού ούτε ο ίδιος δεν θα μπορεί να μεταβιβάσει το μερίδιό του, λόγω ύπαρξης αυθαιρέτου.

Edited by steve100
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολύ σωστός σε όλα!!!

Ακριβώς αυτή ήταν και η σκέψη μου στο τελευταίο που τακτοποίησα, Δεν ασχολήθηκα καθόλου με τους δίπλα, δεν επρόκειτο να βγεί άκρη...

Απλώς να προσθέσω ότι στους κοινόχρηστους, για τυπικούς λόγους, ας έχουμε ένα χαρτάκι συναίνεσης...

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

 

-Το πρόβλημα έγκειται στο θέμα της συναίνεσης. Κατά πόσο χρειάζεται από όλους. Από την στιγμή που υπάρχουν συμβόλαια από κάθε ιδιοκτήτη που αναφέρει τι του ανήκει, δεν έχει και τόσο νόημα η συναίνεση. Τι θα γίνει; Άλλωστε δεν τίθεται θέμα κατοχύρωσης κάποιου δικαιώματος στο αγροτεμάχιο μέσα από την τακτοποίηση. Ούτε καν του κτίσματος.

 

Καταρχάς λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι στα εξαιδιαιρέτου όλα ανήκουν σε όλους κατα το ποστοστό που αναλογεί στον καθέναν. Αρα στα συμβόλαια δεν αναφέρεται τι πραγματικά ανήκει στον καθέναν..Αυτό συνήθουν γίνεται με ιδιωτικά συμφωνητικά τα οποία όμως δεν έχουν καμία νομική ισχύ....Αρα είναι απαραίτητη η συναίνεση των ιδιοκτητών. Και δημιουργείταοι η ερώτηση. Σε τρία κτίσματα με ΟΑ εκτός σχεδίου που δεν βρίσκονται σε επαφή. πόσες δηλώσεις κάνουμε??? Και τι ποσοστό ιδιοκτήσίας δίνουμε στον καθέναν???? Αφου όλοι είναι συνιοδηκτήτες κατα 33,33% επί όλων των σκατασκευών...

Link to comment
Share on other sites

Ερωτήματα για Ρύθμιση αυθαιρέτων σε εξ αδιαιρέτου γήπεδα/ οικόπεδα

  1. Δεν έχει δοθεί διευκρίνιση σχετικά με το πώς θα χειριστούμε όλες αυτές τις περιπτώσεις (Ρύθμιση αυθαιρέτων σε εξ αδιαιρέτου γήπεδα/ οικόπεδα). Ακόμα και αν έχουμε συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολλοί και ενδεχομένως να μην είναι εύκολο να τους συγκεντρώσει κανείς, εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα διότι αν έστω και ένας από αυτούς δεν προχωρήσει στη ρύθμιση τους αυθαιρέτου του, τότε δε θα μπορούν οι υπόλοιποι μελλοντικά να πάρουν την «πολυπόθητη» βεβαίωση, καθώς μέσα στο ευρύτερο γήπεδο/οικόπεδο θα υπάρχουν και άλλα αυθαίρετα τα οποία δεν έχουν ρυθμιστεί.
  2. Στην περίπτωση που ιδιοκτήτες πλήρωναν τα τελευταία χρόνια πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου, ισχύει κάτι διαφορετικό όσων αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, στην περίπτωση των εξ αδιαιρέτου γηπέδων/οικοπέδων;
  3. Σε περιοχές όπου υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο αλλά εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής, ισχύει ότι δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας; Οπότε και εδώ αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα.

Αν σε αυτή την περίπτωση μια ιδιοκτησία είναι ρυμοτομούμενη, γιατί να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης σε ρύθμιση; Η αναθεώρηση των ρυμοτομικών σχεδίων εντός των επόμενων ετών δεν αφορά περιπτώσεις με εγκεκριμένο ρυμοτομικό που εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής. Άρα αν το τελευταίο ισχύει, και ο ιδιοκτήτης αυτός δεν προχωρήσει σε ρύθμιση της αυθαίρετης ιδιοκτησίας του, αυτομάτως δημιουργεί «πρόβλημα» σε όλους τους άλλους ιδιοκτήτες που ανήκουν στο ίδιο οικόπεδο, σωστά;

 

Δεν είναι ευθύνη του μηχανικού να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες για όλα αυτά τα προβλήματα; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος μας; Να πάρουμε τη συμφωνηθείσα αμοιβή και στη συνέχεια να απαντήσουμε ότι ο νόμος δεν προέβλεπε κάποια πράγματα;

 

Ποιά η άποψή σας;

Link to comment
Share on other sites

Τελικά τι ισχύει στα εξ αδιαιρετου με οριζόντια σύσταση? Πελάτης μου, που είναι κατασκευαστική εταιρία, έχει κατασκευάσει (εκτός σχεδίου, με Ο.Α., σε γήπεδο 10 στρεμμάτων) 6 ισόγειες κατοικίες εμβαδού Ε= 47,28 τ.μ. Η αυθαιρεσία που έχουν είναι η αλλαγή χρήσης του υπογείου καθώς κ ότι έχει μεγαλώσει σε επιφάνεια.απορίες:

1)θα κάνω 6 αιτήσεις?

2)την υ.δ. την συγκρίνω με το επιτρεπόμενο κάθε κατοικίας?

3) ο χώρος που μεγάλωσε το υπόγειο βρίσκεται κάτω απ΄το μπαλκόνι του ισογείου, το οποίο στην άδεια δείχνεται μπαζωτό, έχω υπέρβαση κάλυψης?

4)στην άδεια οι 6 κατοικίες ενώνονται με Η/Χ,ενώ στην πραγματικότητα ΟΧΙ. Πως το αντιμετωπίζω αυτο?

5)στον υπολογισμό αμοιβής στο ΤΕΕ, πως θα χρεώσω το τοπογραφικό? για κάθε ένα σπίτι ολόκληρο το γήπεδο? σκέφτομαι να χρεώσω σε κάθε ένα το ποσοστό του γηπέδου που του αναλογεί, περίπου 1.5 στρεμ.

ένα μήνα την μελετάω την υπόθεση κ δεν μπορώ να αποφασίσω! όμως έφτασε η ώρα που πρέπει να καταθέσω κ να ολοκληρώσω την διαδικασία καθώς θα γίνουν 2 πωλήσεις την άλλη εβδομάδα! οπότε όποια άποψη ,δεχτή

ευχαριστώ συνάδελφοι!

Link to comment
Share on other sites

Έχει αναφερθεί ανάλογη περίπτωση.Θα έχεις πρόβλημα στο γεγονός ότι δεν ενώνονται τα κτίσματα με Η/Χ.Μπορεί να ακυρωθεί η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας,αφού γίνεται μόνο όταν υπάρχει ένα ενιαίο κτιριο στο γήπεδο.Ρώτα συμβολαιογράφο.

Link to comment
Share on other sites

@sirter

 

1) ναι

2) ναι

3) όχι, η υπέρβαση κάλυψης αναφέρεται στη συνολική επιτρεπόμενη του αγροτεμαχίου (από όρους δόμησης)

4) Η μη ολοκλήρωση εργασίας (πχ μπάζωμα) πάει με αναλυτικό, στην περίπτωση των Η/Χ που δεν "έγιναν" θα υπολόγιζα ισάριθμους αναλυτικούς καθαίρεσης ΟΣ. Λίγο θα μ' ένοιαζε αν ακυρωνόταν η σύσταση.

5) Σε κάθε σπίτι ολόκληρο το αγροτεμάχιο, κάνε (λίγο ως καθόλου) μεγαλύτερη έκπτωση.

Καλή τύχη και πάρε προκαταβολή.

Edited by agior
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους!

Μια ερώτηση ήθελα να κάνω και εγώ αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει.

Σε οικόπεδο εξ’αδιαιρέτου εντός σχεδίου, ο πελάτης μου έχει ποσοστό 1/3 επ’αυτού.

Έχει κάνει αυθαίρετο δωμάτιο και αποθήκη συνολικά 15τ.μ. περίπου σε χώρο του τμήματος του οικοπέδου του που όμως είναι κοινόχρηστος.Μπορώ να τα τακτοποιήσω χωρίς συναίνεση συνιδιοκτητών λόγω του οτι είναι στο τμήμα του οικοπέδου που δικαιούται?Δηλαδή μετά τη σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών (3 ιδιοκτήτες από 1/3 ο καθένας)πρακτικά χωρίζεται σε 3 οικόπεδα τo αρχικό ως προς τα δικαιώματα δόμησης και κάλυψης των ιδιοκτητών?

Αν μπορούσε κάποιος να βοηθήσει..

Ευχαριστω..

Link to comment
Share on other sites

Δώσε μας κι άλλα στοιχεία:

α) υπάρχει σύσταση;

β) αν υπάρχει, είναι καθέτων ή οριζοντίων ιδιοκτησιών;

γ) αναφέρονται ρητά σ' αυτή τη σύσταση ιδιόχρηστα τμήματα και κοινόχρηστος χώρος;

 

Αν ο πελάτης σου κατονομάζεται ρητά στη σύσταση οριζοντίων πως έχει την ιδιόχρηση του χώρου στον οποίο έχτισε το αυθαίρετο τότε δε χρειάζεται συναίνεση, τουλάχιστον δε χρειάζεται όσον αφορά στο Ν.4014...

 

Αν έχει κάθετη, με ορισμένο σ' αυτή κοινόχρηστο χώρο και τον έχει καταπατήσει, τότε θέλει συναίνεση.

 

Το δικαίωμα στην δόμηση και την κάλυψη αναφέρεται στο όλο οικόπεδο. Είναι λάθος να το θεωρείς κατάτμηση σε 3. Απλά, τίθεται σε ισχύ συμφωνία να εκμεταλλευτεί ο καθένας το ποσοστό του. Πολεοδομικά ελέγχονται από κοινού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.