Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Ν.4014 - Ρύθμιση Αυθαιρέτων


theomina

Recommended Posts

Ευχαριστώ Manolis gon για την πληροφορία.

Εννοείς να πάω με τον νόμιμο τρόπο της αλλαγής χρήσης; Σε αυτή την περίιπτωση θα ζητηθούν θέσεις πάρκινγκ οι οποίες δεν υπάρχουν καθώς όταν χτίστηκε δεν ήταν υποχρεωτικές. Δεν ξέρω αν αξίζει να ψάξω μήπως σε υφιστάμενο κτίριο του οποίου η χρήση αλλάζει αν οι θέσεις που απαιτούνται μπορούν να εξαγοραστούν (?).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας

ειμαι ιδιωτης και ψάχνω να αγοράσω ένα διαμέρισμα. Εχω δει ένα ενδιαφέρον αλλά ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε επεκτείνει την κουζίνα στο μπαλκόνι. Εχει γκρεμίσει τον εξωτερικό τοίχο της κουζίνας, έχει κάνει κεραμοσκεπή και το έχει κλείσει γύρω-γύρω με ξύλο έως το 1,5 μ. και το παραπάνω με παράθυρα. Ο μεσίτης ισχυρίζεται ότι θα το τακτοποιήσει ο ιδιοκτήτης. Τι είδους τακτοποίηση μπορεί να κάνει και πόσο θα επηρεασει εμένα στο μέλλον;

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

...

Ο μεσίτης ισχυρίζεται ότι θα το τακτοποιήσει ο ιδιοκτήτης. Τι είδους τακτοποίηση μπορεί να κάνει και πόσο θα επηρεασει εμένα στο μέλλον;

Σας ευχαριστώ

Φρόντισε ο Μηχανικός που θα επιλεγεί για να υπογράψει την βεβαίωση για την μεταβίβαση να είναι της δικής σου επιλογής και εμπιστοσύνης (έμπειρος) και αυτός θα σε ενημερώσει υπεύθυνα και σχετικά με αυτό το ερώτημα σου.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Αν φτάσω στην αγοραπωλησία ο μηχανικός θα είναι σίγουρα της δικής μου επιλογής αλλά προς το παρόν με προβληματίζει το εξής:

δεν ξέρω αν πρέπει να συχενίσω την διαπραγματευση για το διαμερισμα γιατι δεν ξέρω τι επιβαρυνσεις θα έχει αυτό το μπαλκόνι. Χωρίς αυτήν την προέκταση είναι πολύ μικρή η κουζίνα και ίσως θα πρέπει να κάνω πιο μικρή προσφορά. Δεν ξέρω τι παραπάνω έξοδα θα έχω με αυτον τον μπελά (κατεδάφιση, μπαζα κλπ) και θέλω να εχω μιά αποψη οσο μιλαμε για χρήματα με τον μεσίτη γιατί δεν μου περισευουν.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον θα χρειαστείτε από τώρα το μηχανικό για να σας εξηγήσει περισσότερα αφού τα δει και τα μελετήσει.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους,

 

ελπίζω να μην έχω κάνει post σε λάθος σημείο. Θέλουμε να κάνουμε τακτοποίηση ημιυπαιθρίων και μας είπαν ότι η ρύθμιση εντάσσεται στον 4014 γιατί η άδεια είναι μετά το 2009. Αυτή τη στιγμή η πολυκατοικία δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι στη φάση που περνάνε τα αλουμίνια. Ο κατασκευαστής υπολογίζει ότι θα τελειώσει τον Μάρτιο του 2012. Εγώ λοιπόν με τον αδερφό μου έχουμε την ψιλή κυριότητα σε τρία πανομοιότυπα διαμερίσματα και η μητέρα μου κρατάει την επικαρπία.

Σε αυτή την περίτπωση, μπορούμε να τακτοποιήσουμε τους ημιυπαίθριους; Κι αν ναι, πως αποδεικνύεται ότι κάποια από τις 3 κατοικίες είναι κύρια και μοναδική ώστε να υπολογιστούν σωστά οι συντελεστές. Επίσης, δεδομένου ότι τα διαμερίσματα είναι 3, πως θα δηλωθούν; Ένα ο αδερφός μου, ένα εγώ κι ένα από μισό? Η' τρεις φορές θα το δηλώσω εγώ (σαν ιδιοκτησία 50%) και άλλες τρεις φορές ο αδερφός μου;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας

 

(Συγχωρέστε με που δεν χρησιμοποιώ εξειδικευμένη ορολογία-Είμαι φιλόλογος)

Link to comment
Share on other sites

Θα σας απαντήσω στα εξής:

 

1) Δυστυχώς για εσάς, εφόσον έχετε περισσότερα από 1 διαμερίσματα στην κατοχή σας (τόσο εσείς, όσο και ο αδερφός σας) δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους συντελεστές (χαμηλότερους) για κύρια και μοναδική κατοικία, καθώς μπορεί να είναι κύρια, αλλά παύει να είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ. Οπότε στο σύστημα θα περαστεί ως "Άλλη κατοικία".

 

2) Επίσης εφόσον τα έχετε από κοινού, θα πάει όπως λέτε 50-50.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την αμεσότητα της απάντησή σας!

 

Οπότε, αν καταλαβαίνω καλά,

α) παρόλο που η πολυκατοικία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν συμβόλαια αλλά μόνο η σύσταση, μπορούμε να τα τακτοποιήσουμε

β) θα γίνουν 3 δηλώσεις για τα 3 διαμερίσματα, απλά για τη μία θα δηλώσουμε "άλλη κατοικία"

γ) και κάτι άλλο που ξέχασα: για διευκόλυνση όλων μας, μήπως τις δηλώσεις μπορεί να τις κάνει ένας από τους δύο; (ή εγώ ή ο αδερφός μου;) ούτως ή άλλως, όπως έχω διαβάσει, αυτό που ενδιαφέρει είναι να δηλωθεί η αυθαιρεσία και όχι ποιος από τους ιδιοκτήτες θα τη δηλώσει.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

Link to comment
Share on other sites

Παραπάνω σας απάντησα σε μέρος της ερώτησής σας και όχι στο σύνολό της... :smile:

Απέφυγα να απαντήσω καταρχήν εάν μπορείτε να το τακτοποιήσετε μόνο με τη σύσταση, χωρίς συμβόλαιο, διότι δε μπορώ να σας απαντήσω με απόλυτη σιγουριά σε αυτό.

Λογικά δε θα υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο δεν είμαι 100% σίγουρος.... άρα:

 

α) ΜΑΛΛΟΝ ναι, αλλά περιμένετε και απάντηση από κάποιον άλλο συνάδερφο

 

β) ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να γίνεται με 1 δήλωση, στην οποία θα δηλωθούν όλα και ο καθένας σας θα "μπει" με 50%. Λέω "ενδεχομένως", διότι εξαρτάται από τη σύσταση και τα συμβόλαια. Ωστόσο, με σιγουριά σας απαντάω (όπως στο 1 παραπάνω) ότι ΟΛΕΣ οι κατοικίες θα μπουν ως "Άλλη κατοικία". Εφόσον έχετε περισσότερα από ένα σπίτια, τότε σε ΚΑΝΕΝΑ δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "κύρια ΚΑΙ μοναδική κατοικία" , διότι έχει το ΚΑΙ.

 

γ) Τις δηλώσεις τις κάνετε ταυτόχρονα και οι δύο σε έναν μηχανικό, όπου "μπαίνετε" με ποσοστό 50% ο καθένας. Δλδ είτε εσείς, είτε ο αδερφός σας θα πάτε σε έναν μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι. Πραγματικά με βοηθάτε πάρα πολύ με τις απαντήσεις σας.

 

θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο: Κάπου διάβασα (πραγματικά έχω ρίξει πολύ διάβασμα τον τελευταίο καιρό) ότι αν ο ημιυπαίθριος που θα τακτοποιηθεί είναι μέχρι 20 τετραγωνικά (στην δικιά μας περίπτωση είναι 13 σε κάθε διαμέρισμα) υπάρχει πρόστιμο κατ' αποκοπή 2000€. Μήπως ισχύει αυτό σε αυτήν την περίπτωση;

 

Η' μάλλον να διατυπώσω καλύτερα την ερώτηση: Σε ποια περίπτωση ισχύει αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.