Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεκάθαρες απαντήσεις για τον υπολογισμό προστίμου


Recommended Posts

Νομίζω είναι σωστές και οι δύο προσεγγίσεις. Αναλόγως το μέγεθος ίσως να επηρεάζεται η κρίση μας.

Για παράδειγμα, μια σκάλα σχετικά μικρή, που ένα μέρος της είναι κλειστό από κάτω και σε ανεβάζει 1-1,5μ θα την έβαζα με αναλυτικό προϋπολογισμό, με την έννοια ότι δεν είναι κλειστός χώρος, είναι άλλη κατασκευή και κατά έναν τρόπο εμπίπτει στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, προσβάσεις κλπ.

Από την άλλη, σε περίπτωση που αντιμετώπισα πρόσφατα, μια μπετονένια "σκαλάρα" μήκους 5μ που ανεβάζει στο δώμα, την υπολόγισα με βάση το εμβαδόν της (Κ.Χ.) διότι κανονικά μετράει σε κάλυψη και δόμηση και αποτελεί ξεκάθαρη επέκταση της κατοικίας.

Κοινώς, ο,τι θέλεις κάνεις, απλά να μπορείς να το στηρίξεις κάπου...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 5,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ναι το καταλαβαίνω..η περίπτωσή μου αφορά υπόγειο που κατασκευάστηκε εκτός αδείας με αποτέλεσμα να ανυψωθεί το ισόγειο και άρα για λόγους καθαρά πρόσβασης στο σπίτι έγιναν και οι 2 σχετικά μικρές σκάλες. η μια οδηγεί στο υπόγειο και η άλλη στο ισόγειο διαμέρισμα. και οι 2 έχουν ύψος 1,40 μ άρα θεωρώ πως εμπίπτουν στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου= αναλυτικός. ευχαριστώ πάντως και για τη δική σου τοποθέτηση

Link to comment
Share on other sites

Σε μία περίπτωση που είχα: Ανοικτό κλιμακοστάσιο ( μεταλλικό ) από ισόγειο σε 1ο όροφο, κατασκευασμένο στον όπισθεν ακάλυπτο χώρο, χωρίς να τηρεί διαστάσεις κτιριοδομικού, το αντιμετώπισα με αναλυτικό ΠΥ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

είχα ρωτήσει και παλίοτερα αλλά δεν πήρα απάντηση:

 

Περίπτωση διαφορετικού σκελετού ( στις άδειες φαινονται δύο γειτονικά κτίρια με αρμό ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα ενιαίο με κοινό σκελετό) πως δηλώνεται?

Έχω δηλώσει την διαφορετική διαμερισμάτωση κάθε ορόφου, συνένωση των διαμερισμάτων των δύο θεωρητικά ξεχωριστών κτιρίων.

Τον διαφορετικό σκελετό χρειάζεται να τον δηλώσω, και αν ναι πως, γνωρίζει κανείς?

Link to comment
Share on other sites

Από πρόσφατες σημειώσεις της κ. Λεμπέση:

9. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΤΙΚΩΝ: Όταν έχει αλλάξει το στατικό από την άδεια κυρίως ως προς τη διαμόρφωση του στατικού φορέα (κολώνες, δοκοί, ανοίγματα) ή ως προς το περίγραμμα του κτιρίου ή αν έχει αλλάξει η θέση του κλιμακοστασίου, δηλαδή σε κάθε περίπτωση που έχει υλοποιηθεί άλλη στατική μελέτη, τότε είναι όλο το κτίριο αυθαίρετο. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί το παράβολο και να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης.

• Αν δεν γίνει νομιμοποίηση δηλώνονται όλα τα τ,μ, χωρίς υπέρβαση δόμησης (δηλ.< 50%) και χωρίς άλλη υπέρβαση, με σημείωση στα σχόλια για το είδος της αυθαιρεσίας.

• Αν δεν γίνει νομιμοποίηση, η 2η φάση της δήλωσης γίνεται: Με αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης και από εκεί και πέρα θα εξετάσετε τι επίπτωση θα έχει στο δελτίο δομικής τρωτότητας.

• Δεν πρέπει να χορηγηθεί Βεβαίωση σε περίπτωση μεγάλης αλλαγής των στατικών, διότι υπάρχει θέμα επικινδυνότητας που ο Μηχανικός δεν πρέπει να το παραβλέψει

 

Τώρα πολύ αμφιβάλλω αν συμφωνει κανείς με τα παραπάνω και στην τελικη τι θα πει να μη δίνουμε βεβαίωση σε περίπτωση μεγάλης αλλαγής στατικών από τη στιγμή που δίνουμε βεβαίωση και για τελείως αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία μπορεί να μην έχουμε καμία στατική μελέτη στα χέρια μας. Δλδ για προσθήκη καθύψος εφόσον αλλάζει η στατική μελέτη και πιθανόν κατά δυσμενέστερο τρόπο από μια διαφορετική διάταξη υποστυλωμάτων κλπ αν δεν υπήρχε πρόβλεψη ορόφου τι κάνουμε, θεωρούμε όλο το κτίριο αυθαίρετο? Έχουν περάσει τόσοι μήνες και οι φωστήρες του ΤΕΕ και του ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν, έλεος πια, μα περιμένουν και οι ελεγκτές δόμησης τώρα για να αρχίσει και άλλο πάρτυ ασυνεννοησίας.

 

Στην περίπτωση σου δεν ξέρω τι είναι καλύτερο να κάνεις, δε μπορώ να σκεφτώ άλλο τρόπο να δηλώσεις το διαφορετικό σκελετό παρά μόνο σα λοιπή παράβαση, για το τυπικό της υπόθεσης.

Link to comment
Share on other sites

gina9: με βρίσκεις σύμφωνο. Εξάλλου στις κατοικίες δεν κάνουμε γεωμετρική αποτύπωση των στατικών (όπως π.χ. στα καταστήματα) παρά μόνο μακροσκοπικό έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

Από πρόσφατες σημειώσεις της κ. Λεμπέση:

9. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΤΙΚΩΝ: Όταν έχει αλλάξει το στατικό από την άδεια κυρίως ως προς τη διαμόρφωση του στατικού φορέα (κολώνες, δοκοί, ανοίγματα) ή ως προς το περίγραμμα του κτιρίου ή αν έχει αλλάξει η θέση του κλιμακοστασίου, δηλαδή σε κάθε περίπτωση που έχει υλοποιηθεί άλλη στατική μελέτη, τότε είναι όλο το κτίριο αυθαίρετο.

 

Από ποιές διατάξεις προκύπτει αυτό ? Εγώ δεν το δέχομαι ως ερμηνεία για τον 4014.

 

Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε στις παρακάτω περιπτώσεις θα βγάζετε πρόστιμο για όλο το κτίριο γιατί συνιστούν αλλαγή στατικής μελέτης

 

1. Σε κάθε περίπτωση αυθαίρετης προσθήκης ορόφου είναι αυθαίρετο και το υφιστάμενο. Ως γνωστόν ο Φ.Ο. είναι ενιαίος και δεν εξετάζεται κατ'όροφο.

2. Σε κάθε περίπτωση αλλαγής ύψους ορόφου ισχύουν τα ίδια (αλλαγή Φ.Ο.)

3. Στα υπόγεια εκτός περιγράμματος ισχύουν τα ίδια.

4. Στα 2α υπόγεια ισχύουν τα ίδια.

5. Στα ξεμπαζωμένα υπόγεια που έγιναν διαμερίσματα με ωραιότατες μπαλκονόπορτες και παράθυρα (αυτή και είναι αλλαγή στα "στατικά" )

6. Μετακίνηση ανοιγμάτων και δημιουργία κοντών υποστυλωμάτων ? Να άλλη μια πολύ σοβαρή αλλαγή στατικών που φέρνει μέχρι κατάρρευση.

7. Καθαίρεση περιμετρικής τοιχοποιίας στην όψη για δημιουργία βιτρίνας/τζαμαρίας (και ταυτόχρονη δημιουργία "μαλακού ορόφου" )

 

και άλλα ...

 

Από πρόσφατες σημειώσεις της κ. Λεμπέση:

......Δεν πρέπει να χορηγηθεί Βεβαίωση σε περίπτωση μεγάλης αλλαγής των στατικών, διότι υπάρχει θέμα επικινδυνότητας που ο Μηχανικός δεν πρέπει να το παραβλέψει

 

Και αυτό κατά την γνώμη μου είναι αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου καθώς η βεβαίωση αφορά την μη υπέρβαση κάλυψης , δόμησης , ύψους. Πουθενά δεν λέει για φέροντα οργανισμό.

 

Και εννοείται ότι σε όλα τα παραπάνω που αναφέρω ΔΕΝ θα πρέπει να δώσετε ποτέ βεβαίωση για μεταβίβαση

(διευκρίνηση : με βάση το σκεπτικό που παραθέτει η συνάδελφος)

 

Συνοψίζοντας , αν αλλάξω θέση σκάλας σε υφιστάμενο 2οροφο(με άδεια ) είναι όλο αυθαίρετο και δεν δίνω ούτε βεβαίωση καθότι ....επικίνδυνον ενώ αν αφήσω την σκάλα στη θέση της και του κοπανήσω 3 αυθαίρετους ορόφους θεωρούνται μόνο αυτοί αυθαίρετοι τους δηλώνω και δινω βεβαίωση κανονικότατα καθότι ......ασφαλές .

 

Πραγματικά έλεος τι άλλο θα ακούσουμε ?

 

Λοιπόν άμα μπλέξουμε και τα στατικά στον 4014 δεν θα ξεμπλέξουμε ποτέ. Ας τα αφήσουμε στην ταλαίπωρη ησυχία τους .Αρκετά έχουν υποφέρει από διάφορες πολεοδομικές και δικαστικές """"ερμηνείες"""".Κανείς δεν μας ζήτησε να ασχοληθούμε με αυτά.

 

Προσωπικά τέτοιες ερμηνείες τις αντιμετωπίζω με ευγενικό χαμόγελο και δεν τις εφαρμόζω.

Edited by avgoust
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

 

και γώ είχα διαβάσει τα όσα αναφέρει η Λεμπέση και είχα τρομοκρατηθεί.

 

Δεν θα δηλώσω τα στατικά. Απλά στο δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας και στην τεχνική τους έκθεση θα αναφέρω την αβεβαιότητα της συμπεριφοράς του φερ.οργανισμού λόγω τροποποίησής του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.