Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβές τοπογραφικών διαγραμμάτων σχετικά με το Ν.4014/2011


Recommended Posts

Με μια ΑΠΥ σκέφτομαι να βάλω σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος και βεβαίωση για μεταβίβαση διαμερίσματος. Όλα εκτός συστήματος και ελάχιστων αμοιβών, άρα και κρατήσεων τσμεδε, εμπ.

Θα πρέπει να καταβάλω ΦΕΜ? Όποιος μπορεί να βοηθήσει...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 283
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

συναδελφε tpanag φαίνεσαι πολύ σίγουρος γι'αυτό που λές ενώ το ΤΕΕ (τουλάχιστον το τοπικό στην περιοχή μου) λέει άλλα.

Το θέμα με έχει απασχολήσει αρκετά και συνεχώς μιλάω με συναδέλφους για να ακούσω απόψεις κλπ.

Το ΤΕΕ έχει την άποψη: Σε όλες μα όλες τις δουλειές μηχανικού απαιτείται ιδ. συμφωνητικό στην περίπτωση μικρότερης αμοιβής από την νόμιμη και ως εκ τούτου πληρωμή κρατήσεων και ΦΕΜ.Μάλιστα λένε ότι η υποχρέωση αυτή για πληρωμή κρατήσεων υπήρχε και πριν απλά κανείς δεν το έκανε για τα τοπογραφικά συμβολαίων επειδή δεν ελεγχόταν από κάποια υπηρεσία.

Άποψη συνδέλφων: Θα κάνουμε όπου μπορούμε συμφωνητικά κυρίως για μεγάλες δουλειές. κατα τα άλλα όπως και πρίν, μια απλή ΑΠΥ στις μικρες δουλειές χωρίς κρατήσεις και ΦΕΜ.

Παρά ταύτα ο τοπικός σύλλογος τοπογράφων έχει εκδόσει οδηγία που μας απέστειλε και οι απόψεις του ταυτίζονται με αυτές του ΤΕΕ.

Μάλιστα απαντώντας στην ερώτηση "και ποιός θα με ελέγξει στην περιπτωση συμβολαίων αν πλήρωσα κρατήσεις και ΦΕΜ?" λένε ότι ναι μεν δεν θα έχεις πρόβλημα με το ΤΕΕ αλλά θα έχεις με την εφορία που θα ζητάει τις καταστάσεις ιδ. συμφωνητικών και θα τις τσεκάρει με αυτές του ΤΕΕ.

Συνεπώς μπορεί κάποιος (tpanag ή άλλος γνώστης) να μας πεί αναλυτικά γιατί δεν απαιτείται στα τοπογραφικά συμβολαίων να κάνουμε ιδ. συμφωνητικά και να πληρώνουμε κρατήσεις και ΦΕΜ?

 

Υ.Γ. Το ΦΕΜ είτε πληρωθεί είτε όχι (σε περιπτώσεις μη ελέγχου από υπηρεσία) είναι το ίδιο και το αυτό. Στην μια περίπτωση έχεις προκαταβάλει το φόρο που θα συμψηφιστεί στο τέλος της χρονιάς και στην άλλη όχι. οπότε το ΦΕΜ είναι το τελευταίο που θα με απασχολούσε.

Link to comment
Share on other sites

Σκέφτομαι φωναχτά:

Το ΦΕΜ είναι υποχρέωση (και όχι επιλογή) για όσες εργασίες κάνουμε και αυτές υποβάλλονται και θεωρούνται από κάποια δημόσια αρχή.

Είναι ο συμβολαιογράφος κάτι τέτοιο;

Αν ναι τότε υπάρχει υποχρέωση για καταβολή ΦΕΜ.

Αν όχι, δεν υπάρχει.

 

Για τα ιδ. συμφωνητικά είμαι της άποψης πως ο ν3919 δεν κάνει διαχωρισμό σχετικά με την διαφορά από την νόμιμη αλλά με το αν η εργασία περιλαμβάνεται ή όχι στο ΠΔ696/74. Και το τοπογραφικό διάγραμμα περιλαμβάνεται στον ΠΔ696/74. Άρα απαιτεί ιδ. συμφωνητικό.

Link to comment
Share on other sites

"Οι καθοριζόμενες με το διάταγμα αυτό αμοιβές αποτελούν τις νόμιμες αμοιβές, οι οποίες ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής"

Άρα έχουμε περίπτωση μη έγγραφης συμφωνίας (δηλ. ιδ. συμφωνητικό), αυτή που παίρνουμε την νόμιμη αμοιβή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν λέει σκέτο "μη έγγραφης συμφωνίας" αλλά "μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας".

Έχει διαφορά.

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Τι σημαίνει δηλαδή "έγκυρη" συμφωνία; Προφανώς έγκυρη είναι η συμφωνία που περιέχει όλα τα στοιχεία που ορίζονται στο νόμο και εν προκειμένω στο Β.Δ. 30/31.5.1956 που αναφέρει ο 3919.

Δηλαδή εσύ καταλαβαίνεις ότι σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα αμοιβής (είτε κάτω είτε πάνω από τη νόμιμη) πρέπει να γίνεται συμφωνητικό;

Link to comment
Share on other sites

Ναι εγώ αυτό καταλαβαίνω και αυτό πράττω. Σε μία άδεια που έκανα πέρυσι κάναμε συμφωνητικό έστω και αν πήρα ότι προβλέπουν οι νόμιμες.

 

Έγκυρη μπορεί να μην είναι αν δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία που ορίζει το Β.Δ. 30/31.5.1956, δηλαδή είδος μελέτης, εμβαδό (συνήθως), προϋπολογισμό (συνήθως) και αμοιβή.

Έγκυρη μπορεί να μην είναι και αν δεν έχει καταταθεί στο ΤΕΕ εντός 8 ημερών όπως προβλέπει το Β.Δ. 30/31.5.1956.

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.