Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΦΕΜ, φόροι και φύλλο παροχής υπηρεσιών


Recommended Posts

Καλησπέρα.

Έχω καταθέσει φακελο στην πολεοδομία για οικ. άδεια. Έχω πληρώσει τα ΦΕΜ (15-11-11) και τους λοιπούς φόρους. Μπορώ να κόψω το φύλλο παροχής υπηρςσιών στην 1-1-2012?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αμοιβές κατέθεσες;

 

Σε κάθε περίπτωση αμοιβές και ΦΕΜ πρέπει να είναι στο ίδιο έτος αλλιώς δημιουργούνται προβλήματα.

 

Αν καταθέσεις του χρόνου αμοιβές (πρωτοχρονιά είναι κλειστά :smile: ) θα φαίνεται ότι δεν κατέθεσες το ΦΕΜ

 

Κανονικά "λέει" ότι τελειώνοντας την μελέτη κόβουμε και το ΑΠΥ...

Link to comment
Share on other sites

Nαι τα κατέθεσα όλα, και αμοιβές. Μόνο για την απόδειξη (+ΦΠΑ) σκέφτομαι αν θα μπορούσα να την κόψω την επομένη της πρωτοχρονιάς :smile: για να αποφύγω να δείξω υψηλό εισόδημα αυτό το χρόνο...αλλά απ' ότι καταλαβάινω θα υπάρξει πρόβλημα... :???:

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Μη διανοηθείς καν. Κανονικά την ΑΠΥ όφειλες να την κόψεις το αργότερο την ημέρα που κατέθεσες την αμοιβή στην ΕΤΕ (αν έχεις χρονικό περιθώριο κόφτη με ημερομηνία ίδια με της κατάθεσης). Θα υπάρξει πρόβλημα και με τις κρατήσεις ΤΣΜΕΔΕ-ΕΜΠ στα βιβλία σου αν δε βρίσκονται στο ίδιο έτος με την ΑΠΥ.

Link to comment
Share on other sites

μου δημιουργήθηκε η εξής απορία, το ΦΕΜ και οι κρατήσεις περί τεε και τσμεδε επιβαρύνουν τον πελάτη ή το μηχανικό?

εξηγούμε, κάνουμε μια οποιαδήποτε μελέτη, η συνολική αμοιβή είναι: καθαρή αμοιβή μηχανικού +φπα+φεμ+κρατήσεις για τεε και τσμεδε. εμείς κόβουμε απόδειξη στο πελάτη για την καθαρή αμοιβή μας + το φπα. αν λοιπόν για μια μελέτη πούμε στο πελάτη έστω 10000€ , το φεμ και οι κρατήσεις είναι πάνω από 1000€. άρα αν μου δώσει ο πελάτης 10000 και εγώ του κόψω μια απόδειξη για κάτω από 9000 δεν θα μου πεί εγώ σου έδωσα 10000 εσύ γιατί μου κόβεις απόδειξη για 9000?

πρέπει να δίνουμε στο πελάτη την απόδειξη πληρωμής φεμ και των κρατήσεων ? και επίσης ποιες κρατήσεις επιβαρυνόμαστε εμείς και ποιές ο πελάτης?

Link to comment
Share on other sites

το ΦΕΜ είναι ο φόρος επιτηδεύματος μηχανικού και αφορά το μηχανικο. Το 2% (+2.40 επί της κράτησης) υπέρ ΤΕΕ αφορά κρατήσεις που χρεώνεται ο μηχανικός καθώς και το 3% (2% ΤΣΜΕΔΕ+1% ΕΜΠ+ 2.40% επί των κρατήσεων) ΤΣΜΕΔΕ.Όταν υπάρχει προυπολογισμος (πχ μελέτη-επίβλεψη κτιρίου) ο ιδιοκτήτης χρεώνεται τα λοιπά φορολογικά ( ΚΗ' Ψηφισμα,υπέρ δήμου, παράβολο δημοσίου ΤΣΜΕΔΕ ιδιοκτήτη, προκαταβολή ΙΚΑ κλπ) και εννοείται στα φορολογικά χρεώνεται και τον ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

το ΦΕΜ δεν το πληρωνόμαστε δηλαδή από το πελάτη? από την αμοιβή μας το βάζουμε? δε νομίζω, γιατί το φεμ είναι ένα συν 10% επί της καθαρή αμοιβή μας, ποσό που εμείς πρέπει να το πάρουμε από το πελάτη, το οποίο όμως δε θα φαίνεται στην απόδειξη που θα του κόψουμε και εδώ γεννάται η απορία pavlos,

ξέρω ότι κρατήσεις τεε + τσμεδε και φεμ είναι ευθύνη του μηχανικού, απλά ρωτάω αν αυτά τα πληρώνουμε από την καθαρή αμοιβή μας ή τα παίρνουμε από τον πελάτη, γιατί αν τα βάζουμε από την καθαρή αμοιβή μας δεν βγαίνει το όλο σκεπτικό

Link to comment
Share on other sites

Ο ΦΕΜ είναι μια παρακράτηση φόρου που αφαιρείται από το ποσό του φόρου κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του μηχανικου, του έτους που έχει πληρωθεί ο φόρος. Επομένως δεν αφορά τον πελάτη. Εξάλλου η αμοιβή μας εννοείται ότι δεν είναι καθαρή, γιατι περιλαμβάνει τις δαπάνες υπερ ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ κλπ.Δηλαδή, αν η αμοιβή μελετης επιβλεψης ειναι 10.000 στα χέρια μας δεν θα μείνουν 10.000 αλλά λιγότερα λόγω ΦΕΜ ΤΣΜΕΔΕ ΤΕΕ ΕΜΠ. Για παράδειγμα η κράτηση 2% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ λογίζεται ως δαπάνη (οχι ως ασφαλιστική εισφορά) και την περνάμε στα βιβλία μας.Αρα ΦΕΜ και κρατήσεις αφαιρούνται από την αμοιβή μας και δεν επιβαρύνουν επιπλέον τον εντολέα μας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι μία ερώτηση.

 

Για την καταβολή κρατήσεων ΤΕΕ,το 2%+χαρτόσημο, επι αμοιβής,για την ρύθμιση του 4014,σε τι έντυπο το παρουσιάζουμε για να πάμε να το πληρώσουμε? Δεδομένου οτι για ΤΣΜΕΔΕ+ΕΜΠ χρησιμοποιούμε πλέον το νέο Ενημερωτικό Εντυπο Εισπραξης πόρων υπέρ ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ.

Για ΤΕΕ τι συμπληρώνουμε? Εγω μεσα απο το πρόγραμμα αμοιβων αδειών έφτιαξα Σημείωμα κατάθεσης εισφορών,μόνο για ΤΕΕ. Είναι σωστό?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.