Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αφορολόγητο εισόδημα


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 276
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απ΄ότι έχω καταλάβει η πλειοψηφία των μελών είναι ελευθεροι επαγγελματίες. Οπότε λίγο-πολύ ξέρουν πως λειτουργεί μια "επιχείρηση". Μην σας εκπλήσσει το γεγονός αυτών των τόσο απλοικών και ισοπερωτικών μέτρων όπως χαρακτηριστικά το περιέγραψε παραπάνω ο Theo. H ερμηνεία είναι πάρα πολύ απλή: πρόκειται για ανεπάγγελτους οι οποίοι ποτέ δεν έχουν διοικήσει ούτε καν περίπτερο και δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν βλέπεται πως "βουλιαξαν" την οικοδομή? Η μόνη δουλειά που ξέρουν πολύ καλά είναι η ρεμούλα, η μίζα και οι κουμπαριές. Αναφέρομαι και στις δύο παρατάξεις. Ομως τους ψηφίζει ο κόσμος με την φρούδα ελπίδα ότι θα καταφέρει να "τακτοποιήσει" τα παιδιά του. Ετσι φτάνεις στο σημείο τελικά να αναρωτηθείς μήπως αυτοί μας αξίζουν?

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι στοχεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μείνει ελεύθερο το πεδίο για τις μεγαλύτερες.

Δε νομίζω πως τίποτε γίνεται εντελώς τυχαία.

Μόνο που δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες.

 

Όταν ήμουν γύρω στα 12 είχα πάει με τους γονείς μου στην Αγγλία-Λονδίνο.

Ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση ήταν οι άστεγοι. Δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου ξανά ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο. Σήμερα αν πάτε μια βόλτα μέχρι την Ομόνοια τη νύχτα θα καταλάβετε τη διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ όπως το βλέπω απο τη δικιά μου οπτική η φοροδιαφυγη είναι τελικά κάτι θεμιτό και αναγκαίο.

Όταν ο πακτωλός των χρημάτων που μαζεύονται στα δημόσια ταμεία απο διόδια απο κλήσεις απο άμεση και έμμεση φορολόγηση καταλήγουν σε τσέπες πολιτικών, όταν οι υπηρεσίες που πληρώνω για να έχω (παιδεία, αστυνομία, στρατό, νοσοκομεία) είναι υπο διάλυση και στην ουσία το δικό μου εισόδημα γίνεται βιλίτσες στον Αργοσαρωνικό θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα μου και υποχρέωση μου ταυτόχρονα να διαφυλάξω και να προασπίσω το εισόδημα που έχω δουλέψει. Είναι τόσα τα κλεμμένα λεφτά του δημοσίου, είναι τόση η ξεδιαντροπιά τους , όπου με σοβαρότητα και ειλικρίνια μπορώ να δηλώσω οτι μόνο η φοροδιαφυγή θα προστατέψει το εισόδημά μου απο το να το διαχειριστεί ο κάθε αστοιχείωτος και αμόρφωτος πολιτικάντης.

 

Τελικά όπως μου φαίνεται και οι ακροαριστεροί που τα σπάνε καλά κάνουν και όσοι λένε μια χούντα θα μας σώσει καλά λένε! Μας έχουν πνίξει τα σκουπίδια!! Οι αυτοκρατορία των ηλιθίων!! Που χαθήκαν οι προσωπικότητες?? Είμαστε χαμένοι μέσα στη μετριότητα!!

Link to comment
Share on other sites

Η myri έχει δίκιο. Χαμένοι είναι οι έχοντες μικρά εισοδήματα. Αυτός που έχει καθαρό εισόδημα 10.000€ θα πληρώσει επιπλέον φόρο το 1/10 του εισοδήματός του. Αυτός που έχει εισόδημα 100.000€ θα πληρώσει επιπλέον φόρο το 1/100 του εισοδήματός του. Η διαφορά είναι ολοφάνερη. Αν ήθελε χρήματα να βάλει στα κρατικά ταμεία θα μπορούσε να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα και για όλους, μισθωτούς-συνταξιούχους-ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.

Ό,τι έγινε και με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και την κατάργηση του ΦΜΑΠ. Δεν πληρώνει μόνο αυτός που έχει 20 οικόπεδα, πληρώνει κι αυτός που έχει 2.

 

Δικαίωμα να καταστρέφουν ιδιωτικές περιουσίες αλλά και δημόσια περιουσία, δηλαδή ΔΙΚΗ ΣΟΥ και ΔΙΚΗ ΜΟΥ, δεν έχει κανένας! το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα πολλοί λίγοι νιώθουν τη δημόσια περιουσία δική τους. Πχ στο σπίτι σου δε θα πετάξεις ποτέ ένα σκουπίδι στο πάτωμα του σαλονιού σου, στο δρόμο όμως...

Καμιά χούντα ποτέ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα τα μεγιστοποίησε.

Οι προσωπικότητες είναι χρήσιμες για να δώσουν το σύνθημα, το παράδειγμα προς μίμηση. Αλήθεια τι παράδειγμα μπορεί να σου δώσει ο Καραμανλής που έκανε τη γυναίκα του γιατρό από νηπιαγωγό χωρίς να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις;

Πέρα όμως από τις προσωπικότητες εκείνο που χρειαζόμαστε είναι πολιτική και όραμα.

Ποιο είναι το όραμα σήμερα είτε για τη ΝΔ είτε για το ΠΑΣΟΚ;

Η πολιτική της ΝΔ έγινε ολοφάνερη πιστεύω τώρα. Πολύ απλά η ΝΔ είναι ένα ΔΕΞΙΟ κόμμα και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των "εχόντων";

Να μη μιλήσω όμως και για το ΠΑΣΟΚ που απ' αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέλειξε.

Link to comment
Share on other sites

τελικά το κράτος σε ωθεί να μηχανεύεσαι τρόπους για να αποφύγεις τις "βαφτισμένες" φορολογικές υποχρεώσεις.

 

Μαθηματικά οδηγούμαστε σε γενική απαξίωση των διαφόρων θεσμών, και αυτό που επιβάλει η μάζα, και ο καθένας και πάνω του.

 

προσωπικά δεν περιμένω βοήθεια από κανένα πολιτικό/κρατικό στέλεχος κλπ κλπ..... και αγώνες για χαμένες δεκαετίες

 

ίσως πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνοι μας λείνουμε τα προβλήματά μας...μόνη λύση η ένωση σε κλαδικούς συλλόγους με όμοια προβλήματα, όχι για επανάσταση και πολιτική πίεση, αλλά για αλληλοκάληψη και συμπαράσταση...

Link to comment
Share on other sites

Για τη Νατασσα λιγα τα λογια σας. Ειναι ολα διαφανα.

Περασε γιατρος (κανεις δε ξερει πως) τελειωσε τη σχολη πιο γρηγορα απο τα 6 χρονια που κραταει (;) αρχιδε διδακτορικο χωρις να εχει παρει το πτυχιο της (;) εκανε αγροτικο διπλα στο σπιτι της (;) Κιατο-Κορινθια, ενώ η αναμονή για την ειδικότητα της χειρουργικής είναι 3-4 χρόνια αυτή άρχισε αμέσως σε νοσοκομειο Αττικής(;)...μην αναφερω το είδους σχέσης που ειχε με το καθηγητη της κ. Ζαχοπουλο

Τα ερωτηματικα ειναι πολλά και το φορουμ δεν ειναι ειδησεων οποτε σταματαω εδω.

Αυτο που ξερω ειναι οτι σε αυτο το κρατος ολοι κλεβουν και αν δε κλεψεις δεν μπορεις να επιβιωσεις.Ο Αλογοσκουφης δε θελει να βγαλει εξω τους ελεγκτικους μηχανισμους γιατι ξερει οτι με τον ελεγχο δε θα μπει χρημα στο δημοσιο αλλα στις τσεπες των ελεγκτων γιατι ολοι λαδωνονται, οποτε σου λεει ολοι 10% (φόρος της δεκάτης επι τουρκοκρατιας) και ειμαστε οκ.(ας το βαλει και αυτο στο βιογραφικό του)

Το ασχημο ειναι οτι δε κανουμε κατι ολοι για να αντιδρασουμε, παρα μονο θα κρυβουμε τα εσοδα μας.

Η συγκεκριμενη κουβεντα γινεται σε παρα πολλα φορουμ, γιατροι, δικηγοροι, λογιστες...

κατι που ξεχασα..οι νεες αυξησεις στις αντικειμενικες link http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=933087&lngDtrID=251

μπανανια

Link to comment
Share on other sites

Το 1993 ο νεαρός τότε Γ. Αλογοσκούφης, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, παρακολουθούσε στο Ζάππειο τις ανακοινώσεις του νεοφιλελεύθερου Στ. Μάνου, υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

Ηταν αρχές Αυγούστου όταν ανακοινώθηκαν η αύξηση κατά 50 δρχ. (0,15 ευρώ) του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη - όταν η τιμή της δεν ξεπερνούσε τις 30 δρχ. (0,09 ευρώ) το λίτρο - και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά, που ήταν η «καρδιά» της έμμεσης φορολογίας και απηχούσαν την αντίληψη «όσοι καταναλώνουν πρέπει να πληρώνουν», ήταν τα βαρύτερα εισπρακτικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ποτέ. Και αποσκοπούσαν στη διάσωση του προϋπολογισμού που είχε καταρρεύσει μετά τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσά, έναν χρόνο νωρίτερα, για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα και την ουσιαστική κατάργηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

 

* Οι κόκκινοι φόροι

 

Δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Αλογοσκούφης από τη θέση του υπουργού Οικονομίας άφησε κατά μέρος τη νεοφιλελεύθερη συνταγή της αύξησης της έμμεσης φορολογίας, την οποία είχε δοκιμάσει το 2006 με την αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, και στράφηκε στους λεγόμενους «κόκκινους φόρους», δηλαδή στην άμεση φορολογία των εισοδημάτων, των κερδών και των μετοχών. Με τις αποφάσεις του που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, ομολογεί ταυτόχρονα την αποτυχία του υπουργείου Οικονομικών να περιορίσει την φοροδιαφυγή που έχει χαρακτηριστεί από τους διεθνείς οργανισμούς «εθνικό σπορ» των Ελλήνων.

 

Σήμερα φορολογεί τα μερίσματα, τον φόρο υπεραξίας από πωλήσεις μετοχών, τις αμοιβές των στελεχών τραπεζών και επιχειρήσεων σε μετοχές (stock options), δεχόμενος μάλιστα την κριτική κομμάτων της Αριστεράς - του ΠαΣοΚ και του Συνασπισμού - ότι τα εισοδήματα αυτά δεν αρκεί να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 10% αλλά πρέπει να ενταχθούν στη φορολογική κλίμακα των εισοδημάτων και να επιβαρυνθούν με τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή 40%.

 

Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτά τα μέτρα. Στράφηκε και στους μικρομεσαίους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιστήμονες, για τους οποίους κατήργησε σε μία μέρα το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ επιβάλλοντας στην ουσία «κεφαλικό φόρο» 1.050 ευρώ. Στράφηκε στην εκλογική βάση, τους ψηφοφόρους, που θέλουν να έχουν όλα τα κόμματα στο πλευρό τους, απαγγέλλοντας μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο την κατηγορία της «φοροδιαφυγής».

 

«Δεν είναι δυνατόν, όταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δηλώνουν και φορολογούνται για μέσο εισόδημα 15.000 ευρώ τον χρόνο, οι εισοδηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα 9.000 ευρώ τον χρόνο και να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο» είναι το επιχείρημά του.

 

Το ίδιο όμως επιχείρημα αποτελεί ομολογία αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής στον βαθμό που η Ελλάδα θεωρείται «παράδεισος της φοροδιαφυγής», του φαινομένου που δεν αντιμετωπίστηκε από καμία κυβέρνηση, πολύ περισσότερο από τη σημερινή.

 

* Μια παράδοξη στροφή

 

Η στροφή αυτή του υπουργού Οικονομίας είναι ένα οικονομικό παράδοξο ή απλά για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η ρήση «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού»...

 

Ο κ. Αλογοσκούφης, παντοδύναμος ως τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στην ίδια θέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και στην πολιτική του - που ξεκίνησε με τη δημοσιονομική απογραφή, την περιπέτεια της επιτήρησης της οικονομίας από τις Βρυξέλλες, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια - στηρίχθηκε το οικοδόμημα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.

 

Κάπου όμως έχασε το «στοίχημα». Και αυτό δεν ήταν άλλο από τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου που επανειλημμένως τόσο στην προεκλογική περίοδο του 2004 όσο και στις εκλογές του 2007 προέβαλλε ως κεντρικό άξονα της οικονομικής πολιτικής. Οι δαπάνες, αν εξαιρέσει κανείς τα κονδύλια ύψους που δαπανήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και δεν εμφανίστηκαν ξανά στον προϋπολογισμό ή τις δημόσιες επενδύσεις, αυξάνονται σταθερά με ρυθμό πάνω από τον ετήσιο ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

 

Ετσι σήμερα, κάτω από την πίεση της δημοσιονομικής πραγματικότητας που είναι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των 10-12 δισ. ευρώ ετησίως και το χρέος που ξεπέρασε τα 250 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό καταβάλλοντας πρόσθετους ή αναδρομικούς φόρους (μέσω της αυτόματης περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για επτά χρόνια 2000-2007) 4 δισ. ευρώ το 2009. Και στις επιχειρήσεις, με έμμεσο τρόπο, δηλαδή τη φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 10%, ο φόρος των κερδών επανέρχεται στο 35%.

 

Ευτυχώς, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Η φορολογία στο εισόδημά τους θα μείνει σταθερή το 2009, ενώ από το 2010 μπορούν να ελπίζουν σε οριακές ελαφρύνσεις των συντελεστών. Βεβαίως η τελική, η πραγματική επιβάρυνση για τον κάθε φορολογούμενο θα εξαρτηθεί από την ονομαστική αύξηση των εισοδημάτων κατά το 2008. Αλλά ως την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων την άνοιξη του 2009 θα δούμε...

 

Για τον υπουργό τα μέτρα αυτά, που προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις κυρίως από τους μικρομεσαίους, κρίθηκαν αναγκαία καθώς η απειλή της επαναφοράς της οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης ήταν άμεση από τις Βρυξέλλες.

 

«Πάρτε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων» ήταν η οδηγία του αρμοδίου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοακίν Αλμούνια, με τον οποίο ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί στη Νίκαια, στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών. Εκεί πλέον ο υπουργός Οικονομίας θα παρουσιάσει τα μέτρα, όπως ζητούσαν οι Βρυξέλλες, για τη μείωση του ελλείμματος και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία που επηρεάζεται από τη διεθνή κρίση, αλλά και στη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού, που θα κριθεί πλέον από τη Βουλή.

 

 

Το ΒΗΜΑ, 31/08/2008 , Σελ.: D02

 

 

 

Διαβάστε τώρα................

 

Και ξαναλέω......

 

Αν δεν καταφέρουν να πατάξουν την εγκληματικότητα στην Αθήνα μήπως θα πρέπει να απαγορευτεί η βραδινή έξοδος μετά τις 10.00 ??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.