Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρθρο 49 του Ν.4030, τοπογραφικό συμβολαίου


Recommended Posts

Ε βρε thnar, λες και δεν καταλαβαινεις...

 

Δεν ειπε κανεις οτι οι Διανομες δεν εχουν προβλήματα. Κάθε άλλο, ολοι αυτό λέμε. Κι αν θέλεις γι αυτό το λόγο είναι επιτακτικό να αποτυπώνονται σε ΕΓΣΑ. Για να σπάει το κεφάλι του ένας ΑΤΜ να δώσει μοναδική λύση, (ακομη κι αν αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο), και να "πιστοποιει" την εφαρμογή με ΕΓΣΑ και σφραγίδα.

 

Τώρα αν κάποιος δεν μπορεί, δεν θέλει, δεν εχεί τις γνωσεις, δεν θεωρεί ότι αμοιβεται καλά γι αυτό που κάνει... τι να πω... ας στείλει τον πελάτη του στα δικαστήρια. Κι εκεί παραμονεύει ο ΑΤΜ, ως πραγματογνώμονας. Η "πιατσα" όμως τιμωρεί...

 

Όσο για το Κρατος, ας αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε...:

την είδαμε την τεχνική κατάρτιση του κράτους κατά την σύνταξη Κτηματολογίου σε Διανομές. Δηλάδη προτιμάς μια αλεμάω συνολική εφαρμογή διανομής με αμφιβολα τεχνικά χαρακτηριστικά που το μόνο που θα καταφέρει είναι να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις συναλλαγες, και να γεμίσει τις τσέπες των δικηγόρων με αγωγές διόρθωσης κτηματολογίου...

 

Σκοπός ήταν η δουλιά αυτή να γίνει σταδιακά, μέσω των συμβολαίων, αξιοποιόντας το υπάρχων (και από οτι φαίνεται υπευθυνο) ιδιωτεύων επιστημονικό δυναμικό αυτής της γ@μ/νης Χώρας.

 

Ε και στην τελική ας γίνουν και μεμονομένα λάθη... άλλο αυτό κι αλλο να πάει μια όλοκληρη κτηματογράφηση Κτηματολογίου στα σκουπίδια.

 

 

Υ.Γ. τελικά με τις κατηγορίες ακινήτων και που τελικα απαιτείται ΤΔ ΕΓΣΑ / 651 / Απόσπασμα / Ανεξάρτητο έχουμε καταλήξει??

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 442
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ρε ξάδελφε το θέμα δεν είναι το πασσάλωμα. Δεν είναι το θέμα των επανεφαρμογών. Δεν είναι οι αμοιβές (που πλέον με το Ν3919/11 ανοικτές). Το θέμα είναι άλλο:

  • Ενώ έγινε ένα βήμα μπροστά με το Ν4030/2011 γίνονται τώρα δύο πίσω, δημιουργώντας επισφάλειες στις μεταβιβάσεις ακινήτων και απώλεια δημοσίων εσόδων που θα προέρχονταν από το ΦΠΑ των υπηρεσιών και τη φορολόγηση της γης σύμφωνα με την σημερινή της κατάσταση (οικόπεδο ή αγροτεμάχιο).
  • Διευκολύνονται με επίφαση νομιμότητας τα πλασματικά εμβαδά σε συμβόλαια, οι παράνομες κατατμήσεις, οι καταπατήσεις ιδιωτικών γεωτεμαχίων, οι αλχημείες, οι παρανομίες, οι παρατυπίες, οι εικονικές χρησικτησίες και κληρονομιές, η οικειοποίηση δημόσιων ακινήτων από επιτήδειους.
  • Δεν αντιμετωπίζεται το κόστος που επιφέρει στις συναλλαγές το γεγονός ότι το επάγγελμα των συμβολαιογράφων παραμένει κλειστό αντιγράφοντας συμβόλαια χωρίς καμία ευθύνη και διευκολύνοντας καταπατητές καθώς και ότι απαιτείται η τυπική παρουσία δικηγόρων.
  • Δεν διευκολύνεται, αλλά δημιουργούνται εμπόδια στη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου η οποία αποτελεί Συνταγματική υποχρέωση, καθώς και του ορθολογικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
  • Είναι πια δυνατό με χάρτες που δεν έχουν καμία αποδεικτική ισχύ και ούτε καν ενδεικτική (ΟΣΔΕ) και έγιναν από άσχετους να γίνονται μεταβιβάσεις.
  • Δεν συνυπολογίζεται το μακροχρόνιο κόστος από τις συνεχόμενες παρατυπίες και παρανομίες.

Edited by kasvan
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε thanar,

πάλι καλημέρα και χαίρομαι που μάλλον ξεσουρωσες και είσαι οκ τώρα..

συμφωνω με το τελευταιο 100%, μαζί σου και εχω αντιμετωπισει ιδιες περιπτώσεις πολλές φορες.

το γεγονος οτι γινονται λαθος εφαρμογες διανομης από πολλούς συναδέλφους, οτι καμια φορα γινεται μπαχαλο τι σημαινει..οτι πρεπει να καταργηθούν τα τοπογραφικα απο τα συμβολαια και αρα να μην είναι καταχυρωμενος οποιοσδηποτε πολιτης αγοραζει γη ή θα πρεπει στο βωμο του ανταγωνισμου να κανουμε φωτοτυπιες απο σχεδια του 1930 να σφραγιζουμε αρτιοτητες εκει καιμετα να μην κοιμόμαστε ..και ολο αυτο για 100ευρώ..

απλα πραγματα ..ειμαστε επιστημονες καλο είναι να πληρωνομαστε ως επιστημονες ..οχι με την ωρα, με το κομματι, με αυτο που θελει ο συμβολαιογραφος,δικηγορος κ.τ.λ.

οσο για την τελευταια σου σκέψη δεν την βρίσκω λάθος..θα ελεγα οτι αφου αδυνατεί τόσα χρόνια το κράτος να κανει κτηματολογιο ας γίνεται το τοπογραφικό στο σύστημα του υποβάθρου..το ίδιο είναι.απλα το ΕΓΣΑ87 που τόσο έχει μπερδέψει πολλούς (όπως και εγω θα μπερδευόμουν αν μου λέγαν να κάνει την εγχείρηση ο γιατρός με νυστέρι, με ρομπότ, με λειζερ...κ.τ.λ.) να σου πω κάτι ..δεν με νοιαζει ασ την κάνει όπως θέλει αλλά ο γιατρός ο ειδικός, όχι κάποιος άλλος...

το εγσα87 λοιπον θα εβαζε μια ταξη στα αυθαιρετα, στον γεωγραφικο προσδιορισμό του ακινητου..με τα οποια προβληματα θα είχε αυτό..

 

τα λεμε φιλε μου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το κρισιμότερο σημείο κατά τη γνώμη μου η δήλωση του 651. Αυτή πιστέυω θα συνεχίσει να απαιτείται όπως πριν.

 

Αλλά:

Θα υπάρξουν "μηχανικοί", και μάλιστα πολλοί, που από αγνοια του τι υπογράφουν και τι ευθύνη παίρνουν θα τη βάζουν πάνω στο απόσπασμα της διανομής (ήδη υπάρχουν πολλοί που το κάνουν και χρεώνουν 20-50 ευρώ), ή ακόμα χειρότερα σε απόσπασμα ΟΣΔΕ.

 

Θα βασίζονται πλέον στο "Επίσης, τοπογραφικό διάγραμμα δεν απαιτείται..." του νέου νόμου. Αυτό που βλέπαμε οι τοπογράφοι, να βγαζουν μία φωτοτυπία τη διανομή (κάποιες φορές και σε σμίκρυνση για να λειτουργεί και ως οδοιπορικό!) και να βάζουν πάνω δήλωση 651 και λέγαμε "Τι μαλακίες είναι αυτές!;" τώρα θα γίνεται και με το νόμο και φοβάμαι οτι θα εξαπλωθεί.

Edited by gez
Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου, το μπάχαλο, με το θέμα αυτό, θα φανεί μετά από ένα μήνα περίπου, οπότε θα έχει δημοσιευτεί ο νέος νόμος, θα έχει κοινοποιηθεί στους "φίλους" συμβ/φους και τότε θα ζητούν, από όσους θέλουν να συντάξουν κάποιο συμβόλαιο, ότι απίθανο μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

Link to comment
Share on other sites

 

'Αρθρο 5 :

1. Εις πάσαν δικαιοπραξίαν έχουσαν ως αντικείμενον μεταβίβασιν λόγω πωλήσεως οικοπέδου ή αγροτεμαχίου μετά ή άνευ κτισμάτων επισυνάπτεται εις το πωλητήριον συμβόλαιον τοπογραφικόν διάγραμμα, υπογραφόμενον υπό των συμβαλλομένων και του συντάσσοντος τούτο μηχανικού ή υπομηχανικού εις τον οποίον αναγράφονται τα μήκη των πλευρών, τα όρια προς τα ομόρους ιδιοκτησίας, τα ονόματα των γνωστών ιδιοκτητών των ως και το εμβαδόν του πωλουμένου ακινήτου. Επί του διαγράμματος δηλούνται υπευθύνως υπό του συντάσσοντος τούτου μηχανικού ή υπομηχανικού εάν επί του μεταβιβαζομένου επιτρέπεται η ου η ανοικοδόμησις κατά τας κειμένας πολεοδομικάς διατάξεις. εάν το μεταβιβαζόμενον αποτελή τμήμα μεγαλυτέρας εκτάσεως, βεβαιούται εις το αυτό σχεδιάγραμμα υπό του μηχανικού ή υπομηχανικού εάν και το επαπομένον εις τον πωλητήν τμήμα πληροί ή όχι τους όρους δομήσεως. "Της κατά το προηγούμενον άρθρον υποχρεώσεως εξαιρούνται αι λόγω πωλήσεως μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων, μετά ή άνευ κτισμάτων, κειμένων εις καθαρώς αγροτικάς περιχάς" (προσθ. του εντός "" εδαφ. από το άρθρο 3 Ν. 1078/7/14.10.1980 (ΦΕΚ 238 Α')).

[Αρχή Τροποποίησης]

Στα τοπογραφικά διαγράμματα που συντάσσονται για ακίνητα, τα οποία ευρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και στις οποίες λειτουργεί κτηματολόγιο, ο συντάσσων μηχανικός υποχρεούται να βεβαιώνει αν το διάγραμμα είναι συμβατό, ως προ το σχήμα, τα όρια και το εμβαδόν του ακινήτου, προς τις αντίστοιχες καταχωρίσεις στο κτηματογραφικό δι­άγραμμα του ακινήτου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13α του ν. 2664/1998 - ΠΡΟΣΘ. ΕΔΑΦΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΤΟΥ Ν. 3481/06, ΦΕΚ-162 Α' [Τέλος Τροποποίησης]

2. Εαν ο συντάξας το διάγραμμα και οι συμβαλλόμενοι δηλούν ή βεβαιούν, εν γνώσει, ψευδή ως προς τ'ανωτέρω γεγονότα, τιμωρούνται με την ποινήν του άρθρου 2 του Ν.Δ. 105/1969 "περί ατομικής ευθύνης του δηλούντος ή βεβαιούντος".

3. Ο κατά παράβασιν της διατάξεως ταύτης συντάσσων συμβόλαιον συμβολαιογράφος υπέχει την κατά τας κειμένας διατάξεις πειθαρχικήν ευθύνην.

Η ισχύς των παρ. 1-3 αρχεται δύο μήνες από της δημοσιεύσεως του Ν.651/1977 ήτοι από 27.9.1977.

4. Το από 17.7/9.8.1948 Διάταγμα " περί εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν.Δ. 690/19489" καταργείται.

Συμβάσεις συναφθείσαι άνευ του υπό των διατάξεων αυτού προβλεπομένου πιστοποιητικού των αρμοδίων δια τας πολεοδομικάς εφαρμογάς Γραφείων θεωρούνται έγκυροι έστω και εάν κατηρτίσθησαν άνευ του πιστοποιητικού τούτου.

Πειθαρχική αδικήματα συμβολαιογράφων σχετιζόμενα προς την ανωτέρω παράβασιν παραγράφονται.

5. Της κατά την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου υποχρεώσεως δύναται να εξαιρούνται, δια Προεδρικών Διαταγμάτων εκδιδομένων προτάσει του Υπουργού Δημοσίων Εργων, αι πωλήσεις ακινήτων κειμένων εις τας δια των Προεδρικών Διαταγμάτων τούτων προσδιοριζομένας απομεμακρυσμένας των αστικών κέντρων και καθαρώς αγροτικάς περιοχάς. Δια των Προεδρικών Διαταγμάτων τούτων δύναται να περιλαμβάνωνται εις την εξαίρεσιν και τα ακίνητα των εντός της περιοχής οικισμών.

Άρα η δήλωση δεν μπορεί να τοποθετηθεί αλλού πλην του Τ.Δ.

Όλα τα άλλα είναι τούφες....

Link to comment
Share on other sites

Εγώ συμφωνω ότι μόνο εκεί μπορεί να τοποθετηθεί. Και γιατι το λέει ο 651, αλλά και γιατί πρακτικά δεν μπορει να βεβαιωθεί ατριότητα και οικοδομησιμότητα χωρίς τοπογραφικό.

Έλα όμως που υπάρχουν διάφοραοι που έχουν άλλη γνώμη και στην ασάφεια το νέου νόμου θα βρουν επιπλέον πάτημα...

Link to comment
Share on other sites

Faethon δεν διαφωνώ

 

Όμως η φραση "...αδομητα αγροτεμαχια - κληροτεμαχια... Αναδαδασμος... διανομή ΟΣΔΕ... κλπ" μήπως τελικά ερμηνευτεί απο τους Συμβολαιογράφους ως "...καθαρά αγροτικές περιοχές..."

 

Αλλιώς με την παρ. β) της τροποποιησης δεν αλλάζει κάτι... απλά πλέον τα ΤΔ του 651 πρέπει να είναι σε ΕΓΣΑ, σε αντίθεση με ένα μήνα πριν που τα ΤΔ των βεβαιώσεων έπρεπε να είναι σε ΕΓΣΑ...

 

Εδώ νομίζω είναι το μπέρδεμα.

 

και για να μην λέω πολλα: Ξέρει κανείς ποιος είναι υπευθυνος για τον χαρακτηρισμό "...καθαρα αγροτικάς περιοχάς..." και βάση ποιων διατάξεων αυτό προκύπτει????

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου, το μπάχαλο, με το θέμα αυτό, θα φανεί μετά από ένα μήνα περίπου, οπότε θα έχει δημοσιευτεί ο νέος νόμος, θα έχει κοινοποιηθεί στους "φίλους" συμβ/φους και τότε θα ζητούν, από όσους θέλουν να συντάξουν κάποιο συμβόλαιο, ότι απίθανο μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

 

Οτι ειπε ο ΜΑΚΑΡ..

Οι συμβολαιογραφοι δεν καταλαβαινουν απο ΟΣΔΕ, διανομες, αναδασμος, ΕΓΣΑ, ξε-ΕΓΣΑ, εκτος απο τη "νομικη" εννοια αυτων..

Εκει θα δειτε το μπερδεμα...

Link to comment
Share on other sites

kasvan τα είπες ολα ρε φίλε........συμφωνώ απόλυτα,αλλά όταν νομεθετούν ανίκανοι ανέυθυνοι και επικύνδινοι αυτά συμβαίνουν...

Δυστυχώς αυτή η απαράδεκτη τροπολογία αποτελεί ταφόπλακα για το κλάδο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.