Μετάβαση στο περιεχόμενο

αρτιότητα και οικοδομησιμότητα σε αγροτεμάχιο εντός ζώνης


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

θέτω ένα καινούργιο ερώτημα ελπίζω να μην είναι τελείως εκτός της θεματολογίας της συζήτησης.

Σε γήπεδο προ του 2003 με εμβαδόν 6 στρέμματα, πρόσωπο σε δρόμο μετά το 1923, εντός ΓΠΣ (ζώνη επέκτασης σχεδίου πόλεως) και όρους δόμησης μέχρι την ένταξη στο σχέδιο τους προβλεπόμενους από το ΠΔ 24-5-1985, μπορούμε να αποκόψουμε 500τμ και να προσαρτήσουμε σε όμορο χωρίς να απολέσει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα;

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που υπάρχει για την περίπτωση που εξετάζεις είναι μια εγκύκλιος που έχει κάνει αποδοχή στην γνωμοδότηση ΝΣΚ 128/88. Μιλάει για οικόπεδο και όχι για γήπεδο για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να βασιστείς σε αυτή.

Επίσης, αν ενδιαφέρει τον πελάτη σου, υπάρχει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο δεν θεωρείται κατάτμηση (και δεν αλλοιώνει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα) η ανταλλαγή ίσων τμημάτων όμορων ιδιοκτησιών με το ίδιο συμβόλαιο.

Από κει και πέρα, υπό την προϋπόθεση ότι, το ακίνητο δεν ανήκει στη ζώνη των 500μ (τότε απαιτείται ελάχιστη επιφάνεια 1000 τμ) από τα περιμετρικά όρια προ 23 οικισμού και επιτρέπεται η κατάτμηση από τις διατάξεις του ΓΠΣ (αυτό το έχεις σιγουρέψει να υποθέσω) σε επιφάνεια μικρότερη από την συνήθη των 4.000 ή 6.000 τμ, αυτή η επιφάνεια θα προσαρτηθεί στο όμορο για να το αρτιοποιήσει;

 

 

 

 

 

Εγκ-32351/5401/39/22-4-88 

Γνωμ-128/88   

Αποστολή γνωμοδοτήσεως όσον αφορά την 

κατά παρέκκλιση αρτιότητα οικοπέδου

 

Σας στέλνουμε συνημμένα σε αντίγραφο την με αρ.Γνωμ-128/1-3-88 του Νομικού Συμβούλου ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευτ. Κορουγένη την οποία και αποδεχόμαστε. 

Σύμφωνα με την πιο πάνω γνωμοδότηση η κατά παρέκκλιση αρτιότητα ενός οικοπέδου διατηρείται έστω και αν μεταβιβασθεί τμήμα αυτού, μετά το Δ/γμα της παρεκκλίσεως από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου αφού και μετά από αυτή βεβαίως διατηρείται το κατά παρέκκλιση πρόσωπο και εμβαδόν. 

Αρ.Γνωμ-128/88 

Σχετικά με τα υπ' αρ.Εγγρ-73434/14207/88 ερώτημά σας η γνώμη μας είναι η ακόλουθη: 

Ι. Από το ερώτημά σας και τα στοιχεία του φακέλλου προκύπτουν τα ακόλουθα. Με το ΠΔ/6-10-75 "περί τροποποιήσεως και επεκτάσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Πατρών..." (ΦΕΚ-231/Δ/75) το οικόπεδο του Δ.Π., για το οποίο πρόκειται ρυμοτομήθηκε και χωρίστηκε σε δύο μέρη, το ένα από τα οποία περιλήφθηκε στο υπ' αρ.1690 ΟΤ και το άλλο στο υπ' αρ.1691 ΟΤ. 

Το τελευταίο τούτο τμήμα είχε πρόσωπο 13,40 και εμβαδόν 258,94 τ.μ. και σύμφωνα με τα παραπάνω ΠΔ ήταν μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, δοθέντος ότι κατά το Αρθ-3 παρ.2 του ΠΔ αυτού οι όροι αρτιότητας ήταν για το πρόσωπο των οικοπέδων 15 μ. και για το εμβαδόν 400 τ.μ., χωρίς να θεσπίζεται καμμία παρέκκλιση από τον κανόνα αυτό για το παραπάνω οικόπεδο. Κατά το έτος 1980 ο ως άνω ιδιοκτήτης επώλησε και μεταβίβασε κατά κυριότητα σε όμορο ιδιοκτήτη λωρίδα του ως άνω ακινήτου εμβαδού 38,65 τ.μ. και έτσι το τμήμα που απέμεινε σ' αυτόν είχε πρόσωπο 11,40 μ. εμβαδόν 220,29 τ.μ. Αργότερα δυνάμει του ΠΔ/29-4-82 "Τροποποίηση όρων και περιορισμών δόμησης των οικοπέδων του ρυμοτομικού σχεδίου Πατρών" (ΦΕΚ-271/Δ) αφενός τροποποιήθηκε το διάγραμμα που αναφέρεται στο παραπάνω ΠΔ/6-10-75, (Αρθ-1) και αφετέρου ορίσθηκε με το Αρθ-2, όπως τούτο ισχύει μετά το Αρθ-6 παρ.2 του Ν-1577/85 (ΓΟΚ/85), ότι τα οικόπεδα του ρυμοτομικού σχεδίου Πατρών των Τομέων Α και Β, όπως διαμορφώνονται με το προηγούμενο άρθρο, που δεν έχουν τα ελάχιστα όρια εμβαδού και διαστάσεων τα καθοριζόμενα με το πιο πάνω ΠΔ/6-10-75, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εάν κατά την δημοσίευση του τελευταίου αυτού ΠΔ. είχαν (ως προς το τμήμα 8, που ενδιαφέρει εδώ) ελάχιστο πρόσωπο 10 μέτρων και ελάχιστο εμβαδόν 200 μ2. 

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται αν το παραπάνω οικόπεδο, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα, μπορεί να υπαχθεί στη παρέκκλιση, που θεσπίστηκε με το νεώτερο αυτό ΠΔ. 

ΙΙ. Με την εισαχθείσα από το Αρθ-2 του ΠΔ/29-4-82 παρέκκλιση από τον κανόνα της αρτιότητας των οικοπέδων της περιοχής σκοπήθηκε προφανώς η οικοδομική εκμετάλλευση των οικοπέδων που είχαν κατά την 6-10-75 το ως άνω κατά παρέκκλιση πρόσωπο και εμβαδόν, με τον αυτονόητο όρο ότι τα δύο αυτά πολεοδομικά μεγέθη θα διατηρούνται και κατά την εφεξής οικοδόμησή τους. Σύμφωνα με τη γραμματική διατύπωση του άρθρου αυτού, αλλά και κατά τον σκοπό του, πρέπει να γίνει δεκτό ότι το οικόπεδο αυτό, που δημιουργήθηκε με τη διαίρεση μεγαλυτέρου οικοπέδου δυνάμει του εγκριθέντος με το ΠΔ/6-10-75 ρυμοτομικού σχεδίου και είχε κατά τη δημοσίευση αυτού το προβλεπόμενο από το νεώτερο ΠΔ πρόσωπο και εμβαδόν, εμπίπτει στην κατά παρέκκλιση αρτιότητα που ορίζει το τελευταίο αυτό ΠΔ, για τα υφιστάμενα κατά τη δημοσίευση του ΠΔ/6-10-75 οικόπεδα. 

Η μεταβίβαση τμήματος αυτού κατά το έτος 1980 δεν επηρεάζει για διάφορα λύση, έστω και αν αυτή έγινε ελεύθερα από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και δεν επιβλήθηκε με πράξη της Διοίκησης, αφού και μετά απ' αυτή το οικόπεδο διατήρησε το κατά παρέκκλιση πρόσωπο και εμβαδόν του, η πράξη δε αυτή δεν μετέβαλε την ταυτότητα του οικοπέδου. Σχετικά σημειώνουμε ότι αυτή η λύση δόθηκε με την υπ' αρ.Γνωμ-326/77 του ΝΣΚ σε ανάλογη περίπτωση". 

Link to comment
Share on other sites

πρεπει να ξερουμε

διαστασεις και ορια του γηπεδου 6 στρ.

καθως και του διπλανου

 

 

απο την ερωτηση προκυπτει οτι εχει προσωπο σε δρομο μετα  το '23

αρα

ειναι αρτιο και οικοδομησιμο κατα παρεκκλιση.

 

Το ζητουμενο ειναι αν χανει την παρεκκλιση   κοβοντας ενα τμημα, διοτι -το πιο πιθανον -

θα θεωρηθει "νεο γηπεδο"

 

[αν ηταν αρτιο και οικοδομησιμο με τον κανονα, δεν θα πειραζε  η αποτμηση τμηματος,

εφοσον θα διατηρουσε το εναπομειναν τον κανονα, εστω και σαν "νεο]

εδιτ

μια λυση θα ηταν αγωγη χρησικτησιας...η οποια αρχισε το ..1996  αρα πριν το 2003  αρα δεν εμπιπτει στις διαταξεις του 3212.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αυτή η χρησικτησία πρέπει να βεβαιωθεί με "ψευδομαρτυρία" αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει(??;;).

Σίγουρα αν κόψεις κομμάτι γίνεσαι πλέον και εσύ "νέο γήπεδο" και αλλάζουν όλα τα δεδομένα.   

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα! Μια ερωτησουλα θα ήθελα να κανω...Για τα αγροτεμάχια  μετά του 77 εντος ζωνης μέχρι 2003 απαιτουνται 4000τμ ετσι? (τα 2000τμ προ του 77 ειναι και με δρομο και χωρις, καλα δεν καταλαβα?). ευχαριστώ

 

 

Διόρθωσε τη δημοσίευση σού και βάλε τόνους. Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής .

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.