Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος κατά ΕΓΣΑ


Recommended Posts

Καλό θα ήταν να ηρεμήσεις και να γράφεις χρησιμοποιώντας τα επίσημα στοιχεία . Δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ μηχανικών ΠΕ και μηχανικών ΤΕ .

 

Υπάρχει μιά καραμπινάτη παράβαση του Νόμου 1404/1983 από την Ελληνική Πολιτεία η οποία ώφειλε από το 1986 να έχει εκδόσει τα απαραίτητα ΕΔ γιά τους μηχανικούς ΤΕ . Το ΤΕΕ όλα αυτά τα χρόνια με κάθε τρόπο εμποδίζει την έκδοση αυτών των ΕΔ , κάτι το οποίο είναι επίσης παράνομο γιατί το ΤΕΕ είναι ΝΠΔΔ , δηλαδή κρατικός φορέας και όχι συνδικαλιστικό σωματείο .

 

Ετσι λοιπόν τα παιδιά που μπήκαν στις σχολές μηχανικών ΤΕ , τα τελευταία 29 χρόνια , το έκαναν εμπιστευόμενοι την Ελληνική Πολιτεία και τους νόμους της , θεωρώντας ότι θα έχουν ΕΔ και όχι ότι θα ήταν έρμαια του πολιτικού κόστους , αλλά και των παρανομιών όλων των φορέων .

 

Η Πολιτεία το 1994 προχώρησε στην έκδοση ΕΔ , αλλά ένα άρθρο , το βασικότερο του ΠΔ , έγινε αμέσως ανενεργό με παράνομη εγκύκλιο του Λαλιώτη , ενώ ακυρώθηκε από το ΣτΕ 10 χρόνια αργότερα .

 

Από τότε ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει κατά προφανέστατο παράνομο τρόπο .

 

Ετσι οι πτυχιούχοι κάνουν καταχρηστικά χρήση ΒΔ του 1972 που αφορά σχολές που καταργήθηκαν το 1973 , αλλά ακριβώς επειδή η χρήση είναι καταχρηστική δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του .

 

Οι σχολές που ιδρύθηκαν το 1973 είχαν ΕΔ που εκδόθηκαν το 1973 , αλλά καταργήθηκαν το 1983 (?) , με την ίδρυση των νέων σχολών .

 

Γενικά υπάρχει μιά απερίγραπτη σύγχιση και το πρόβλημα των παράνομων συμπεριφορών του ΤΕΕ συνεχίζεται και με σχολές του Πανεπιστημιακού τομέα που παραμένουν χωρίς ΕΔ , αν καί έχουν ιδρυθεί πολλά χρόνια , ενώ κάποια τμήματα με περίεργους τρόπους αλλάζουν αντικείμενο η απλά παίρνουν ΕΔ άλλων χωρίς να αλλάξουν .

 

Μην σε πείθουν λοιπόν τόσο εύκολα κάποιοι υπεύθυνοι γιά την παρανομία , εκτός αν εσύ θέλεις να πειστείς γιατί νομίζεις ότι σε βολεύει .

Edited by BAS
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

BAS ομολογώ ότι η γενικότερη γνώση μου για το όλο ζήτημα είναι μερική μη πω και επιφανειακή οπότε δεν μπορώ να ξέρω καν την ορθότητα όσων περιγράφεις.

Όμως η περιγραφή σου είναι από τις πιο συμμαζεμένες και με συγκεκριμένη ροη και κατανοητή απ όσα έχω διαβάσει.

Σ ευχαριστώ.

 

****

 

Μια παράκληση σε ότι αφορά το θέμα. Του αλλάξαμε το φώτα. Ρωταει αν αρχιτέκτονες υπογράφουμε εξαρτημένα.

Ναι ή ου?

Άντε να το αναλύσουμε και λίγο.

Άντε να μη πουν μόνο την γνώμη τους οι άμεσα εμπλεκόμενοι αρχιτέκτονες και τοπογράφοι, άντε να πουν και οι αστρολόγοι την άποψη τους διότι στην τελική δημοκρατία έχουμε, αλλά βρε παιδιά το ξεφτιλίζουμε όταν γίνεται έτσι η διάλογος.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται (για άπαντες) εξηγήσω τι εννοώ με το «έτσι».

Κρίμα δεν είναι άλλο ένα θέμα (με σοβαρές επαγγελματικές προεκτάσεις για τους εμπλεκομένους) να καταλήξει επίπεδο κουκουρούκου και να κλειδώσει?

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε να δείς . Οι νόμοι είναι του 1934 και του 1972 . Οπότε είτε σαν κράτος τους επικαιροποιείς , είτε δεν μιλάς .

 

Εφ' όσον το εξαρτημένο δεν είναι αυτοτελής τριγωνισμός νομίζω ότι δεν έχω θέμα σαν ΤΕ . Η διαφορά είναι ότι οι δομικοί υπογράφουν μόνο γιά το κτίριο που μελετάνε . Με τους έργων υποδομής γίνεται ο χαμός , αλλά τελικά κανείς δεν ξέρει αφού η νομοθεσία αφορά παλαιότερες σχολές .

 

Γιά τους αρχιτέκτονες πάλι θα πρέπει να ισχύει ότι ίσχυε και στο παρελθόν επικαιροποιημένο τεχνολογικά .

 

Αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο , μιά και εγώ δεν κάνω τέτοια τοπογραφικά . Υπάρχουν όμως πολλοί συνάδελφοι , ιδιαίτερα στην επαρχία που έχουν ασχοληθεί επί δεκαετίες και είναι άδικο ξαφνικά να τους κόβουν .

 

Γενικά το θέμα των ΕΔ , είναι ένα απερίγραπτο μπάχαλο που πρέπει κάποτε να φτιάξει .

 

Ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια .

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Νομίζω ότι βιάστηκες για την σειρά κατάταξης των ανεκδότων στην χώρα μας φίλε.

Είναι το ότι σε αυτήν την χώρα υπογράφουν αρχιτεκτονικά πολιτικοί μηχανικοί (μη Αρχιτέκτονες δηλαδή) και πράγματι πρόκειται για τα μεγαλύτερα ανέκδοτα της υφηλίου !!!

να σαι καλά!!! επιτελους!! ας μας αφησουν τα αρχιτεκτονικά και ας κρατησουν τα δικά τους δικά τους !!!!!!

 

Διάβασα το topic με πολύ ενδιαφέρον για τις απόψεις όλων.

Να σας πω και την δική μου ώς ΄φρεσκια' μηχανικός.....

 

Πρώτον δεν καταλαβαίνω γιατι τέτοια μανία και σφαγή.... όχι υπογράφουμε, όχι δεν υπογραφετε κτλ.

Απλά το ελληνικό κράτος για άλλη μια φορά απέδειξε την βλακεία του. Όλα τα ΒΔ ΠΔ ΦΕΚ είναι τόοοοοοσο παλιά που αναφέρονται σε εποχές που οι σχολές και το επάγγελμα του μηχανικού ήταν τελείως διαφορετικό. Είναι δυνατόν να υπάρχει σε ισχύ νόμος που μιλάει για τις σχολές της Κωσταντινούπολης? Έλεος δηλαδή.. και εντάξει κάποτε υπήρχαν μόνο οι απόφοιτοι του ΕΜΠ τώρα υπάρχουν 150 σχολές στον τομέα.

 

Κατ' εμέ λοιπόν υπάρχει το τυπικό και το ουσιαστικό.....

οκ μπορεί ο νόμος να μου δίνει το δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών και στατικών και ΜΠΟΡΕΙ να το κάνω για να εξυπηρετηθώ σε μια τυπική κατάσταση ή προσωπική (στο σπίτι μου πχ) αλλά δεν σημαίνει οτι θα το κάνω σχοινί κορδόνι και αυτό για την δική μου προστασία.

Θα κάνω ή θα υπογράψω δηλαδή στατικά σπιτιού? Ούτε καλύβας δεν υπογράφω ή θα βγάλω εγώ τοπογραφικό με ένα GPS της πλάκας ή κορδέλα θα το υπογράψω και να μπλέκω μετα σε ούτε κι εγώ ξέρω τι καταστάσεις με όρια, δασικά, μη δασικά, τον γείτονα, την ΡΓ και όλο αυτό το μπάχαλο!!!

 

Έννοείται πώς η κάθε ειδικότητα θα ασχοληθεί με την αρμοδιότητα της, θα πληρωθεί και το μόνο που μένει είναι να αποφασίσει το κράτος ποιός τυπικά θα φαίνεται πρώτο όνομα στην μαρκίζα!

 

Για την ώρα λοιπόν άν ο νόμος τυπικά μου δίνει το δικαίωμα να υπογράψω ΕΓΣΑ πιθανά να το κάνω αλλά μόνον έχοντας μελέτη συναδέλφου τοπογράφου και άν δεν αρέσει στον πελάτη να πάει να κουρευτεί!

πολυ καλη η θεση σου, αλλά το θεμα ειναι οτι τα δικα μας δικαιωματα ειναι τα πιο ξεπουλημενα και δειχνεις να μην σε απασχλεί!!! αν δεν αισθανεσαι ετοιμος ή αρκετά ενημερος (γιατι και ορισμενοι τομεις ειναι θεμα εμπειριας ), οκ το καλυτερο ειναι να υπογραφουμε μονο εκεινα για τα οποια αισθανομαστε πραγματικά σιγουροι, ομως γιατι τοτε το δικαιωμα του πολιτικου ειναι απεριοριστο και στα τοπογραφικά και στα αρχιτεκτονικά, ο τοπογραφος υπογραφει αρχιτεκτονικά εοισης και τωρα βρηκαν τροπο ωστε ο αρχιτεςκτονας που ειναι ο καθ' υλην ο αρμοδιοτερος ολων για τα κτιριακ΄να φθανει να ειναι .ο ........ της υποθεσης !?!? Edited by terry
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

μια παραμετρος που δεν την εχει θεσει κανεις ειναι οτι περα απο το αν μπορουμε η δεν μπορουμε να υπογραψουμε εξαρτημενα τοπογραφικα το τοπογραφικο ΔΕΝ ειναι μονο η αποτυ[ωση αλλα ΚΥΡΙΑ η δηλωση αρτιοτητας οικοδομησιμοτητας.δεν νομιζω οτι υαπαρχει εστω και ενας απο την συμπαθη κατα τα αλλα ειδικοτητα των τοπογραφων ναισχυριστει οτι δεν εχω δικαιωμα ναυπογραψω αρτιοτητα και οικοδομησιμοτητα,ποσο μαλλον αν προκειται να εκδοσω οικοδομικη αδεια ,αλλα και για κατατμηση συνενωση κλπ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τη δήλωση αρτιότητας-οικοδομησιμότητας μπορείς βεβαίως να την υπογράψεις. Το τοπογραφικό όμως ξεκινάει και είναι είναι κυρίως η αποτύπωση. Αν δεν το πιστεύεις προσπάθησε να κάνεις της δήλωση σου σε σκαρίφημα ή πάνω σε απόσπασμα ρυμοτομικού, και τρέχα μετά να μαζέψεις ότι μπορείς στην εφαρμογή αργότερα. Και επαναλαμβάνω : το πρόβλημα μας παραμένει ότι ενδιαφερόμαστε κυρίως για το τι μας επιτρέπεται να υπογράψουμε και όχι το τι ξέρουμε να κάνουμε σωστά.

Edited by ntsot
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

... ας διάβαζες τα επαγγ σου διακιώματα πριν επιλέξεις την απασχόληση σου ....

 

υποκλινομαι στην απειροσυνη της σοφιας σου. Αναισθησια να το πω, σταρχιδισμος, αγνοια, αφασια, ολα μαζι ισως? Κλασικη απαντηση κακου αποφοιτου πολυτεχνειου που επειδη τελειωσε πολυτεχνειο νομιζει οτι επιασε το παπα απο τα...γενια. Ντροπη σου εισαι και συντονιστρια.

 

 

Δεν ειναι τυχαιο οτι εχουμε φτασει εδω που φτασαμε σαν χωρα, και εχει πολυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ δρομο για το πατο ακομα, συνεχιστε ετσι ακαθεκτα

Edited by GeorgeEnv
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Επιτέλους. Τόσο καιρό κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι δεν έχετε κανένα επαγγελματικό δικαίωμα και ότι πρέπει να βγει ΠΔ γι αυτό.

 

Οι μόνοι που μπορούν να κάνουν και μόνον αυτοί θα έπρεπε να κάνουν τοπογραφικά πέραν των άλλων data και στο ΕΓΣΑ87 είναι οι τοπογράφοι ΤΕ και ΠΕ τέλος

h topografia stous topografous!
Link to comment
Share on other sites

Πόσοι από τους μηχανικούς που θέλουν να υπογράφουν τοπογραφικά έχουν εξοπλισμό και ξέρουν να τον χρησιμοποιούν;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.