Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος κατά ΕΓΣΑ


Recommended Posts

Λοιπόν μην το ξαναλέμε το πράγμα . Οσο άσχετο είναι να κάνει αρχιτεκτονική τοπίου ένας αρχιτέκτονας , τόσο άσχετο είναι να κάνει ένας γεωπόνος η δασολόγος τοπογραφικά .

 

Οσο άσχετο είναι να κάνει βιολογικούς καθαρισμούς και ΜΠΕ ένας μηχανικός που δεν έχει περάσει ούτε απ' έξω από την  πόρτα της βιολογίας , τόσο άσχετο είναι να κάνει ένας γεωτεχνικός δασική οδοποιία η αγροτικό κτηματολόγιο .

 

Κανονικά όλες οι δουλειές θα έπρεπε να γίνονται με ομάδες .

 

Οταν όμως βασιζόμαστε σε δικαιώματα του 1934 , αυτά παθαίνουμε .

Link to comment
Share on other sites

Όχι μόνο πρέπει να εργαζόμαστε σε ομάδες αλλά πρέπει όλοι να έχουν συζητήσιμες απόψεις.

 

Η παλιά "στρατηγική" συνεργασίας είναι η εξής:

Ο Ο Α/Μ ή ο Π/Μ κάνουν τα προσχέδια και ένα πρώτο τοπογραφικό.

Αν συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης να προχωρήσουν τότε τα βήματα ήταν τα εξής:

1 - Ο Τ/Μ ή ο Π/Μ κάνει το τοπογραφικό

2 - Ο Α/Μ ή ο Π/Μ κάνει τα αρχιτεκτονικά

3 - Ο Π/Μ κάνει τα στατικά

4 - Ο Η/Μ ή ο Μ/Μ (ή και οι Α/Μ και Π/Μ σε απλές περιπτώσεις) κάνουν τα Η/Μ

5 - Πηγαίνει ο φάκελος στην πολεοδομία

 

Τα βήματα 1 έως 5 γινόντουσαν με ακριβώς αυτή την σειρά. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπήρχε επικοινωνία προς τα πίσω ώστε να γίνουν αλλαγές.

 

Οι εδαφομηχανικός που θα έπρεπε συχνά να λαμβάνει μέρος στην ομάδα μένει εκτός στα συνήθη έργα. Ο στατικός ψάχνει κάποιον γνωστό που να έχει φτιάξει κάποιο έργο κοντά και τον ρωτάει τι έδαφος έχει. Τόσο απλά.

 

Στην πράξη όμως όλες οι μελέτες είναι αλληλένδετες.

Πως θα βγάλω τον ΚΕΝΑ αν στα αρχιτεκτονικά μου έχουν βάλει φιλιστρίνια (ενημερωτικά προς τους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς: Τα μικρά παράθυρα δεν βγαίνουν με τίποτα εντός προδιαγραφών ΚΕΝΑΚ, το ποσοστό του υαλοπίνακα στο σύνολο του κουφώματος είναι τόσο μικρό που ακόμα και με το καλύτερο προφίλ με θερμοδιακοπή σε συνδιασμό με τις θερμογέφυρες δεν βγαίνει το Uw).

 

Θα πρέπει να λειτουργεί μια ομάδα όπου:

Ο στατικός να μπορεί να κάνει υποδείξεις στον αρχιτέκτονα κατά τον αρχικό σχεδιασμό ώστε να βγει πιο οικονομική και ασφαλής η κατασκευή. Μικρές αλλαγές στην αρχιτεκτονική μπορεί να κάνουν την νύχτα μέρα όσο αφορά τα στατικά.

 

Ο μηχανικός που θα κάνει τα Η/Μ θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τον Αρχιτέκτονα για την θέση του εξοπλισμού καθώς και για προβλήματα αν δεν βγαίνουν οι χώροι. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να είναι έτοιμα τα σχέδια και να μην βγαίνουν οι Η/Μ εγκαταστάσεις. Μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλο το λεβητοστάσιο, να μην χωράει κάποιο καλοριφέρ σε ένα δωμάτιο, να μην βγαίνουν οι στήλες, κτλ.

Επίσης θα πρέπει ο ίδιος μηχανικός να είναι σε επικοινωνία με τον στατικό για να συζητήσουν για τις τρύπες στον φέροντα οργανισμό. Οι τρύπες στις πλάκες είναι αναπόφευκτες ώστε να περάσουν οι στήλες και οι γραμμές. Συχνά περνάνε από τον φέροντα οργανισμό και κανάλια καθώς και αφήνονται υποδοχές για χωνευτά φώτα. Σε κάποιες περιπτώσεις συζητιέται και η τρύπα σε δοκάρι, εφόσον στατικά δεν είναι ευάλωτο το σημείο.

 

Μόλις αρχίσουμε να λειτουργούμε σαν ομάδες θα πάψουν και οι διαμάχες για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα υπογράφει ο καθένας τα δικά του.

Η διαμάχη θα είναι μόνο για το ποιος στην ομάδα συνεισέφερε περισσότερο και πως θα μοιραστεί η αμοιβή.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε, συμφωνα με τον τροπο σκεψης σου για να ελεγξει καποιος μια αδεια δομησης στην πολεοδομια δεν χρειαζετε να ειναι μηχανικος, διαβαζει την νομοθεσια και συμφωνα με αυτην την ελεγχει.

Γινεστε αστειοι στην προσπαθεια σας να μας αποδειξετε το αντιθετο, να ξερεις δεν φταινε οι μηχανικοι Τ.Ε. για την κριση στον κατασκευαστικο-οικοδομικο κλαδο, καλως ή κακως τελειωσαμε σχολες τριτοβαθμιας εκπαιδευσης και πρεπει να βγαζουμε το ψωμι μας συμφωνα με αυτο που σπουδασαμε, πως ομως να γινει αυτο την στιγμη που πολιτικοι μηχανικοι εχουν δικαιωμα υπογραφης για σχεδον τα παντα χωρις να εχουν ομως τις απαραιτητες γνωσεις οι περισσοτεροι, βασιζομενοι οχι στην γνωση αλλα στον νομο του 1930!!

Το ΤΕΕ γιατι δεν αντεδρασε οταν ιδρυθηκαν τα ΤΕΙ το 1983?? αλλα αντεδρασε το 2010, δεν ηξεραν οτι καποτε θα φταναμε σ'αυτο το σημειο??

Πιστευω οτι πρεπει να ξαναμοιραστει η πιτα των επαγγελματικων δικαιωματων σε ολους και να συγχωνευτουν ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Είχα κάποιο διάστημα να μπω και μπαίνοντας διάβασα το παραπάνω..

Και να ήσουν δασολόγος, να καταλάβω την αντίδραση ....(εκτός των χαρακτηρισμών βέβαια) αλλά πουθενά δεν μίλησα για ΤΕΙ...

Τέλος πάντων.....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι, είμαι Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ, και επειδή έχω χάσει λίγο τη μπάλα με τους νόμους, τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός και το τι κάνει κάθε υπηρεσία, πείτε μου σας παρακαλώ: Τελικά έχω δικαίωμα υπογραφής εξαρτημένου τοπογραφικού ή όχι;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

akaso..... απο ενα φορουμ με αγνωστους περιμενεις να σου πουνε αν θα κανεις τη δουλεια που σπουδασες ή οχι...?!!!

 

Διαβασε τη νομοθεσια και ρωτα τις υπηρεσιες του νομου σου και του δημου σου αν θα σου δημιουργησουν προβλημα με την υπογραφη σου.

Αν εχουν προβλημα τοτε παρε οτι χαρτι με νομο υπαρχει και προσπαθησε να τους πεισεις.

Αν δεν πιθονται τοτε δικαστικος......

 

Υπαρχουν νομοί που δουλευεις κανονικα και νομοί που δε δουλευεις...... Αυτη ειναι η Ελλαδα μας.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, είμαι Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ, και επειδή έχω χάσει λίγο τη μπάλα με τους νόμους, τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός και το τι κάνει κάθε υπηρεσία, πείτε μου σας παρακαλώ: Τελικά έχω δικαίωμα υπογραφής εξαρτημένου τοπογραφικού ή όχι;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Αν έχεις αποφοιτήσει από ΤΕΙ (τώρα ΑΤΕΙ) Τοπογραφίας, σημαίνει  ότι έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές στην σχολή που απαιτείται (στη σωστή σχολή δηλαδή) και στο συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών και έχεις τις απαραίτητες γνώσεις για να εκπονήσης τοπογραφική μελέτη, η οποία να περιέχει και εξάρτηση από το κρατικό δύκτυο. Και πολλές άλλες τοπογραφικές μελέτες. Και βέβαια να την υπογράψεις. Και νομίζω ότι δεν θα σου το αρνηθεί κανένας. Δημόσια υπηρεσία ή κάποιος ιδιώτης.  Τυπικά όμως, για λόγους άλλους από την ουσιαστική σου δυνατότητα, επειδή δεν έχει ορισθεί με νομοθετική ρύθμιση το "δικαίωμα" αυτό υπάρχει κενό. Εάν με ρωτήσεις τυπικά με ποια διάταξη έχεις το δικαίωμα, εγώ τουλάχιστον θα σου πω ότι δεν υπάρχει σε ισχύ, αντίστοιχη διάταξη. Επαναλαμβάνω ότι ξεπερνάμε αυτό το κενό και πριοχωράμε με την ουσιαστική δυνατότητα που έχεις και πρέπει να την ασκήσεις. Προφανώς, για ευνόητους λόγους, αυτά ισχύουν μόνο για απόφοιτο ΤΕΙ Τοπογραφίας. Οχι  απόφοιτο άλλης σχολής με άλλο αντικείμενο και άλλο περιεχόμενο σπουδών. 

Link to comment
Share on other sites

Ποιο ΑΤΕΙ; Δεν υπάρχουν ΑΤΕΙ. Υπάρχουν μόνο ΤΕΙ. Το ότι αναγνωρίστηκαν ως ανώτατα το 2001 δεν σημαίνει ότι άλλαξε το όνομα τους.

 

Όσο για το "Προφανώς, για ευνόητους λόγους, αυτά ισχύουν μόνο για απόφοιτο ΤΕΙ Τοπογραφίας. Οχι  απόφοιτο άλλης σχολής με άλλο αντικείμενο και άλλο περιεχόμενο σπουδών." δεν ισχύει καθώς για δεκαετίες οι απόφοιτοι Δομικών και Υποδομής δεν είχαν πρόβλημα αλλά ξαφνικά λόγω κρίσης το εφήυραν κάποιοι. Ευτυχώς και αυτό το θέμα έχει λύθει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

'Οσο εκκρεμούν τα Π.Δ. για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Δυστηχώς θα είμαστε στον αέρα. Σας παραθέτω την καταγγελία που έκανα στον συνήγορο του πολίτη και την απάντηση που πήρα ...

ΕΝΤΥΠΟ_ΑΝΑΦΟΡΑΣ.rar

ΕΠΑΓ_ΔΙΚΑΙΩΜ_ΤΕ_ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ_ΤΟΥ_ΠΟΛΙΤΗ.rar

Link to comment
Share on other sites

akaso 4 χρόνια τι ακριβώς σπούδαζες ; Γιατί θα μας τρελάνεις τελείως και δε θέλουμε και πολύ!!!!!! Το Π.Δ. 318/94 παρ 1 λέει ότι μπορείς να εργασθείς αυτοδύναμα ή σε συνεργασία στο αντικείμενο το οποίο σπούδασες; Το ΣτΕ ακύρωσε το 2005 την παρ. 2. (η οποία όριζε τις ακριβής εργασίες σου). Απο το 2005 μέχρι σήμερα πάνε και έρχονται τα Ε.Δ. από τα Συναρμόδια  υπουργειά στο ΣτΕ και τούμπαλιν. Στο ζουμί τώρα.... Το 2010 ή εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε. άγνωστο για πιο λόγω και από ποιους ορμώμενη  κάνει ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ (Υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη εάν μπορούν να υπογράφουν εξαρτημένα τοπογραφικά οι τοπογράφοι ΤΕ, η Κυρία Μπιρμπιλη δεν ήξερε και ζήτησε από τη Νομική Σύμβουλο του ΥΠΕΚΑ να της δώσει απάντηση. Η απάντηση του Ν.Σ.Κ. ουσιαστικά της Νομικής Συμβούλου του ΥΠΕΚΑ αφορά το ερώτημα της κυρίας Μπιρμπίλη η οποία αντιλήφθηκε τι ακριβώς συμβαίνει..."θα το καταλάβεις και εσύ με το καιρό" και δεν την έκανε αποδεκτή. Το ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ή ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΊΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΊ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΊ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16, ΠΑΡ. 7 ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΠΑΡ.1 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. Αποσφαση 4.917/12

Edited by GEORGE KARA
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.