Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση (Ν.4042 άρθρο 50 παρ7.)


Recommended Posts

@soundholics

 

Ρωτώ αν ξέρουμε σίγουρα από κάπου ότι η έννοια της διαμερισμάτωσης περιλαμβάνει και την αλλαγή του αριθμού των ιδιοκτησιών... Αν ταυτίζεται δηλαδή με τις έννοιες "διαχωρισμός" και "συνένωση" ιδιοκτησιών... γιατί απλά εγώ πολύ αμφιβάλλω αν ισχύει αυτό...

 

 

@ΙΑΣΟΝΑΣ : Δεν έχω πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος... να αποκτήσω;; Μου το ξαναείπαν αυτό....

 

Πρόκειται για κτίριο 2 ορόφων και ακάλυπτος... Από e-poleodomia βλέπω

 

Απαιτούμενα για τον Έλεγχο Πληρότητας

1 ΑΙΤΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

2 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ - ΑΝΑΛΗΨΗΣ

3 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

4 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

5 ΤΕΧΝΙΚΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ

6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

7 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

8 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ

9 ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ)

 

Ολα αυτά για ένα διαχωριστικό τοίχο;;;

 

Γιατί να μην προσκομίσω απλώς αεροφωτογραφία και μια υ.δ. ιδιοκτήτη μαζί με συμβόλαια που δείχνουν ότι είναι προ του '55 και απλώς να κόψω ένα πεντακοσάρικο για το διαχωριστικό;;; Πού είναι το λάθος αν κάνω αυτό μόνο;

 

Επειδή δεν έχω ξανακάνει... τί νόημα έχει η πιστοποίηση περιγράμματος και πού χρησιμοποιείται συνήθως;;;

Edited by JTB
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

H πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος είναι σαν "άδεια". Δηλαδή κάνεις περίπου την ίδια διαδικασία κι αποκτάς άδεια νομίμως υφιστάμενου ακινήτου (άδεια, εγκεκριμένα σχέδια κ.λπ.). Στη συνέχεια χρησιμοποιείς τα σχέδια αυτά όπου χρειαστούν. Για να την αποκτήσεις χρειάζεται πρωτίστως συνεννόηση με οικεία πολεοδομία του ακινήτου σχετικά με τι ακριβώς θέλουν (συνήθως ζητούν, κατόψεις, όψεις, τομές, διάγραμμα κάλυψης, τοπογραφικό, φωτογραφίες, τεχνική έκθεση). Η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη. Το σημαντικότερο είναι τα αποδεικτικά στοιχεία παλαιότητας του ακινήτου ως προς το πριν του 55. Αν τα έχεις (αεροφωτογραφία, συμβόλαια κ.λπ.) δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Στη συνέχεια μπορείς να προχωρήσεις σε δήλωση 4014 χρησιμοποιώντας τα εγκεκριμένα σχέδια. Στο σημείο αυτό τελειώνει η δική μου πρόταση!!!

 

Πολλοί συνάδελφοί μας, "ενεργώντας ως δημόσια υπηρεσία", αποφασίζουν οι ίδιοι ότι, το ακίνητο είναι πριν του 55 (στηριζόμενοι βεβαίως σε αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζει ο ιδιοκτήτης), παρατύπως σε σχέση με τον 4014 (καθότι δεν έχουν "νομιμοποιητικά στοιχεία" όπως ρητά ορίζεται σε αυτόν) και προχωρούν σε δηλώσεις 4014 με νέα σχέδια δικά τους χωρίς βεβαίως αυτά να είναι αντίγραφα εγκεκριμένων. Προσωπικά κάτι τέτοιο δεν κάνω!

Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΟΝΑ,

 

Από που προκύπτει ότι οι συνάδελφοί μας (μεταξύ αυτών και εγώ), που αποφασίζουν οι ίδιοι ότι το ακίνητο είναι πριν του 55, παρατυπούν σε σχέση με τον 4014; Ο 4014 λέει:

 

"2α. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται τα ακίνητα, στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις:

α) που υφίστανται προ του 1955"

 

Δεν βλέπω να θέτει άλλες προϋποθέσεις πέραν του γεγονότος να υφίσταται προ ΄55. Την ευθύνη της αλήθειας την φέρει ο μηχανικός και αν χρειαστεί πρέπει να έχει τις αποδείξεις (αεροφωτογραφίες, ρυμοτομικά σχέδια, διανομές οικισμών Υπ. Γεωργίας κλπ.).

 

Επίσης το άρθρο του 23 του ΓΟΚ ΄85 λέει:

 

1. Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο:

α. Αν έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και σύμφωνα με τους όρους αυτής ή έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση σύμφωνα με τις διατάξεις του )ή αν έχει χορηγηθεί γι΄ αυτό νόμιμη άδεια ή νόμιμη αναθεώρηση άδειας κατά τις διατάξεις είτε της παρ. 5 του άρθρου 16 του Ν. 1337/1983, είτε της παρ. 3 του άρθρου 22 ή αν έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983 ), όπως εκάστοτε ισχύει ή αν έχει ανεγερθεί πριν από την ισχύ του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θεωρείται νομίμως υφιστάμενο μόνο το τμήμα του κτιρίου που δεν αντίκειται είτε στις ισχύουσες διατάξεις είτε σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του, αν αυτές είναι ευνοϊκότερες.

 

Ούτε και εδώ βλέπω να θέτει άλλες προϋποθέσεις πέραν του να υφίσταται προ του ΄55 και να μην αντίκειται στις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν ή ίσχυαν.

 

Η διαδικασία «νομιμοποίησης περιγράμματος προ ΄55» είναι επινόηση κάποιων πολεοδομιών που την επέβαλαν αυθαίρετα, και δεν ξέρω που το στηρίζουν.

 

Η εγκύκλιος 55/2000 είναι ξεκάθαρη:

 

"ΑΡΘΡΟ 20

παρ. 1- Στα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, στα οποία εφαρμόζεται το «νόμιμο περίγραμμα», κατά την προσθήκη περιλαμβάνονται και αυτά που έχουν εξαιρεθεί με τις διατάξεις του Ν. 1337/83 και αυτά που έχουν ανεγερθεί πριν από το Γ.Ο.Κ./55 (χωρίς να απαιτείται σχετική οικοδομική άδεια), μόνο όμως για το τμήμα τους, που δεν αντίκειται στις κατά τον χρόνο κατασκευής τους ή τις σημερινές διατάξεις.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως π.χ. στη χορήγηση βεβαιώσεων για άδεια λειτουργίας απαιτείται, ως δικαιολογητικό, απόφαση Προϊσταμένου, η οποία θα συνοδεύεται από τοπογραφικό και διάγραμμα κάλυψης με σχηματική τομή. Με τη διοικητική αυτή πράξη, που αντικαθιστά την πράξη έγκρισης οικοδομικών εργασιών πιστοποιείται το νόμιμο περίγραμμα."

 

Ξέρεις κάποια άλλη νομική διάταξη που να λέει κάτι διαφορετικό;

Edited by Quo vadis?
Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω τα εξής με λογική σειρά για διευκόλυνση στη μελέτη από οιονδήποτε:

 

 

A. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Ν.4014

 

Βεβαίωση Μηχανικού

(Σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 23 του Ν.4014/2011)

 

Την .. κατόπιν αυτοψίας που διενήργησα στο ακίνητο ..... ιδιοκτησίας του …..επί της οδού … αρ. .... του ∆ήμου … και κατά την οποία μου επιδόθηκαν τα παρακάτω στοιχεία:

1. Στέλεχος της οικοδ. Αδείας

2. Τοπογραφικό που συνοδεύει την άδεια

3. Εγκεκριμένα σχέδια που αφορούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο

4. Τίτλους ιδιοκτησίας

5. Νομιμοποιητικά στοιχεία1

6. ∆ήλωση του ιδιοκτήτη ότι..

 

 

Β. ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗΣ 1 ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Ν.4014

 

1Μόνο για τις περιπτώσεις ακινήτων ή αυτοτελώς ιδιοκτησιών (οριζοντίων ή καθέτων ) της §2 του άρθρου 23 του Ν. 4014/2011.

 

 

Γ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 2 - ΑΡΘΡΟΥ 23 - Ν.4014

 

2. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται τα ακίνητα, στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις:

α) που υφίστανται προ του 1955 ή

β) που έχουν ......

 

 

Δ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ) ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Νομιμοποιητικά στοιχεία ότι, το ακίνητο υφίσταται προ του 55 ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ, αν δεν αποκτήσω "πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος" από την οικεία πολεοδομία. Στη διάθεσή μου έχω ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ (στην καλύτερη των περιπτώσεων) αεροφωτογραφίες ή συμβόλαια, τα οποία, ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ αποδεικνύουν την παλαιότητα του ακινήτου.

 

Επίσης, ο κάθε μηχανικός, ως ιδιώτης επαγγελματίας ΔΕΝ ΕΧΕΙ "ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΘΕΙ" σχετικά με την έκδοση νομιμοποιητικών στοιχείων. Νομιμοποιητικά στοιχεία εκδίδονται απκλειστικώς και μόνον από δημόσιες υπηρεσίες (στη δική μας περίπτωση, από πολεοδομίες).

 

Δεν έχει λοιπόν (πάντα κατά την προσωπική μου άποψη) ο κάθε μηχανικός το "δικαίωμα", να στηρίζεται σε στοιχεία απόδειξης παλαιότητας ακινήτου και να εκδίδει Βεβαιώσεις Ν.4014 ή να κάνει Δηλώσεις Ν.4014 "ισχυριζόμενος" ότι, π.χ. "τμήμα" του ακινήτου υφίσταται νομίμως προ του 55.

 

Και τέλος, για όποιον μπορεί να το αντιληφθεί, η γιαγιά μου έλεγε όταν ζούσε: "....στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό"!!!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα

 

καταλαβαίνω απόλυτα και συμφωνώ από τη μια πλευρά με το σκεπτικό σου αλλά από την άλλη έχω μια ένσταση.

 

Η Πολεοδομία προκειμένου να πιστοποιήσει το νόμιμο περίγραμμα στηρίζεται στα αποδεικτικά στοιχεία που θα της προσκομίσεις.

 

ΑΝ τα ίδια αυτά στοιχεία (αποδεικτικά παλαιότητας, αεροφωτογραφίες κ.λ.π.) προσκομίσεις στο σύστημα σε περίπτωση τακτοποίησης , είτε τα έχεις στη διάθεσή σου (στην περίπτωση βεβαίωσης)..... μπορεί να ελεγχθεί ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ χρειαστεί το αληθές ή μη των στοιχείων αυτών, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση δήλωσης.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ λοιπόν, αν κάποιος έχει ένα κτίσμα προ του '55 και ΕΠΙΠΛΕΟΝ κάποια αυθαίρετα προς τακτοποίηση, λαμβανομένης υπόψιν της ελληνικής πραγματικότητας, θα είναι απαγορευτικό χρονικά για αυτόν να τακτοποιήσει τα αυθαίρετα αν το αποφασίσει λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας (για τους Χ δικούς του λόγους), μόνο και μόνο επειδή κατά το σκεπτικό σου θα πρέπει να έχει προηγηθεί χρονικά η σχετική διαδικασία πιστοποίησης του νομίμου περιγράμματος....

 

Και επί του πρακτέου ακόμα.......σκέψου.......ποιά πολεοδομία θα σου πιστοποιήσει το νόμιμο περίγραμμα ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ όταν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ της δείξεις στο τοπογραφικό και τα αυθαίρετα (που ΘΑ τακτοποιηθούν)???

 

Ή δε θα τα δείξεις υποβάλλοντας ψευδές τοπογραφικό που ΔΕΝ θα τα περιλαμβάνει?? :shock:

 

Επίσης, ασχέτως του εάν μέσω της σχετικής διαδικασίας έχει πιστοποιηθεί ή όχι το νόμιμο περίγραμμα...... παραμένει ΝΟΜΙΜΟ εφόσον πρόκειται για κτίσμα προ του '55

 

Θεωρώ ότι η πιστοποίηση είναι μια διαδικασία που η ΜΗ ύπαρξή της ΔΕΝ ακυρώνει την νομιμότητα του κτίσματος. εφόσον αυτή αποδεικνύεται .

 

Έχεις συναντήσει ή ακούσει ποτέ για περίπτωση καταλογισμού προστίμου αυθαιρέτου σε κτίσμα προ του '55 εφόσον αποδεικνύεται η παλαιότητά του, μόνο και μόνο επειδή ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΕΝ είχε κάνει πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος?

 

Ακόμα και σε οικ., άδειες προσθήκης, όταν υπάρχει μέσα στο οικόπεδο κτίσμα προ του '55, η απόδειξη της παλαιότητας, δηλ. στην ουσία η πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος γίνεται ταυτόχρονα και εντός της διαδικασίας έκδοσης της άδειας με την προσκόμιση των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων και ΔΕΝ ζητείται ως ξεχωριστή ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ διαδικασία (τουλάχιστον προσωπικά δε μου ζητήθηκε ποτέ ως ξεχωριστή και προηγούμενη διαδικασία).

 

Η ουσία του θέματος πιστεύω ότι είναι η ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων και όχι τόσο η διαδικασία.....

Edited by Kapa
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

εχω ενα νομιμο ισογειο που εχει 2 καταστηματα και μια γκαρσονιερα.

 

θα κανω μεσω του 4014 αλλαγη χρησης των 2 καταστηματων σε κατοικια και συνενωση τους.

 

ομως τα καταστηματα (που τωρα ειναι κατοικια) συνενωθηκαν και με την γκαρσονιερα.

 

μπορω στη διαμερισματωση που θα βαλω, λογω της συνενωσης των 2 καταστηματων, να συμπεριλαβω και την συνενωση τους με την γκαρσονιερα?

Edited by sundance
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι που μπορώ να βρω τις καινούργιες σημειώσεις της Λεμπέση? (έχω τις υπ΄ αριθμ. 111207 και δεν ξέρω αν έχουν εκδοθεί και νέες). Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Και επί του πρακτέου ακόμα.......σκέψου.......ποιά πολεοδομία θα σου πιστοποιήσει το νόμιμο περίγραμμα ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ όταν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ της δείξεις στο τοπογραφικό και τα αυθαίρετα (που ΘΑ τακτοποιηθούν)???

συμφωνω σε ολα

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και εγώ απόλυτα με τους συλλογισμού του/της Kapa.

Αλλά θα ήθελα να καταλάβω και την άποψη του ΙΑΣΟΝΑ γιατί έχει δίκιο ότι "....στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό"!!!. Υποθέτω ότι εννοεί ότι θα φανεί αν είναι σωστό το ένα ή το άλλο στο «τέλος», όταν δηλ. θα αρχίσουν να ελέγχονται οι δηλώσεις μας. Οπότε πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουμε.

 

Εσύ ΙΑΣΟΝΑ, αν κατάλαβα τον συλλογισμό σου (αν κάνω λάθος διόρθωσέ με), λες ότι για να θεωρήσουμε ένα προϋφιστάμενο του ‘55 κτίριο ως «νομίμως υφιστάμενο» όταν εκδίδουμε βεβαίωση του 4014, πρέπει να έχει προηγηθεί «νομιμοποίηση περιγράμματος» το συμπεραίνεις από το γεγονός ότι διαφορετικά δεν μπορούμε να δηλώσουμε ότι «μας επιδόθηκαν τα νομιμοποιητικά στοιχεία». Είναι έτσι; Ή κάνω λάθος;

Edited by Manolis gon
επιλογή του σωστού άρθρου
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.