Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Σε μονοκατοικία κατασκευής του 1960  70 τ.μ., έχω μοναδικό σύστηνα θέρμανσης κλασικό τζάκι. Στην καρτέλα του συστήματος θέρμανσης βάζω σύστημα θέρμανσης ανοικτής εστίας καύσης με ισχύ 6 kw , β.α. 0,25 και συντελεστή κάλυψης 30/70 και το υπόλοιπο το συμπληρώνω με θεωρητικό σύστημα λέβητα, σωστά? Βαθμό απόδοσης δικτύου μεταφοράς, τερματικών μονάδων και ισχύ βοηθητικών μονάδων βάζω του θεωρητικού συστήματος ή το αφήνω κενό? 

Link to comment
Share on other sites

δεν έχω βάλει ποτέ τζάκι, οπότε δε ξέρω τι συμπληρώνεις εκεί

όμως σίγουρα, πάνε αναλογικά

αν π.χ. για τζάκι έχεις 100% β.α. στο δίκτυο μεταφοράς, και 90% β.α. για το λέβητα (τυχαία τα νούμερα) κάνεις αναγωγή στην κάλυψη, δηλαδή

 

100% *30/100 + 90%*70/100

Link to comment
Share on other sites

Στην απόδοση τερματικών μονάδων και στα βοηθητικά συστήματα,ΝΑΙ κάνεις κανονικά στάθμιση και πας με τα ποσοστά του καθενός.
Στο δίκτυο μεταφοράς όμως,όταν έχεις περισσότερα από ένα συστήματα παραγωγής (εσύ έχεις τζάκι+κ.α)σύμφωνα με τις ΤΟΤΕΕ δεν κάνεις στάθμιση,αλλά βάζεις το δυσμενέστερο β.α.Στην περίπτωση σου δλδ δεν κάνεις 30%*1+70%*0,95=0,965 αλλά βάζεις 0,95.Εγώ σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει από την τελευταία παράγραφο στη σελ 105 της ΤΟΤΤΕ1.Στην αρχή λέει για στάθμιση,μετά όμως αναφέρει πως παίρνουμε το δυσμενέστερο.Βέβαια το θέμα είναι οτι αναφέρεται σε διαφορετική θερμομόνωση σωλήνων,αλλά εγώ νομίζω οτι πιάνει γενικά όλες τις περιπτώσεις.Παλιότερα έπαιρνα κανονικά στάθμιση,εδώ και λίγους μήνες όχι.
Οι υπόλοιποι τί κάνετε?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, νομίζω πως αυτό το ".... από διαφορετικές μονάδες παραγωγής) στο κτήριο ή στη θερμική ζώνη και παρουσιάζουν διαφορετική ποιότητα και επάρκεια (ποσότητα) θερμομόνωσης, τότε η απόδοσή τους λαμβάνεται ενιαία και ίση με αυτήν του τμήματος που βρίσκεται στη χειρότερη ποιοτικά κατάσταση", αναφέρεται σε ιδίου τύπου μονάδες παραγωγής (π.χ. δύο λέβητες), με διαφορετική ποιότητα μόνωσης και μεταφερόμενη θερμική ή ψυκτική ισχύ του καθενός δικτύου διανομής. Οπότε τότε παίρνω τον χειρότερο βαθμό απόδοσης δικτύου.

Όταν έχω διαφορετικού τύπου μονάδες παραγωγής [π.χ. τοπικές αντλίες θερμότητας (οπότε β.α. δ.δ. = 1) και θεωρητικό σύστημα με λέβητα (οπότε β.α. δ.δ. = 0,95)], τότε σταθμίζω τον βαθμό απόδοσης του δικτύου διανομής με βάση τους μηνιαίους βαθμούς κάλυψης, όπως το προτείνει κι ο Αριστείδης.

 

Το ίδιο κάνω και για τις τερματικές μονάδες και τα βοηθητικά συστήματα.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.