Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Το εβαλα ως αποθηκη (ΜΘΧ) καθως δεν εχει συνδεση με το λοιπο διαμερισμα.

Οπως και να χει, το εμβαδον ηταν δυσαναλογα μικρο (15 τ.μ.) για το συνολικο εμβαδον του δωματος (194 τ.μ.) οποτε η επιρροη του αποτελεσματος ητανε μικρη εως ελαχιστη

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτησω σχετικά με ένα ισόγειο διαμέρισμα σε υπερυψωμένη πλάκα:

Πρόκειται για περίπτωση  τύπου σελ. 55 ΤΟΤΕΕ 1, με την διαφορά ότι η κάτω πλάκα ισογείου πάχους 0,20μ. και μαζί όλο ς ο υποκείμενος μπαζωμένος χώρος προεξέχουν της όψης. Οπότε:

α)τους τοίχους της θ.ζ. τους θεωρώ με ύψος Η (ή τους χωρίζω σε [Η-0,20] και ύψους 0,20). 

β) τους τοίχους του Μ.Θ.Χ ύψους h, τους θεωρώ σε επαφή με έδαφος?

γ) το ισόγειο διαμέρισμα συνορεύει σε κάποια πλευρά με κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας (Μ.Θ.Χ.), από αυτή τη μεριά πρέπει να δείξω και  τοίχους στην καρτέλα του Μ.Θ.Χ. (τον μπαζωμένο), κι αν ναι με τι έρχονται σε επάφή, με έδαφος?

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

...Αναφορικά με τον αερολέβητα, δίκτυο διανομής θεωρούν ΜΟΝΟΝ το τμήμα από το λέβητα έως τη σύνδεση με τη θερμική ζώνη, όπως ανέφερα και σε προηγούμενο Post μου, το οποίο και προφανώς έχει απώλειες...

Βρήκα στο prEN 15316-2-3:2006, το σημείο (6.2.4. και 6.2.5.) που αναφέρεται σε ανακτήσιμες και μη ανακτήσιμες θερμικές απώλειες. Ως γνωστόν, στις διαδρομές σε μη θερμαινόμενους χώρους οι απώλειες δεν ανακτώνται, ενώ από αυτές που οδεύουν σε θερμαινόμενους (εντός της θερμικής ζώνης), ανακτώνται.

Στο τέλος γράφει ότι <<The total heat emission is the sum of the recoverable heat emission in heated spaces an the non-recoverable heat emission in unheated spaces>>. Βάσει αυτού υποθέτω ότι λένε πως δεν λαμβάνουμε υπόψη το τμήμα εντός μιας θ.ζ. στους υπολογισμούς των απωλειών. Πάντως η ΤΟΤΕΕ δεν γράφει πουθενά πως το αγνοούμε , οπότε και τις απώλειες αυτού. Κι εξάλλου, άλλη απόδοση θα είχαν οι τερματικές μονάδες, αν δεν υπήρχαν και αυτές οι θερμικές απώλειες. Ενδεικτικά, π.χ. για χαλκοσωλήνα WICU Flex διαμέτρου DN16, ο οποίος είναι καλυμμένος με έναν εύκαμπτο αφρό πολυαιθυλενίου ο οποίος μειώνει την μετάδοση του ήχου, τη συμπύκνωση και την απώλεια θερμότητας και χρησιμοποιείται στη θέρμανση στα κυκλώματα διανομής, με βάση τον πίνακα 4.8. της 1ης ΤΟΤΕΕ, υπολογίζω για 24m συνολικό (προσαγωγή και επιστροφή) μήκος δικτύου κλειστού κυκλώματος και μέση θερμοκρασία νερού στο σωλήνα θm=62,5K, συνολικές απώλειες Qu = LuDm = 24[m]*0,15[W/(m*K)]*62,5[K] = 225 [W] = 0,225 [kW] *. Όχι πολλές αλλά δεν τις λέω και πολύ λίγες. Αποδίδονται στο χώρο και δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, αλλά αν δεν υπήρχαν θα έφτανε αυτή η ποσότητα στις τερματικές και από εκεί θα εκπέμπονταν προς τα δομικά στοιχεία και τον αέρα. Ή αν βάζαμε παχύτερο μονωτικό, θα έφτανε μεγαλύτερο ποσό θερμότητας στις τερματικές. Π.χ. με πάχος μονωτικού 19mm, που είναι και το ελάχιστο του Κ.Α. για αυτή τη διάμετρο, οι απώλειες γίνονται 195 [W], δηλαδή κερδίζουμε 30 [W]. Τα 225W είναι περίπου όσο αποδίδει μια φέτα τρίστηλου θερμαντικού σώματος AKAN ύψους 995mm ή όσες περίπου είναι οι μισές ανάγκες ενός μικρού W.C.-λουτρού.

Άλλωστε, γι' αυτό και τοποθετούνται επενδεδυμένοι -σε σωστή εγκατάσταση- και όχι γυμνοί.

 

@Roukat

Πέρα από το πρώτο ερώτημα όπου οι τοίχοι της θ.ζ. καταχωρούνται με το ολικό τους ύψος (h+0.20) καθώς όλο το ύψος (μαζί και το πάχος τς πλάκας) εκτίθεται στον αέρα κι όσο για τις σκιάσεις, παρομοίως για όλο το ύψος του τοίχου τις υπολογίζουμε, τα υπόλοιπα 2 δεν τα καταλαβαίνω. Με ό,τι έρχονται σε επαφή αυτό και καταχωρείς.

Αφού ο μπαζωμένος μ.θ.χ. έρχεται σε επαφή με άλλον μ.θ.χ. (κλιμακοστάσιο), και εξετάζεις τμήμα κτηρίου, τότε δεν ασχολείσαι μαζί του και κάνεις χρήση της απλοποιητικής παραδοχής Uπρός μ.θ.χ./2 και πλήρης σκίαση για το δάπεδο της θ.ζ. Εκτός κι αν οι δύο χώροι είναι σε απόσταση. Τότε ως μ.θ.χ. καταχωρείς μόνο τον μπαζωμένο. Αλλιώς θα πρέπει να καταχωρήσεις και όλο το κλιμακοστάσιο σαν μ.θ.χ.μ με τα δομικά του στοιχεία να έρχονται σε επαφή με οτιδήποτε, ανάλογα της θέσης τους.

 

* Το διόρθωσα κατόπιν υπόδειξης του akaliak.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

panos vicious δεν ξέρω να ανεβάζω εικόνα, αλλά σκέψου ότι πρόκειται για μια μπαζωμένη βεράντα. Οπότε η κάτω πλάκα ισογείου προεκτείνεται (πέραν της περασιάς της όψης) κι άλλο 1 μ και διαμορφώνεται η βεράντα...άρα το πάχος της πλάκας ΔΕΝ εκτίθεται στον αέρα...κατάλαβες? πρόκειται για κλασσική περίπτωση ισογείου με υπερυψωμένη πλάκα λόγω μπαζωμένης βεράντας, δηλαδή είναι η περίπτωση του σχήματος της σελ.55 αλλά η κάτω πλάκα προεξέχει αριστερα κ δεξιά (όπως και ο υποκείμενος χώρος). Οπότε πως περιγράφω τον υποκείμενο ΜΘΧ?

Link to comment
Share on other sites

Ο τοίχος της θερμικής ζώνης έχει συνολικό ύψος, από την κάτω ίνα της πλάκας δαπέδου ύψος συν το ύψος πάνω από την άνω ίνα. Σύνολο: 0,20m που είναι το πάχος της πλάκας + h + 0,20m που είναι το πάχος την πλάκας οροφής. Δεν καταχωρείς τρία ή δύο τμήματα. Δηλαδή δεν καταχωρείς ένα τμήμα με πάχους 0,20m με πλήρη σκίαση και ένα δεύτερο με ύψος h με τις όποιες σκιάσεις έχει. Καταχωρείς ένα τμήμα με ύψος h+0.20.

 

Δεν γνωρίζεις πως να καταχωρήσεις τον μπαζωμένο μ.θ.χ.. OK, αν και έχει ειπωθεί άπειρες φορές.

Δες τα δύο συνημμένα.

 

Για να ανεβάσεις εικόνα, πατάς "Χρήση πλήρους επεξεργαστή κειμένου" και στη συνέχεια πατάς το "Αναζήτηση" κάτω δεξιά στο "Επισυνάψτε Αρχεία". Βρίσκεις αυτή που θες και πατάς "Επισύναψη Αρχείου".

post-22627-0-50059000-1485806563_thumb.jpg

post-22627-0-84066700-1485808003_thumb.jpg

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Φίλε panos-vicious, τσέκαρε λίγο τον τύπο με τις θερμικές απώλειες των σωληνώσεων....

 

Edit: OK, διορθώθηκε.

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Όταν έχω υπόγειο σε κατάστημα που επικοινωνεί εσωτερικά με σκάλα με το ισόγειο του καταστήματος χωρίς να υπάρχει πόρτα ή άλλο χώρισμα που να τα διχαωρίζει και άρα δεν είναι λειτουργικά ανεξάρτητα δεν μπορώ να θεωρήσω το υπόγειο μη θερμαινόμενο χώρο, έτσι δεν έχουμε πει;;;

Link to comment
Share on other sites

Μμμμ, όχι ακριβώς. Οι απόψεις διίστανται που λένε. Άλλοι λένε πως αν το άνοιγμα είναι μικρό, π.χ. διαμέτρου 1m, είναι σαν να μην υπάρχει μεταφορά θερμότητας μέσω του αέρα του χώρου. Μην περιμένεις να συμφωνούν όλοι.

Link to comment
Share on other sites

Ορμώμενος από την οδηγία για τα ρολλά, θα μπορούσες να θεωρήσεις ότι στο άνοιγμα υπάρχει διαχωριστικό δομικό στοιχείο, με μεγάλο U (περ. 10)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.