Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραγωγή ΖΝΧ από λέβητα κεντρικής θέρμανσης


deathlok

Recommended Posts

Οι απώλειες του συστ. αποθήκευσης (πλευρικές) νομίζω ότι προσαυξάνεται κατά 7% σε εξωτερική τοποθέτηση, δηλ. 5 + 7 = 12%

β.α. = 0,88

 

Στο δίκτυο έχει δίκαιο ο dib.

Σωλήνες που πάνε ως τον ηλιακό δεν νομίζω ότι τις χαρακτηρίζεις μικρό δίκτυο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ηλία έχεις δίκιο για το 12... είναι 5 για τον εναλλάκτη + 7 για εξωτερική τοποθέτηση

 

Δεν θυμόμουνα αυτή τη λεπτομέρεια :sad:

 

+1

Link to comment
Share on other sites

Εχετε παρατηρησει οτι στην ισχυ του λεβητα ΚΘ για παραγωγη ΖΝΧ για τον ελεγχο υπερδιαστασιολογησης πρεπει να προστεθει ενα 20% προσαυξησης λογω επιταχυνσης εναρξης του στη συνολικη υπολογισθεισα ισχυ?

Ειμαι ο μονος που το παρατηρησα πριν λιγο καιρο?  :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Σελίδα 119, ΤΟΤΕΕ 1

 

Για μοναδες με λεβητα και κεντρικο δικτυο διανομης θερμου νερου για την τροφοδοτηση τοπικων θερμαντηρων ΖΝΧ στην πιο πανω σχεση λαμβανεται για τον υπολογισμο της ονομαστικης θερμικης ισχυος προσαυξηση 20% (για την επιταχυνση εναρξης λειτουργιας, της καλυψης των θερμικων απωλειων του δικτυου διανομης κ.α.).

 

Και επειδη δε μου αποσαφηνιζει αν μιλαει για αποκλειστικο δικτυο διανομης για ΖΝΧ η για κοινο με τη θερμανση, την προσαυξηση αυτην τη λαμβανω -πλεον- στα υποψιν μου

 

 

post-47080-0-09576000-1402226284_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε πως θα την χρησιμοποιήσεις την προσαύξηση.

Δε θα τη βάλεις στον γενικό τύπου του Pgen. Εκεί ήδη έχουν συνυπολογιστεί οι προσαυξήσεις με το 2,5. Μετά προσθέτεις και το Pn για το ΖΝΧ.

Θα τη βάλεις αν θέλεις στον τύπο 4.10 για να βγάλεις το Pn.

Οπότε αν έχεις π.χ. Pn = 2 KW θα σου βγει ένα +0,4 KW στο Pgen.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπερδευτηκα

 

Για τον ελεγχο υπερδιαστασιολογησης υπολογιζεις τις απαιτησεις του κτηριου σε θερμανση απο το λεβητα, με το Pgen βασει του γνωστου τυπου, στον οποιο το 2,50 παιζει το ρολο που ειπες πιο πανω.

Αν ο λεβητας παραγει και ΖΝΧ, τοτε προσθετεις το θερμικο φορτο.

Δεν προσθετεις το Qd αλλα το Pn που ειναι Qd/5.

Για τον υπολογισμο του Pn προσθετεις και 20% περαιτερω προσαυξησεις λογω οσων αναφερει η ΤΟΤΕΕ μεσα.

Δηλαδη η προσαυξηση του 20% δεν ειναι στο Pgen αλλα στο Pn

 

Μου δημιουργειται ομως μια απορια.

Επειδη στη συντριπτικη πλειοψηφια των λεβητων υπαρχει κοινο δικτυο διανομης για ΖΝΧ με τη θερμανση, ως το Boiler, αν αυτο ειναι εντος ζωνης και οχι στο παταρι φερ ειπειν, μηπως αυτο το 20% της προσαυξησης ακομα και για το ΖΝΧ μονο εχει υπολογιστει με το 2,50 στο Pgen?

 

Επιταχυνση εναρξης λειτουργιας λεβητα και απωλειες δικτυου θερμανσης, λεει. Ομως η εναρξη του λεβητα γινεται για θερμανση, οποτε και στελνει ΖΝΧ στο boiler, ενω οι απωλειες του δικτυου διανομης, οταν αυτο ειναι κοινο, υπολογιζονται στο 2,50 συντελεστη στο Pgen.

 

Μηπως τελικα αυτη η προσαυξηση αφορα αυτοτελες και ανεξαρτητο δικτυο διανομης για το ΖΝΧ?

 

Λεω εγω τωρα....

 

Υ.Γ. Προφανως καταλαβαινουμε οτι ολη αυτη η συζητηση εχει περισσοτερο φιλολογικο χαρακτηρα, μιας και η επιδραση στο τελικο αποτελεσμα ειναι ελαχιστη. Σε 10kW απαιτησεις λεβητα για ΖΝΧ, η προσαυξηση δινει αντε 2kW ακομα, οποτε η πιθανοτητα αυτη η προσαυξηση να μας αλλαξει ποσοστο υπερβασης τοποθετημενης ισχυος ειναι πολυ μικρη, απλα καλο ειναι να ξερουμε ακριβως τι μας ζητειται να κανουμε

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

Τώρα ότι και να πεις.......

Πιο πολύ θα μπερδευτεί η κατάσταση.

 

Μήπως και ο τύπος της υπερδιαστασιολόγησης προέρχεται από επιστημονική ανάλυση;

Αν αυτά τα 2 kW παίξουν ποτέ ρόλο, βάλτα και θα είσαι καλυμμένος.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

 

δλδ  α) βάζω για το σύστημα αποθήκευσης β.α 0,88   ή τους μήνες (καλοκαίρι) που έχουμε χρήση θερμοσίφωνα αποκλειστικά είναι 0,93 και κάνω γραμμική παρεμβολή?   

 

β) στο δίκτυο διανομής για 120 τ.μ  διαμέρισμα (200l/άτομο/ημέρα)   --- στον 4ο σε 5όροφη πολυκατοικία --- με ~3 μ. εξωτερικό σωλήνα με επαρκής μόνωση αλλά με ανεπαρκής στο υπόλοιπο δίκτυο βάζω β.α = 0,84?  σωστά?

δλδ το νερό αν έχει 50 βαθμούς στο καζάνι φτάνει στο διαμέρισμα 50x0,84 = 42 βαθμού ... οκ λογικό δεν είναι μικρό δίκτυο ¨) 

Link to comment
Share on other sites

δλδ  α) βάζω για το σύστημα αποθήκευσης β.α 0,88  ΝΑΙ γιατί όλους τους μήνες το δοχείο είναι σε εξωτεικό περιβάλλον ή τους μήνες (καλοκαίρι) που έχουμε χρήση θερμοσίφωνα αποκλειστικά είναι 0,93 και κάνω γραμμική παρεμβολή?

 

β) στο δίκτυο διανομής για 120 τ.μ  διαμέρισμα (200l/άτομο/ημέρα)   --- στον 4ο σε 5όροφη πολυκατοικία --- με ~3 μ. εξωτερικό σωλήνα με επαρκής (έχει 13mm ? δεν νομίζω, αλλα τέλος πάντων) μόνωση αλλά με ανεπαρκής στο υπόλοιπο δίκτυο βάζω β.α = 0,84?  σωστά? ΝΑΙ (αν ισχύει αυτό που έγραψα με τα 13mm)

δλδ το νερό αν έχει 50 βαθμούς στο καζάνι φτάνει στο διαμέρισμα 50x0,84 = 42 βαθμού ... οκ λογικό δεν είναι μικρό δίκτυο ¨)

 

Συνήθως όλο το τμήμα του δικτύου ΖΝΧ (για κτήρια προ 2010), απο ηλιακό μέχρι βρύση έχουν ανεπαρκή μόνωση (~2,5-3mm), τώρα πως το δικό σου κτήριο έχει εξωτερική μόνωση 13mm (μόνωση κτηρίου)...συναδελφε εσύ μόνο ξέρεις !!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.