Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φύλλο ελέγχου λέβητα


johnjohn1

Recommended Posts

Είναι κι αυτό ένα από τα ...θεματάκια που ευελπιστώ να επιλυθούν με τον νέο Κ.Εν.Α.Κ. και τις ΤΟΤΕΕ, αν και περί άλλων βλέπω πως θα τυρβάζει.

 

Όνειρο θερινής νυκτός.... :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 647
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δηλαδή η "λογική" λέει να ψάξω να βρω κλειδιά του λεβητοστασιου που χει να ανοίξει 5 χρόνια για να δω τα στοιχεία του λεβητα, να φέρω συντηρητη να μου μετρήσει απόδοση και να μου δώσει παροχή μπεκ και πίεση για να βγάλω την ισχύ του, να καταχώρησω όλη την ισχύ κυκλοφορητη και καυστηρα στα βοηθητικά συστήματα και να βγάλω κάποιες τραγικές καταναλωσεις σε πλασματικο ΠΕΑ ενός διαμερίσματος 20 τ.μ. στην περίπτωση που αποφασίσει να κάψει μόνο του ένα λεβητα 80.000 θερμίδων...

 

Πολύ λογικό, δε μπορώ να πω...

 

Κλιματιστικό ως σύστημα θέρμανσης και τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Το τι λέει η δική μου λογική, το έγραψα στη δεύτερη παράγραφο. Στην πρώτη, είπα για το τι έχω την εντύπωση ότι ισχύει, όταν υπάρχει κεντρικό σύστημα. Τι νομίζω. Απλώς, κάπως μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι υπερισχύουν τα κεντρικά συστήματα. Η οποία εντύπωση φυσικά, μπορεί να είναι και εντελώς λάθος.

Κι επειδή οι ΤΟΤΕΕ 1 & 4 δεν κάνουν κουβέντα επί του θέματος, και ταυτόχρονα στη χώρα μας, τίποτα δεν είναι αυτονόητο όταν μπλέκεις με νόμους, καλό θα ήταν να ξεκαθαριστούν και τέτοια θέματα. Οι απαντήσεις του help desk και των FAQs, δεν είναι νόμος.

 

Μην μου χρεώνεις λόγια που δεν είπα.

 

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι. Όταν υπάρχει κεντρικό σύστημα θέρμανσης που μπορεί να τεθεί σε λειτουργία (δεν έχουν κόψει τους σωλήνες) τότε πρέπει αυτό να καταχωρείς άσχετα αν τώρα χρησιμοποιείται ή όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί το ΠΕΑ έχει να κάνει με το κτίριο και όχι με την εκάστοτε χρήση που του κάνεις.

 

Γιατί πχ αν ο τωρινός ενοικιαστής τσιγκουνεύεται και δεν αγοράζει πετρέλαιο και έχει μόνο ένα αερόθερμο στο σαλόνι δε σημαίνει ότι θα καταχωρήσεις αυτό. Γιατί αυτός θα φύγει και θα το πάρει μαζί του και του χρόνου θα είναι πιο φτηνό το πετρέλαιο (λέμε τώρα) και ο επόμενος θα το καίει.

 

Ωστόσο, όταν μιλάμε για τόσο ακραία κατάσταση όπως αυτή που περιγράφει ο Inzaghi νομίζω ότι μάλλον δημιουργείς μεγαλύτερη στρέβλωση ακολουθώντας αυτή την οδηγία απ' ότι αγνοώντας την!

 

Εσύ που πήγες εκεί ξέρεις καλύτερα ποια είναι η κατάσταση. Εγώ από την περιγραφή νομίζω είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η εγκατάσταση δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ.

 

Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που με βάση τα στοιχεία που έχεις παίρνεις σαν μηχανικός μια απόφαση. Εγώ προσωπικά σε όλα τα θέματα το κριτήριο που ακολουθώ είναι αυτό που επιλέγω να μπορώ να το τεκμηριώσω λογικά στον οποιονδήποτε θα μου πει γιατί το έκανες αυτό. Νομίζω ότι εδώ είναι σαφές ότι η επιλογή αυτή αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της πραγματικότητας και όχι παράλειψη εσκεμμένη που αποβλέπει σε κάποιο όφελος.

 

Η απόφαση δική σου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το τι λέει η δική μου λογική, το έγραψα στη δεύτερη παράγραφο. Στην πρώτη, είπα για το τι έχω την εντύπωση ότι ισχύει, όταν υπάρχει κεντρικό σύστημα. Τι νομίζω. Απλώς, κάπως μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι υπερισχύουν τα κεντρικά συστήματα. Η οποία εντύπωση φυσικά, μπορεί να είναι και εντελώς λάθος.

Κι επειδή οι ΤΟΤΕΕ 1 & 4 δεν κάνουν κουβέντα επί του θέματος, και ταυτόχρονα στη χώρα μας, τίποτα δεν είναι αυτονόητο όταν μπλέκεις με νόμους, καλό θα ήταν να ξεκαθαριστούν και τέτοια θέματα. Οι απαντήσεις του help desk και των FAQs, δεν είναι νόμος.

 

Μην μου χρεώνεις λόγια που δεν είπα.

Μην τρελαινεσαι, κουβεντα κανουμε.

Καταλαβα ποια ειναι η δικη σου αποψη.

Επι του πρακτεου, ο λεβητας καλυπτε δυο 20αρια στουντιο, δυο 60αρια διαμερισματα και ενα οροφοδιαμερισμα 80αρι περιπου.

120 kW λεει το πιο προσφατο ΦΕ΅, του 2009

Απο τοτε εχει να λειτουργησει.

 

Πλεον στο δικτυο ειναι συνδεδεμενα μονο τα δυο στουντιακια.

Το δικο μου εχει ενα 12αρι κλιματιστικο.

Θα κανω δυο προσομοιωσεις. Μια με ΚΘ και μια με ΑC και οποιο ειναι ευνοικοτερο, αυτο θα δωσω.

 

Το σεναριο με την ΚΘ θα δωσει 0,75 στην υπερδιαστασιολογηση και υπερογκες καταναλωσεις λογω 180W καυστηρα και 132W κυκλοφορητη που χρεωνονται εξ ημισιας στα δυο στουντιο.

 

Μαλλον προς το κλιματιστικο προσανατολιζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Και επανερχομαι.

Εχω λεβητα με ονομαστικη ισχυ 120 kW περιπου βασει φυλλου ελεγχου του 2009

Απο το 2011 κι επειτα δε χρησιμοποιηθηκε ο λεβητας.

Φοραει μπεκακι 1,50 γαλονι στα 11 bar και υπολογιζω ισχυ λεβητα 63 kW

Παρολα ταυτα η υπερδιαστασιολογηση μου δινει 0,75 και απόδοση 66,8% (βάσει του 89% του ΦΕ του 2009 βεβαια και εφοσον ακομα φοραει αυτο το μπεκακι), δεδομενου οτι πλεον καλυπτει ΜΟΝΟ δυο διαμερισματα των 25,5 τ.μ. εκαστο.

 

Σας παραθετω τα αποτελεσματα με συστημα θερμανσης τον ανενεργο λεβητα και το 12αρι κλιματιστικο που επαρκει να ζεστανει το διαμερισμα των 25,5 τ.μ.

 

Τραγικες καταναλωσεις σε θερμανση, οχι μονο λογω της αποδοσης του 66,8% αλλα και λογω των 0,161 kW βοηθητικων συστηματων που εκτοξευουν τοσο τις καταναλωσεις του ΚΑ οσο και αυτες του διαμερισματος μου.

 

Απο την αλλη, με το κλιματιστικο, πιο ορθολογικες καταναλωσεις σε θερμανση (η ψυξη ειναι η ιδια, προφανως) και αυξημενες σε ΖΝΧ λογω θερμοσιφωνα αντι για boiler.

 

Αποψεις? Τι θα κανατε στη θεση μου?

 

Προσωπικα θεωρω επισφαλες να βασιστω στις μετρησεις του φυλλου ελεγχου του 2009 ενω βλεπω και υπερογκες καταναλωσεις να προκυπτουν στο διαμερισματακι μου...

 

 

post-47080-0-48189700-1461535003_thumb.jpg

post-47080-0-89547500-1461535007_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Έχω ένα φύλλο συντήρησης (συνημμένο) για λέβητα φυσικού αερίου και κάνω ΠΕΑ για ένα διαμέρισμα της οικοδομής.

 

Συμφωνα με τα στοιχεία του φύλλου ελέγχου και την παραπάνω πολύ καλή ανάλυση του panos-vicious έχω τα εξής:

 

Pn= 232kw

Pm=16.80x13.83x0.72x0.91 = 152kw  -----> αυτό το νούμερο εισάγω στο πρόγραμμα του ΤΕΕκενακ

Θερμική φόρτιση= 16.80x0.72x13.83 = 167kw

Βαθμός απόδοσης = 152 / 167 = 0.91 ---->ngm και το οποίο συμπίπτει με το βαθμό που αναγράφεται στο φύλλο συντήρησης

 

Από το φύλλο συντήρησης μου δίνει θερμική φόρτιση 80% -----> αυτό πως "μεταφράζεται" ;

 

Ευχαριστώ

post-2320-0-12636700-1461753440_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται σαν να υπολογίζει με πυκνότητα αερίου ρ=0,79 [kg/m3]. Οπότε: Qn (λειτουργίας) = 16,80 [m3/h] * 0,79 [kg/Nm3] * 13,83 [kWh/kg] = 183,55 [kW].

Και Pm = Qn (λειτουργίας) * ngm = 183,55 * 0,91 = 167 [kW].

Και Pm (λειτουργίας) / Pn (ονομαστική) = 167 / 232 = 0,7198 = 71,98 % φόρτιση σε σχέση με την ονομαστική θερμική ισχύ.

Η μέγιστη θερμική φόρτιση, που με αυτήν (συνήθως) συμπίπτει η ονομαστική, δίνεται από τον κατασκευαστή και θα πρέπει να φαίνεται επάνω στην πινακίδα της συσκευής.

 

Το 80% της ονομαστικής θερμικής ισχύος (232 [kW]) είναι 185,60 [kW]. Μοιάζει σαν να έχει υπολογίσει το λόγο Qn (λειτουργίας) / Pn (ονομαστική) = 183,55 / 232 = 0,7911 = 79,11%. Δηλαδή το λόγο της θερμικής φόρτισης λειτουργίας σε σχέση με την ονομαστική ισχύ :confused:.

 

Άσχετο (??? ), αλλά δες και τι βαθμό απόδοσης (με ρ =0,727 [kg/m3]), δίνει ένα αρχειάκι του zxgr.

apolies kaysaerion 27-04-2016.xls

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ

 

Πάνω στο ταμπελάκι του λέβητα αναγράφεται: ισχύς λέβητα = 232kw

 

Το 80% δηλαδή (το οποίο, νούμερο το έχω δει σε αρκετά φύλλα συντήρησης) θα έπρεπε να είναι 72% ;

Επομένως εάν δεν έχουμε κανένα στοιχείο παρά μόνο τη θερμική φόρτιση λέβητα (%) την Pm μπορούμε να την υπολογίσουμε ως το γινόμενο της Pn x  θερμική φόρτιση λέβητα (%) ;

 

To exelaki zxgr πέφτει μέσα!!!

Link to comment
Share on other sites

Ξαναδές λίγο τον ορισμό της θερμικής φόρτισης. Αν ανοίξεις το pdf αρχείο του "Τεχνικού Κανονισμού Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar" θα δεις πως ορίζονται τρεις τιμές θερμικής φόρτισης: η μέγιστη (Qmax), η ελάχιστη (Qmin) και η ονομαστική (Qn), η οποία συνήθως συμπίπτει με την μέγιστη. Αν λοιπόν δίνεται μόνο το ποσοστό της θερμικής φόρτισης (σε σχέση με την μέγιστη), και τίποτα άλλο, τότε αυτό που μπορείς να λογαριάσεις είναι η θερμική ισχύς του καυσίμου που καταναλώνει ο καυστήρας, δηλαδή την Qλειτουργίας. Αν δεν δίνεται και ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης ngm, τότε δεν μπορείς (με χρήση αυτών των δύο πλέον) να υπολογίσεις την πραγματική θερμική ισχύ Pm, την εκμεταλλευόμενη ισχύ δηλαδή.

Μόνο που το ποσοστό της θερμικής φόρτισης προκύπτει από υπολογισμούς. Οι οποίοι για να γίνουν, απαιτούνται δεδομένα από μετρήσεις. Δεν μπορεί λοιπόν να δίνεται σκέτη μια τιμή φόρτισης και τίποτα άλλο.

 

Με Qλειτουργίας = 167 [kW] και ποσοστό θερμικής φόρτισης 80%, προκύπτει Qn = 167 / 0,80 = 208,75 [kW], που είναι το 83,50% της μέγιστης ισχύος του καυστήρα.

Με Qλειτουργίας = 183,55 [kW] και ποσοστό θερμικής φόρτισης 80%, προκύπτει Qn = 183,55 / 0,80 = 229,44 [kW], που είναι το 91,80% της μέγιστης ισχύος του καυστήρα.

 

Και για Pn = 232 [kW]:

- με Pm = 152 [kW] -> Pm / Pn = 152 / 232 = 65,52% της ονομαστικής θερμικής ισχύος, ενώ

- με Pm = 167 [kW] -> Pm / Pn = 167 / 232 = 71,98% της ονομαστικής θερμικής ισχύος.

 

Δεν θα 'λεγα ότι <<To exelaki zxgr πέφτει μέσα!!!>>, αλλά ότι <<το φύλλο ελέγχου πέφτει λίγο έξω>>.

 

Μια παρατήρηση: Ο καυστήρας Riello BS4 που γράφει, είναι μονοβάθμιος με περιοχή ισχύος 110 ως 230 [kW].

Ενώ από την αριστερά στήλη γράφει ότι η περιοχή ισχύος του είναι 148-250 [kW]. Σε αυτή την περιοχή, είναι ο Riello BS4/M (140-250 [kW]), που είναι διβάθμιος, όπως είναι και το λογικό για τέτοια ισχύ.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.