Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσωτερικός εξώστης - Σοφίτα


Recommended Posts

52 λεπτά πριν, kan62 said:

https://ypen.gov.gr/category/gnomodotiseis-kesypotha/

N.4495 - Άρθρο 25

 

Αρμοδιότητες ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.

 

Το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) έχει τις εξής αρμοδιότητες :

α) επιλύει ερμηνευτικά προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων του νέου οικοδομικού κανονισμού, καθώς και από κάθε διάταξη της πολεοδομικής νομοθεσίας, λόγω διαφορετικών ερμηνειών των αρμόδιων υπηρεσιών σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4067/2012 (Α79), κατόπιν αιτήματος του Υπουργού ή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ή της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης ή αυτεπαγγέλτως. Στην περίπτωση αυτή η σύνθεση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ συμπληρώνεται από έναν δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω με εμπειρία σε ζητήματα χωροταξίας, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τον αναπληρωτή του. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές είναι δεσμευτικές για τις υπηρεσίες στις οποίες απευθύνονται και αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον διαδικτυακό τόπο e-Άδειες,[Α1] 

 


 [Α1]Αλλαγές ν.4759/20 (ΦΕΚ 245Α/9.12.2020)

 

Κατανοητό! Για ποιο λόγο αμφισβητείται δεν γνωρίζω…Σε ευχαριστώ kan62.

Καμία γνώμη για πατάρι + σοφίτα σε όροφο μονοκατοικίας;;;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 126
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

7 λεπτά πριν, Marianna Sidera said:

.....

Καμία γνώμη για πατάρι + σοφίτα σε όροφο μονοκατοικίας;;;

δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά...

ρωτάς αν πχ σε όροφο πχ 100τμ μπορείς να φτιάξεις πχ 45τμ σοφίτα και 45τμ πατάρι?? !!

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Didonis said:

δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά...

ρωτάς αν πχ σε όροφο πχ 100τμ μπορείς να φτιάξεις πχ 45τμ σοφίτα και 45τμ πατάρι?? !!

Στον ορισμό του παταριού αναφέρεται ότι δύναται να είναι συνεπιπεδο με όροφο ή και σοφίτα του κτιρίου. Επομένως σε μια μονοκατοικία μπορώ να έχω όροφο και σε συνέχεια αυτού τμήμα παταριού και τμήμα σοφιτας; Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείς λειτουργικά όροφο που σχεδον ολόκληρος δεν μετράει στη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

δες ξανά τον ΝΟΚ.....

Το μέγιστο που μπορείς να καλύψεις του υποκείμενου ορόφου είναι έως 50% αν είναι σοφίτα και 70% αν είναι πατάρι....

Δεν σου επιτρέπει φυσικά να κάνεις κάθε φόρα και εναν ολόκληρο όροφο τσάμπα (Σ.Δ) αν είναι μεζονέτα με υποκείμενο όροφο  κι ας τον καλύπτει όλο ή ακόμα να είναι 120% της επιφάνειας του (50%+70%)

 

ιε.     Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 1/2 του χώρου του υποκείμενου ορόφου με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ.

 

* * * * *

28.   Εσωτερικός εξώστης (πατάρι) είναι προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός χώρου, όπου η υποκείμενη επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης, έχει προσπέλαση αποκλειστικά από το χώρο αυτόν, αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της χρήσης αυτής, έχει συνολικό εμβαδόν μικρότερο του 70% της επιφάνειας του υποκείμενου χώρου, δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

 

Καλησπέρα, σχετικά με την επιφάνεια εσωτερικού εξώστη η οποία δεν προσμετράται στο σ.δ.

  • ΝΟΜΟΣ 4067/2012 : ιδ. Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) με συνολικό καθαρό εμβαδόν (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εξωτερικοί τοίχοι τους) μικρότερο ή ίσο του 25% της δόμησης του κτιρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο, χωρίς να δημιουργούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και εφόσον ο χώρος κάτω από αυτόν διασφαλίζει προϋποθέσεις ύψους χώρου κύριας χρήσης. Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) σε περίπτωση προσθήκης καθ’ ύψος σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, με συνολικό καθαρό εμβαδόν (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εξωτερικοί τοίχοι τους) μικρότερο ή ίσο του 25% της επιτρεπόμενης δόμησης, σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης προσθήκης. Στον υπολογισμό των παραπάνω ποσοστών των εσωτερικών εξωστών δεν προσμετράται η κλίμακα ανόδου και οι διάδρομοι προς αυτούς.
  • Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2023/07/ΕΓΚ-ΥΠΕΝ-18-7-23.pdf¨:   ''Στους εσωτερικούς εξώστες (πατάρια), η παραπάνω επιφάνεια του κλιμακοστασίου, συμπεριλαμβανομένων των πλατύσκαλων, των διαδρόμων, καθώς και των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων, δεν συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του ποσοστού του 25% της δόμησης του κτιρίου, όπως καθορίζεται στην περίπτωση ιδ΄ της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν.4067/2012, όπως ισχύει: «Στον υπολογισμό των παραπάνω ποσοστών των εσωτερικών εξωστών δεν προσμετράται η κλίμακα ανόδου και οι διάδρομοι προς αυτούς''.

 

Το 25% αφορά στην πραγματοποιούμενη δόμηση ή στην επιτρεπόμενη;

Πρόκειται για ισογειο κτίσμα/κατάστημα επιφάνειας 49 μ2. Στην περίπτωση αυτή η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια εσωτ. εξώστη/παταριού εκτός σ.δ. ποια είναι?

Η σκάλα δεν προσμετράται στο σ.δ., σωστά?

(Η μεγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 500μ2)

Ευχαριστώ.

Edited by simone-d
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kαλησπέρα σε όλους.Θα ήθελα να ρωτήσω εάν σε κτίσμα  εκτός σχεδίου μπορώ να έχω ημιυπαίθριο στο επίπεδο της  σοφίτας.Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Η ίδια η σοφίτα κάτω από την κεκλιμένη στέγη μπορεί να έχει την "μορφή" ημιυπαίθριου καθώς σύμφωνα με τον ορισμό Αρ. 2 πα.ρ 81 "Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης...." αλλά θα πρέπει και το ανοιχτό/στεγασμένο/ μη θερμαινόμενο τμήμα να μετρήσει στο εμβαδόν της σοφίτας για τον έλεγχο του 50%.


ΑΗΧ μόνος του σε συνέχεια της σοφίτας καταρχάς σημαίνει ότι έχω όροφο συνεπίπεδο με σοφίτα κάτι που δεν προβλέπεται από τις διατάξεις (και θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται) ενώ ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι μπορώ να έχω όροφο συνεπίπεδο με σοφίτα το ύψος του κτιρίου θα πρέπει να το ελέγξω μέχρι την πλάκα οροφής του ΑΗΧ άρα πιθανόν να μη βγαίνει.

Edited by Latg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.