Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση ή Τροποποίηση Οριζόντιας Ιδιοκτησίας επί αυθαιρέτων Ν.3775-3843-4014-4178-4495


soundholics

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 308
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τακτοποίησα γκαρσονιέρα που δεν υπάρχει στην άδεια, είναι στον ημιώροφο. Στα συμβολ/κα σχέδια,  υπάρχει κάτοψη ημ/φου που αναγράφει στην κάτοψη 32 τ.μ. την γκαρσονιέρα και στην σύσταση αναφέρεται το ίδιο. Εγώ το βρήκα 36 τ.μ. με τους τοίχους. Το θέμα είναι ότι η συμβ/φος θέλει να κάνει τροπο/ση της σύστασης όλης της πολ/κίας πρώτα.

Και λέω αφού η κάτοψη η δική μου με του συμβολαίου είναι ίδια και δεν καταπατώ κοινόχρηστο χώρο δεν γίνεται στο συμβόλαιο που θα γίνει με την πώληση να γραφούν τα σωστά μέτρα?  Επαναλαμβάνω , η εμβαδομέτρηση είναι λάθος όχι το περίγραμμα του διαμ/τος.

τωρα μαλιστα....

δεν εχεις αδεια,

 

Εχουν κλεισει το ανωθεν της εισοδου κοινοχρηστο τμημα,  εκαναν και συσταση και συμβολαιο για διαμερισμα  με εισοδο απο το κεφαλοσκαλο   για εμβαδον 32 τμ. και με κατοψη που δειχνει -νομιζω και αυτη- 32  τμ

 

[εγραψαν στο συμβολαιο οτι η αδεια εχει εκδοθει πριν το 1983 και "καθαρισαν"]

 

Σημερα το βρισκεις 36 τμ. αρα δεν εχουν τιτλο για 4 τμ

 

[και γιατι να ειναι η "εμβαδομετρηση λαθος" - οπως λες-  και να μην το επεξετειναν μετα ή να εκρυψαν τοτε τα 4 τμ....???]

 

ερωτημα

η  κατοψη που επισυναφθηκε  τι διαστασεις δειχνει???

 

Αλλα και 36 τμ. να σου βγαζει, αυτο που μετραει ειναι τι εμβαδον που γραφει το συμβολαιο στην περιγραφη του..δλδ 32 τμ. αφου για τοσα τμ. εχει μεταγραφει...

 

Οπως και να εχει, εχουν καταλαβει 4 τμ κοινοχρηστου

 

[γι' αυτο ζηταει τροποποιηση της συστασης η συμβ/φος...ετσι λεει η οδηγια "τους]

 

 

Κι αν δεν περιλαμβανονται στο συμβολαιο, χρειαζονται  και συναινεση...

 

    .......... αδινασοψυγ

 

 

.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αφου γραφει οτι δεν υπηρχε στην αδεια και οτι δεν επεμβαινει στα κοινοχρηστα.

Συχνα εκρυβαν τετραγωνικα για την εφορια, παρολο που οι διαστασεις στα σχεδια προδιδαν την αληθεια. Κατι τετοιο ειναι κι εδω.

Edited by ekaterini
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για την βοήθειά σας αλλά μάλλον πρέπει να τα ξαναπώ πιό αναλυτικά.

 

Γκαρσονιέρα στον ημιώροφο πολ/κίας δεν υπάρχει στα σχέδια της αδείας.

Υπάρχει όμως στη συμβολ/κή κάτοψη ημιωρόφου της οριζ. σύστασης  από το 1975.

Είναι ένα τετράγωνο διαμ/σμα  6Χ6=36 τ.μ. στη συμβολ/κή κάτοψη .      Έχει και  διαστάσεις στο σχέδιο 6.00Χ6.00 μ.

Όμως μέσα στην κάτοψη γράφει εμβ.= 32 τ.μ.

 

 Δεν καταπατά κοινόχρηστο χώρο . 

 

Η αποτύπωση η δική μου είναι  ένα τετράγωνο 6.00Χ6.00 = 36.00 τ.μ. συμφωνεί με την συμβ/κή κάτοψη.

 

Επειδή λοιπόν αναφέρεται στην σύσταση ως 32 τ.μ. και όχι ως 36 τ.μ. η συμβ/φος λέει ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης όλης της πολ/κίας.

 

Και ρωτώ δεν μπορεί να διορθωθεί  αυτό το ¨λάθος¨ κατά την πώληση στο νέο συμβόλαιο απ΄ ευθείας ?

 

Μάλιστα πρότειναν να κάνω εγώ αυτή την ¨διόρθωση¨  για να μην γίνει όλη αυτή η διαδικασία. Να αλλάξω την τεχνική έκθεση και τα τετραγωνικά στο σύστημα, να βάλω 32 αντί για 36 τ.μ..... αλλά αυτό είναι πάνω από 10% .   Και δεν είναι 100 τ.μ. για να κάνεις τα στραβά μάτια ....

 

 

(ekaterini ......το έχεις πιάσει το θέμα και  όντως το έκαναν για να γλυτώσουν από εφορία ,  δήμο, ΔΕΗ και άλλα... )

Edited by psycho
Link to comment
Share on other sites

O συμβολαιογράφος έχει υπόψη του και την εγκύκλιο των συμβολαιογράφων με αριθμό 35/2012 σύμφωνα με την οποία:

 

Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρ. 24 του Ν. 4014/2011, είναι δυνατή η σύνταξη συμβολαίου σύστασης οριζόντιας ιδιο-κτησίας ή τροποποίησης αυτής, εφ’ όσον συμφωνεί το σύνολο των συνι-διοκτητών ή το επιτρέπουν οι αναγραφόμενοι όροι περί τροποποίησης στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, όπως με κάθε σαφήνεια προκύπτει και από το σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ. Ειδικώτερα:

(...)

β) Είναι υποχρεωτική η τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, όταν έχει αυξηθεί η επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας με επέκτασή της σε κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους.

Στην περίπτωση αυτή, χωρίς τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιο-κτησίας που να δικαιολογεί τη νέα επιφάνεια, δεν είναι δυνατή η μετα-βίβασή της (οριζόντιας ιδιοκτησίας). Παράδειγμα: Έστω, ότι στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας αναγράφεται επιφάνεια του Δ1 διαμερίσματος 80 τ.μ. Στη σχετική βεβαίωση κανονικότητας του μηχανικού και στην ολο-κληρωμένη υπαγωγή της οριζόντιας ιδιοκτησίας μνημονεύονται 5 τ.μ. αυ-θαίρετη δόμηση (κύρια χρήση) με κατάληψη στους κοινόχρηστους χώ-ρους. Σήμερα δηλαδή η οριζόντια ιδιοκτησία έχει εν τοις πράγμασι συ-νολική επιφάνεια 85 τ.μ. Μεταβιβάζουμε 85 τ.μ. μόνο μετά από τροποποίηση της σύστασης της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Αν δεν λάβει χώρα η άνω τροποποίηση, η μεταβίβαση των 5 τ.μ., άρα και της οριζόντιας ιδιοκτησίας στο σύνολό της, είναι άκυρη.

γ) Στις περιπτώσεις που στη σύσταση της οριζόντιας ιδιοκτησίας έχει συμπεριληφθεί στην επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας και η επιφάνεια αυθαίρετης κατασκευής, δεν απαιτείται καμία τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Παράδειγμα: Έστω, στη με αριθμό 2000/1998 σύ-σταση του συμβολαιογράφου Α.Β. το Α1 διαμέρισμα έχει επιφάνεια 60 τ.μ. Σήμερα, η βεβαίωση κανονικότητας του Ν. 4014/2011 σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη υπαγωγή, που εκδίδει ο μηχανικός Χ αναγράφει 56 τ.μ. με άδεια και 4 τ.μ. αυθαίρετο. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται τροποποίηση σύστασης, η σύσταση παραμένει ως έχει.

 

Ο αυθαίρετος ημιώροφος που τακτοποιείται σήμερα, έχει κατασκευαστεί σε κοινόκτητο τμήμα της οικοδομής, αλλά έχει περάσει στη σύσταση. Αν λοιπόν δεν υπήρχε η ανακολουθία μεταξύ επιφάνειας σύστασης και επιφάνειας τακτοποίησης θα μεταβιβαζόταν κανονικά δυνάμει της παραγράφου γ της εγκυκλίου. Τα 4 τ.μ επιπλέον είναι το πρόβλημα και δικαίως ο συμβολαιογράφος απαιτεί τροποποίηση σύστασης.

Δεν νομίζω ότι έχεις κανένα απολύτως λόγο να υπογράψεις ψευδώς ένα τέτοιο σχέδιο και να γράψεις μικρότερη επιφάνεια. Οι διαφορές είναι εύκολα μετρήσιμες (34 εκ διαφορά σε κάθε πλευρά) αφού για να βγει περίπου επιφάνεια 32,00 τ.μ. , πρέπει να γράψεις 5.66Χ5.66 

Link to comment
Share on other sites

psycho

said

 

"Μάλιστα πρότειναν να κάνω εγώ αυτή την ¨διόρθωση¨  για να μην γίνει όλη αυτή η διαδικασία. Να αλλάξω την τεχνική έκθεση και τα τετραγωνικά στο σύστημα, να βάλω 32 αντί για 36 τ.μ..... αλλά αυτό είναι πάνω από 10% .   Και δεν είναι 100 τ.μ. για να κάνεις τα στραβά μάτια ...."

 

Pavlos33  said

Δεν νομίζω ότι έχεις κανένα απολύτως λόγο να υπογράψεις ψευδώς ένα τέτοιο σχέδιο και να γράψεις μικρότερη επιφάνεια. Οι διαφορές είναι εύκολα μετρήσιμες (34 εκ διαφορά σε κάθε πλευρά) αφού για να βγει περίπου επιφάνεια 32,00 τ.μ. , πρέπει να γράψεις 5.66Χ5.66

 

η απαντηση του παυλου  ειναι  σαφεστατη

δεν υπογραφεις για 32 τμ.σε κατι που το μετρησες 36τμ.

 

Και  παραμενει η ερωτηση...για  το  πού εχει γινει αυτη η κατασκευη και  -οπως λες-  "δεν καταπατα  κοινοχρηστο χωρο"???

 

Κι αν δεν καταπατα κοινοχρηστο,  δεν  απαιτειται "συναινεση"  κανενος...ουτε απαιτειται τροποποιηση της  συστασης...

Μενει   να λυθει το θεματης διαφορας των 4 τμ.

 

ας κανουν διορθωση του αρχικου συμβολαιου....εάν   μπορουν..... και  να μην φορτωνουν σε σενα ολη την ευθυνη...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Μια βοήθεια(σαν νέα στο άθλημα) 2όροφο κτήριο ισόγειο α ορόφος β όροφος από 2 διαμερίσματα ο καθενας. Το έχουν 2 αδέρφια, κ ο καθένας έχει από ένα διαμέρισμα σε κάθε όροφο. Υπάρχει σύσταση οριζόντια ιδιοκτησίας. Θέλουν να ρυθμίσουν τον β όροφο για μεταβιβαση, υπάρχουν όμως αυθαιρεσιες κ στους άλλους ορόφους. Ρυθμίσω μόνο τον β χωρίς να αναφέρω για τους υπόλοιπους τπτ? Ή τους λέω πως πρέπει να ρυθμίσουν κ τους υπόλοιπους ορόφους? Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας μπορείς να ρυθμίσεις όποια θέλεις από αυτές χωρίς να σε επηρεάζουν οι υπόλοιπες των ιδίων ή άλλων συνιδιοκτητών.

Link to comment
Share on other sites

δξ  τι εννοεις "το ιδιο ειναι"....

 

Θα  το δεις σαν να εχεις διαμερισμα σε πολυοροφη οικοδομη επι  της καθετου

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.