Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήσεις από ΠΜ για τοπογραφικές αποτυπώσεις


Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας,

 

προκαταβολικά συγγνώμη γιατί θα κάνω κάποια ερωτήματα τα οποία αφορούν στη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων αλλά μπορεί να είναι αυτονόητα για τους περισσότερους.

Ως πολιτικός μηχανικός, άνεργος εδώ και καιρό, αποφάσισα να κάνω το βήμα να ανοίξω ένα τεχνικό γραφείο, το οποίο θα ασχολείται με οτιδήποτε προκύψει, παρότι εγώ έχω εμπειρία κυρίως στο οπλισμένο σκυρόδεμα (στατικά).

Μεταξύ άλλων, σκέφτομαι να αγοράσω κάποιο όργανο για τοπογραφικές αποτυπώσεις. Δεν έχω εμπειρία, μόνο τις βασικές γνώσεις γεωδαισίας που διδαχθήκαμε στη σχολή. Μετά από ψάξιμο καταλήγω σε γεωδαιτικό σταθμό χωρίς gps.

 

Τοπογραφικά διαγράμματα απλών οικοπέδων εντός σχεδίου (μη εξαρτημένων) μπορώ να κάνω φαντάζομαι με ένα τέτοιο όργανο χωρίς πρόβλημα.

Θέλω να ρωτήσω:

Αν θελήσω να εξαρτήσω ένα τοπογραφικό από ΕΣΓΑ 87, μπορώ να το κάνω αυτό χωρίς gps? Αν είμαι εντός πόλης, από που μπορώ να εξαρτηθώ? Πχ από τον γείτονα?

Αν είμαι εκτός τότε μάλλον αυτό θα γίνει από τα σημεία τριγωνισμού, πχ με οπισθοτομία. Έτσι βρίσκω μόνο τα Χ, Υ των σημείων. Αν όμως θέλω να κάνω και εξαρτημένη υψομετρική αποτύπωση (Ζ), τότε πρέπει να βρω και χωροσταθμικά σημεία αντίστοιχα?

Όλα τα προβλήματα εξάρτησης λύνονται με το gps, δηλαδή με αυτό δε χρειάζεται να μπλέξω με τριγωνομετρικά σημεία?

Το μονόσυχνο gps που μπορεί να προσφέρει ακρίβεια μέτρια, πχ 3 μέτρα που μπορεί να βοηθήσει στην εξάρτηση?

 

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν θα σου απαντήσω συνοπτικά και θα μπω κατευθείαν στο ψητό γιατί αλλιώς θα χρειαστεί να γράψω ολόκληρη έκθεση περί Γεωδαισίας..

 

Εξάρτηση χωρίς gps στις μέρες μας θα σε δυσκολέψει και δεν συμφέρει γιατί τις περισσότερες φορές δεν θα μπορείς να πληρωθείς για την δουλειά που απαιτείται.

 

Αν είσαι εντός σχεδίου και χρειάζεσαι ΕΓΣΑ ,το να εξαρτηθείς από τον γείτονα(φυσικά εννοείς απ την μελέτη του μηχανικού του γείτονα ή του μελετητή της πράξης και όχι από τον ίδιο τον γείτονα :smile: ) σημαίνει αυτομάτως ότι εμπιστεύεσαι και δέχεσαι τις συντ/νες που έχει μετρήσει κάποιος άλλος μηχανικός και όχι εσύ.

 

Και μπορεί αυτό να αποτελεί μονόδρομο όταν έχεις να κάνεις με χάραξη σε περιοχή με πράξη εφαρμογής, (και αν πρόκειται για παλιότερες μελέτες δέχεσαι σφάλματα και ακρίβειες μελετητή,έχεις μετασχηματισμούς από το ένα σύστημα στο άλλο και ό,τι άλλο προκύψει γενικά και ειδικά),όμως σε κάθε άλλη περίπτωση μπαίνεις σε "ξένα" χωράφια ενός άλλου μηχανικού που δεν μπορείς να ξέρεις ακρίβειες,μεθόδους κτλ.

Οπότε GPS = Μονόδρομος

 

Σε εκτός τώρα, για τον old fashion way , θα πήγαινες με οπισθοτομία από τουλάχιστον 3 τριγων. σημεία (πες 4 καλύτερα γιατί υπάρχει και ο λεγόμενος επικίνδυνος κύκλος). ΜΕ αυτόν τον τρόπο πιθανότατα θα καταλήξεις σε μια πολύ ωραία μεγαλούτσικη οδευσούλα,και θα ξεφύγεις σε χρόνο = χρήμα αφού κακα τα ψέμματα για ιδιωτικές εργασίες πολύ δύσκολα θα πάρεις την νόμιμη αμοιβή καθώς αν την ακούσει ο πελάτης, θα πάει να κάνει παρέα σε κανα βάθρο..

Οπότε θα σου έλεγα ότι και εδώ το GPS αν και δεν αποτελεί μονόδρομο, να ξεκινήσεις με την παραδοχή ότι και εδω αποτελεί.

 

 

Και φυσικά η εξάρτηση με gps είναι αρκετά παραπάνω από το να το τοποθετείς και να δίνεις συντ/νες σε μια στάση σου.

Δεν αρκεί όλα τα προβλήματα εξάρτησης να λύνονται από το gps, αλλά χρειάζεται και η δική σου βοήθεια με τις γνώσεις σου. Φυσικά και αν έχεις gps θα φτάσεις έυκολα στην εξάρτηση, αλλά μερικές φορές χωρίς την γνώση ίσως να μην καταλάβεις αν κάτσει "κλωτσήσει".

 

Τέλος και με το μονόσυχνο μπορείς να πετύχεις εξίσου καλές ακρίβειες της τάξης εκατοστών,μόνο που καθστερούν αισθητά οι επί-λύσεις(το 3μ που αναφέρεις θα σε βοηθούσε μόνο στο ψάρεμα και να μη μπλέξεις ΠΟΤΕ με χειρός αν η ερώτηση σου κρύβει κάτι τέτοιο).

 

Ελπίζω να σε ξεμπέρδεψα, με τις υποκειμενικές μου συμβουλές.

Link to comment
Share on other sites

για την εξάρτηση έχει σημασία σε ποιά περιοχή εργάζεσαι και τι δίκτυο τριγωνομετρικών υπάρχει Εγώ στην δική μου περιοχή υπάρχει αρκετά καλό δίκτυο τριγωνομετρικών ώστε να μπορώ με πολλαπή οπισθοτομία με καλή γεωμετρία (τριγωνομετρικά γύρω μου στην ίδια απόσταση και το σημείο προσδιορισμού στο κέντρο ισόπλευρου τριγώνου Αυτό δίνει πολύ καλές ακρίβειες Εχω και ψηφιακούς ορθοφωτοχάρτες του 1998 όπου ελέγχω για χοντρικά σφάλματα στον εντοπισμό Δυστυχώς πολλές φορές αυτό όπως είπε και ο συνάδελφος σημαίνει περπάτημα σε υψώματα και οδευσούλα μέχρι το υπό αποτύπωση ακίνητο , ώστε να εχω καλή ακρίβεια Εμένα προσωπικά δεν με πειράζει γιατί αθλούμε και μου αρέσει το περπατημα στην φύση Προς το παρόν και επειδή το κόστος του GPS είναι ακόμα μεγάλο , δεν το χρησιμοποιώ παρά σπανίως , παρόλο που μπορώ να βρώ από συναδέλφους μηχανικούς - συντοπίτες μου που διαθέτουν. Βέβαια τώρα επειδή διαθέτω ένα μεγάλο αρχείο τοπογραφικών που έχω και ψηφιακά όλο και κάποιες παλαιές μετρήσεις μου θα με βοηθήσουν να εξαρτηθώ δηλαδή παλαιές πολυγωνομετρικές στάσεις που έχω ιδρύσει ή σταθερά σημεία που έχω αποτυπώσει (το πλεονέκτημα να διαθέτουμε τοπογραφικά διαγράμματα εξαρτημένα)

Σε αστικές περιοχές όλο και από κάποια μελέτη (πχ πράξη εφαρμογής) θα υπαρχουν πολυγωνομετρικές στάσεις και τριγωνομετρικά με τις εξασφαλίσεις τους

 

Αν λοιπόν όλα αυτά υπάρχουν και στην περιοχή σου , τότε για αρχή θα συνιστούσα Σταθμό που έτσι και αλλιώς ακόμα και με την απόκτηση GPS , είναι χρήσιμο Και αν όλα πάνε καλά (που θα πάνε) τότε προχωράς και στην αγορά του

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

να σου πω και γω τι γνώμη μου ειδικά για εντός σχεδίου σταθμός χωρίς gps γίνεται, gps χωρίς σταθμό δεν γίνεται

καλή η ευκολία του gps αλλά σε πολλές περιπτώσεις απλά δεν θα έχεις σήμα-κάλυψη ..... αρα ο σταθμός είναι απαραίτητος

και αν που και που χρειάζεσαι μια εξαρτησούλα βρές έναν μηχανικό με gps να σου κατεβάζει 2-3 στάσεις και να δουλεύεις με total

Link to comment
Share on other sites

Επειδή οι εποχές είναι δύσκολες και ενδεχομένως επικίνδυνες σε όσους "ανοίγονται" επιπόλαια, θα σου πρότεινα να αγοράσεις αρχικά μόνο σταθμό (κόστους αναλογα με τα οικονομικά σου) με τον οποίο θα μπορείς να αποτυπώνεις, και με τη συμβολή συναδέλφων της περιοχής (με την παροχή είτε GPS είτε παλαιότερων αρχείων, στάσεων κλπ) να εξαρτάσαι. Η αγορά GPS μπορεί να περιμένει, και να εξαρτηθεί από τον μελλοντικό όγκο εργασιών του γραφείου σου.

 

Υ.Γ. Θα σου πρότεινα τη συνεργασία με τοπογράφο μηχανικό της περιοχής σου, διότι εκτός από τη συμβολή του εξοπλισμού η ενδεχόμενη εμπειρία του συναδέλφου να σου είναι πραγματικά πολύτιμη.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με όλους τους προλαλήσαντες συναδέλφους. Η αγορά ενός καλού σταθμού στα μέτρα σου (οικονομικά και επιστημονικά), προηγείται του gps το οποίο δεν είναι πανάκεια. Η εμπειρία που θα αποκτήσεις με τη χρήση του total είναι άκρως απαραίτητη (ικανή & αναγκαία συνθήκη που λέγαμε παλιά), ώστε στο μέλλον να πάς στο gps.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι θα σου πρότεινα να νοικιάζεις όργανο (GPS, ή σταθμό) μόλις σου έρχονται δουλειές.. Το κόστος ενοικίασης ποικίλει, αλλά μπορείς να νοικιάσεις και με πραγματικά πολύ καλές τιμές! Όπως γράφει και ο SIGIO δεν είναι εποχές για μεγάλα ανοίγματα!!

 

Από την άλλη, υπάρχει και αυτή η πολύ οικονομική και ρετρό λύση!! Για 10ετείες οι συνάδελφοι με αυτά δουλεύανε! :D

 

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Ξεκινάς με totalstation όχι ακριβό, και οπότε χρειάζεσαι gps νοικιάζεις με κόστος περίπου 100 + φπα , τα τοπογραφικά πλέον κτυπιούνται μέχρι θανάτου και θα αργήσεις να κάνεις απόσβεση ακόμη και για τον station, υπολόγιζε καινούργιο από 4500 ευρώ και πάνω με χαμηλή ακρίβεια γωνίας το οποίο για τις εφαρμογές μας είναι πολύ καλό , gps χρειάζεσαι μόνο για εξάρτηση από ΕΓΣΑ αλλά και εκεί πρέπει να μάθεις να ελέγχεις τα σφάλματα σου καλό ξεκίνημα , προπάντων διάβασε τοπογραφία δεν είναι δύσκολα .

Link to comment
Share on other sites

Αποψη μου; αγόρασε πρώτα total. Ειδικότερα, πάρε ένα απο αυτά που'χει στις αγγελίες μας. Είναι απ'οσο θυμάμαι τίμια μηχανάκια. GPS δε χρειάζεσαι. Αν χρειαστείς, όπως σου ανέφεραν, είτε νοικιάζεις, είτε ταλαιπωριέσαι λίγο παραπάνω με τα τριγωνομετρικά.

Οπως εχει συνηθίσει ο καθένας. Σίγουρα οι 1ες φορές δε πληρώνονται, αλλά γενικότερα η τοπογραφία "πληρώνει" μετά απο χρόνια, που θα εχεις δημιουργήσει ένα Χ αρχείο,υπόβαθρο,στάσεις και πάει λέγοντας.

 

Και προπάντων, συνεργάσου με κάποιο συνάδελφο αρχικά.

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλεις να κάνεις αποτυπώσεις Φ.Ε., επιμετρήσεις - διατομές - χωματισμούς προς πιστοποίηση για λογαριασμό εργοταξίων - τεχνικών εταιρειών σαν συνεργαζόμενο τεχνικό γραφείο, τότε το gps είναι ο μονόδρομος. Και εξηγούμαι: Στις 30-31 του μήνα ~ 3:00μ.μ. είσαι στο εργοτάξιο. Σε δυο το πολύ ώρες έχεις τελειώσει αποτύπωση δρόμου 5χλμ + τεχνικά. Πας στο γραφείο σου και το βράδυ αργά στέλνεις με e-mail στο εργοτάξιο σχέδια πίνακες-σχέδια (δεν τους ενοχλείς, αυτοί ξενυχτάνε στην πιστοποίηση. Αρχιερατική αγρυπνία έχουνε). Από σένα είναι ευχαριστημένοι γιατί κάναν την δουλειά τους και δεν κρέμονται από σένα. Αυτό σημαίνει γρήγορη υποβολή λογαριασμού (3-4 του μήνα), γρήγορη έγκριση, γρήγορη πληρωμή (εε-χμ ;)). Αυτό μεταφράζεται οτι βγάζεις τα λεφτά σου (χρυσός κανόνας). Θα είσαι τόσο γρήγορος με total; Πάντως αν δει ο εργοταξιάρχης οτι δουλεύεις με gps θα σκεφτεί τα παραπάνω που λέω. Σου μιλάω με μακρο-μακρόχρονη πείρα στο εργοτάξιο.

Edited by man21
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.