Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση 2% υπέρ ΤΕΕ


ssouanis

Recommended Posts

Για να βγάλει ο πρόεδρος με επίσημη ανακοίνωση ένα τέτοιο θέμα δεν πρέπει να είναι τυχαίο.

Εδώ και καιρό <<ψιθυρίζεται>> ότι το ΤΕΕ θα προσπαθήσει να <<χρεώνει>> τη χρήση του συστήματος αμοιβών, δηλώσεων, βεβαιώσεων κλπ με ένα ποσό. Το παλιό καλό 2%.

 

Φαντάζομαι (με τη νοσηρή μου φαντασία) ένα σενάριο του ΤΕΕ:

 

<<Αφού δεν μπορώ να τα πάρω ως ΤΕΕ ΝΠΔΔ, ιδρύω μια εταιρία κάπως ιδιωτική που θα διαχειρίζεται το σύστημα και ζητάω από τους μηχανικούς να το πληρώνουν μέσω του δημοσίου που πρέπει να παίρνει το 2% γιατί ναι μεν καταργήθηκε ως εισφορά υπέρ ΤΕΕ αλλά υπάρχει ως εισφορά υπέρ δημοσίου.>>

Τίθεται βέβαια το ερώτημα: υπέρ ποιου ταμείου θα πρέπει να το ζητάνε οι υπάλληλοι τους οποίους απειλεί ότι φέρουν <<βαρύτατες ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες>>; Των παρακαταθηκών και δανείων. Αγνωστο.. υποθέτω ότι αναμένεται να διευκρινιστεί στις μεταξύ τους συνενοήσεις.

<<Εσείς βέβαια βάλτε τα για την ώρα στον κωδικό του ΤΕΕ. Εμείς δεν θα τα ακουμπήσουμε, θα περάσουμε τον κωδικό στο δημόσιο και από εκεί θα πληρώνεται η χρήση του συστήματος αμοιβών κλπ. Μη χάσουμε και τα λεφτά του ενδιάμεσου χρονικού διαστήματος>>.

 

Κάτι τέτοιο βέβαια θα το θεωρούσα αισχρότατο από τη μεριά του ΤΕΕ απέναντι στα μέλη του και είμαι κατάπτυστος και μόνο που το σκέφτηκα.

Αλλά από την άλλη αυτή η επιθετική ανακοίνωση του ΤΕΕ ΝΠΔΔ που την έκανε ως μη όφειλε για το θέμα του 2% που δεν θα έπρεπε να το αφορά, ίσα ίσα χαρατσώνει χωρίς ανταπόδοση τα μέλη του (που οφείλει να τα προστατεύει);

 

Αν όμως η φαντασία της τωρινής ηγεσίας του ΤΕΕ είναι χειρότερη από τη δική μου γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

- Θα το πραγματοποιήσει πριν ή μετά από τις ερχόμενες εκλογές;

- Θα ξανακατέβουν στο δρόμο μόνοι τους ή με σεκιούριτι;

- Που θα πρέπει να κατατεθούν οι ενστάσεις μας, όπως μας λένε να κάνουμε τώρα για τις ασφαλιστικές εισφορές;

 

Το ΤΕΕ αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του από την κατάργηση του 2% και πρέπει να βρει άλλο έσοδο, θα έπρεπε να ξεκινήσει ένα δημόσιο διάλογο με τα μέλη του για να βρεθεί μια λύση.

Να εξηγήσει τις οικονομικές του ανάγκες με αναλυτική αναφορά των εξόδων, το έργο του και την αναγκαιότητα συνέχισής του και να προτείνει λύσεις όπως αύξηση συνδρομών ή οτιδήποτε άλλο.

Και να πάψω να αισθάνομαι ότι με βλέπει σαν αγελάδα προς άρμεξη.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 925
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βρε συνάδελφοι, είναι δυνατόν "ακόμα" ν' ασχολούμαστε με αυτά;;;;;

Και μετά μας φταίει η ...κατάντια του κλάδου....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σημερινό πραγματικό γεγονός στα κεντρικά του ΤΣΜΕΔΕ (ακόμη δεν έχουν μετακομίσει στα νέα κιτς γραφεία)

 

Εξηγώ σε δύο συναδέλφους το περιεχόμενο της επάρατης επιστολής του προέδρου (ένας είναι ο πρόεδρος) και

διερχόμενος ωτακουστής μπαίνει στη συζήτηση και λέει αποκλείεται να υπάρχει τέτοια επιστολή ,είμαι μέλος

της διοικούσας και θα το ήξερα!!! το είχε φέρει σε μία επιτροπή και το είχαμε απορρίψει .Του το ξαναεξηγώ και παίρνει επιτόπου τηλ.τον πρόεδρο και του το επιβεβαιώνει.Πρόσεχε έχεις στρέψει τους μηχανικούς εναντίον σου του λέει και κάπως έτσι τελείωσε το συμβάν.

Δυστυχώς αυτούς έχουμε και διοικούν το ΤΕΕ.

 

Κατά τη διάρκεια του γεγονότος πέρασαν αρκετοί συνάδελφοι αλλά ουδείς είχε την διάθεση να ασχοληθεί ,σχολίαζε κάτι

και έφευγε. Κατανοητό από την άλλη γιατί ο καθένας είχε τον νταλκά του να κάνει μία ρύθμιση η να θεωρήσει το βιβλιάριο ασθενείας.

Μ α ς έ χ ο υ ν κ ά ν ε ι ζ ό μ π ι.

Edited by HQ7
Link to comment
Share on other sites

Εμένα αυτό που με ενόχλησε με την «οδηγία» αυτή δεν είναι για το αν θα πληρώσω ή όχι το 2%/ αλλά:

 

α) Το απειλητικό ύφος. Δεν μας φτάνουν οι απειλές από τους έξω (οι ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες αν δεν εφαρμόσουμε σωστά τις ασαφείς και αντιφατικές διατάξεις των δήθεν νόμων που μας πετούν στα μούτρα για να εφαρμόσουμε), έχουμε και απειλές και από τους μέσα. Έλεος.

 

β) Ενώ βιώνουμε καθημερινά μια ασύλληπτη νομοθετική τρέλα, με τις υπηρεσίες να ερμηνεύουν το νομοθετικό χάος η μια έτσι και η άλλη αλλιώς, με εμάς να ψάχνουμε να βρούμε την άκρη ρωτώντας ο ένας το άλλον μέσα από τα forum, το ΤΕΕ δεν ενδιαφέρθηκε να βγάλει ανακοινώσεις με οδηγίες προς μηχανικούς και υπηρεσίες για το πώς θα εφαρμόσουν τους νόμους. Το δικαίωμα αυτό και την υποχρέωση που έχει, τα θυμήθηκε μόνο για το 2%.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

πάντως για τα ΠΕΑ όπως και να θέλει ο πρόεδρος να το ερμηνεύσει , καταργήθηκε η εισφορά ,ή και τα ΠΕΑ ανήκουν σε αυτά που θα έπρεπε κατα τον πρόεδρο να πληρώνουν εισφορά ΤΕΕ?

Link to comment
Share on other sites

Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι για τα ΠΕΑ...Λες και τις καλές εποχές το 2% από τα ΠΕΑ περίμενε το ΤΕΕ, που δεν έπαιρνε ούτε τότε. Μην τρελλαθούμε τελείως

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το ΤΕΕ είμαστε παράνομοι που δεν πληρώνουμε το 2%, με "βαρύτατες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες".

Παρόλα αυτά όμως το προσφιλές μας Επιμελητήριο εξακολουθεί να υπολογίζει τις εισφορές αυτές επί των κατηργημένων ελαχίστων αμοιβών στα ΠΕΑ (σύμφωνα με το Π.Δ.100), και όχι σύμφωνα με τις νόμιμες αμοιβές (€/τ.μ.).

Η διαφορά είναι πολύ μικρή θα πει κανείς, αλλά ας μην μας κάνουν μάθημα περί νομιμότητας.

Link to comment
Share on other sites

αρχικά καλημέρα σε όλους, από ότι είδα στην εντολή πληρωμής του τεε βγάζει ακόμη και το ποσό υπερ τεε( αναφέρομαι σε κατάθεση για τακτοποίηση αυθαιρέτου), εμείς πάμε στη τράπεζα και απλά δεν το πληρώνουμε αυτό το ποσό? είναι ενήμεροι οι υπάλληλοι της τράπεζας ή θα ακούσω κουβέντες?

Edited by ΑΕΚΤΖΙΣ
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι (αν έχει αναφερθεί συγνώμη γιά την επανάληψη)

Η εισφορά 2% υπέρ ΤΕΕ καθιερώθηκε με το ΝΔ 2726/53 (ΦΕΚ 325/Α/53) εξ΄αρχής ως πόρος του ΤΕΕ και όχι πχ ως Δημόσιο Εσοδο, που μεταγεννέστερα πήγε στο ΤΕΕ.

Επαναδιατυπώθηκε (καταργήθηκε με τον Ν. 3919/11 και επανήθλε με τον ...ίδιο Νόμο 3919/11 άρθρο 7 παρ. 12α) έως ότου καταργηθεί οριστικά με τον Ν 4093/12.

Σε όλες τις διατυπώσεις υπήρχε η φράση "ποσοστό κρατείται ... δια τα πάσης φύσεως σχετικάς δαπάνας αυτού" ή "για τις πάσης φύσεως λειτουργικές του δαπάνες" - δηλ του ΤΕΕ. Σε αυτή ακριβώς την λογική απαντά η αιτιολογική έκθεση του Ν. 4093/12 ότι "...η καταβολή της εισφοράς υπέρ ΤΕΕ δεν δικαιολογείται..."

Ποτέ δεν ήταν εισφορά κάποιου άλλου ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι "σκοπός του νομοθέτη δεν ήταν η ... συλλήβδην κατάργηση... αλλά μόνο η αποσύνδεση της είσπραξης αυτών από το ΤΕΕ..."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.