Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου - είδες που όντως δε ξέρω να μιλάω την ίδια γλώσσα με μηχανικούς?

 

Ήδη πελάγωσα λίγο αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον - αυτό που έλεγα βαρετό είναι η τόσο πολύπλοκη νομοθεσία! Είναι πάντως ένας άλλος ορίζοντας! Δεν ήθελα να με παρεξηγήσετε, και ίσως όντως δε διατύπωσα και εγώ τα λόγια μου σωστά για να καταλάβετε καλύτερα. Παρόλα αυτά, μην είστε τόσο αρνητικοί κ εσείς όταν κ άλλοι βρίσκουν ενδιαφέρουσα τη δουλειά σας :) πάντα εντός νομικών πλαισίων, δε διαφωνώ σε αυτό.

 

Προς το παρόν μία βασική απορία που έχω είναι πώς και γιατί το τεύχος αναλυτικών υπολογισμών περιλαμβάνει τα κεφάλαια 4-7 (για ΣΑ κτλ) ενώ μέσα στο λογισμικό δε βρήκα να ζητούνται.

 

Επίσης, εντύπωση μου κάνει που ενας συνάδελφός σας είπε ότι για ΜΕΑ είναι απαραίτητη και η αγορά άλλου εμπορικού λογισμικού - μα, δε θα έπρεπε το επιμελητήριο μέσα από το ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ να δίνει 100% ότι χρειάζεται ένας Έλληνας μηχανικός?

 

Και πάλι ευχαριστώ και ελπίζω να καταφέρω να βγάλω άκρη όσο πιο ανώδυνα γίνεται!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προς το παρόν μία βασική και γιατί το τεύχος αναλυτικών υπολογισμών περιλαμβάνει τα κεφάλαια 4-7 (για ΣΑ κτλ) ενώ μέσα στο λογισμικό δε βρήκα να ζητούνται.

 

Τι τα 4-7 (για ΣΑ κτλ) ?

 

.................. ενας συνάδελφός σας είπε ότι για ΜΕΑ είναι απαραίτητη και η αγορά άλλου εμπορικού λογισμικού - μα, δε θα έπρεπε το επιμελητήριο μέσα από το ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ να δίνει 100% ότι χρειάζεται ένας Έλληνας μηχανικός?

 

Αυτός που το είπε είμαι εγω και το ξαναλέω, γιατί το πρόγραμμα του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ δεν κάνει όλους τους απαιτούμενους υπολογισμισμούς για να γίνει στο τέλος (αφού έχεις βάλει όλα τα απαιτούμενα δεδομένα) η ενεργειακή μελέτη και τα αναλυτικά αποτελέσματα αυτής

Κάτι που δεν κάνει το πρόγραμμα του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ (απλά βγάζει καταναλώσεις και ενεργειακή κατάταξη και στοιχείζει μόνο 100 Ε + ΦΠΑ)

 

Αντίθετα το εμπορικό πρόγραμμα, ξεκινάει απο 800-900Ε και φθάνει τα 1200Ε + (+ ΦΠΑ και στις 2 περιπτώσεις)

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας και οι υπολογισμοί ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Η ΜΕΑ περιλαμβάνει και τα δύο κομμάτια. Υπάρχουν κτίρια (π.χ. <50 τμ) που δεν απαιτούν ΜΕΑ αλλά μόνο έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας (εθε).

Ο εθε κάνει τους βασικούς ελέγχους και προετοιμάζει τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν παρακάτω στους υπολ. ενεργ. απόδοσης (υεα).

Το πρόγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ δεν κάνει τον εθε. Αφορά μόνο τους υεα. Προετοιμάζεις τα στοιχεία και τα εισάγεις στο πρόγραμμα που θα κάνει την αξιολόγιση.

 

Το πόσο είναι απαραίτητο ένα εμπορικό λογισμικό έχει συζητηθεί σε άλλα σημεία του φόρουμ.

Ο συνάδελφος και φίλος dib έχει πιθανώς την άποψη ότι η αγορά του εμπ. λογισμικού είναι απαραίτητη γιατί διευκολύνει τους υπολογισμούς και την εποπτεία.

 

Εγώ προσωπικά έχω αντίθετη άποψη. Πιστεύω ότι δεν απαραίτητο.

Τουλάχιστον, θα πρέπει τις πρώτες ΜΕΑ ένας μηχανικός να τις κάνει <<με το χέρι>> (εξελάκια και κειμενογράφο) ώστε να κατανοήσει τον αλγόριθμο και να μη αφήνει το εμπορικό πρόγραμμα να τον καθοδηγεί λανθασμένα. Φαίνεται βουνό στην αρχή αλλά αν πάρεις το κολάι και οργανώσεις τα δεδομένα σου, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Αυτή είναι η άποψή μου.

 

Η απάντηση πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ότι μπορεί ένας μηχανικός να εκπονήσει ΜΕΑ και χωρίς τη χρήση εμπορικού προγράμματος. Το μόνο απαραίτητο πρόγραμμα που πρέπει να αγοραστεί οπωσδήποτε είναι το πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

hkamp

 

Συμφωνώ στο στο μεγαλύτερο κομμάτι των αναφορών, αλλα δεν ξέρω για σενα στις πολεοδομίες που πας τι κοιτάνε (εκτός απο τα βασικά) στη ΜΕΑ και τις μελέτες που την συνοδεύουν, εδω (τουλάχιστον σ' αυτές που πήγαινα την περιοδο των παχιών αγελάδων) στο ηλεκτρονικό σύστημα της πολεοδομίας, πέρναγαν και τον σειριακό αριθμό του προγράμματος που έκανες την ΜΕΑ

 

Γι' αυτό λέω οτι είναι απαράιτητο το εμπορικό

 

Και φυσικά, συμφωνώ απόλυτα ότι μπορείς (και πρέπει) να γίνονται όλα με χαρτί-μολύβι-excelakia (για να μην γίνεται παρανόηση)

Link to comment
Share on other sites

Τον σειριακό και την έκδοση του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ μπορείς να αναφέρεις και είναι αρκετό.

Ετσι κι αλλιώς κανένα πρόγραμμα άλλο δεν έχει πιστοποίηση. Ολα έχουν έγκριση αφού διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιούν το ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ για τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης. Δηλαδή έγκριση που αφορά μόνο το στάδιο της ενεργειακής αξιολόγισης με το πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εμάς για τα πριν.

Link to comment
Share on other sites

Οκ γίνεται...αν και θα σου βγει η πίστη...Στην αρχή καλό είναι για εξάσκηση, αλλά μετά θα σου τη δώσει...

Το εμπορικό λογισμικό σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη, δεν σημαίνει όμως ότι σου κάνει την μελέτη...

Για να γίνω παραστατικός.

Κάποτε έβλεπα έναν συνάδελφο να κάνει μια μελέτη...

-Πως τα πας τα καταφέρνεις?

-Ναι μωρέ, προσπαθώ να μη μου βγάζει κόκκινα...

Βέβαια σήμερα να καταθέσεις μελέτη στο χέρι ή στα εξελάκια....όταν ο άλλος δίπλα ελέγχει σειριακό...δεν ξέρω

Link to comment
Share on other sites

Ως μη μηχανικός, μελετάω για να μάθω τί χρειάζεται για να γίνει μία μελέτη (επιστημονικά, μηχανικά, νομοθετικά, γραφειοκρατικά κτλ.). Επίσης, δλδ αν θέλω να ρωτήσω κάτι εκ μέρους κάποιου άλλου, δεν είναι δυνατό? Σας παρακαλώ να λείπουν τα σχολια με το σόι κτλ. Μελετάω κάτι μηχανικό, άρα θα ρωτήσω μηχανικό..

maniadev αν σε προσέβαλλα ζητώ ειλικρινά συγγνώμη. Πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι και όχι ειδικότητες. Το σχόλιο πήγαινε στην ποιότητα των μελετών και όχι σε σένα προσωπικά καθώς έχουμε δει πολλά κατά καιρούς. Προφανώς όσο ζούμε μαθαίνουμε.

 

Τώρα για τα υπόλοιπα:

Συμφωνώ στο στο μεγαλύτερο κομμάτι των αναφορών, αλλα δεν ξέρω για σενα στις πολεοδομίες που πας τι κοιτάνε (εκτός απο τα βασικά) στη ΜΕΑ και τις μελέτες που την συνοδεύουν, εδω (τουλάχιστον σ' αυτές που πήγαινα την περιοδο των παχιών αγελάδων) στο ηλεκτρονικό σύστημα της πολεοδομίας, πέρναγαν και τον σειριακό αριθμό του προγράμματος που έκανες την ΜΕΑ

Υπάλληλος της πολεοδομίας κάποτε μου ζήτησε το σειριακό αριθμό του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ ενώ είχε τυπωθεί κανονικά το τεύχος αποτελεσμάτων μαζί με το τεύχος δεδομένων από το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, είχε υπογραφεί από 2 μηχανικούς και έλεγε και την έκδοση 1.28 πάνω και την ημερομηνία εκτύπωσης (τότε, καθώς έχουμε να δούμε ΜΕΑ αρκετό καιρό) :confused: .

:arrow: Αυτός ο σειριακός αριθμός είναι προσωπικός καθώς το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ όπως έχετε διαπιστώσει όλοι "τρέχει" μόνο με τον κωδικό. Δεν δίνεται και δεν μεταβιβάζεται ο κωδικός διαφορετικά 10 άνθρωποι θα μπορούσαν να "τρέχουν" ταυτόχρονα το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ με το ίδιο serial και το ΤΕΕ άμεσα θα επενέβαινε ζητώντας το αυτονόητο (από τη μεριά του :shock: ): να συνεχίσει να πωλείται το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Επίσης αν ήταν απαραίτητο θα τυπωνόταν στην εξαγωγή αποτελεσμάτων του λογισμικού. Ας το στείλουν ως ερώτημα προς το ΥΠΕΚΑ ή το ΤΕΕ οι πολεοδομίες για την επόμενη έκδοση. Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ στον υπολογιστή του εκεί (αν το έχει χρεωθεί η πολεοδομία) να φορτώσω το xml και να δει τα ίδια νούμερα. Απλά ο κάθε πολεοδόμος έχει μάθει να ελέγχει με την τάδε εταιρία. Ότι δει διαφορετικό "κόβεται" στο σκεπτικό του. Δεν πάει έτσι. Και δεν προχωράμε μπροστά έτσι.

 

Είναι γνωστό πως μελέτες από εμπορικά λογισμικά τυπώνουν το σειριακό αριθμό στο τεύχος καθώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα (χρησιμοποιούν hasp κλπ). Εδώ έχουμε άλλη κατάσταση. Αν ο υπάλληλος βαριέται να ελέγξει ή θέλει να "καλυφθεί" στην έγκριση της ΜΕΑ ζητώντας κάτι που δεν προβλέπεται η μοναδική απάντηση είναι το ίδιο το ΦΕΚ του κενακ το οποίο ορίζει πως η κατάταξη πρέπει να γίνει μόνο με το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ διασφαλίζοντας πως αν υπάρχει άλλο λογισμικό που κάνει κατάταξη εκεί έξω και αυτό χρησιμοποιεί τον πυρήνα του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Οι υπόλοιποι υπολογισμοί μπορούν να γίνουν οπουδήποτε και να προστεθούν μετά στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Τώρα θα μου πεις πως ελέγχεις 80-100 σελίδες που καταλήγει η ΜΕΑ; Πάντως όχι λέγοντας ε, εντάξει θα είναι αφού την έκανε με το τάδε εμπορικό λογισμικό που έχει και την έγκριση. Αυτή η βεβαιότητα του ορθού αποτελέσματος αφορά μόνο την κατάταξη η οποία πρέπει να γίνεται με κοινό πυρήνα προυποθέτει όμως και ορθή εισαγωγή δεδομένων. Εφόσον τυπωθεί η παραγωγή αποτελεσμάτων του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ θα έπρεπε να είναι καλυμένος.

 

Τα έχουμε ξαναπεί πως και χειρόγραφα μπορεί να κατατεθεί η ΜΕΑ αρκεί η καταταξη να έχει γίνει με το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Αν θέλει του δίνω το xml προφανώς για να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα. Ίσως ( και σε εξαιρετικά ακραία περίπτωση που θέλει να επιμένει) την απόδειξη αγοράς του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ (εφοριακός είναι όμως ο πολεοδόμος;). Όχι όμως τον σειριακό αριθμό με τον οποίο θα μπορούσε να τρέχει το πρόγραμμα του ΤΕΕ.

 

Αυτό που λέει ο hkamp είναι το πιο βασικό. Μόνο οτι χρησιμοποιούν τον πυρήνα του ΤΕΕ ελέγχονται τα λογισμικά (ΚΑΛΟΥΝ το λογισμικό του ΤΕΕ αφού προσθέσεις τα πάντα). Όχι για τα στοιχεία που προσθέτεις. Όχι για λογικά λάθη ή προγραμματιστικά. Όχι για τον πυρήνα το δικό τους. Επίσης κανονικά πρέπει να αναθεωρούνται σε κάθε αλλαγή του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Νομίζω οι εγκρίσεις στις σελίδες των εταιριών αφορούν την 1.28. Διορθώστε με όσοι χρησιμοποιείτε εμπορικά αν κάνω λάθος.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!!!

 

υπάρχει κάποιος που να δουλεύει το Energy building της civiltech, για να ρωτήσω πως μπορώ να δηλώσω Ytong για εξωτερική τοιχοποιία;;;;;

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει κάποιος που να δουλεύει το Energy building της civiltech, για να ρωτήσω πως μπορώ να δηλώσω Ytong για εξωτερική τοιχοποιία;;;;;

 

Αν μπορώ να σε βοηθήσω, εδω είμαι .....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

'Εχουμε ισόγειο κατάστημα (ολόκληρο κτίριο). Δίπλα σε αυτό, υπάρχει ένα κτίσμα το οποίο επικοινωνεί με το κατάστημα μέσω πόρτας, αλλά έχει και εξωτερική πόρτα που βγάζει στο πεζοδρόμιο. Το κτίσμα αυτό είναι εκτός της άδειας και φιλοξενεί τις τουαλέτες του καταστήματος. Το θέμα είναι ότι όπως προκύπτει από τα τρέχοντα τοπογραφικά, αυτό το κτίσμα αυτό ανήκει σε άλλη ιδιοκτησία. Προφανώς αφού κτίστηκε μεσολάβησε κληρονομιά, κατάτμηση κτλ. δεν μας απασχολεί εξάλλου. Το βάζω στο ΠΕΑ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.