Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση τεύχους τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του ΝΟΚ


Recommended Posts

Η εννιαμετρος ισχυει και για το βαθος του οικοπεδου μετρουμενη απο την οικοδομικη.Το θεμα ειναι ποτε μπορει να εφαρμοσθει κατα αυτη την διασταση μια και τα πραγματα σχετικα με την δυνατοτητα επαφης η οχι στο πισω οριο με τα μεχρι τωρα δεδομενα ειναι πολυ μπερδεμενα οπως τονισθηκε και στο σεμιναριο

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Υποδείγματα διαγραμμάτων για τη χορήγηση Έγκρισης Δόμησης

=2264&language=el-GR"]http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=778&sni[1155]=2264&language=el-GR

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι θα ήθελα την γνώμη σας για το εαν ισχύουν τυπικά σήμερα οι τεχνικές οδηγίες. Εξηγούμαι:

Παρ΄όλο που στην αρχική ανάρτηση του γραφείου τύπου του ΥΠΕΚΑ της 19/12/2012 αναφέρεται ότι ο κ, Υπουργός Αναπληρωτής "υπέγραψε την εγκύκλιο", στη συνέχεια εμφανίστηκε ως Υπ. Απόφαση που "πατά" στο άρθρο 28 παρ. 4 του ΝΟΚ (Νο 4 του σκεπτικού). Απ΄όσο ξέρω οι Υπ. Αποφάσεις δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο ΦΕΚ (Ν. 3469/06 άρθρο 5 παρ. 2.θ), η δε ανάρτηση στη Διαύγεια από μόνη της δεν αρκεί γιά να έχουν τυπική ισχύ (Ν 3861/10 άρθρο 4 παρ. 1).

Ο προβληματισμός μου ξεκινά από το ότι οι τεχνικές οδηγίες θέτουν επιπλέον κανόνες (όπως πχ η απαίτηση λήψης εγκρίσεων από δασαρχείο ή σύμφωνη γνώμη συνιδιοκτητών στην 48/ωρη ενημέρωση). Εάν οι τεχνικές οδηγίες δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τυπική ισχύ δεν δύναται να απαιτούνται τα επιπλέον στοιχεία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ συνάδελφε, όπως τα λες έχουν τα πράγματα (και όπως τα έχεις πει και παλιότερα για το ίδιο θέμα). Ούτε ΤΟΤΕΕ αποτελεί το εν λόγω κείμενο των "οδηγιών", ούτε ΦΕΚ έγκρισής του υπάρχει. Άλλωστε με τις ΤΟΤΕΕ, σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 28 του ΝΟΚ "τροποποιούνται ή και καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές μελετών, καθώς και το περιεχόμενο Ειδικών Κανονισμών". Το "τεύχος" του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει διάφορα αλλά τίποτα σχετικό με προδιαγραφές μελετών και Ειδικούς Κανονισμούς.

 

Ο ΝΟΚ είναι για πέταμα και οι "Τεχνικές Οδηγίες" στον αέρα.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επί του τυπικού δηλαδή οι οδηγίες δεν είναι σε ισχύ παρ ότι έχουν αναρτηθεί από το Υπουργείο?

Είναι ιδιαίτερα σοβαρό αυτό να υπαρχει ακόμα και σ αυτό το επίπεδο τέτοια παρατυπία?

Link to comment
Share on other sites

Από ότι καταλαβαίνω, υπάρχουν δύο θέματα : α) εξουσιοδότησης του νόμου για την ΥΑ και β) νόμιμης δημοσίευσης σε ΦΕΚ.

 

Το πρώτο εννοεί ο @armenopoulos, όταν λέει ότι εξουσιοδότηση δεν μπορεί να δοθεί με την παρ. 4 του άρθρου 28.

Κανονικά έπρεπε να δοθεί με την παρ. 2, αλλά ούτε γνώμη του ΚΕΣΥΠΟΘΑ υπήρξε ούτε σύγκρουση ερμηνειών των υπηρεσιών. Έτσι πήγαν να το περάσουν με την παρ. 4 μέσω ΤΕΕ ...

Το δεύτερο θέμα της δημοσίευσης δεν ενδιαφέρει πλέον κανένα, γιατί αφού δεν υπάρχει νόμιμη εξουσιοδότηση δεν πρόκειται να δημοσιευτεί ποτέ ...

 

Επομένως η ΥΑ υποβαθμίζεται σε απλή Εγκύκλιο και η ΥΑ εξεδόθη παράνομα ...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς γιά το ΥΠΕΚΑ η εξουσιοδότηση δεν έχει και τόση σημασία. Σας θυμίζω ότι το ΣΤΕ έχει κρίνει (δεν θυμάμαι την απόφαση) ότι η προσωρινή οριοθέτηση ρεμάτων από τις πολεοδομίες είναι παράνομη διότι ο νόμος δεν παρείχε εξουσιοδότηση να εκδοθεί τέτοια Υπ.Απόφαση και να συμπεριληφθεί στον Κτιριοδομικό. Παρ' όλα αυτά η συγκεκριμένη πρακτική συνεχίζει να ακολουθείται εφόσον δεν έχουν δοθεί άλλες δεσμευτικές οδηγίες από την κεντρική διοίκηση (είναι άλλο θέμα το γεγονός ότι αν προσφύγει ο οποιοσδήποτε για προσωρινή οριοθέτηση θα κερδίσει την υπόθεση).

Ουδείς άλλος πλην ΣΤΕ (και ίσως διοικητικών δικαστηρίων) έχει αρμοδιότητα να κρίνει εάν υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη ή όχι.

Το πρακτικό θέμα γιά μένα είναι ότι (ανεξάρτητα της ως άνω νομιμότητας της ΥΑ) εφόσον δεν έχει ΦΕΚ δεν είναι εφαρμοστέα.

Προς υπαλλήλους πολεοδομιών:Εστω κάποια εταιρία θελήσει να κάνει εργασίες στο επαγγελματικό της ακίνητο με 48/ωρη ενημέρωση. Ενδεχόμενα θα της ζητήσετε (κατά την υποβολή της ενημέρωσης ή μετά) στοιχεία νομιμότητας του κτιρίου. Τι θα κάνετε εάν η εταιρία σας κάνει αναφορά βάσει του 2ου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν 4072/2012?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.