Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φίλος άπειρος ή άγνωστος έμπειρος μηχανικός;


petrosmallios

Recommended Posts

Μετά από 2 χρόνια σχεδόν ξανασκέφτομαι να χτίσω και το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτώ είναι η σωστή επιλογή του μηχανικού.

Να προτιμήσω φίλους και παλιούς συμμαθητές με μικρή εμπειρία ή κάποιο γνωστό όνομα της ''πιάτσας'';

Και ένα 2ο ερώτημα αν και ξέρω ότι είναι πολύ γενικό και αόριστο.

Πόσο στοιχίζει, πλέον, το τετραγωνικό αν διαθέτεις το οικόπεδο; (νορμάλ ποιότητα και στην επαρχία)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όπως μπορείς εύκολα να καταλάβεις, δεν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα...

 

Αυτό που μπορώ να σου πω όμως, είναι ότι μία οικοδομούλα δεν έργο με φοβερές τεχνικές απαιτήσεις...

Μόνο, αν πας σε φίλο θυμήσου να τον πληρώσεις σαν να ήταν "όνομα της πιάτσας"

και αν πας σε ¨"όνομα της πιάτσας" θυμήσου να έχεις τις απαιτήσεις που θα είχες από έναν φίλο...

 

Για τις τιμές -το καταλαβαίνεις- θα σου τα πει ο φίλος ή το "όνομα της πιάτσας" όταν βάλετε κάτω τα σχέδια και δει τι θέλεις να κάνεις...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μικρή εμπειρία μπορεί να έχει, αλλά εάν δεν τον προτιμήσεις ούτε καν εσύ, που θεωρείς τον εαυτό σου φίλο του, τότε δεν θα την αποκτήσει ποτέ.

Πόσο μάλλον να καταφέρει να γίνει και κάποια στιγμή μετά από χρόνια 'όνομα της πιάτσας'.

 

Απλά να είναι άτομο που εάν σου πει 'μπορώ να το αναλάβω', να το εννοεί κι όλας!

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ δύσκολο το ερώτημα και όντως δεν υπάρχει σαφή απάντηση. Οι συμβουλές του AlexisPap είναι οπωσδήποτε σωστές.

Εγώ θέλω να επισημάνω απλά μερικά πράγματα, διότι στην ανέγερση ενός σπιτιού, υπάρχουν πολλά διαφορετικά και εξίσου σημαντικά αντικείμενα:

- Η οικονομοτεχνική διαχείριση

- Η τοπογραφική μελέτη, η εφαρμογή των όρων δόμησης, η αρτίοτερη επιλογή αξιοποίησης του οικοπέδου

- Η αρχιτεκτονική μελέτη

- Η στατική μελέτη

- Η μελέτη θέρμανσης και η μελέτη ΚΕΝΑΚ

- Οι λοιπές ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά κλπ)

- Η έκδοση της άδειας δόμησης

- Η επίβλεψη των εργασιών κατασκευής

- Οι εργασίες κατασκευής - η επιλογή των συνεργείων

 

Επειδή, πλέον οι καιροί είναι δύσκολοι πρέπει ακόμα και το κάθε ευρώ στις μελέτες, στην κατασκευή αλλά και στην λειτουργία του σπιτιού, να μετρηθεί και να δαπανηθεί σωστά.

 

Γι' αυτό λοιπόν πρέπει ο καθένας να έχει επιλέξει αρχικά ένα σωστό επαγγελματία που μπορεί να διαχειριστεί όλα αυτά τα πράγματα και να δώσει σωστές συμβουλές στον ιδιοκτήτη-χρήστη του σπιτιού. Η οικονομετεχνική διαχείριση πρέπει να γίνει εξ αρχής από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή αν δεν μπορεί, από δικού του έμπιστο άνθρωπο με σχετικές γνώσεις λογιστικής ή project management. Η δουλειά αυτή μπορεί να αποφέρει όφελος από άλλες απρόβλεπτες/άσκοπες δαπάνες ή από κακοτεχνίες.

 

Καλή είναι η καλή πρόθεση και η καλή σχέση με όλους τους εμπλεκόμενους στην οικοδομή, αλλά το πιο σημαντικό είναι ο επαγγελματισμός όλων αυτών. Πρέπει σε κάθε εργασία που ανατίθεται, να έχεις το νου σου πως έχεις προβλέψει την περίπτωση που δεν θα μείνεις ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

 

Προσλαμβάνεις τον μπατζανάκι του κουμπάρου σου για τα πλακάκια γιατί είναι χρυσό παιδί και γιατί έχει μείνει άνεργος από το 2009. Ναι, πολύ καλά. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα πλακάκια μπούνε στραβά και εσύ τα βλέπεις μπροστά σου μια ζωή? Ή ακόμα χειρότερα, τι γίνεται αν αρχίσουν να ξεκολλάνε μετά από 1 χρόνο? (που ο "γνωστός" θα έχει αλλάξει και κινητό?)

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να έχεις συντάξει συμφωνητικά για κάθε δουλειά που αφορά την οικοδομή σου (ή αλλιώς την περιουσία σου, τον μόχθο σου) τα οποία θα έχεις συντάξει ο ίδιος ή θα έχουν ελεγχθεί από δικό σου έμπιστο άνθρωπο.

 

Προσοχή γιατί πολύ εύκολα θα μου πουν κάποιοι (μη-μηχανικοί κυρίως): "Το παρατραβάς. Ποιος έχει λεφτά να δίνει σε δικηγόρους, λογιστές κλπ?"

 

Η απάντηση είναι γνωστή και την ξέρετε οι περισσότεροι: Καλύτερα να δώσεις 100-150ευρώ σε έναν δικηγόρο να σου ελέγξει τα συμφωνητικά παρά να σου φάει ο μπετατζής 5.000ευρώ από "αφανείς εργασίες"...

 

Και μην μου πείτε πως δεν έχετε ακούσει για "κλέψιμο" στην οικοδομή. Ή για κακοτεχνίες???

Αυτά δεν γίνονται απλά συχνά. Γίνονται σχεδόν σε κάθε οικοδομή!!

 

Λοιπόν, καταρχήν, βρείτε έναν σωστό επαγγελματία που θα αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος, την διαχείριση του έργου και πιθανόν κάποιες μελέτες ή επιβλέψεις.

 

Συνήθως, στην Ελλάδα, επιλέγεται ένας αρχιτέκτονας ή ένας πολιτικός μηχανικός που κάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες που βγάζει και την άδεια, κάνει και την επίβλεψη ΚΑΙ αναλαμβάνει την κατασκευή.

Αυτές οι εργασίες όμως είναι καλό να είναι διαχωρισμένες.

 

1) Ο κάθε επαγγελματίας στο πόστο του (είναι καλύτερα)

2) Ο ελέγξας να είναι διαφορετικός από τον ελεγχόμενο!

 

Επειδή ήδη έχω μακρυγορήσει, δεν θέλω να γράψω άλλα. Όποιος θέλει περισσότερα σχετικά με το σκεπτικό μου, το ζητάει και συνεχίζω... :)

Edited by Γιάννης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άνθρωπο που να εμπιστεύεσαι και να συνεννοεισαι. Αυτό να διαλέξεις. Το όνειρο σου αφήνεις στα χέρια του. Θα τον έχεις μπροστά σου για κάνα χρόνο τουλάχιστον. Να ταιριάζουν τα χνώτα σας. Να σέβεται τις επιθυμίες σου.

Τον άπειρο μην το φοβάσαι. Αν θέλει θα τρέξει θα ρωτήσει και θα την κάνει σωστά τη δουλειά σου. Να μη σου πω οτι τα φρέσκα μυαλά που δεν έχουν κουραστεί ακόμα, έχουν και καλύτερες ιδέες.

Τον μηχανικό της "πιάτσας" να φοβάσαι. και δεν εννοώ τον επαγγελματία, αλλά αυτόν που είναι όλο γνωριμίες και "ξέρει τον τρόπο" να σου κάνει καλή δουλειά. Τα λαμογια δηλαδή... Αν πας κατά κει ρώτα πελάτες του για το πόσο ευχαριστημένου έμειναν.

Το φίλο πάλι... να το προσέξεις. Δύσκολο να δουλεύεις με φίλους. Πρέπει και οι δύο να είστε πολύ αυστηροί στις υποχρεώσεις σας αν δε θέλετε να μην τσακωθείτε.

Edited by dada
Link to comment
Share on other sites

βασικά καλύτερα να αποφύγεις να χτίσεις αυτή την περίοδο. αγόρασε κάτι :smile:

Edited by heartsp
Link to comment
Share on other sites

Θα μείνω στο τελευταίο ερώτημα του φίλου

 

Πόσο στοιχίζει, πλέον, το τετραγωνικό αν διαθέτεις το οικόπεδο; (νορμάλ ποιότητα και στην επαρχία)

 

Τι σημαίνει νορμαλ ποιότητα και ποιός την ορίζει? Εαν θες να την ορίσεις εσυ βάση αυτών που διαθέτεις τότε καλύτερα να αγοράσεις. Εαν καταλάβεις οτι ο ρόλος σου είναι μόνο να πληρώνεις και να διαλέγεις πολύ βασικά πράγματα τότε ξεκίνα οικοδομή. Εαν θες να το παίξεις ειδήμονων τότε πάρε ενα μηχανικό τυχαία απο τον χρυσο οδηγό.

Link to comment
Share on other sites

Να προτιμήσω φίλους και παλιούς συμμαθητές με μικρή εμπειρία ή κάποιο γνωστό όνομα της ''πιάτσας'';

Καταρχήν, μετά από ενάμιση χρόνο ενασχόλησης με τον 4014, και μετά από αρκετές τελειωμένες οικοδομές που μέτρησα,

κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η πιάτσα πάσχει σοβαρά!

Ο συνδυασμός: μελέτες ίσα - ίσα για να δώσει η πολεοδομία την άδεια και επιστασία της κατασκευής από τον ιδιοκτήτη είναι καταστρεπτική.

 

Θα προτιμήσεις δύο μηχανικούς.

Αυτός που θα αναλάβει να σου παραδώσει το σπίτι σου κομπλέ,

βάση προδιαγραφών και συγγραφών

και αυτός ο οποίος θα είναι ο φύλακας άγγελός σου, δηλαδή ο τεχνικός σου σύμβουλος και θα ελέγχει όλες τις φάσεις (συγγραφή υποχρεώσεων, χρονοδιάγραμμα, μελέτες, κατασκευή, παράδοση)

 

Δοκιμασμένη συνταγή άπειρες φορές και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας!

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Καλά δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα. Μπορεί και ένας μηχανικός ρε παιδιά να αναλάβει μελέτη επίβλεψη και όταν θα παζαρεύουν με τα συνεργεία θα είναι μαζί και ο μηχανικός για να μπορεί να εξηγεί τα μαστόρια στη δικιά τους γλώσσα τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Προσωπικά τώρα με τους ελεχτές παρακαλώ να μην μου ζητάνε επίβλεψη μιας και τις περισσότερες φορές ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που δεν θέλει να γίνουν όλα όπως πρέπει και όχι ο μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.