Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπορώ να δώσω τους κωδικούς του προγ/τος;


Julius Caesar

Recommended Posts

Τι με εμποδίζει να δώσω (ή να πάρω) τους κωδικούς του προγράμματος του ΤΕΕ για τα ΠΕΑ από άλλον, χωρίς να πληρώσω τα 123 €;

Link to comment
Share on other sites

α) Η ενδεχόμενη ψηφιακή υπογραφή από το πρόγραμμα στο xml που δημιουργείς.

β) Ο πιθανός έλεγχος που γίνεται από το buildingcert αν έχεις αγοράσει το τεε-κενακ.

 

Μην το επιχειρήσεις..

Edited by pan77
Link to comment
Share on other sites

Βασικά τίποτα δεν σε εμποδίζει.

Από κει και πέρα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μεγάλα παιδιά είμαστε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

Link to comment
Share on other sites

Το λογισμικό του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ διέπεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και θεωρείται νόμιμη η χρήση του από τον αγοραστή και μόνο.

 

Ο λόγος που δε διέγραψα το παρόν θέμα είναι επειδή η παράνομη χρήση αυτού του λογισμικού μπορεί να έχει συνέπειες και προεκτάσεις περισσότερες από τις νομικές κυρώσεις που απορρέουν από το copyright.

Θα μπορούσε π.χ. να θέσει εν αμφιβόλω την εγκυρότητα των ΠΕΑ που εκδόθηκαν (ακόμα και αν είναι ορθά) από νόμιμο επιθεωρητή. Κάτι δηλαδή που αφορά και άλλους πέρα από αυτόν που <<έδωσε>> το λογισμικό και από αυτόν που το <<πήρε>>.

Συνιστώ στους συναδέλφους εκτός από το να μη χρησιμοποιήσουν λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ του οποίου δεν είναι νόμιμοι κάτοχοι, να πάρουν ένα τηλέφωνο στο ΤΕΕ για να ενημερωθούν για τις πιθανές άλλες <<παρενέργειες>>.

Link to comment
Share on other sites

α) Η ενδεχόμενη ψηφιακή υπογραφή από το πρόγραμμα στο xml που δημιουργείς.

To xml είναι ανοιχτό πρότυπο. Εάν σε αυτό αποθηκεύεται κάτι προσωπικό όπως αυτό που αγόρασες (ο ένας ή και οι 2 κωδικοί) τότε παραμένουν ακόμα προσωπικοί; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο xml πέρα από τις διαδρομές (πχ c:\program files\tee\ ) για τη λειτουργία του ίδιου του λογισμικού. Για του λόγου το αληθές μπορείς να ανοίξεις το xml με κάποιο κειμενογράφο.

 

β) Ο πιθανός έλεγχος που γίνεται από το buildingcert αν έχεις αγοράσει το τεε-κενακ.

Σε περίπτωση συστέγασης (είμαστε και σε δύσκολους καιρούς) 2 μηχανικοί - ενεργειακοί επιθεωρητές δεν γίνεται να αγοράσουν 2 φορές. Αφου στο ίδιο γραφείο θα βρίσκονται μοιράζοντας τα έξοδα. Και μπορεί το ΤΕΕ να στείλει τιμολόγιο που να γράφει και τους 2; Δεν είναι σαν να το μοιράστηκαν; Δεν ξέρω αν ελέγχεται από το cert. Ίσως και να αντιπαραβάλλονται οι λογαριασμοί εκεί με κάποια κατάσταση όσων αγόρασαν. Σε αυτή την περίπτωση στο παράδειγμα παραπάνω ο ένας θα έχει καταθέσει πιστοποιητικό χωρίς να έχει αγοράσει. Επίσης τα ΚΕΚ πόσους υπολογιστές είχαν που έκαναν μαθήματα; Πόσους κωδικούς πήραν λέτε; 25-30;

 

Η ίδια η "βάση" του λογισμικού είναι δωρεάν (όχι με ελεύθερο κώδικα) λογισμικό (epa-nr, μετά από σχετική αίτηση στη σελίδα της δράσης της Ε.Ε. ). Αυτό το λογισμικό τροποποιήθηκε στις Ελληνικές ανάγκες και έγινε ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ. Οι κωδικοί όμως θεωρώ πως είναι προσωπικοί και εφόσον τους πληρώνεις και εφόσον στέλνονται προσωπικά στο mail αλλά και όπως λέει ο Ηλίας το ίδιο το "τροποποιημένο" epa-nr λεγόμενο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ φέρει στα "Σχετικά" το σήμα "Copyright 2010 - TEE" επομένως διέπεται από την εγχώρια νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Άρα ΟΧΙ θεωρώ πως δεν μπορείς να τους δώσεις ούτε είσαι καλυμμένος αν πεις τους πήρα από άλλον.

 

Αν βεβαίως κάποιος συνάδελφος σε αφήσει να κάτσεις στον υπολογιστή του για να προσθέσεις τα δεδομένα που μέτρησες σε μια αυτοψία ΠΕΑ και πάρεις σε ένα στικάκι το (επαναλαμβάνω ανοιχτού προτύπου αρχείο) xml θα σε χρεώσει; Θα έχεις δουλέψει σε παράνομο αντιγραφο του λογισμικού; Η κατάταξη δεν θα έχει γίνει με κοινό πυρήνα; Θα έχεις κάποιο αρχείο παράνομο στο στικάκι; Χωρίς παρεξήγηση από τους συναδέλφους αλλά μια ειδικότητα εκτός πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων γίνεται να μην συνεργαστεί στην έκδοση ΠΕΑ με κάποιο μηχανολόγο (τουλάχιστον όταν ξεκινάει και για τα συστήματα);

 

Τις ίδιες επιφυλάξεις για τους κωδικούς έχω ξαναγράψει όταν συζητούσαμε πως κάποιος υπάλληλος πολεοδομίας ζήτησε τους κωδικούς του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ (προφανώς είχε μάθει να ελέγχει τις μελέτες μόνο με εμπορικό λογισμικό με HASP που παράγει τεύχη με το S/N από κάτω για λόγους πρόληψης της πειρατείας από την εταιρία).

Γι αυτούς τους λόγους πρέπει να γίνεται ρητή αναφορά στην άδεια διανομής, άδεια χρήσης, άδεια μεταβίβασης κλπ και εγγράφως και εντός του λογισμικού.

Link to comment
Share on other sites

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους λειτουργικά δεν έχεις κανένα πρόβλημα.....Οπως δεν έχεις όταν χρησιμοποιείς Autocad για προσωπική χρήση...

Link to comment
Share on other sites

Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι οτι θέλω το λογισμικό στο σπίτι για εξάσκηση. Από το σεμινάριο μας είπανε οτι θα πρέπει να γνωρίζουμε το λογισμικό για την τελική εξέταση. Άντε να το θυμάμαι εγώ μετά από 1 έτος που μπορεί να γίνουν οι εξετάσεις.... έπρεπε να είχε μεριμνήσει το ΤΕΕ για την τροποποίηση του λογισμικού ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιεί κάποιος για εκπαιδευτικούς λόγους π.χ να μην μπορείς να εκδόσεις πιστοποιητικό για ακίνητο άνω των 70τμ ή των 150kwh/τ.μ και αν το θές για επαγγελματική χρήση να πληρώσεις για τους κωδικούς.

Link to comment
Share on other sites

Ούτως η άλλως θα το χρειαστείς μετά. Αν νιώθεις οτι το χρειάζεσαι από τώρα αγόρασε το νωρίτερα. Δεν έχει διαφορά.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι να πας στο ΚΕΚ που έκανες τα μαθήματα και να ζητήσεις να κάτσεις σε κάποιο PC εκεί. Τους πλήρωσες κιόλας. Δε ζητάς επιπλέον εκπαίδευση. Να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή τους θες που έχουν νόμιμο αντίγραφο του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.