Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρόπος υπολογισμού αμοιβών για έκδοση οικοδομικών αδειών.


Didonis

Recommended Posts

To όλο "εγχείρημα" αποτελεί μια ακόμα προπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει ν' αντιμετωπιστούν και να βρεθούν - οριστικοποιηθούν οι λύσεις τους.

Είναι μια ακόμα ...."τρύπα στο νερό".

Λέμε απλώς για να πούμε κάτι, μέσα στην ευρύτερη απραξία που ζούμε....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

ο  έφορος θεωρεί την νόμιμη ως ελάχιστη, επειδή ο νόμος για το ΦΠΑ το προβλέπει έτσι, δεν επιτρέπει εκπτώσεις  και δεν έχει αλλάξει, δηλαδή έχουμε αντικρουόμενες διατάξεις, ο έφορος ακολουθεί την ευνοικότερη για το κράτος και το θέμα θα λυθεί δικαστικά..... είναι αλήθεια!

gm1 ψαξτε το καλυτερα με οποιους καταγγελουν τετοια αντιμετωπιση απο εφορους.

 

Ειμαι πεπεισμενος πως θα τους εχουν βρει πληθος αλλων ενοχοποιητικων στοιχειων οπως περιεργες καταθεσεις-πλουτισμο-πιστωτικες-ακινητα κλπ ωστε να υπαρχει τετοια αντιμετωπιση.

Εχω την γνωμη πως, ενω σε γενικες γραμμες εχετε δικιο, χανεται λογω κακης επιλογης επιχειρηματων και πανω απο ολα κακου timing!

Τετοιες επιστολες και παρεμβασεις απο τους συλλογους μας επρεπε να ειχαν γινει πριν 2-3 χρονια.

 

 

ps Didonis: Χιουμορ εκανα. Τα motions, που η επεξεργασια κειμενου του φορουμ εχει, τα περεβλεψες!

Link to comment
Share on other sites

Τα μπλε είναι οι δικοί μου σχολιασμοί

Είμαι ένας από τους συντάκτες της επιστολής........ Καταρχήν σας ευχαριστώ που συμμετέχετε στο διάλογο.

Η ανακοίνωση - επιστολή του τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ, προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ, προφανώς έχει σκοπό να υπενθυμίσει την νομιμότητα και όχι να υποδείξει νέο νόμο. Αυτά που γράφει η ανακοίνωση ,αυτά ισχύουν και με αυτά τα δεδομένα αποφασίζουν τα δικαστήρια, δεν είναι αυτά που θα... θέλαμε . Μόνος στόχος είναι να προφυλάξει τους συναδέλφους.

Θεωρώ,  οτι όταν 3 συνάδελφοι δεν μπορούν να κλείσουν τα βιβλία τους για να συνταξιοδοτηθούν επειδή ο έφορος ζητά τον ΦΠΑ μεταξύ νομίμου και συμφωνηθείσας, όταν έφορος δεν δέχεται συμφωνηθείσα μικρότερη της ελαχίστης.!!!, 

Μόνο το ΦΠΑ όχι και τον ανάλογο φόρο επί της διαφοράς; Είχα ακούσει ανάλογη περίπτωση πάλι από Αθήνα... Επίσης το είχα επισημάνει παλαιότερα στο θέμα ΑΜΟΙΒΕΣ

όταν  ιδιοκτήτης κατηγορεί τον μηχανικό επειδή το κόστος ξεπέρασε τα 45Ε/μ2  (100μ2 σπίτι:4500Ε! το έγραψε στην σύμβαση) , όταν, όταν, ... έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε στο ΤΕΕ να ξεκαθαρίσει όσο μπορεί  τα πράγματα. Το έχουμε ζητήσει από την αρχή τώρα απλά το δημοσιοποιούμε.

Θεωρώ πως έκανε λάθος και εμφάνισε ΠΥ με 45€/μ². Προσωπικά στο ΠΥ που γράφω στην σύμβαση βάζω αυτόν που προκύπτει από το 750€/μ² και παλαιότερα από το 118€/μ²

Είναι γεγονός ότι μηχανικοί είμαστε μια επαγγελματική ομάδα, που δουλεύει πολύ και με αυταπάρνηση και δυστυχώς δεν έχουμε αφιερώσει ένα στοιχειώδη χρόνο να μάθουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας με αποτέλεσμα να είμαστε έρμαιο των δικηγόρων και των δικαστικών αποφάσεων. Έχουμε δημιουργήσει ένα νομικό κώδικα στο μυαλό μας (σωστό)  που δεν τον έχουμε θεσμοθετήσει. Συμφωνώ

Μερικές αλήθειες....

Πράγματι ηαπόφαση Βορίδη του 2012 απαιτεί 3 προϋπολογισμούς!

Ο συμβατικός προϋπολογισμός με ΕΤΑ προβλέπεται πλέον και επιβάλεται από τον Ν3919 με υπουργική απόφαση (Βορίδη) ή αναλυτικό.

Ο ν3919 αναφέρει νόμιμες (σύμφωνα με το ΠΔ696) και συμβατικές (αυτές που έχουν συμφωνηθεί στην σύμβαση). Αλλά έχετε δίκιο στο ότι ο ν3919 προβλέπει για τις οικοδομικές άδειες προϋπολογισμό με βάση τιμές μονάδες. Είχα μείνει στην αντισυνταγματικότητα που εδώ προφανώς οιι νομοθέτες έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το ΣτΕ...

Πράγματι δεν υπάρχει ελάχιστη αμοιβή

Η συμφωνούμενη αμοιβή είναι ελεύθερη

Οι κτατήσεις ΕΤΑΑ κλπ έχουν ελάχιστο κάτω όριο Δεν έχουν όριο. Είναι ακριβώς το 3,072% επί της νόμιμης. Εκτός αν εννοείτε κάτι άλλο.

Οι υπηρεσίες μηχανικού ήταν εξακολουθούν να είναι διατιμημένες σύμφωνα με το ΠΔ 696/74, Η διατίμηση αυτή είναι η νόμιμη αμοιβή και έχει άμεση σχέση με τις προδιαγραφές που υποχρεούσαι να τηρήσεις ανεξάρτητα συμφωνίας αμοιβής.

Δεν νομίζω πως συνεχίζουν να είναι διατιμημένες ειδικά όταν στο τροποποιημένο άρθρο 1 του ΠΔ696/74 λέει :

Άρθρο 1 : Αντικείμενον 

1. Οι καθοριζόμενες με το διάταγμα αυτό αμοιβές αποτελούν τις νόμιμες αμοιβές, οι οποίες ισχύουν για την περίπτωση που δεν προκύπτει έγκυρη έγγραφη συμφωνία αμοιβής, για την εκπόνηση μελετών και τη διενέργεια επιβλέψεων − παραλαβών και εκτιμήσεων Συγκοινωνιακών, Υδραυλικών και Κτιριακών Έργων ως και Τοπογραφικών Κτηματογραφικών και Χαρτογραφικών Εργασιών, κατά τις κατωτέρω κατηγορίες ή διακρίσεις αυτών.

Το επεγγελματικό μας δικαίωμα το διασφαλίζει  μόνο το ΠΔ696/74, αν καταργηθεί που πολλοί το θέλουν ,μένουμε χωρίς αντικείμενο.! Θέλει περισσότερη κουβέντα αυτό αλλά γενικά έχετε δίκιο...

Η επίκλιση του 179 του ΑΚ είναι ένα μέσο πίεσης για την προστασία από τους εργοδοτικούς εκβιασμούς ή τους αεριτζήδες - φοροφυγάδες συναδέλφους που δεν σέβονται στοιχειωδώς τους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας. Φυσικά δεν παραχωρούμε το δικαίωμα στο ΤΕΕ, ζητάμε από το ΤΕΕ να μας προστατέψει.

Προφανώς όμως δεν μπορεί από μόνο του το ΤΕΕ να απαιτήσει από τον πελάτη μεγαλύτερη αμοιβή για το μέλος του χωρίς να το επιθυμεί ο ίδιος ο μηχανικός. Εκτός αν υπάρχει θέμα απειρίας (που προφανώς έχει αναφορά μόνο σε νέους συναδέλφους και ειδικά έργα).

Στο τμήμα Αττικής δυστυχώς δεν αποφασίζουμε νέους νόμους προσπαθούμε να βρούμε μια λογική να καταλάβουμε την νομοθύελλα που έχει έρθει, ζητάμε την βοήθεια όλων σας, προσπαθούμε να βρούμε συμμάχους για να τους διορθώσουμε.

Μην μας πυροβολείτε.

 

Επίσης το έντυπο της άδειας δόμησης δεν αναφέρει την αμοιβή διότι αυτή δεν ελέγχεται και δεν υπάρχει υποχρέωση κατάθεσης στην ΕΤΕ ή στο ΤΕΕ (άρθρο 7§13 ν3919) ώστε να προσκομιστεί το ανάλογο παραστατικό που θα αναγραφεί στο έντυπο της ΑΔ. 

 

Τώρα που ξαναδιάβασα το αρχικό κείμενο, κατάλαβα πως ζητάτε στο έντυπο αμοιβών που εκδίδει το ΤΕΕ να κάνει υπολογισμό δύο προϋπολογισμών.

Έναν με ΕΤΑ=750€ και με αυτόν να υπολογίζει τις νόμιμες αμοιβές και έναν άλλο με ΕΤΑ=112,50€ για να υπολογισθεί η κράτηση υπέρ ΤΣΜΕΔΕ.

Αν έχουν πρόβλημα τώρα οι συνάδελφοι με την εφορία δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει αν υπάρχει Νόμιμη (750€) 60.000€, Νόμιμη (112,50€) 15.000€ και συμφωνηθείσα 10.000€ 

 

Αλλά πως με αυτά που προτείνετε θα επέλθει το αποτέλεσμα που είναι επιθυμητό από όλους μας; Δηλαδή πως θα συμβεί το παρακάτω;

Θεωρούμε ότι η διόρθωση αυτή θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην διασφάλιση του κύρους και της επιστημονικής αξιοπρέπειας του κλάδου μας, μία δυνατότητα αντίστασης στους καθημερινούς εκβιασμούς της «ελεύθερης αγοράς» και ίσως μια μικρή οικονομική ανάσα στα πλαίσια της κρίσης που βιώνουμε.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως, μήπως άλλος είναι ο τρόπος επίτευξης του σκοπού;

Και πως αυτός έχει σαν βασικό του συστατικό την ανάκαμψη της οικονομίας πρώτα; 

 

 

υ.γ. Δεν θέλω να θεωρήσετε τα παραπάνω ως πυροβολισμούς. Είναι προσπάθεια κατανόησης της κίνησής σας ώστε να είμαι σύμμαχος αλλά γνωρίζοντας σε τι είμαι σύμμαχος.

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα μπλε είναι οι δικοί μου σχολιασμοί

Αυτό που θέλω να πω είναι πως, μήπως άλλος είναι ο τρόπος επίτευξης του σκοπού;

Και πως αυτός έχει σαν βασικό του συστατικό την ανάκαμψη της οικονομίας πρώτα; 

 

 

υ.γ. Δεν θέλω να θεωρήσετε τα παραπάνω ως πυροβολισμούς. Είναι προσπάθεια κατανόησης της κίνησής σας ώστε να είμαι σύμμαχος αλλά γνωρίζοντας σε τι είμαι σύμμαχος.

Ευχαριστώ για την προσπάθεια κατανόησης και το ουσιαστικό της κριτικής σας

μερικές απαντήσεις στις παρατηρήσεις σας μόνον.

1. Δεν αποκλείεται θέμα διαφοράς και στον φόρο όχι μόνο το ΦΠΑ

2. Ελεύθερα διαπραγματεύσιμη είναι η νόμιμη αμοιβή(750)και όχι η αμοιβή για τον υπολογισμό των κρατήσεων (112,5) , άρα το  αποτελεί ελάχιστο όριο επί αμοιβών χαμηλότερων του 112,5. Φυσικά ισχύει το 3% επί της συμφωνηθείσας αρκεί να είναι πάνω από το 112,5

3. Η νόμιμη αμοιβή του 696/74 είναι η διατίμηση των εργασιών που προβλέπουν οι αντίστοιχες προδιαγραφές. Έκπτωση επί της νόμιμης αμοιβής είναι ελεύθερη δεν συνεπάγεται έκπτωση απαιτήσεων προδιαγραφών.

4. Σίγουρα το θέμα ΠΔ696/74 είναι καυτό και θέλει συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω την περιπτωση, αλλα αν μιλαμε για αμοιβη με την ισχυ του Ν3919 δεν τιθεται θεμα μη αποδοχης της συμφωνηθεισας αμοιβης.

Αλλα και παλι πως ηξερε ο εφορος ποια ειναι η νομιμη για να κανει το τσεκαρισμα??

Ζητησε τα εντυπα των αμοιβων με το υδατογραφημα του ΤΕΕ?

Μηπως να πουμε οτι το ΤΕΕ αυθαιρετα ειχε ορισει την ΕΤΑ=105Ε (μετα 110, 115, 118 κτλ κτλ)??

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Τρία πουλάκια κάθονταν κι έπλεκαν πουλόβερ το κατακαλόκαιρο....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.