Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμφύλιος μηχανικών για επαγγελματικά δικαιώματα


Giorgos1987

Recommended Posts

Ε ρε γέλια... ζήτησαν -άκουσον άκουσον- από το τρισάθλιο Τεχνικό Επιμελητήριο, τον θεματοφύλακα των συμφερόντων των αρχουσών επί της Ελλάδος τάξεων  Μηχανικών να τους δώσει μία πλήρη και αντικειμενική εικόνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα... έχω πεθάνει στο γέλιο.. τελικά  εκει στην Τρόικα ή δε ξέρουν τι τους γίνεται ή δεν έχουν ακόμη εντρυφήσει στην απύθμενη νεοελληνική σαπίλα τύπου ΤΕΕ

 

"Επί δεκαετίες, η πολιτική μας τάξη μοίραζε προνόμια σε συγκεκριμένες κατηγορίες μηχανικών αφήνοντας στη γωνία άλλους κλάδους επαγγελματιών οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα της «σφραγίδας» (π.χ. να υπογράψουν μια άδεια λειτουργίας βιομηχανίας ή άλλης εγκατάστασης), αλλά και τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας.

Μέσω δεκάδων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων έχει δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες σύστημα το οποίο επιτρέπει π.χ. σε έναν ναυπηγό μηχανικό να εποπτεύει την κατασκευή ενός βιολογικού καθαρισμού, χωρίς να δίνει το ίδιο δικαίωμα σε έναν χημικό μηχανικό, ο οποίος ενδεχομένως έχει σπουδάσει το αντικείμενο" 

 

Ντροπή μας

 

Δε ξέρω τι αλλαγές θα έρθουν αλλά για τις νέες ειδικότητες ειλικρινά χειρότερα δε γίνεται συνεπώς οποιαδήποτε αλλαγή νομοτελειακά θα επιφέρει μονάχα βελτίωση

  • Upvote 7
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 235
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Απο τους συλλόγους ζήτησαν διευκρινίσεις όχι απο το ΤΕΕ. Γι'αυτό και το άρθρο αναφέρει "εμφύλιος" πόλεμος μεταξύ μηχανικών (υποθέτω...)

Link to comment
Share on other sites

"Όταν η τρόικα αντιλήφθηκε πως το πολιτικό σύστημα και ορισμένοι από τους προνομιούχους κλάδους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) παρουσίαζαν ωραιοποιημένα στοιχεία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, άλλαξε ολόκληρο το σχετικό εδάφιο του μνημονίου."

 

Και τα αρχικά ωραιοποιημένα στοιχεία ποιος τα έδωσε; Γιατί αποκλείεται να είχαν εξαρχής απευθυνθεί σε ΟΛΟΥΣ τους συλλόγους και να πήραν από αυτούς ωραιοποιημένα στοιχεία, αφού οι περισσότεροι σύλλογοι βράζουν από τις αδικίες

 

Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι η Τρόικα απευθύνθηκε στο υπουργείο και το ΤΕΕ για να πάρει μια αρχική εικόνα και εκεί τους είπαν "όχι ρε παιδιά μια χαρά είμαστε έτσι, βολευόμαστε, εμείς και τα δικά μας παιδιά τρώμε καλά, τώρα για τους άλλους δε ξέρουμε αλλά μαθαίνουμε ότι είναι κι αυτοί καλά"

 

Αν έχω κάνει λάθος φυσικά ανακαλώ αν και δε νομίζω

Link to comment
Share on other sites

Κλειστό ειναι το μάτι τους που δεν βλέπει την κατάντια όλων των μηχανικών ανεξαρτήτως ειδικότητας. Απο την στιγμή που δεν υπάρχει αντικείμενο όπως και να θέλεις να κόψεις την "πίτα" τα αρχ.... σου θα πάρεις αφού δεν υπάρχει πλέον "πίτα" για να κόψεις...

 

Για τους συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, δικαστικούς επιμελητές κ.α. τίποτα? Αυτά είναι ανοιχτά επαγγέλματα? Απο την τελευταία μελέτη-έρευνα κατα παραγγελία που είχε γίνει προκύπτει οτι ένας υποψήφιος μηχανικός και ένας υποψήφιος συμβολαιογράφος αντιμετωπίζουν τα ίδια εμπόδια στην πρόσβαση του επαγγέλματος.... αυτά δεν γίνονται ούτε στο Σουδάν. 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Σχολιάζουμε ένα δημοσιογραφικό κείμενο, που όλοι ξέρουμε πως τα γράφουν και που αποσκοπούν, χωρίς να γνωρίζουμε τι είχε διαβάσει η ΤΡΟΙΚΑ και τι ζητάει...

Δεν είναι δυνατόν αυτό...

Link to comment
Share on other sites

Παίδες μην το κουράζουμε.....ανοιχτότατό είναι το επάγγελμά μας....ίσως παραπάνω απ`ότι θα έπρεπε.

 

Η δική μου η πρόταση μέσες άκρες είναι η παρακάτω:

 

-Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί η κατάσταση είναι με τακτική Σοκ στυλ ΕΡΤ....δλδ άμεσο κλείσιμο του ΤΕΕ, δημιουργία νέου ενιαίου φορέα που θα περιλαμβάνει α) όλους τους μηχανικούς ΠΕ κ ΤΕ, μην πω ακόμα και αποφοίτους ΙΕΚ (σχεδιαστές κτλ) και β) όλους τους τεχνίτες κ συνεργεία που θα πρέπει να οργανωθούν σε εταιρίες και να πιστοποιηθούν.

 

Απο εκεί και πέρα πλήρης κατάργηση όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των ειδικοτήτων (με μεταβατικές διατάξεις φυσικά) και μέσω διαβούλευσης φορέων ΚΑΙ εποπτείας/ βοήθειας απο Ε.Ε.- αντίστοιχα επιμελητήρια μηχανικών π.χ. Γερμανίας, να καθοριστούν νεα επ.δικαιώματα με ταυτόχρονη εισαγωγή εμπειρίας/εξειδίκευσης.

 

Να μην πω οτι κανονικά θα έπρεπε να παίζει ρόλο και η κατεύθυνση που επέλεξες στο πανεπιστήμιο για τα επ.δικαιώματα....π.χ. πολ/μηχ με κατεύθυνση υδραυλικά να έχει σαφώς δικαίωματα σε κτίρια,αλλά πιο περιορισμένα απο τον αντίστοιχο που επέλεξε δομοστατικό. 

 

-Ταυτόχρονα πρέπει να παρθεί μια απόφαση....είτε κλείσιμο και συγχώνευση με πολυτεχνείο των σχολών μηχανικών των ΤΕΙ ( με έξτρα μαθήματα που θα πρέπει να περάσει κάποιος,ώστε να καλύψει το κενό γνώσης), είτε συγχώνευση έργων υποδομής με δομικών έργων (πάλι με έξτρα μαθήματα) και παραχώρηση των ίδιων αρχικών επ. δικαιωμάτων με αποφοίτους ΠΕ.

 

Για να αποκτήσει κάποιος έξτρα δικαιώματα, είτε ΠΕ είτε ΤΕ, θα πρέπει να εξειδικεύεται σε κάποιον τομέα, είτε θα παραχωρούνται με αποδεδειγμένη εμπειρία με συμμετοχή σε αντίστοιχες μελέτες χ προυπολογισμού.

 

-Όπως και να το κάνουμε,πρέπει να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας οτι η δομή του επαγγέλματος με μικρά τεχνικά γραφεία τελειώνει σιγά σιγά (δες μόνο το μοντέλο φορολόγησης που εξωθεί τα μικρά ψάρια σε κλείσιμο κ δημιουργία επιχειρηματικών σχηματισμών).Με βάση αυτή τη λογική τα επ.δικαιώματα σχεδόν δεν θα μας ενδιαφέρουν σε λίγο καιρό....

 

-Τέλος για να επτύχεις την πλήρη αναμόρφωση του κλάδου, επιβάλλεται και το τέλος της αυτεπιστασίας κ την επιβολή δημιουργίας πιστοποιημένων  κατασκευαστικών εταιριών ιδιωτικών έργων που θα απασχολούν μόνο πιστοποιημένους τεχνίτες/εταιρίες που θα είναι μέλη του νέου φορέα.

  • Upvote 6
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σχολιάζουμε ένα δημοσιογραφικό κείμενο, που όλοι ξέρουμε πως τα γράφουν και που αποσκοπούν, χωρίς να γνωρίζουμε τι είχε διαβάσει η ΤΡΟΙΚΑ και τι ζητάει...

Δεν είναι δυνατόν αυτό...

τρολάρουμε μέχρι θανάτου.. (κάποιος άλλος τόγραψε αλλού) κατα πως φαίνεται

....

πάντως το επάγγελμα ανοιχτό το βλέπω .. μπρος - πίσω

....

και σιγά μην ενδιαφερθούν για επαγγελματικά δικαιώματα....

 

Πλαίσιο για την δημιουργία μεγαλογραφείων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα βλέπω, δραστηριοποίηση ξένων κατασκευαστών στον τουρισμό βλέπω, υπαλληλοποίηση ή εξόντωση των ελ.επ. βλέπω, ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών βλέπω, κατοχύρωση οικονομική-επαγγελματική δεν βλέπω (τον φραπέ διάβαζα πάλι, το τσίπουρο δεν διαβάζεται)

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

επιβολή δημιουργίας πιστοποιημένων  κατασκευαστικών εταιριών ιδιωτικών έργων

 

 

μαλλον αναφερεσαι στο 2025 :grin:

Edited by sundance
Link to comment
Share on other sites

Εγώ λέω να ανοίξει και το επάγγελμα του ιατρού! Κι όχι μόνο, όλα!!!

Όπως λέει το ''άρθρο'': "Η δαιδαλώδης ελληνική νομοθεσία χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στη βάση ακαδημαϊκών τίτλων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επάρκεια, η ουσιαστική πείρα και το πραγματικό «ίχνος» ενός μηχανικού στην αγορά"

Επομένως, αφού θα κάνω πρώτα καμιά δεκαριά εγχειρίσεις και αποκτήσω ''ίχνος'' στην αγορά μετά να με κάνω και νευροχειρούργο αλλά και γιατί όχι πιλότο - γιατί να είναι απαραίτητη προυπόθεση ρε παιδιά να έχω κάποιο πτυχίο πιλότου; Το ότι υπηρέτησα τη μαμά πατρίδα στην Αεροπορία δεν μου δίνει ''ίχνος'';

Γιατί όχι και δικηγόρος; Τόσα χρόνια με την αδελφή μου δικηγόρο δεν έμαθα;;;;

Δεν μετράνε;;;

Να βγάλω και μια κάρτα να λέει: ''ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ - ΙΑΤΡΟΣ - ΠΙΛΟΤΟΣ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ'' να έχω και τα κονέ μου με τους δημάρχους, να τσιμπάω δουλίτσες, καμιά ενεργειακή επιθεώρηση, καμιά επεμβασούλα (στους ανασφάλιστους ντε!), να πηγαίνω βόλτα το δήμαρχο με το αερόπλανο και να είμαι και νομικός σύμβουλος του Δήμου...

Έτσι γίνονται οι δουλειές μάγκες, όχι με πολυτεχνεία, σχολές και διάβασμα πριν και μετά το πτυχίο...

 

 

Άστε στο @%&^%$# πια... Θέλετε να τα ισοπεδώσετε όλα!

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.