Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Προφανώς εννοείς να δώσω δύο επιμέρους βεβαιώσεις για τις ιδιοκτησίες. Αφού όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ως τέτοιες, αλλά ως μία ενιαία, αυτό δεν μας επηρεάζει;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τι δηλώνεις στην βεβαίωση μηχανικού;

 

Θα μεταβιβαστεί ολόκληρο το κτίριο ή μόνο κάποια ιδιοκτησία;

 

Αν η βεβαίωση αφορά το κτήριο τότε κατά την γνώμη μου δεν έχεις πρόβλημα εφόσον δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή.

Αν αφορά την ιδιοκτησία, τότε υπάρχει παραβαση και δεν συστήνω να προχωρήσεις με την βεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

αφου πουληθηκαν σαν "δυο", εχεις συμβολαια για δυο ανεξαρτητες ιδιοκτησιες

Επομενως,  υποτιθεται οτι εχουν κατοψεις  που  ειναι διαφορετικες απο την ΟΑ   και  χωριζονται   με μεσοτοιχια αναμεσα τους.

Θεωρητικα...."υπηρχε" η  μεσοτοιχια... απλα καποια στιγμη "κατεδαφισθηκε"

Εξ αλλου και στο Κτηματολογιο πρεπει  να δηλωσαν "δυο" ΟΙ

και στο Ε9  επισης δυο..

και  δεν λες αν προκειται για τον ιδιο ιδιοκτητη ο οποιος τα δηλωνει "συνολικα"..

 

Ομως,

Από την αλλη η αδεια σου δειχνει μια ΟΙ, χωρις μεσοτοιχια...

Επίσης, εσυ βρισκεις την ιδια κατοψη σημερα  ολοιδια..

επομενως καλεισαι να πεις 

 

-τι ειδους αυθαιρεσια ειναι αυτη η "μη διαμερισματωση" ή αυτη η "μη καθαρεση" -ανυπαρκτης- μεσοτοιχιας.

 

ό,τι και να κανεις...σωστο θα ειναι...

ειδικα προκειται να γινει τροποποιηση της συστασης...να τελειωνει αυτη η ιδιοκτησιακη εκκρεμοτητα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Dimitris για τροποποίηση της σύστασης πρόκειται για να συμφωνεί πλέον με την πραγματικότητα και για έναν ιδιοκτήτη όντως.

Στο "ο,τι και να κάνεις" συμπεριλαμβάνεις και το να δώσω βεβαιώσεις ή θα πρέπει να βρω έναν τρόπο να το εντάξω στο 4178 για να συμφωνώ και με τα σχέδια των συμβολαίων η πραγματικότα (επαναλαμβάνω πως της άδειας συμφωνούν ήδη με την πραγματικότητα);

Link to comment
Share on other sites

Έχω την αντίστροφη περίπτωση από μία κλασική διαμερισμάτωση.

Σύμφωνα με τη σύσταση έχω 2 μικρά διαμερίσματα, στα σχέδια της άδειας φαίνεται οροφοδιαμέρισμα, όπως και είναι και στην πραγματικότητα.

Υπερβάσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο υπάρχει διαφορά με το συμβόλαιο, το οποίο δηλώνω πως είχα στη διάθεση μου. Μπορώ να δώσω βεβαίωση;

Και άντε και δεν δίνω και πάω για διαμερισμάτωση. τί σόι διαμερισμάτωση θα είναι αυτή, εφόσον τα σχέδια συμφωνούν με την πραγματικότητα;

 

 

Φωνάζει για τροποποίηση σύστασης το πράγμα

 

Βέβαια παίζει να πέσετε σε κανένα ηλίθιο υποθηκοφύλακα και να ζητήσει και δύο βεβαιώσεις για την τροποποίηση

Link to comment
Share on other sites

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 4 Aθήνα 3 / 12 / 2013

 

1. - Η οικοδοµική άδεια δεν αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας. Είναι διοικητική πράξη που πιστοποιεί ότι τα κτίσµατα στο οικόπεδο/γήπεδο είναι νοµίµως υφιστάµενα, εφ’ όσον έχουν ανεγερθεί σύµφωνα µε τις µελέτες που τη συνοδεύουν και δεν αφορά στην κυριότητα των επί µέρους τµηµάτων ή του συνόλου των κτισµάτων.

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 3 Aθήνα 1 / 10 / 2013

 

2) έχει εκδοθεί οικοδοµική άδεια και εφ’ όσον από το διενεργηθέντα έλεγχο διαπιστώνεται η ύπαρξη αυθαιρεσιών, ζητούνται τυχόν νοµιµοποιητικά τους στοιχεία, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσον οι εκτελεσµένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστηµένες αυθαίρετες χρήσεις, εµπίπτουν σε µία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4178/13.

Στη συνέχεια ελέγχεται αν οι αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστηµένες αυθαίρετες χρήσεις που δεν έχουν στοιχεία νοµιµότητας υπάγονται σε κάποια από τις περιπτώσεις του άρθρου 2 του ν. 4178/13, µε συνέπεια αυτές ή τµήµατά τους να απαγορεύεται να υπαχθούν στο ν. 4178/13. Αναζητούνται αποδεικτικά στοιχεία του χρόνου κατασκευής (προ 28-7-2011) και εξετάζεται τυχόν δυνατότητα νοµιµοποίησης των αυθαιρέτων κτισµάτων ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, σύµφωνα µε τους ισχύοντες όρους και περιορισµούς δόµησης στη θέση του ακινήτου. Ακολουθεί η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 9 του νόµου και η υποβολή στο πληροφοριακό σύστηµα των στοιχείων των αυθαιρέτων κατασκευών ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, που πληρούν τις προβλεπόµενες στο ν. 4178/13 προϋποθέσεις, καθώς και των απαιτουµένων σχετικών δικαιολογητικών και σχεδίων (αποδεικτικά παλαιότητας κ.λ.π.)

 

Κατά συνέπεια μόνο η οικοδομική άδεια αποτελεί  στοιχείο νομιμότητας. Αν στην οικοδομική άδεια εμφανίζεται οροφοδιαμέρισμα και στην πραγματικότητα και στα συμβόλαια και στο Ε9 φαίνονται δύο μικρότερα διαμερίσματα συντρέχει η αυθαίρετη διαμερισμάτωση η οποία άν είναι και η μοναδική παράβαση σύμφωνα με την οικοδομική άδεια δηλώνεται κανονικά. Τα λανθασμένα συμβόλαια και το Ε9 μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαιρεσίας ή για την περίπτωση της έκδοσης νομιμοποίησης έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις. 

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά θα πρέπει επιτέλους (για πάρα πάρα πολλά λανθασμένα συμβόλαια που έχουν γίνει με ευθύνη των μηχανικών και της μη υποχρέωσης των συμβολαιογράφων να τηρούν τα σχέδια των ΟΑ)  να βρεθεί τρόπος τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα όταν είναι πολύ παλιά και φυσικά απαιτείται σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών.

Δεν είναι δυνατόν να μήν γίνονται δεκτές δηλώσεις αυθαιρέτων όταν κατά την εμβαδομέτρηση προκύπτει διαφορετικό εμβαδό από αυτό που από λάθος αναγράφεται στο λανθασμένο συμβόλαιο.

Δεν γίνεται να έχεις κτίσμα διαστάσεων 10Χ10 και επειδή κάποιος ανόητος έγραψε ή είπε σε κάποιον άλλο ανόητο που το δέχτηκε να γράψει 95 τμ. να συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα να κάνουμε γαργάρα την παρελθούσα ανοησία.

Link to comment
Share on other sites

Σε μοναδική παράβαση διαφορετική διαμερισμάτωση στην αρχική υπαγωγή έβγαλε μόνο τα 15 του αντ. τέλους υπέρ ΤΕΕ και όχι παράβολο !

Το έχει συναντήσει κανείς;

Link to comment
Share on other sites

GEOKARAGIANNIS

said

Αν στην οικοδομική άδεια εμφανίζεται οροφοδιαμέρισμα [ναι]

και στην πραγματικότητα  [οχι] και στα συμβόλαια και στο Ε9 φαίνονται δύο μικρότερα διαμερίσματα  [ναι-ναι]

συντρέχει η αυθαίρετη διαμερισμάτωση η οποία άν είναι και η μοναδική παράβαση σύμφωνα με την οικοδομική άδεια δηλώνεται κανονικά. Τα λανθασμένα συμβόλαια και το Ε9 μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαιρεσίας ή για την περίπτωση της έκδοσης νομιμοποίησης έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις.

------

 

σωστες ειναι οι σκεψεις σου...

εκτος απο το οτι  η πραγματικοτητα ειναι συμφωνα με την αδεια ...οχι με τα συμβολαια..

 

για αυτο μιλαμε για "γριφο".

 

 

Το θεμα ειναι οτι "κατι" πρεπει να κανει προκειμενου να γινει τροποποιηση της συστασης και να γινουν τα δυο  σε ενα..

Και ειναι παραλογο να του πουμε "αφου εχεις αδεια για ενα, αλλά  αγορασες  σαν δυο, κανε μια διαμερισματωση...αλλα επειδη γκρεμισες  την μεσοτοιχια -που δεν υπηρχε ποτε-........... κανε και μια αναλυτικο  για την καθαιρεση.

 

Ας κανει ενα απο τα δυο...καθ' υπερβολη

 

[Γνωμη μου ειναι,  να συνεννοηθεις με τον συβ/φο.....για να μην κολλησεις]

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω την αντίστροφη περίπτωση από μία κλασική διαμερισμάτωση.

Σύμφωνα με τη σύσταση έχω 2 μικρά διαμερίσματα, στα σχέδια της άδειας φαίνεται οροφοδιαμέρισμα, όπως και είναι και στην πραγματικότητα.

Υπερβάσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο υπάρχει διαφορά με το συμβόλαιο, το οποίο δηλώνω πως είχα στη διάθεση μου. Μπορώ να δώσω βεβαίωση;

Και άντε και δεν δίνω και πάω για διαμερισμάτωση. τί σόι διαμερισμάτωση θα είναι αυτή, εφόσον τα σχέδια συμφωνούν με την πραγματικότητα;

Απαιτείται τακτοποίηση λόγω διαφορετικής διαμερισμάτωσης. 

Δες και τον ορισμό στο άρθρο 23 παρ. 10:

10. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου, από αυτήν 
που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομι−
κής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανο−
λογικών εγκαταστάσεων, υπάγεται στις διατάξεις του 
παρόντος νόμου και υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης 
της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Ως ειδικό 
πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το ποσό των πεντα−
κοσίων (500) ευρώ και δεν καταβάλλεται παράβολο
 
Αν ο ιδιοκτήτης του δίπλα διαμερίσματος συναινεί, τότε το κόστος υπαγωγής θα μοιραστεί μεταξύ των ιδιοκτητών (όπως είναι και το λογικό) και η διαμερισμάτωση θα αφορά και τους δυο ανεξάρτητα από το χρόνο που θα χρειαστεί να εκδοθεί βεβαίωση νομιμότητας για μεταβίβαση. Η δήλωση θα γίνει στο όνομα του ενός ιδιοκτήτη και ο άλλος ιδιοκτήτης όταν τη χρειαστεί, θα αναγράφει,  μέσω του μηχανικού του, στην Τ.Ε  της βεβαίωσης τον α/α δήλωσης.
 
Παραθέτω απόσπασμα από τις οδηγίες χρήσης του ΤΕΕ:

16. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΣΗ

Με βάση την παρ. 10 του άρθρου 23 Ν. 4178/2013, στην περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης πληρώνονται 500 ευρώ πρόστιμο και όχι παράβολο.

Όταν η διαμερισμάτωση είναι η μοναδική παράβαση, επιλέγετε το αντίστοιχο πεδίο του ΦΚ και κατά την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται μόνο η πληρωμή του τέλους ανταπόδοσης. Μετά την εξόφλησή του, η εντολή πληρωμής του προστίμου θα εμφανιστεί κατά την προώθηση σε «Υπαγωγή».  

Σε περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης μαζί με άλλες αυθαιρεσίες, καταβάλλεται το παράβολο που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες αυθαιρεσίες και το πρόστιμο των 500 ευρώ για την διαμερισμάτωση, προστίθεται στο συνολικό πρόστιμο.

Για να γίνει αυτό, η διαμερισμάτωση δηλώνεται ως 1 λοιπή παράβαση, χωρίς να κάνετε αναλυτικό προϋπολογισμό. Μπορείτε να δηλώσετε σε χωριστό ΦΚ τη λοιπή παράβαση της Διαμερισμάτωσης, αναγράφοντας στην περιγραφή του "ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΣΗ".

Η διαμερισμάτωση αφορά το σύνολο του ορόφου, οπότε μπορεί να γίνει μια δήλωση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη. Εάν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ιδιοκτητών, μπορεί να δοθεί βεβαίωση μεταβίβασης και για άλλη ιδιοκτησία. Στη περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να εκδώσετε χωριστή βεβαίωση, αναφέροντας στη τεχνική περιγραφή τον α/α της δήλωσης αυθαιρέτου που ρυθμίστηκε η διαμερισμάτωση.

 

βλ. και Εγκύκλιο 3 του ΥΠΕΚΑ (1/10/2013), Παράρτημα 1, Διευκρινίσεις κατ’ άρθρο  α/α 62.

62)   Παρ.  10  :  Καταβάλλεται  παράβολο  500  ευρώ  ανά  όροφο  και  την  αίτηση  υποβάλλει 
οποιοσδήποτε ενδιαφερόµενος ιδιοκτήτης διαµερίσµατος. Σε περίπτωση που η αποτύπωση 
του ορόφου έχει γίνει µε τη συναίνεση των λοιπών ιδιοκτητών διαµερισµάτων του ορόφου η 
υπαγωγή καλύπτει και αυτούς. 
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.