Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπερβάσεις κάλυψης, δόμησης, ύψους (γενικά)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μονοκατοικία με υπογειο εκτος σχεδιου με ΟΑ του 2000.

Το νομιμο υπογειο καλυπτει μερος του περιγραμματος. Ωστοσο εξαρχης η κατασκευη του υπογειου επεκτεινεται σε ολη την κατοψη και τοπικα κι εκτος περιγράμματος.

Ξεμπαζωνεται τμημα του υπογειου και μετατρεπεται απο γκαραζ-αποθηκη σε ισογεια κατοικια στην οποια γινονται διαφορες μικρες προσθηκες κατ' επεκταση και εγκαθιστανται χωροι κυριας χρησης αλλα και βοηθητικης (λεβητοστασιο, WC).

Το υπολοιπο υπογειο (που κατασκευασθηκε παρανομα) εχει χρηση αποθηκης (ειναι ανεπιχριστο, χωρις επενδυσεις, με εμφανη τα περιμετρικα τοιχεια και τα μπετα οροφης και δαπέδου).

Τελος υπαρχει και μια ξεχωριστη ισογεια αποθηκη >15 που θα υπολογιστει κατα ΠΑΡ. Α'

 

Ερωτήσεις:

1. Στον υπολογισμο ποσοστου ΥΔ για επιλογη ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ θα λαβω υποψιν στον αριθμητη τους παρανομους βοηθητικους χωρους και στον παρονομαστη τους νομιμους βοηθητικους?

Δηλαδη στην αυθαιρετη επιφανεια θα μετρησει το παρανομο υπογειο πχ και στην εγκεκριμενη θα μετρησει οτι δομηθηκε και το υποτιθεμενο νομιμο υπογειο μαζι με τη δομηση ΚΧ που αναγραφει η αδεια?

2. Οι περιμετρικοι χωροι και το παρανομο υπογειο θα λαβουν συντελεστη ΥΥ κι αν ναι με τι θα συγκρινεται? Με το επιτρεπομενο για μονωροφο (4,5) ή διωροφο (7,5)?

3. Στον υπολογισμο ποσοστου ΥΔ για επιλογη ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ θα λαβω υποψιν στον αριθμητη το παρανομο υπογειο, δεδομενου οτι δε θα μετρουσε στην αδεια κατα ΓΟΚ/ΝΟΚ?

4. Το λεβητοστασιο που ειναι προσβασιμο απο τον περιβαλλοντα χωρο και πληροι τις προυποθεσεις για αποθηκη της Κατηγοριας 3, μπορω να ενταξω εκει?

5. Η ξεχωριστη ισογεια αποθηκη θα εχει Υ.Κ., θα λαβει μερος και στην ΥΔ? Επισης κατ' αντιστοιχια με την ερ.2 θα λαβει και ΥΥ?

1) Για επιλογή κατηγορίας, το κλάσμα μας θα είναι:

ΑΡΙΘΜΗΤΗΣ: ότι τμ τακτοποιούνται (αυτά δλδ που βάζεις στα κουτάκια)

ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗΣ: τα εγκεκριμένα της ο.α. σου * χιλιοστά , δλδ εδώ μονάδα, αφού είσαι μόνος σου.

Δεν έχει να κάνει με βοηθητικούς και κύριους... Εσύ βλέπεις τμ.

 

ΑΡΑ:

ΑΡΙΘΜΗΤΗΣ: όλα τα επιπλέον τμ του υπογείου + τα τμ υπογείου που δεν μετρούσαν στην ο.α. και τώρα έχουν γίνει κατοικία + την αποθήκη που δεν υπήρχε στην ο.α.

ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗΣ: τα τμ της άδειάς σου

 

2) Εφόσον έχουμε ξεμπάζωμα κλπ ΔΕΝ βάζουμε ΥΥ και εφόσον βέβαια σαν ύψος υπογείου έχει τηρηθεί της ο.α!!!

 

3) Αφού είσαι μόνος σου, ομοίως η διαδικασία για την κατηγορία. με παρανομαστή Εμβ οικοπέδου * Σ.Δ. τωρινό

 

4) Ναι... στην τελική δεν είναι κύριος χώρος!!!

 

5) Θα έχει ΥΔ + ΥΚ.

 

ΕΠΙΣΗΣ, ίσως θα πρέπει να μπει και ΥΚ για τα τμ του υπογείου που είναι εκτός περιγράμματος κτηρίου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη απαντηση, συγκλινει με την εκτιμηση που εκανα προ διευκρινησεων της αναμενομενης εγκυκλιου για ενημερωση του πελατη. Στο εκτος περιγραμματος τμημα υπογειου εβαλα οντως ΥΚ και το λεβητοστασιο παει με αναλυτικο καθως θεωρειται εγκατασταση του αρ.19 παρ.2 του ΝΟΚ.

Εκει που εχω πραγματικα απορια ειναι:

 

α) Για επιλογη κατηγοριας γιατι θεωρουνται υπερβαση δομησης οι υπογειοι χωροι  και κατα συνεπεια μετρουν στον αριθμητη (εφοσον σε οικοδομικους κανονισμους θα εξεπιπταν του σ.δ.), ενω οι υπαρχοντες υπογειοι δε συνυπολογιζονται στον παρονομαστη; Η επιβαρυνση ειναι διπλη προσθετοντας στον αριθμητη και αφαιρωντας απο τον παρονομαστη τα ιδια κατ' ουσιαν τμ.

 

β) Σε συνεχεια του παραπανω και ως παραδειγμα, παρανομη επεκταση υπογειου που ειναι ανεπιχριστη κι ανεπενδυτη αποθηκη και πληροι τις προυποθεσεις υπογειου θα συνυπολογιστει ως υπερβαση δομησης στα αντιστοιχα κλασματα για κατηγορια και συντελεστη προστιμου ΥΔ;

 

γ) Στην κατηγορια 5 κι εφοσον εχω υπολοιπο δομησης απο την αδεια το οποιο φερ' ειπειν δεν εξαντλειται απο τις αυθαιρεσιες, πως ειναι δυνατον ο ιδιοκτητης να κληθει να εξαγορασει την υπερβαση δομησης λογω αυθαιρεσιων απο την Τραπεζα Γης; Εαν το συστημα εξαγορας λειτουργησει οπως λογου χαρη οι προσκυρωσεις σε εντος σχεδιου, τοτε εξαγοραζοντας τα τμ υπερβασης * ΤΖ θα προκυψουν δυσθεωρητα ποσα τα οποια ειναι απαραδεκτο να ζητηθουν. Η μονη λογικη αντιμετωπιση θα ηταν να απαιτειται εξαγορα σδ για τα τμ υπερβασης περαν του εξαντλημενου σδ εαν εχει γινει αυτο. Ειδαλλως μπαινεις κατηγορια 5 με την υποχρεωση του Ελεγκτη και τελος. Εχω καταλαβει κατι λαθος στο νομο;

Link to comment
Share on other sites

α) Σωστή η παρατήρηση ότι αυξάνεται κι άλλο το κλάσμα, αλλά πιστεύω ότι έτσι πρέπει, καθώς στον αριθμητή μπαίνουν οι αυθαιρεσίες μας και στον παρανομαστή τα "νόμιμά" μας.

β) Δυστυχώς, εγώ έτσι το βλέπω. Αν το δούμε εκτός λογικής και μέσω μόνο μαθηματικών, είναι ένα κλάσμα ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ προς ΝΟΜΙΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ή ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ (χοντρικά χοντρικά)

γ) Καλά, μέχρι να έρθει η τράπεζα γης κλπ θα αλλάξουν πολλά από το ΤΜ*ΤΖ. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Τα κόστη θα βγαίνουν όσο το μισό διαμέρισμα.

 

Όχι, δεν έχεις καταλάβει κάτι λάθος, απλά πολλές φορές η λογική και το δίκαιο δεν χωράει στον 4178.

Link to comment
Share on other sites

Στέγη με οικοδομική άδεια, κατασκευάστηκε με ύψος 2,40μ αντί για 2,00μ
Αν δηλώσω την επιφάνεια σαν υπέρβαση ύψους, χωρις υπέρβαση δόμησης, το πρόστιμο πάει στα 10.000€ (800τμ στέγη...)
Αν "χάσει" ο ιδιοκτήτης την άδεια της στέγης και τη δηλώσω εξ ολοκλήρου σαν αυθαίρετη, το πρόστιμο βγαινει 2Χ500=1.000€ (κατηγορία 13 προυπολογισμός 19.000€)

Να τη χάσει, να μη τη χάσει, να τη χάσει....
Είναι κάτι που μου διαφεύγει;

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν μπορεί να το κάνει λόγω της ΥΥ.

ΥΥ χωρίς ταυτόχρονη ΥΔ είναι το ορθό και νόμιμο.

 

Υ.Γ. Πιο φτηνά θα 'ρθει αν την κατέβαζες σήμερα 40 εκ.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορώ Παύλο; Αυτό ψάχνω. Δικαιούμαι να τακτοποιησω υπέρβαση ύψους στέγης (όταν έχει άδεια) με αναλυτικό ή είμαι υποχρεωμένος να το πάω με επιφάνεια, όπως λέει κι ο Ιάσονας;
Αυτό ψάχνω...


* Να την χάσει, να μην την χάσει, να την χάσει...

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.