Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπερβάσεις κάλυψης, δόμησης, ύψους (γενικά)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εγκύκλιος 4

 

33) Παρ. 2 : α) Κατά τη διατύπωση της παραγράφου αυτής για τον υπολογισµό των σχετικών 

συντελεστών τετραγωνιδίων «τα µεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων 

συγκρίνονται µε τους επιτρεπόµενους όρους και περιορισµούς δόµησης που ισχύουν στην 

περιοχή του ακινήτου». 

Σκοπός της διάταξης είναι, ανεξαρτήτως εάν το οικόπεδο/γήπεδο όπου βρίσκεται η 

αυθαίρετη κατασκευή είναι άρτιο και οικοδοµήσιµο, να συγκρίνονται τα πολεοδοµικά µεγέθη 

του αθροίσµατος των επιφανειών των αυθαιρέτων κατασκευών ή της αυθαίρετης αλλαγής 

χρήσης µε τους όρους δόµησης που ισχύουν σήµερα στη θέση του ακινήτου προκειµένου 

να υπολογιστούν οι συντελεστές τετραγωνιδίων και στη συνέχεια το ενιαίο ειδικό πρόστιµο. 

 

Δηλαδή συγκρίνεις τα αυθαίρετα τμ (70) σε σχέση με τα επιτρεπόμενα σήμερα (επιτρεπ.ομενα  Χ  χιλιοστά Ορ. Ιδιοκτησίας)
Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχεις!!!   Προσπαθώ όμως λιγο να κάνω το συνηγορο του διαβολου μπας και κατεβω κατήγορια...Σαν μέτρα υπερβασης εννοειται οτι θα βάλω τα 70.Στο "ποσοστο υπέρβασης" ομως απο τη στιγμη που δεν εχω πραγματοποιήσει αυτα που μου αναλογουν, θα ηταν λογικό να υπολογίσω τα επιπλεον μετρα απο αυτα που δικαιούμαι σύμφωνα με τα χιλιοστά μου....Αλλωστε στην οικοδομικά άδεια εχει περισευμα συντελεστη 40μ2!

Edited by ioannat
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, καλησπέρα.

Έχω την παρακάτω περίπτωση και θα ήθελα την άποψή σας.

Υπάρχει κτίριο με ΟΑ.

1η ΟΑ το 1988 για pilotis και Α' όροφο

2η ΟΑ το 1994 για προσθήκη Β' ορόφου

3η ΟΑ το 2007 για προσθήκη στην pilotis

 

1. Στην 3η ΟΑ δείχνει στην τομή και ένα υπόγειο...χωρίς να το αναφέρει στο ΔΚ και χωρίς να παρουσιάζει κάτοψη υπογείου. Θεωρώ πως πρέπει να υπολογίσω το υπόγειο ως αυθαίρετο...με μειωμένο συντελεστή.

2. Επίσης στην 3η ΟΑ δείχνει στέγη ενώ έχει κατασκευαστεί απόληξη κλιμακοστασίου. Θεωρώ πως και αυτό πρέπει να το υπολογίσω ως αυθαίρετο, με αναλυτικό.

3. Υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στους εξώστες και στα κουφώματα, οπότε και αυτά με αναλυτικό, για να γλυτώσει τα 500€.

4. Υπάρχει ΥΔΚΧ στο ισόγειο αφού η κατοικία είναι μεγαλύτερη από την εγκεκριμένη της 3ης ΟΑ. ΥΔΚΧ

Πάμε στα δύσκολα...

5. Το ισόγειο έχει ύψος 0.35m παραπάνω αλλά οι άλλοι όροφοι αυξομειώνονται (+0,05, -0,20) με αποτέλεσμα το τελικό συνολικό ύψος να είναι 0.20m παραπάνω από το εγκεκριμένο. Θα βάλω ΥΥ (0.35) μονο στο ισόγειο; Και πως; Σαν ΥΔΚΧ το κλιμακοστάσιο και ΥΔΒΧ την pilotis;

6. Στην pilotis υπήρχε σύμφωνα με την 3η ΟΑ και μία ΘΣ η οποία όμως έχει καταληφθεί από την αυθαίρετη κατοικία. Δεν μπορεί να πάει σαν κατ3 αφού αυτή κάνει αναφορά για φύτευση ΘΣ. Να μην το βάλω καθόλου, με την λογική πως έχει πληρωθεί η ΥΔ;

 

Αυτά τα λίγα.

Ευχαριστώ...

 

 

1) Η κάτοψη υπογείου μπορεί να "χάθηκε". Το θέμα είναι, δεχόμαστε μόνο το ΔΚ (χωρίς υπόγειο) ή το σχέδιο της τομής (με το υπόγειο) ?

2) Αυτό ναι, με αναλυτικό

3) ΟΚ

4) ΟΚ

5) Έχεις ΟΙ ? Εάν όχι, τότε αφού το συνολικό σου ύψος είναι ΟΚ, δεν πιστεύω ότι έχεις ΥΥ.

6) Ε ναι ρε συ... Αφού έχεις βάλει την ΥΔΚΧ της κατοικίας.

Ευχαριστώ architect_duth

1. Στις τομές των 2 πρώτων αδειών δεν υπάρχει το υπόγειο. Στην 3η ΟΑ, και στην τομή μόνο, εμφανίστηκε το υπόγειο. Σε κανένα έντυπο ΟΑ δεν υπάρχει το υπόγειο....Δηλαδή από τα στοιχεία και των τριών ΟΑ μόνο η τομή της 3ης άδειας το εμφανίζει.... Δεν μπορώ να θεωρήσω πως υφίσταται νόμιμα, μόνο με αυτό το στοιχείο....

5. Δεν έχω ΟΙ αλλά το ισόγειο έχει 0,35μ ΥΥ ενώ όλη η οικοδομή έχει 0,25μ ΥΥ. Οπότε πως θα υπολογίσω την ΥΥ;

6. Και εγώ έτσι λέω. Άλλωστε μόνο με αναλυτικό θα μπορούσα αλλά δεν έχει εργασίες για να πάει με αναλυτικό...

Link to comment
Share on other sites

5) Τώρα είδα ότι στο σύνολο είσαι +25. Αυτό το +25, δεν σε καλύπτει από τις αποκλείσεις ή από ΚΑΤ.3 ? Δες λίγο αυτό και εάν δεν σε καλύπτει, τότε εγώ θα το πήγαινα ως ΥΥ στο ΥΠΟΓΕΙΟ, δλδ με μειωτικό συντελεστή, για αυτά τα 25εκ.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα έδωσα σε εν δυνάμει πελάτη μου τον υπολογισμό του προστίμου, κατοικίας εκτός σχεδίου, ισογείου μεθ' υπογείου στην άδεια, που στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε εξ αρχής ισόγειο και Α΄ όροφος.

 

Λόγω μικρής κλίσης του εδάφους και παρόλο που από την μία πλευρά του οικοπέδου το έδαφος είναι σκαμμένο 1.5 μ, θα μπορούσα το υπόγειο (ισόγειο) να το έβαζα σαν ΥΔΒΧ αλλά δεν το έκανα γιατί με μια "ψυχρή" τρίτη ματιά είναι φανερό ότι εξ αρχής πήγαιναν για ισόγειο και όχι υπόγειο.

Το συνολικό πρόστιμο στην μία περίπτωση είναι 12.500 και στην άλλη 7.500

Δεν ξέρω αν τελικά θα τον χάσω από πελάτη (το πιθανότερο) όμως αν έκανα τα στραβά μάτια, θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα, στην ώρα της κρίσης (όταν θελήσει να το εξαιρέσει από κατεδάφιση με την διαδικασία του άρθρου 9 Ε δ) να είχα "χοντρό" πρόβλημα, δεν αναφέρομε μόνο στην κατάληξη του θέματος, το οποία μπορεί να μην είχε καταστροφικό αποτέλεσμα, αλλά στην όλη ψυχολογική επιβάρυνση που θα προερχόταν από τις τότε διαδικασίες τους ελέγχους και το άγχος της οριακής μεν αλλά αντικειμενικά λάθος απόφασης.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν διότι το υπουργείο μας, με τα νομοθετήματα που βγάζει, μας αναγκάζει να παίρνουμε τελείως υποκειμενικές αποφάσεις (κατ' αρχήν δεκτές σε κάθε περίπτωση) με μεγάλο βάρος στην απόφαση μας να παίζουν άσχετα ως προς την επιστημονική μας επάρκεια πράγματα, όπως επί παραδείγματι πόσο ανάγκη έχουμε τα χρήματα της αμοιβής την συγκεκριμένη στιγμή.

Εύχομαι στο άμεσο μέλλον, με κάποιο τρόπο, να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ορθά έπραξες!

Αν και δεν πρέπει ουδόλως να σε προβληματίζει το γεγονός της νομιμοποίησης με εξαγορά συντελεστή δόμησης από τη μελλοντική τράπεζα γης!!!! Για να καταστεί αυτό εφικτό δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα διότι ο υποψήφιος πελάτης σου θα κληθεί να καταβάλλει π.χ. 50.000 ευρώ και δεν πρόκειται να το κάνει για τα επόμενα 7 χρόνια!!!! θα προτιμήσει να πάει, σε περίπτωση που τα διαθέτει ν' αγοράσει μια ακόμα γκαρσονιέρα και βλέπουμε το τι θα γίνει ύστερα από 30 χρόνια..... Μην τσιμπάτε με το τυράκι που έριξαν!!!! Δεν το έκαναν ούτε για μας, ούτε για τους αυθαιρετούχους ιδιοκτήτες - πελάτες μας!!! Το έκαναν απλώς για το ...ΣΤΕ!!! Κι ο νοών ...νοείτο!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.