Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξώστης / Ημιυπαίθριος ως διάδρομος ή κλιμακοστάσιο


Recommended Posts

σε πολεοδομια νοτίων προαστίων μου ζητησαν να την μετρησω στο συντελεστη με το σκεπτικο οτι απο χωρο κυριας χρησης σε χωρο κυριας χρησης ειναι εντος δομησης. δεν ηθελα να χαλασω το κλιμα και το κατηργησα.

 

οπως επισης, παρεμφερες, ειχα κλιμακοστασια κοινοχρηστα και εκανα κοινοχρηστη κυκλοφορια απο η.χ και εξωστες για τους οροφους (εμπορικο κτιριο, οχι σπιτι) και παλι μου ζητησαν να τα μετρησω στο συντελεστη με το ιδιο σκεπτικο...

 

δεν ειναι σαφες το δευτερο παραδειγμα, μιλαω για τους διαδρομους 1.20 πλατος σε εξωστη και ημιυπαιθριο - αυτα τα θελαν εντος σδ

Link to comment
Share on other sites

@ DChris

 

και αντί για η/χ αν έχω σκαλα σε εξώστη που οδηγεί στο 2ο όροφο αντιμετωπίζεται με τον ιδιο τροπο?

 

Aν η σκάλα σου αυτή είναι η μοναδική σκάλα που εξυπηρετεί τον Όροφο προσματράται στο Σ.Δ. Αν όμως υπάρχει άλλη σκάλα, εσωτερική, που εξυπηρετεί τον Όροφο και προσμετράται εκείνη στο Σ.Δ., τότε η δεύτερη σκάλα στον εξώστη δεν προσμετράται στο Σ.Δ.

 

Αποφ-3046/304/89 (ΦΕΚ-59/Δ/3-2-89)

[ΙΣΧΥΕΙ από 18-2-90] (ΦΕΚ-59/Δ/89)

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ.

ΑΡΘΡΟΝ-13. ΚΛΙΜΑΚΕΣ.

Παρ. 5

(Το παραθέτω)

5. Σε κτίρια που εξυπηρετούνται στο σύνολό τους με μία μόνο κλίμακα, η κλίμακα αυτή προσμετράται για τον υπολογισμό του συντελεστή δόμησης που πραγματοποιείται στο οικόπεδο. (βλ.Εγκ-1/92 περιπτώσεις χαμηλών κτιρίων)

Σε κτίρια που εξυπηρετούνται σε όλη την επιφάνειά τους με δυό ή περισσότερες κλίμακες, προσμετρώνται για τον υπολογισμό του συντελεστή δόμησης που πραγματοποιείται στο οικόπεδο μία κλίμακα ανά 500 τετραγωνικά μέτρα κάλυψης του οικοπέδου. Δηλαδή προσμετρώνται μία κλίμακα για κάλυψη μέχρι 500 τετραγωνικά μέτρα, δύο κλίμακες για κάλυψη μέχρι 1000 τετραγωνικά μέτρα, τρείς κλίμακες για κάλυψη μέχρι 1500 τετραγωνικά μέτρα και ούτω καθ' εξής.

Οι υπόλοιπες κλίμακες του κτιρίου εφόσον εξυπηρετούν το αυτό τμήμα που εξυπηρετούν οι παραπάνω κλίμακες δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης που πραγματοποιείται στο οικόπεδο, θεωρούμενες κλίμακες κινδύνου, πρόσθετες στις απαιτούμενες για την εξυπηρέτηση σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας.

'Οταν οι κλίμακες αυτές έχουν διαφορετικά ελεύθερα πλάτη, οι προσμετρούμενες στο συντελεστή δόμησης είναι αυτές που έχουν τα μεγαλύτερα πλάτη.

 

 

Η υπογράμμιση δική μου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, για να συνοψισω...

Θέλω απο το ισόγειο το οποίο είναι υπερυψωμένο να ανέβω στον δεύτερο (και τελευταίο) όροφο (ο οποίος έχει ένα δωμάτιο) με μια σκάλα στην εξώτερική περίμετρο του ισογείου. Η σκαλα αυτή δεν καθιστά τον δέυτερο όροφο ανεξάρτητο απο το ισόγειο αφού για να την προσεγγίσεις περνάς από το εσωτερικό του ισογείου.

Αυτή η σκάλα είται ειναι σε εξώστη είτε είναι σε ημιυπαίθριο είτε είναι ανοικτή μετρα στον συντελεστή δόμησης? Και πως μετράται? Μονο στο ισόγειο ή και στον όροφο? Αν μετρά οποσδήποτε στον συντελεστή δόμησης τοτε συμφέρει ναι είναι κλειστή και όχι σε ημιυπαίθριο η εξώστη.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μήπως μπορεί να μου πεί την γνώμη του κάποιος γιά την ακόλουθη περίπτωση:

Σε ισόγειο κτίσμα, η εξωτερική σκάλα που συνδέει εξώστη του υπερυψωμένου ισογείου με την πλάκα οροφής του (χωρίς υπόλοιπο συντελεστού, μόνον γιά πρόσβαση στην ταράτσα), ελεύθερη από πάνω και από κάτω, μετράει κάπου (δόμηση, κάλυψη); :confused:

Link to comment
Share on other sites

Μετράει και δόμηση και κάλυψη. Το ότι χρειάζεται για πρόσβαση στο δώμα ή ξεκινάει από εξώστη δεν έχει καμιά σημασία. Αν θες να το αποφύγεις μπορείς να βάλεις μία μεταλλική κρεμαστή-κατακόρυφη (βολική δεν είναι βέβαια αλλά στην...αναβροχιά). 'Η καμιά πατέντα με σκαλοπάτια εν προβόλω (εν είδει αρχιτ. προεξοχών) που όμως δεν μπορούν να έχουν κιγκλίδωμα (και άρα ποιος αναλαμβάνει το ρίσκο?).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ φίλε ss_sk γιά την απάντηση. Διάβασα παλαιότερα posts δικά σου και άλλων σχετικά με ανοικτές κλίμακες και την σύγχιση που επικρατεί. Επίτρεψέ μου όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση που έχουμε αποκλειστκά ισόγειο, να προχωρήσω λίγο τον συλλογισμό.

Δηλαδή όταν μία ασκεπής σκάλα συνδέει εξώστη υπερυψωμένου ισογείου με εξώστη δώματος, μετράει στην κάλυψη και στην δόμηση το περιτύπωμα (μόνον?) της σκάλας στο έδαφος. Αν σε ερμηνεύω καλά, αυτό θα ισχύει γιά τον υποκείμενο της σκάλας χώρο (ανεξάρτητα από το ύψος του) και όχι γιά τον υπερκείμενο, ο οποίος θα μπορούσε να νοηθεί κάλλιστα και ως απόληξη κλιμακοστασίου που δεν προσμετράται στην δόμηση.

Όμως δεδομένου ότι στους εξώστες υπερυψωμένου ισογείου, ο υποκείμενος χώρος (<1,50μ) δεν μετράει πουθενά, μήπως θα μπορούσε να θεωρηθεί και η συγκεκριμένη σκάλα (επαναλαμβάνω μόνον στην περίπτωση ισογείου κτίσματος) ως βατός εξώστης;

Καταλαβαίνω την ακροβασία :rolleyes: του διαγώνιου εξώστη που συνδέει δύο επίπεδα και την πιθανή αντιμετώπιση που θα έχει η ιδέα από την πολεοδομία. :shock: Περισσότερο όμως το αναφέρω ως προβληματισμό και πιθανό σχολιασμό από τους συναδέλφους.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Σε δυόροφη οικοδομή που βρίσκεται σε οικισμό προ του 23, το εξωτερικό κλιμακοστάσιο (το οποίο μετράει στην δόμηση) καταλήγει σε εξώστη ο οποίος εξυπηρετεί την επικοινωνία δύο διαμερισμάτων.

η επιφάνεια του εξώστη απο την σκάλα μέχρι τις εισόδους των διαμερισμάτων μετράει στην κάλυψη και στη δόμηση.....????

Link to comment
Share on other sites

Κύτταξε γενικά ο εξώστης σαν χώρος προσπέλασης ατόμων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο στα διαμερίσματα χωρίς να προσμετράται στην δόμηση/κάλυψη.

 

Στην δική σου περίπτωση όμως (όπως την περιγράφεις βέβαια, και χωρίς να έχω δει το σχέδιο), μετράει και στην κάλυψη και στην δόμηση, σαν οργανικό στοιχείο του κλιμακοστασίου (σαν πλατύσκαλο για παράδειγμα) - στην περίπτωση βέβαια που το κλιμακοστάσιο αυτό είναι η μοναδική είσοδος (κύρια χρήση και όχι κλίμακα κινδύνου)

 

Ομοίως, το τμήμα του κλιμακοστασίου υπεργείως του 1,5 μ. θα το μετρούσα στην κάλυψη/δόμηση

Link to comment
Share on other sites

Σε αντίστοιχη περίπτωση σε οικισμό προ του '23 μου είχαν μετρήσει σε Κ-ΣΔ την σκάλα και ένα πλατύσκαλο 1.20x1.20. Το υπόλοιπο μέτρησε κανονικά σαν εξώστης.

Link to comment
Share on other sites

Για το 1,20 πλατος στον εξωστη να μετρησει απολο τον εξωστη δεν εχω καμμια αντιρρηση αφου αποτελει το ελαχιστο πλατος κλιμ) σιου. Για το 1,20 μηκος εχω αντιρρηση. Νομιζω υπαρχει διευκρινιστικη εγκυκλιος στο ΓΟΚ 85, αλλα αυτη τη στιγμη ειμαι εκτος γραφειου (ας οψεται το ποδοσφαιρο :smile: αυριο θαμαι πιο αναλυτικος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.