Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτοδίκαιη συνένωση ομόρων άρτιων γηπέδων του ιδίου ιδιοκτήτη


Recommended Posts

Συνάδελφοι:

Σε 2 όμορα άρτια οικόπεδα του αυτού ιδιοκτήτη εκδίδεται στο 1ο άδεια ξενοδοχείου (1988) και μεταγενέστερα (2003) στο 2ο άδεια καταστημάτων...Κάποια στιγμή περί το 2009   οι χώροι-εγκαταστάσεις 1ου και 2ου συνενώνονται λειτουργικά σε 1 ξενοδοχείο στον ενιαιίο χώρο με έκδοση σχετικού σήματος από ΕΟΤ μετά από λειτουργική τακτοποίηση. 

Προκειμένου να ακολουθήσω τον 4178, το πρόστιμο προκύπτει μικρότερο εαν θεωρηθεί 1 οριζόντια ιδιοκτησία το σύνολο των κτισμάτων και των 2 γηπέδων, κάτι που υποθέτω ότι μπορεί να γίνει βάση του εγγρ 81683/99, όπου αναφέρεται ότι "για τη συνένωση ομόρων του ίδιου ιδιοκτήτη δεν απαιτείται συμβόλαιο", δηλαδή ότι μετά από επιθυμία του ιδιοκτήτη τα όμορα αυτοδίκαια συνενώνονται. Αναρωτιέμαι όμως μήπως το γεγονός ότι σε έκαστο γήπεδο  έχει εκδοθεί ξεχωριστή άδεια με υποχρεώνει βάση κάποιας διάταξης που δε γνωρίζω να μην μπορώ αυτοδίκαια να τα λάβω ως ένα....

 

γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 128
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

δύυυυσκολη απαντηση

 

τα αδομητα τα θεωρεις..."οπως θελεις"  ειτε συνενωμενα "τοις πραγμασιν"  ειτε  "ξεχωριστα"

καιμετα εκδιδεις ΟΑ....

Ομως, για τα δομημενα με ξεχωριστες αδειες...

αυτο  που θα μπορουσε να γινει ειναι να ελεγες

εχω ενα δομημενο με την  Α αδεια και ενα δομημενο με την Β αδεια

Θεωρω τα γηπεδα σαν ενα ενιαιο μεταξυ των στοιχειων.......και συστηνω ΟΙ στο ενιαιο...ως εξης.. Οικοδομη Α  αποτελουμενη απο και  από ,...οικοδομη Β αποτελουμενη απο...και απο...

κλπκλπ

 

Ομως,

για να γινει αυτό   θα πρεπει -κατ΄ αρχας- να  μην εχουν αυθαιρεσιες ή οι υπαρχουσες να εχουν τακτοποιηθει...

 

Να δουμε, ομως, εκεινο  το εγγραφο του κτηματολογιου, απο 1-3-2013   [που δεν κατεβαινει με τπτ....]

μηπως   εχει καποια  διαφορετικη αντιμετωπιση...

επειδη προκειται για ακινητα του ιδίου ιδιοκτητη

 

θα τα ψαξουμε μεν

αλλά...ας μιλησει  και  η συμβ/φος σου με την κτηματοφυλακα....

και

τα λεμε

Link to comment
Share on other sites

κάνω και την εξής σκέψη:

Δεδομένου ότι "Οικόπεδο είναι κάθε συνεχόµενη έκταση γης που αποτελεί αυτοτελές και 


ενιαίο ακίνητο" (αντιστοίχως) και για το γήπεδο


 όπου

«Αυτοτελές» ακίνητο σηµαίνει ότι το οικόπεδο και γενικότερα το ακίνητο

έχει δική του υπόσταση αλλά και λειτουργία, που είναι ανεξάρτητη των

υπόλοιπων γειτονικών οικόπεδων."

 

από τη στιγμή που λειτουργικά με ειδικό σήμα του ΕΟΤ τα ακίνητα στα 2 γήπεδα διαθέτουν αποδεδειγμένα ενιαία λειτουργία, ίσως μπορώ να υποστηρίξω τη θέση μου...

Link to comment
Share on other sites

για να εισαι απολυτα βεβαιος

δες αυτο

 

http://www.ktimatologio.gr/aboutus/Documents/Pages/33/LqYyvusGBh2JgNdw/2%20sympliromatiko%204024.pdf

 

και τηλεφωνησε στην κ  Κουκουτση

 

 

δες και τα ΠΜ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Για τα δυο διαφορετικά οικόπεδα έχει βγει μια ενιαία άδεια από πολεοδομική αρχή? Έστω για περιβάλλοντα χώρο ή οτιδήποτε… αλλά άδεια που να έχει και τα δυο οικόπεδα το τοπογραφικό και το διάγραμμα κάλυψης?

Για την λειτουργική τακτοποίηση όπως ονομάζεις του ΕΟΤ προηγήθηκε ή επισυνάφτηκε κάποιο σχέδιο με σφραγίδα από πολεοδομία για την συνένωση των εγκαταστάσεων του 1ου και του 2ου?

Link to comment
Share on other sites

διδονη,

 

δυστυχως εχει εκδοσει δυο αδειες..ξεχωριστες,  μία για καθε γηπεδο..

 

Τωρα, αν αυτη η "λειτουργικη  τακτοποίηση-" ενεχει και την εννοια της "αυτοδικαιης συνενωσης- ενοποίησης..." [χλωμό  το βλεπω...]

ειναι το θεμα...[και το ερωτημα...]

 

μπονζουρ

Link to comment
Share on other sites

Έχω την αίσθηση ότι η λειτουργική συνένωση που αναφέρεται εδώ είναι σε επίπεδο της άδειας λειτουργίας και μόνο. Ο ΕΟΤ έδωσε άδεια λειτουργίας για το σύνολο χωρίς να πολυασχοληθεί ούτε με το νόμιμο ή όχι των κατασκευών, ούτε με το ιδιοκτησιακό. Καμία σχέση με την λειτουργική συνένωση που προβλέπει ο ΝΟΚ πλέον.

 

(και σφήνα στην λογική της «συνένωσης» τώρα η οποία ενδεχομένως να είναι επιθυμία του ιδιοκτήτη τώρα αλλά στο μέλλον αν αποφασίσει να ξεχωρίσει ένα κατάστημα από την ομάδα του ξενοδοχείου και να το πουλήσει, θα έχει μπλέξει το πράγμα υπερβολικά).

 

Εδώ έχουμε στο οικόπεδο Α υπερβάσεις της ΟΑ Α, και στο οικόπεδο Β υπερβάσεις της ΟΑ Β. Ακόμα και μία υπαγωγή να γίνει (κατά ΔΟΚΚ γίνεται, ακόμα και διαφορετικοί ιδιοκτήτες να ήταν στα 2 οικόπεδα (από προφορική κουβέντα που είχα μαζί τους πέρυσι)) οι υπερβάσεις θα πρέπει να αναλογιστούν στην κάθε άδεια/ιδιοκτησία ξεχωριστά.

Link to comment
Share on other sites

μιλώντας με το κτηματολογικό γραφείο εδώ στη Ηράκλειο Κρήτης, ο δικηγόρος μου είπε ότι ακόμα κι αν είχε βγει μια οικοδομική άδεια, πάλι αυτοί για τη συνένωση θα ζητούσαν συμβολαιογραφική πράξη, δηλαδή δεν δέχονται τον όρο αυτοδίκαια!...διαβάζοντάς της λοιπόν  ένα απόσπασμα από το εγγρ 81683/99 με ρώτησε από ποια υπηρεσία είναι και πού στηρίζεται, κάτι που δε γνώριζα...έχει κανείς το έγγραφό αυτό να το στείλει και γνωρίζετε από ποια υπηρεσία προέρχεται?

Link to comment
Share on other sites

Οπότε αν για τον ΕΟΤ δεν χρειάστηκε να προσκομίσει κάποιο πολεοδομικό σχέδιο από Πολεοδομία ως ενιαίο το οικόπεδο αρχίζουμε τα σενάρια…

1ον σενάριο (πατέντα) βγάζει στα δυο ακίνητα άδεια μικρής κλίμακας για κάτι το ασήμαντο που να μη εμπλέκει υποχρέωση ελέγχου τις υφιστάμενες αυθαιρεσίες. Πχ κατασκευή μια μικρής καμινάδας ή ένα μπάρμπεκιου στην ταράτσα…. Και καταθέτει το νέο ενοποιημένο τοπογραφικό.

Η πολεοδομία θα πρέπει να ελέγξει ότι τα ονόματα ιδιοκτησίας και τα ποσοστά για κάθε ένα από τα δυο οικόπεδα θα πρέπει να είναι απόλυτα ίδια και στα δυο οικόπεδα - γήπεδα.

Μετά από αυτή την ντε Γιούρι συνένωση προχωρα στον 4178 (για αυτό και επειδή δεν έχω 100% βεβαιότητα ότι και η μικρής κλίμακας δημιουργεί την ντε γιουρι κατάσταση της κανονικής άδειας ας ζητήσει σε εμαιλ επιβεβαίωση από το Help Desk για να έχει και μια ελάχιστη εξασφάλιση ότι δεν είναι μόνο πατέντα του όποιου didoni)

2ον στέλνει γράμμα στο ΥΠΕΚΑ και περιμένει απάντηση(πιθανά μερικούς μήνες).

3ον πληρώνει ότι του βγάζει το σύστημα ως δυο ιδιοκτησίες και μετά ανάλογα τις επιθυμίες ή μη για συνένωση ντε Γιούρι ή με συμβολαιογραφική πράξη προχωρα ή όχι

 

 

 

Εδιτ

..., ο δικηγόρος μου είπε ότι ακόμα κι αν είχε βγει μια οικοδομική άδεια, πάλι αυτοί για τη συνένωση θα ζητούσαν συμβολαιογραφική πράξη, δηλαδή δεν δέχονται τον όρο αυτοδίκαια!..

να του πεις να ενημερωθεί σωστά και δεν είναι αυτοδίκαιη συνένωση αλλά ντε γιούρε και έχουν υπάρξει νομιμότατα εκατοντάδες σαν αυτή τα τελευταία 40 και χρόνια....

 

Να ενημερωθεί

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

μιλώντας με το κτηματολογικό γραφείο εδώ στη Ηράκλειο Κρήτης, ο δικηγόρος μου είπε ότι ακόμα κι αν είχε βγει μια οικοδομική άδεια    πάλι αυτοί για τη συνένωση θα ζητούσαν συμβολαιογραφική  πραξη,  δηλαδή δεν δέχονται τον όρο αυτοδίκαια!...διαβάζοντάς της λοιπόν  ένα απόσπασμα από το εγγρ 81683/99 με ρώτησε από ποια υπηρεσία είναι και πού στηρίζεται, κάτι που δε γνώριζα...έχει κανείς το έγγραφό αυτό να το στείλει και γνωρίζετε από ποια υπηρεσία προέρχεται?

 Κατι δεν εχει γινει σαφες  σε αυτη την υποθεση...

 

Αν υπάρχουν   δυο αδομητα οικοπεδα,   διπλανα,   και ανηκουν στον ιδιο ιδιοκτητη,  αυτος  εχει δικαιωμα να χτισει το καθε ενα ξεχωριστα με ξεχωριστες αδειες. ή να τα θεωρησει  σαν ενα ενιαιο.

Αυτο που  αναφερεις οτι  λεει το Κτηματολογιο ειναι οτι

αν  θες να τα θεωρήσεις σαν " ενα" .  και να εκδοσεις  μία ΟΑ, τοτε  πρέπει να κανεις διόρθωση...δλδ να γινουν τα δυο κΑΕΚ  σε ενα...

 

Και αυτο δεν γινεται με συμβολαιογραφικη πραξη....

 

Σε καθεστως μη κτηματολογιου, το τοπογραφικο της  έκδοσης  ΟΑ  για ενα ενιαίο οικοπεδο-γηπεδο,  θα  εγραφε.

.Α οικοπεδο...Β οικοπεδο...συνενωθεντα τοις πραγμασι σε ενα με στοιχεια......και συνολικου εμβαδου.....

 

Επί  κτηματολογιου, απαιτειται να εχουν  συνενωθει "κτηματολογικα" τα δυο σε ενα,. παιρνοντας ενα ΚΑΕΚ...με την διαδικασια που οριζει το Κτηματολογιο

[οχι με συνταξη συμβολαιου συνενωσης....  του δικού μου με το...δικο μου]

 

υγ1

σωστα λεει ο διδονις οτι δεν  ειναι   "αυτοδικαιη" η συνενωση...ούτε ειναι υποχρεωτική...

Ειναι θεμα της βούλησης του ιδιοκτήτη και μονον  αυτου.

 

το θεμα αυτο εχει επιλυθει..

[ απο το #3  του παυλου..και μετα.]   .τα λεει όλα

 

http://www.michanikos.gr/topic/35154-Συνεχόμενα-αρτια-αγροτεμάχια/?p=577366

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.