Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στο φως το «μαύρο χρήμα» της οικοδομής


Engineer

Recommended Posts

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς πλησιάζει η ώρα που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το πού βρήκαν τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, και τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που δήλωσαν τα τελευταία χρόνια.

 

Τα ονόματα πολλών εξ αυτών φιγουράρουν στις κάθε λογής λίστες (Λαγκάρντ, μεγαλοκαταθετών, ακινήτων του εξωτερικού, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων κ.λπ.) που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία έχουν επιφορτιστεί να σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος του εισπρακτικού αποτελέσματος από το πεδίο της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς.

 

Το σχέδιο για το «μεγάλο στοίχημα» καταστρώθηκε ήδη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών [ΣΔΟΕ, Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων] στη βάση των μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση στους δανειστές (από τον έλεγχο των εμβασμάτων το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει 725 εκατ. ευρώ).

 

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο για όλες τις λίστες και τα CD με τα εμβάσματα θα κινηθεί συνδυαστικά, συγκρίνοντας τα… σκόρπια ευρήματα. Δεν είναι λίγα τα ονόματα που βρίσκονται σε περισσότερες από μία λίστες, γεγονός που χρήζει διεξοδικής διερεύνησης.

 

Στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις (έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο των ξεχωριστών ερευνών που άρχισαν τους προηγούμενους μήνες), θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι εκείνοι θα προχωρούν αμέσως στη δέσμευση των καταθέσεων έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Οπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων (οι έρευνες αφορούν και τις κινήσεις λογαριασμών), θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες… παραδοσιακά επενδύουν σε μετρητά και ακίνητα.

 

Οι εντολές που έχουν δοθεί από τα… κεντρικά είναι να προχωρήσουν οι έλεγχοι με ταχείες διαδικασίες και να κληθούν οι φοροφυγάδες να αποφασίσουν εάν θα πληρώσουν οικειοθελώς τους φόρους που αναλογούν στα κρυμμένα εισοδήματά τους ή αν θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας.

 

Ακίνητα

 

Οι έλεγχοι αναμένεται να αποκαλύψουν, μεταξύ των άλλων, και τον μεγάλο αδήλωτο πλούτο που πολλοί συσσώρευσαν από την παραοικονομία της αγοράς ακινήτων.

 

Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός εταιρειών του κλάδου της οικοδομής που πλούτισαν από τη φοροδιαφυγή εν γνώσει της ίδιας της πολιτείας. Είναι και πολλοί ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, τα οποία έβγαλαν χρήματα από τις «πράξεις» που έκαναν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές, μη μπορώντας τώρα να δικαιολογήσουν τη… διαφορά της παραοικονομίας, αφού στα συμβόλαια δεν εμφανίζεται το «μαύρο χρήμα».

 

Και ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών μερίμνησε να φυγαδεύσει -μέσω offshore- σε «φορολογικούς παραδείσους» τον πακτωλό των χρημάτων που αποκόμισε, αντίθετα η πλειονότητα των «μικρών» βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι στις ελεγκτικές αρχές.

 

Από διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία αντλήθηκαν από τις τράπεζες, προέκυψε ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλα ποσά από πωλήσεις ακινήτων, αφού η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και αγοραίας (πραγματικής) τιμής φαίνεται μόνο στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι δανειστές έχουν ζητήσει να ελεγχθούν όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων, σε βάθος δεκαπενταετίας (από το 2000), κάνοντας πολλούς να… χάσουν τον ύπνο τους.

 

Σε όποιες περιπτώσεις απαιτηθεί, θα ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αγοραστών και πωλητών ακινήτων, ειδικά όταν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως η πραγματική αξία ξεπερνά κατά πολύ την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο.

 

Αναπόφευκτα αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει πολλούς στο ταμείο της Εφορίας για να καταβάλουν τους φόρους που έκρυψαν (μεταβίβασης ακινήτων και ΦΠΑ κατά περίπτωση).

 

Οι τράπεζες έχουν προσκομίσει στις ελεγκτικές αρχές τεράστιο όγκο στοιχείων (τόσο των πωλητών όσο και των δανειοληπτών στεγαστικών) για τις αγοραπωλησίες ακινήτων που προχώρησαν. Στις υποθέσεις αυτές ενδεχομένως να εμπλακούν και οι συμβολαιογράφοι, για την επιβεβαίωση των στοιχείων.

 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/...a-tis-oikodomis

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

εντάξει εδω δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τα του έτους θα κάνουν έλεγχο σε βάθος 15ετιας; Ισως να την πληρώσουν 2-3 μικρομεσαία θύματα και μετά πάλι τα ίδια...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για ποιον λόγο η πολιτεία μονίμως παριστάνει πως δεν γνώριζε

για την διαφορά μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικης αξίας

για την διαφορά μεταξύ μελετών αδείας και μελετών as build (υπερβάσεις δόμησης κλπ)

κλπ?

Μα οι υπηρεσίες της πολιτείας καθώς και οι οργανισμοί τα γνώριζαν πολύ πολύ καλά.

 

Γιατί παριστάνουν τα τελευταία χρόνια τις μωρές παρθένες???

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Και μην ξεχναμε τον υπερχαμηλο ΕΚΚΟ και τη μη υποχρεωση υποβολής παραστατικων στη ΔΟΥ, απο υλικα και εργασια.

 

Οτι να ναι...

Edited by terry
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παραμύθια σκορδαλιά......

 

Έτσι ακριβώς. Το έχω γράψει και σε άλλα fora, το γράφω κι εδώ.

 

Το θέμα δεν είναι να ακούμε διαφόρους πολιτικούς να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να ευαγγελίζονται ποιος από αυτούς θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα εντοπίσει φοροφυγάδες από την λίστα Λαγκάρντ και να κατηγορούμε τους προηγούμενους οτι δεν έκαναν τίποτα υπέκυψαν στην διαπλοκή τα συμφέροντα και μπλά μπλά.

 

Το θέμα είναι σε ποιο χρονικό διάστημα όλα αυτά τα μαύρα χρήματα από τις λίστες θα είναι διαθέσιμα στο κράτος για να μπορέσει να τα εκμεταλλευτεί άμεσα για δημοσιονομικούς σκοπούς λ.χ. πληρωμές δανείων, μείωση φόρων, επιδόματα αναπήρων κ.α. Και όχι απλά πότε θα στείλουν το ραβασάκι στα φυσικα πρόσωπα των λιστών για να πληρώσουν.

Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα και αυτό το σημείο αργεί πολύ, διότι σχεδόν κανένας φορολογούμενος από όσους λάβουν τα ραβασάκι με τα πρόστιμα για να πάνε να πληρώσουν δεν θα πάει να πληρώσει, θα βάλουν δικηγόρους θα γίνουν νομικές προσφυγές και θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τελεσιδικήσουν τα δικαστήρια να καθαρογραφούν οι αποφάσεις να δωθούν εντολές για κατάσχεση απ' τους δικαστικούς επιμελητές κτλ, να συνενοηθούν μεταξύ τους οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ΔΟΥ. Όλα αυτά 3-5 χρόνια κατ' ελάχιστον μέχρι να μπει ζεστό μαύρο χρήμα στα κρατικά ταμεία.

 

Ως τότε χέσε ψηλά κι αγνάντευε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το σχέδιο για το «μεγάλο στοίχημα πήδημα» καταστρώθηκε ήδη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών...

Ρε άι στα τσακίδια κοπρίτες υποκριτές!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οπως τα λες Giorgos1987.

Πιστές στο λαικισμό όλες οι ελληνικες κυβερνησεις, πετανε ειδησεις-πυροτεχνήματα  και ο αμορφωτος λαος μενει στη είδηση και όχι στο αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

13/3/2015. Αμέσως μετά τα πρώτα δημοσιεύματα περί εμβασμάτων...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113479368

 Έ ρε κουτόχορτο που τρώμε...Μπεεε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.