Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων


thanasis1994

Recommended Posts

 

Η διαβάθμιση των τεχνικών επαγγελμάτων (και η ίδρυση αντίστοιχων σχολών)  ήταν απόρροια των αναγκών της μεταπολεμικής εποχής, και έγινε με υποδείξεις ξένων (Αμερικανικών κυρίως) φορέων.

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε η τεχνική εκπαίδευση, και προέκυψε η τεχνική ιεραρχία μηχανικός-υπομηχανικός (ή μηχανικός Τ.Ε. αν προτιμάς)-εργοδηγός.

Μετά όμως την αυξημένη "παραγωγή" μηχανικών κατά τις δεκαετίες 70-80 (και λόγω σπουδών στο εξωτερικό), οι όποιες ανάγκες της χώρας καλύφθηκαν άνετα από τους απόφοιτους ΑΕΙ. Συνεπώς, η ύπαρξη των ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ κλπ έπαψε να είναι απαραίτητη(*). Κι αντί να καταργηθούν, ο πράσινος λαϊκισμός έχοντας υποσχεθεί "λαγούς με πετραχήλια", "αναβάθμισε" τα ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ, και πλαγίως σε ΑΕΙ. Έτσι, οι πάντες δήλωναν μηχανικοί(**).

 

(*) με εξαίρεση τους εργοδηγούς, τους οποίους θεωρώ βασικό γρανάζι της μηχανής παραγωγής έργων

(**) εκτός των παλαιών υπομηχανικών, που ουδέποτε έκαναν χρήση του όρου μηχανικός

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 110
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνήθως όταν θες να πεις σε κάποιον ότι κάνει λάθος του εξηγείς και το γιατί. Τεσπα κακώς το παρατραβαμε με αυτό. Είπα ότι ήθελα να αναδείξω πως το πλαίσιο αυτό είναι υπερβολικά απαρχαιωμένο και προβληματικό και χρειάζεται να ανανεωθεί σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

@tetris τα ΤΕΙ δεν αναβαθμίστηκαν από τα ΚΑΤΕΕ. Το 1983 ιδρύθηκαν και κληρονόμησαν κτίρια και εξοπλισμό από τα ΚΑΤΕΕ και υπήρξε και πρόβλεψη για αυτούς που σπούδαζαν στα ΚΑΤΕΕ τότε. Εδώ και 14 χρόνια έχουν συμφωνα με το ΦΕΚ αναγνωριστεί, και όχι αναβαθμιστεί, και επίσημα από το κράτος ως ΑΕΙ.

Edited by stayros
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάτι κάνεις σιγά σιγά, αλλά θα στο γράψω για τελευταία φορά μήπως και το καταλάβεις:

 

-προπτυχιακά δεν υπάρχει ειδικότητα Συγκοινωνιολόγος,Δομοστατικός,Υδραυλικός,Γεωτεχνικός,Περιβάλλοντος κλπ κλπ

 

-υπάρχει  δίπλωμα πολιτικού μηχανικού

-με ενιαίο κύκλο σπουδών και επιλογή τομέα με μαθήματα επιλογής τομέα.τόσο απλό...

 

-Υπάρχει μόνο πολιτικός μηχανικός!τέλος.

 

-οι παραπάνω ειδικότητες/τίτλοι αποκτούνται με μεταπτυχιακές σπουδές κλπ κλπ

οπότε όταν αναφέρεσαι σε Συγκοινωνιολόγο ή κάτι άλλο αναφέρεσαι σε μηχανικό που έχει λάβει το διπλωμα πολιτικού μηχανικού ή άλλη ειδικότητα και έχει συνεχίσει σε μεταπτυχιακές σπουδές Συγκοινωνιολόγου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό...

 

 

Δε γίνεται αγαπητε οι του τομέα των Δομοστατικών να διαχωριστούν σε αυτόνομα έργα μεγάλης δομοστατικής δυσκολίας,οι υδραυλικοί σε έργα μεγάλης υδραυλικής δυσκολίας,οι γεωτεχνικοί σε έργα μεγάλης γεωτεχνικής δυσκολίας κλπ κλπ

Δεν υπάρχει διαχωρισμός στο αντικείμενο των βασικών σπουδών πολιτικού μηχανικού.

Είναι όλοι πολιτικοί μηχανικοί με ενιαία & αυτόνομα δικαιώματα πολιτικού μηχανικού!τέλος... Η όλη τοποθέτησή σου είναι άκυρη και δείχνει μεγάλη άγνοια επί του αντικειμένου.

 

Εγώ πχ δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχεις διδαχθεί στο τει ηλεκτρολογίας,ούτε για το τι είσαι ικανός να αναλάβεις.Αν εκφέρω απόλυτη άποψη επι αυτού θα είμαι εκ των πραγμάτων λάθος γιατί είναι ένα αντικείμενο που δεν γνωρίζω.Και ο ορθός μηχανικός για πράγματα και επιστημον.αντικείμενα που δε γνωρίζει, δεν εκφέρει ποτέ απόλυτη άποψη γιατί γελοιοποιείται.

Το ποιός θα αναλάβει τι,έχει αποφασιστεί από την πολιτεία,από την ελληνική νομοθεσία με τις εγγυήσεις ποιότητας αποφοίτων των ιδρυμάτων.

 

Δεν μπορώ να βγαίνω και να δηλώνω όπως εσύ ότι πχ ότι οι ΗΜΜΥ πχ του ΕΜΠ που γνωρίζω πως έχουν ροές από το 3ο κιόλας έτος,αυτός που κάνει "ρομποτική" δεν μπορεί να κάνει αυτά που κάνει αυτός που έχει ροή "λογισμικών η/υ",ή αυτά που κάνει αυτός με ροή "βιοιατρικής",ή πως αυτός που έχει πάρει "μαθηματικά" κλπ κλπ...Δεν είναι διαφορετικά είδη ηλεκτρολόγων μηχανικών...Αν κάθομαι και γράφω αντίστοιχες π###ριές θα γελοιοποιηθώ ως μηχανικός...

 

Είναι όλοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί με ικανότητα να αναλάβουν έργα ηλεκτρολόγου μηχανικού όπως ορίζει η πολιτεία!Έτσι λειτουργούν τα πολυτεχνεία και τα προγράμματα σπουδών.τέλος...

 

Στην πράξη τώρα,μάλλον θα γνωρίζεις πως οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τέτοια έργα δυσκολίας δεν στελεχώνονται συνήθως από ένα πολιτικό μηχανικό μόνο & έρημο καουμπόυ ,αλλά από πολυμελείς ομάδες μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων. 

 

 

υγ. και όχι δεν μου έχεις απαντήσει ακόμα (ούτε μία φορά,ποσό μάλλον πολλάκις όπως λες) με ποια ιδιότητα ,όντας ένας απόφοιτος τει ηλεκτρολογίας, χρίζεσαι ικανός και γνώστης της μοναδικής αλήθειας της επιστήμης του πολ.μηχ. για  να πεις ποια τεχνικά έργα και τι δυσκολίας μπορούν ή δεν μπορούν να αναλάβουν οι πολιτικοί μηχανικοί.(εκτός αν είσαι ο μοναδικός του ανθρώπινου είδους που με μια διαδικτυακή ανάγνωση του προγράμματος σπουδών απέκτησες και την επιφοίτηση και την απόλυτη γνώση σε ένα ολόκληρο επιστημονικό αντικείμενο άγνωστο σε εσένα...)

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Και φυσικά ως κάποιος που πιστεύει πως η εμπειρία είναι σημαντικό εφόδιο, θεωρώ πως εφόσον ένας Συγκοινωνιολόγος έχοντας αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία, ασφαλώς και να μπορεί να ασχολείται πλέον αυτόνομα.

 

Τέλος πάντων πουθενα στο κόσμο δεν υπάρχει καν η εννοια του υπομηχανικού ...

 

Παρ' όλο που έχουμε εμπεδώσει πλήρως την άποψή σου για το θέμα, την επαναλαμβάνεις συνεχώς μήπως και κάτι μας ξέφυγε, οπότε επίτρεψέ μου να επισημάνω δύο λάθη στη θεωρία σου.

 

1. Η εμπειρία είναι σημαντικό εφόδιο μεν, αλλά δεν προσθέτει τίποτε στη θεωρητική κατάρτιση όποιου την έχει. Το θεωρητικό υπόβαθρο του καθένα το πιστοποιούν τα πτυχία του και η επιτυχία του σε εξετάσεις. Αν δεχτούμε το αντίθετο θα γίνουμε όλοι μηχανικοί ΕΜΠ (ειροτέχνες).  

 

2. Ο όρος υπομηχανικός πράγματι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, η έννοια όμως υπάρχει. Απ' ότι φαίνεται έχεις εμπειρία από ξένες εταιρείες. Για πες μας τι διαφορές έχουν ένας Bsc και ένας Msc Μηχανικός από άποψη αποδοχών, θέσης στην ιεραρχία και προοπτικές ανέλιξης.

 

Όλα οφείλονται στην επιμονή σου να ερμηνεύεις την ελληνική πραγματικότητα με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες. Άσε πρώτα να ισχύσουν οι ίδιες συνθήκες και μετά που ξέρεις, μπορεί και να συμφωνήσουμε.

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ένα θέμα που έχει τίτλο "απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων" ενώ δεν ξέρουμε καν τι εννοούν (αφού δεν μας το έχουν πει) με την λέξη "άνοιγμα" αναλωνόμαστε στις γνωστές διαχρονικέ διαμάχες μεταξύ ΤΕΙ-ΑΕΙ...

Αντί να ψάξει, όποιος θέλει δηλαδή, κάποιος να βρει μπας και έχει κάπου οριστεί τι σημαίνει για τους μηχανικούς αυτήν η λέξη (άνοιγμα), το ίδιο βιολί ... χρόόόόνια τώρα.....

Ε είμαστε άπαιχτοι....

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα θέμα που έχει τίτλο "απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων" ενώ δεν ξέρουμε καν τι εννοούν (αφού δεν μας το έχουν πει) με την λέξη "άνοιγμα" αναλωνόμαστε στις γνωστές διαχρονικέ διαμάχες μεταξύ ΤΕΙ-ΑΕΙ...

Αντί να ψάξει, όποιος θέλει δηλαδή, κάποιος να βρει μπας και έχει κάπου οριστεί τι σημαίνει για τους μηχανικούς αυτήν η λέξη (άνοιγμα), το ίδιο βιολί ... χρόόόόνια τώρα.....

Ε είμαστε άπαιχτοι....

 

Η λέξη άνοιγμα μόνο θετική δε μπορεί να είναι,αν και το μεγαλύτερο κακό έχει γίνει ήδη.

Συνάδελφε το ποιος επιδιώκει τέτοιες τροπές στις κουβέντες  και τέτοιες διαμάχες είναι άλλο θέμα..

Δεν είναι δυνατό όμως ανεξαρτήτως τι τίτλο φέρει το κάθε post και το πόσο σχετικό είναι να μένουν αναπάντητες προσβολές & ψεύδη απέναντι σε ένα κλάδο επειδή παίζουν από πίσω διαφόρων ειδών σκοπιμότητες.Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να είμαι τόσο εγκρατής,να με συγχωρείς...

Link to comment
Share on other sites

 

 

αγαπητέ με τη λογική σου πάντα,

ποιος το παίζει πανεπιστήμονας?

 

α)ένας πολ.μηχ που γράφει και απαντά σε ψεύδη αποκλειστικά πάνω στην ειδικότητα του πολ.μηχ?

β)ένας ηλεκτρολόγος τε που γράφει για το ποιοι πολ.μηχ(όχι ηλεκτρολογοι) είναι ικανοί να ασκήσουν την επιστήμη τους?

 

μάλλον δεν έχεις διαβάσει τα σχόλια από την αρχή...καλές οι καραμελίτσες αλλά όχι και αμάσητες...

Καλά θα ήταν ο καθένας να κοιτάζει τα του οίκου του πρώτα.

Και οι "οίκοι" ΟΛΩΝ μας χρήζουν εκ θεμελίων ανασύσταση.

 

Το μεγάλο φαγοπότι έχει περάσει ( κατά την ταπεινή μου άποψη ορθά κρίνοντας εκ των προβλημάτων που άφησε στο διάβα του ) με ευθύνη ΟΛΩΝ μας.

 

Τα σχόλια περί καραμέλων & λοιπών γλυκισμάτων επιστρέφονται εις τον αποστολέα τους ως εκ παραδρομής απεσταλθέντα θα ήθελα να ελπίζω.

Link to comment
Share on other sites

1 Με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων η εμπειρία από μόνη της μπορεί να αναβαθμίσει κάποιον από το επίπεδο 6 στο 7. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σεμινάρια που προσδίδουν ECTS. Δε τα βγάζω από το μυαλό μου αυτά που λέω.

 

2 Ο όρος υπομηχανικός είναι όχι απλά παρωχημένος αλλά πλέον 100% ηλίθιος. Δηλαδή αν ένας από τους παλιούς υπομηχανικούς είχε επιχείρηση και προσλάμβανε ένα νέο διπλωματούχο μηχανικό, τι θα λέγαμε; Ότι ο μηχανικός είναι υφιστάμενος του υπομηχανικού; Νομίζεις είναι λίγες επιχειρήσεις σήμερα που Μηχανικοί ΤΕ έχουν υφιστάμενους Μηχανικούς ΠΕ; Σε μια δουλειά όλοι ξέρουν τι θέση τους. Αλλο πράγμα είναι όμως να είσαι υφιστάμενος κάποιου άλλου και άλλο να σε θεωρούν υπομηχανικό.

 

@oddball αυτό το ενιαίο, αδιάσπαστο κτλ δεν έχει έρεισμα στην σύγχρονη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πρακτική. Εδώ και 25 χρόνια ισχύει η Μπολόνια που τα έχει αποκλείσει. Ακόμα και οι εξωτερικές αξιολογήσεις αυτά λένε. Κάποια στιγμή, εφόσον θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα. Και όπως αναφέρω εκτός από θέμα τυπικό είναι και ουσίας.

Edited by stayros
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Αντίθετα, σήμερα, το υποβόσκον σύμπλεγμα κατωτερότητας ορισμένων, και η λογική της ήσσονος προσπάθειας, έχουν καταργήσει κάθε αξιακό σύστημα.

Επιτρέψτε μου στο "κατωτερότητας" να προσθέσω και το "ανωτερότητας".

 

Να σημειώσω επίσης ότι η "λογική ήσσονος προσπάθειας" υποβόσκει ΠΑΝΤΟΥ κατά γενικό κανόνα με ιδιαίτερα λίγες εξαιρέσεις.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Το δικό μας επάγγελμα άνοιξε το 2011 με την κατάργηση των ελαχίστων κ από τότε καταστράφηκε. Εαν δεν είχε συμβεί αυτό έστω και με την τεράστια κρίση του κλάδου μας θα είμασταν σε καλύτερη μοίρα. Έστω κ ΠΕΑ με 2€/μ2 να κάναμε μόνο το μεροκάματο θα έβγαινε..Τώρα τι άλλο ενοούν με το άνοιγμα περαιτέρω δεν μπορώ να καταλάβω.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.