Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραχώρηση εδαφικής λωρίδας σε κοινή χρήση-Οριοθετημένοι Οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Καλησπέρα, οικόπεδο σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων ήταν μέχρι το 2001 τυφλό (μωβ χρώμα). Το 2001 ό όμορος έκανε κατάτμηση το δικό του οικόπεδο σε 6 κομμάτια και εξέδωσε οικοδομική άδεια και για τα 6 παραχωρόντας λωρίδα 4μ σε κοινή χρήση (πράσινο χρώμα) με συμβολαιογραφική πράξη. Η λωρίδα αυτή είναι διαμορφωμένη (άσφαλτος ή κυβόλιθοι και έχει και πεζοδρόμια). Το κτηματολόγιο στην προανάρτηση την έχει βάλει στο ΚΑΕΚ του δρόμου.

Εγώ στα χέρια μου έχω μόνο το τοπογραφικό της άδειας που αναφέρει το συμβόλαιο κοινής χρήσης, δεν ξέρω αν έχει μεταγραφεί και αν έχει κυρωθεί σαν κοινόχρηστος χώρος, μόνο με αυτά θεωρείται ότι έχει πρόσωπο 4μ σε κοινόχρηστο χώρο οπότε είναι οικοδομήσιμο; 

Χωρίς τίτλο.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 132
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν θεωρήσουμε ότι ο δρόμος έχει κυρωθεί (χλωμό το βλέπω, καθώς δεν κλείνει "οικοδομικό τετράγωνο"), δεν υπάρχει πρόβλημα με το πλάτος (αλλά και με το μήκος προσώπου). Σε άλλο νήμα, έχει εξηγηθεί επαρκώς ότι ως πλάτος του δρόμου (στη συγκεκριμένη περίπτωση- μωβ οικόπεδο) είναι όλο το μήκος του.

Link to comment
Share on other sites

  Κατ' αρχας,  ειναι υπο  ελεγχο για το  πώς εκανε την"κατατμηση",  σε εξη οικοπεδα, χωρις προηγουμένως  να κανει μεταβιβασεις, ωστε να διαφοροποιηθουν οι ιδιοκτητες σε καθε ενα και μετα να παραχωρησει το καθε ενα το δικο του  τμημα γης για δημιουργια  κοινοχρηστου δρομου

ΝΣΚ 668/1992

http://www.nomoskopio.gr/nsk_668_92.php?toc=0&printWindow&

  Πλην ομως, να εχει γινει αυτο με συμβολαιογραφικη πραξη μεταγεγραμμενη και να εχει κοινοποιηθει    στον οικειο Δημο 

  Αυτος  δε ο δρομος πρεπει να "συνδεεται" με το υφισταμενο δικτυο οδων του Δημου ή να υπαρχει δυνατοτητα μελλοντικης ενσωματωσης στο κοινοχρηστο δικτυο δρομων του Δημου..

   Στο θεμα μας,  ο δρομος τελειωνει στο τυφλο οικοπεδο, χωρις συνδεση ή προβλεψη συνδεσης με αλλον υφισταμενο δρομο.

Προσομοιαζει, επίσης, το ολο  θεμα με την δημιουργια ιδιωτικης πολεοδομησης η ακυρωσια της οποιας ανηκει στον Υπουργο.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@MK-ATM Στα πολύ σωστά που αναφέρθηκαν να προσθέσω ότι ακόμη και παράλληλα προς την πλευρά του οικοπέδου να ήταν αυτή η λωρίδα, υπάρχει μέγα ζήτημα. Το 2008 με απόφαση ΣτΕ καταργήθηκε η διάταξη που παλιότερα μπορούσε ένα τυφλό οικόπεδο να αποκτήσει οικοδομησιμότητα παραχωρώντας τετράμετρη λωρίδα αρκεί αυτή να συνδέονταν με υφιστάμενο κοινόχρηστο δρόμο. Με τις τότε διατάξεις όλα τα προκύπτοντα  οικόπεδα (ελέγχεται το σύννομο της κατάτμησης όπως ορθώς αναφέρει ο Δημήτρης, διότι δεν νοείται κατάτμηση με σχέδιο χωρίς μεταβίβαση ή μεταβίβαση με αλλαγές ποσοστών κυριότητας) απέκτησαν οικοδομησιμότητα.

Σήμερα, με τις σημερινές διατάξεις το οικόπεδο δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο του οικισμού (εκτός και αν επήλθε κύρωση κοινοχρήστων χώρων όπως αναφέρει ο συνάδελφος στο δεύτερο ποστ). Όμως, επειδή κάθε νόμος έχει τις εξαιρέσεις του, μετά από το 2011 (αρχές της βαθιάς κρίσης σε μια εποχή που η απελπισία είχε χτυπήσει "κόκκινο" και άδειες δεν έβγαιναν) βγήκε ο Νόμος 4164/13, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά το ν. 4315/14 και  και 4342/15 και στο άρθρο 10 έχει τις προϋποθέσεις για την κατ ΄εξαίρεση οικοδομησιμότητα οικοπέδων που παραχώρησαν σε κοινή χρήση την τετράμετρη λωρίδα (να έχουν γίνει έργα οδοστρωσίας ή συντήρηση ή και διέλευση κοινόχρηστων δικτύων). Επομένως, για το οικόπεδο που εξετάζεις το ότι έχει πρόσωπο σε τετράμετρη λωρίδα δεν αποτελεί αυτή τι στιγμή πρόβλημα οικοδομησιμότητας (βεβαίως πρέπει να καλύπτεις τις προϋποθέσεις της κατ εξαίρεση οικοδομησιμότητας και να σκέφτεσαι μονίμως ότι το ΣτΕ καραδοκεί για κάτι τέτοια προκειμένου να τα καταργήσει άμεσα). 

Πάμε τώρα στο δεύτερο θέμα. Ο δρόμος έρχεται κάθετα στο οικόπεδο. Πολλή συζήτηση έχουμε κάνει για το θέμα αυτό και 100% σίγουρη απάντηση δεν έχουμε διότι είναι μια περίπτωση, για την οποία τόσα χρόνια, δεν εκδόθηκε η παραμικρή ερμηνευτική εγκύκλιος. Άλλες Πολεοδομίες έχουν δεχτεί παρόμοιες καταστάσεις οικοπέδων με δρόμο κάθετα σε αυτά, άλλες πάλι όχι. Η "λογική" όσων μελετητών υπέγραψαν οικοδομησιμότητα σε τέτοια οικόπεδα και όσων Πολεοδομιών εξέδωσαν άδειες, ήταν κοινή και αφορούσε το σκεπτικό ότι το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε πλάτος όσο το μήκος του δρόμου (>> 4μ). Όμως, τονίζω ξανά, ότι αυτό είναι μια "προσέγγιση' που άλλες Πολεοδομίες την δέχονται και άλλες όχι. Ο κλήρος πέφτει σε σένα. Παρεμπιπτόντως, το ότι το κτηματολόγιο έδωσε ειδικής έκτασης ΚΑΕΚ δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για την κοινοχρησία του δρόμου. Είναι αναρμόδια υπηρεσία να χαρακτηρίσει δρόμους.

 
ΑΡΘΡΟΝ-10
'Αδειες δόμησης με παραχώρηση λωρίδας σε κοινή χρήση 
Μετά την παρ.3 του Αρθ-35 του Ν-3937/11 (ΦΕΚ-60/Α/11) προστίθενται παρ.4, παρ.5 και παρ.6 και η παρ.4 αναριθμείται σε παρ.7 , ως εξής: 
"4. Μέχρι την κατά τις διατάξεις του παρόντος, κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, επιτρέπεται η δόμηση σε οικόπεδα που εμπίπτουν εντός εγκεκριμένων ορίων, κατά τις διατάξεις του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85), όπως ισχύει, με την εφαρμογή των προϋποθέσεων και διαδικασιών της παρ.1 του Αρθ-6 του ιδίου προεδρικού διατάγματος. 
Για τη δόμηση σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, κατ' εφαρμογή των διατάξεων 2 και 3 του Αρθ-6 του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85),  όπως ίσχυαν, μέχρι την κατά τα παραπάνω κατάργησή τους, απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. 
Κατ' εξαίρεση η δόμηση στα οικόπεδα αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις: 
α) η εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή της στον οικείο δήμο, 
β) ο κοινόχρηστος χώρος της παραχωρημένης εδαφικής λωρίδας συνδέεται λειτουργικά με κοινόχρηστο χώρο του οικισμού που δεν δημιουργήθηκε, κατ' εφαρμογή των παραπάνω καταργηθεισών διατάξεων είτε άμεσα είτε μέσω άλλων παραχωρημένων εδαφικών λωρίδων, για τις οποίες ισχύουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης και 
γ) έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του φακέλου στοιχείων κατά τις διατάξεις της παρ.1 του παρόντος, με πρόταση για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων του οικισμού ή τμήματος αυτού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης. 
Στην περίπτωση αυτή, πέραν των λοιπών απαιτούμενων στοιχείων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης, υποβάλλεται και αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος ή του ορθοφωτοχάρτη της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, με ειδική ένδειξη της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση έγκρισης ή άδειας δόμησης. 
Θεωρημένο αντίγραφο της έγκρισης δόμησης που εκδίδεται, αποστέλλεται άμεσα από την Υπηρεσία Δόμησης που την εξέδωσε στην αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά κατά την έκδοση της διοικητικής πράξης κύρωσης του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων για το σύνολο ή για τμήμα του οικισμού.

"Πέραν των ανωτέρω, κατ' εξαίρεση, η δόμηση στα οικόπεδα του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και ανεξαρτήτως της ύπαρξης πράξης παραχώρησης, "καθώς και στα οικόπεδα του δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου" (**) μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων εφόσον έχουν υλοποιηθεί από την αρμόδια δημόσια αρχή εργασίες οδοστρωσίας ή συντήρησης ή και διέλευση κοινοχρήστου, δικτύου

Σε αυτή την περίπτωση για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης προσκομίζεται βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του αρμοδίου ΟΤΑ για τη διαπίστωση της υλοποίησης έργων επίστρωσης ή συντήρησης ή και διέλευσης κοινοχρήστων δικτύων χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του κοινοχρήστου δικτύου.

Για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων αποστέλλεται από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκθεση συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα όπου περιγράφονται αναλυτικά οι κοινόχρηστοι χώροι όπου έχουν γίνει δημόσια έργα, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Στις ανωτέρω περιπτώσεις της παρούσας παρ.εφόσον έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης και δεν έχει μεταγραφεί δύναται η μεταγραφή να πραγματοποιηθεί μετά την κύρωση των κοινοχρήστων χώρων μετά από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της παρ.1 του παρόντος άρθρου

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα έχω μια περίπτωση οπού εντός ορίου οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων με κατά κανόνα αρτιότητα 1000τμ,  σε 4 γήπεδα  εκ των οποίων τα δυο τυφλά 4000τμ αφέθηκε σε κοινή χρήση δρόμος πλάτους 4m με συμβολαιογραφική πράξη όπως φαίνεται στο τοπογραφικό με μαύρη διαγράμμιση  και το εναπομείναν ειναι 3400.

Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας το άρθρο 5 παρ. 1 περ περίπτωση γ Π.Δ. 24-4
85(ΦΕΚ 181Δ/3-5-85) που λέει « Για την αρτιότητα των γηπέδων προσμετράτε και η
τυχών έκταση που παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη για την δημιουργία κοινόχρηστου χώρου» έκαναν κατάτμηση στο αρχικό γήπεδο Α-Β-Γ-Δ-Α εμβαδού 4000τμ δημιουργώντας 4 οικόπεδα των 1000 τμ συνυπολογίζοντας στην αρτιότητα και το τμήμα σε κοινή χρήση από .  Δλδ αυτή την στιγμή ο πελάτης έχει συμβόλαιο γονικής παροχής για το τμήμα 1-2-3-Β-1 εμβαδού 1000τμ άρτιο και οικοδομήσιμο αλλά το καθαρό του είναι 800τμ  και θέλει να το μεταβιβάσει. Το ερώτημα είναι ότι αν μπορούσε να κάνει κατάτμηση μαζί με το τμήμα σε κοινή χρήση και να το μεταβιβάσει γιατί έχω την εντύπωση πως όταν τίθεται ένα τμήμα σε κοινή χρήση είναι σαν να φεύγει από την κυριότητα του οπότε θα έπρεπε να κάνει κατάτμηση στο καθαρό που θα ήταν 3800 και θα έβγαζε 3 άρτια στον κανόνα αντί για 4. Από την άλλη δεν θεωρείται δημοτική οδός αλλά δρόμος σε κοινή χρήση.  Έχω μπερδευτεί αρκετά με αυτήν  την υπόθεση.

 

Με κόκκινο χρώμα είναι τα αρχικά οικόπεδα
με πράσινο χρώμα είναι τα οικόπεδα όπως προέκυψαν από την κατάτμηση
και με μπλε τα καθαρά μετρά

Drawing2-Model.pdf

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Έχει γίνει τεράστια βλακεία στην όλη κατάσταση. Άλλο πράγμα είναι όταν έχεις ένα υφιστάμενο οικόπεδο που πληροί την αρτιότητα του οικισμού και παραχωρείται εδαφική λωρίδα προκειμένου να αποκτήσει την οικοδομησιμότητα (ελάχιστο ημιπλάτος 2 μ ή περισσότερο ανάλογα με τις σχετικές οικείες αποφάσεις) και άλλο είναι το να δημιουργείται οικόπεδο από κατάτμηση. Στην δεύτερη περίπτωση το οικόπεδο που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να έχει την κατά κανόνα αρτιότητα και το δημιουργηθέν οικόπεδο θα είναι αυτό που μένει πίσω από την παραχωρηθείσα λωρίδα. Βεβαίως, στην δική σου περίπτωση εξετάζεται και η κατ εξαίρεση οικοδομησιμότητα, καθώς το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε τετράμετρη λωρίδα που όπως γνωρίζεις η διάταξη έχει καταργηθεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Για μένα, το οικόπεδο πάσχει και δεν είναι καν άρτιο καθώς δεν πληροί την κατά κανόνα αρτιότητα βάσει της νομαρχιακής απόφασης. Οι κουτοπονηριές κάποιων "εξυπνάκηδων" δυστυχώς πληρώνονται από αυτούς που σήμερα δεν φταίνε σε τίποτα (εκτός και αν φταίνε και αυτοί. Δεν ξέρω).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

σε οριοθετημένο οικισμό με το ΠΔ του 85, έχει αφεθεί με συμβολαιογραφική πράξη σε κοινή χρήση οδός πλάτους 4.00 μ΄το έτος 2006. Η οδός δεν είναι διαμορφωμένη ούτε χρησιμοποιείται προφανώς.

Μπορεί να γίνει κατάτμηση με πρόσωπο σε αυτή την οδό;

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου είναι οτι αν δεν έχει προηγηθεί πράξη κύρωσης κοινόχρηστων χώρων που να περιλαμβάνει την εν λόγω οδό κατάτμηση δεν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

42 λεπτά πριν, rse said:

 

σε οριοθετημένο οικισμό με το ΠΔ του 85, έχει αφεθεί με συμβολαιογραφική πράξη σε κοινή χρήση οδός πλάτους 4.00 μ΄το έτος 2006. Η οδός δεν είναι διαμορφωμένη ούτε χρησιμοποιείται προφανώς.

Μπορεί να γίνει κατάτμηση με πρόσωπο σε αυτή την οδό;

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Κατά πάσα πιθανότητα αφορούσε παραχώρηση σε κοινή χρήση τετράμετρης λωρίδας για απόκτηση οικοδομησιμότητας "τυφλού" οικοπέδου με τις άλλοτε-καταργηθείσες πλέον διατάξεις. Επιβεβαίωσέ το αν είναι έτσι. Την κατάτμηση προφανώς την ξεχνάς, διότι δεν έχεις κοινόχρηστο δρόμο οικισμού. Αν ενδιαφέρεσαι μόνο για την κατ΄εξαίρεση οικοδομησιμότητα του υπάρχοντος μιλάμε και για τα περαιτέρω.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω ένα γεωτεμάχιο 6000 τ.μ. εμβαδού, εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός οικισμού <2000 κατοίκων. Στο εντός οικισμού τμήμα με εμβαδόν 500 τ.μ. έχει πρόσωπο γωνιακό σε δρόμο που μεταβάλεται το πλάτος από 4 μέτρα στην δυτική πλευρά σε 3 μέτρα στη νότια πλευρά, στο εκτός οικισμού τμήμα έχει πρόσωπο σε 2 προ 1923 οικισμού δρόμους.

Σκέφτομαι να παραχωρήσω (συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης στον ΟΤΑ) στο εντός οικισμού μέρος, τμήμα που έχει πρόσωπο στο δρόμο πλάτους 3 μέτρων σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 6 του 181/δ'/85, 10τ.μ. ώστε να καταστεί και το εντός οικισμού τμήμα οικοδομήσιμο.

Δημιουργούνται κάποια ερωτήματα:

1.Σήμερα το γεωτεμάχιο είναι άρτιο εντός οικισμου κατά παρέκλιση λόγω ύπαρξης παλαιού τίτλου, καθώς ο κανόνας είναι 1000τ.μ.. Η παραχώρηση σε κοινή χρήση των 10τ.μ. θα δημιουργήσει πρόβλημα καταστώντας το μη άρτιο;

2. Στο τοπογραφικό διάγραμμα η 651/77 για την παραχώρηση σε τι θα αναφέρεται,; στο γεωτεμάχιο το αρχικό 6000τ.μ. , στο εναπομένον 5990τ.μ. ή κάτι άλλο;

3. Στην έκδοση της οικοδομικής άδειας πως αντιμετωπίζω το παραχωρούμενο τμήμα;

4. Στην έκδοση του κηδ (περιοχή κτηματογράφησης) πως απεικονίζονται τα άνω;

Ευχαριστώ,

 

 

σκαρίφημα παρχωρηση.jpg

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.