Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης κτηρίων


Recommended Posts

Ένας που θέλει να σταδιοδρομίσει επαγγελματικά στην ανακαίνιση και στην αποκατάσταση κτιρίων

ποιους λόγους έχει να διαλέξει την συγκεκριμένη σχολή

και να μην επιλέξει σχολή αρχιτεκτόνων ή πολιτικών μηχανικών

 

Πρακτικα η απαντηση σχετιζεται με την βαση εισαγωγης. Αλλα ειναι σημαντικο οτι

καποιος μπορει να θελει απλα να ασχοληθει με την ανακαινιση, γιατι να μπλεξει με

την εξαιρετικα δυσκολη αρχιτεκτονικη?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 112
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πρακτικά η απάντηση είναι ότι σε μία σοβαρή κοινωνία χρειάζονται επιστήμονες με εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς. Για παράδειγμα τμήματα σαν αυτό της Επιστήμης των Υλικών, της Γεωτεχνολογίας, των Τεχνολόγων Αντιρύπανσης, της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, της Ανακαίνισης και Αποκατάστασης. Τμήματα με συγκεκριμένο αντικείμενο που κινδυνεύουν με λουκέτο. Και όχι οι βάσεις εισαγωγής. Τώρα δεν έχουν κανένα απόλυτος νόημα με τα ιδιωτικά κολέγια... Ακόμα εκεί έχετε μείνει βρε παιδιά;;

 

Γενικότερα η επιστήμη της Μηχανικής μπορεί να σπάσει σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα, και να δημιουργηθούν πρότυπες και καινοτόμες σχολές εφάμιλλες αυτών του εξωτερικού, όπου και θα ετοιμάζουν καταρτισμένους Μηχανικούς, όπως Μηχανικοί Επιμετρήσεων, Εργοταξίου, Υποδομής, Δομοστατικοί, Γεωτεχνικοί, κτλ κτλ κτλ.. Έξω ζούνε στην εποχή της εξειδίκευσης. Πολλές ειδικότητες, συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα ευκαιρίες εργασίες και καριέρας με βάση τα προηγούμενα, αλλά και την επαγγελματική εξέλιξη (σεμινάρια, εξετάσεις / εξετάσεις, σεμινάρια => δικαίωμα υπογραφής).

 

Όμως πια δεν έχει νόημα αφού η κατάσταση της οικονομίας - ανάπτυξης - κοινωνικής ευημερίας, είναι μη αναστρέψιμη. Κακά τα ψέμματα, το όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω μας έφτασε σε αυτό το χάλι. Είπαμε, ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ από εδώ και πέρα!!

 

Συνάδελφε @Brasco με την ίδια λογική, πιο είναι το νόημα ύπαρξης οποιασδήποτε σχολής; Ας έχουμε μόνο σχολές ΠΜ, ΧΜ και ΜΜ. Γιατί να έχουμε ΑΜ, ΗΜ, και ΑΤΜ; ;)

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Απορία:

Ένας που θέλει να σταδιοδρομίσει επαγγελματικά στην ανακαίνιση και στην αποκατάσταση κτιρίων

ποιους λόγους έχει να διαλέξει την συγκεκριμένη σχολή

και να μην επιλέξει σχολή αρχιτεκτόνων ή πολιτικών μηχανικών

κάνοντας και αντίστοιχη διπλωματική ή μεταπτυχιακό?

 

Με λίγα λόγια

ποιο το νόημα ύπαρξης της σχολής,

άρα και του συλλόγου?

 

Να σου αντιστρέψω το ερώτημα? (Αν θεωρήσουμε ότι το κράτος είχε αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Α.Α.Κ.).

Γιατί κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο της Αποκατάστασης και Ανακαίνισης Κτιρίων να σπουδάσει στους Π.Μ. ή στους Α.Μ.?

Απλά πιστεύαμε ότι μέχρι να πάρουμε πτυχίο, η ελληνική πολιτεία θα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα...

 

Το ερώτημά σου για το νόημα ύπαρξης του συλλόγου, ομολογώ ότι δεν το κατανοώ. Οι σύλλογοι δημιουργούνται από ανθρώπους με ένα τουλάχιστον κοινό χαρακτηριστικό και μία σειρά κοινών στόχων. Στη περίπτωσή μας έχουμε μερικές εκατοντάδες πτυχιούχους ΑΑΚ (σύντομα πάνω από χίλιους) που έχουν ανάγκη από επιστημονική και επαγγελματική αναγνώριση.

Άρα πληρούμε τις προϋποθέσεις για να θέλουμε να συστήσουμε ένα σύλλογο, κατά τη ταπεινή μου, πάντα, άποψη!

Edited by alekoskit
Link to comment
Share on other sites

την εξαιρετικα δυσκολη αρχιτεκτονικη?

 

Φιλική είναι η ερώτηση:

η αρχιτεκτονική πιο δύσκολη από την ΑΑΚ; Πως το λες με τόση σιγουριά; Έχεις σπουδάσει και στις δύο σχολές και το ξέρεις;

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα και τη σημαντικότερη ερώτησή σου!

 

Με λίγα λόγια

ποιο το νόημα ύπαρξης της σχολής,

άρα και του συλλόγου?

 

Εννοείς, φαντάζομαι, ότι αφού το αντικείμενο της ανακαίνισης & αποκατάστασης κτιρίων καλύπτεται μερικώς από τους Π.Μ και τους Α.Μ., γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η σχολή, σωστά;

Απαντησέ μου λοιπόν πρώτα, αφού το αντικείμενο της τοπογραφίας καλύπτεται μερικώς από τους Π.Μ., γιατί έπρεπε να υπάρχουν ΑΤΜ;

 

Το αντικείμενο της αποκατάστασης και ανακαίνισης κτιρίων είναι πιο περίπλοκο απ' ότι ίσως έχεις στο μυαλό σου. Σίγουρα είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τους Π.Μ. και τους Α.Μ. γιατί δεν μπορείς να ανακαινίσεις χωρίς να ξέρεις αρχιτεκτονική σύνθεση ούτε μπορείς να αποκαταστήσεις φέρων στοιχείο αν δεν ξέρεις στατικά. Αλλά γιατί είναι τόσο κακό που υπάρχει; Και γιατί σε μία χώρα με αναρίθμητα νεοκλασσικά, διατηρητέα, παραδοσιακούς οικισμούς αλλά και πιο σύγχρονα μεταπολεμικά κτίρια, πρέπει να υπάρχουν 10 αρχιτεκτονικές και καμία ΑΑΚ;

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά βρε φίλε, αλλά πόσο υπαρκτό και αναγκάιο είναι αυτό στην Ελλάδα του 2012? Δηλαδή να σπάσουν κάποιες ειδικότητες σε υποειδικότητες? Σαν να λέμε αντί για μηχανολόγος μηχανικός, μηχανικός συστημάτων θέρμανσης..... Ποιο το νόημα? Θα μου πεις εξιδίκευση...Στην πράξη, μπορεί να σταθεί αυτό?

Και συγνώμη που θα το πώ, αλλά εκτός των άλλων θα πρέπει να πείσεις και την κοινωνία-πελάτη να σε εμπιστευτεί, καταλαβαίνεις τι σου λέω...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι υποειδικότητα. Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω. Είναι ολόκληρη επιστήμη. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορείτε να το κατανοήσετε γιατί δεν την γνωρίζετε, όπως κι εγώ δεν γνωρίζω μηχανολογία. Αλλά έτσι είναι!

Για το αν μπορεί να σταθεί στη πράξη ή αν θα μας εμπιστευτεί η κοινωνία, δυστυχώς προς το παρόν μας προβληματίζει άλλο πράγμα. Για να έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αυτά τα δύο θα πρέπει πρώτα το ελληνικό κράτος που μας δημιούργησε να μας κατοχυρώσει και τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Μέχρι τότε (και αν γίνει ποτέ) κάθε συζήτηση για τη χρησιμότητα και την ικανότητά μας, θα είναι υποθετική...!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου η πίκρα σου , είναι κατανοητή από αρκετούς εδώ μέσα , αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μισές σχολές δεν έπρεπε να υπάρχουν .

 

Πρέπει όμως να αλλάξει όλο το εκπαιδευτικό μας σύστημα , προσαρμοσμένο στην Μπολώνια και οι σχολές να είναι 3ετείς και 4ετείς σε βασικές ειδικότητες και μετά να υπάρχει επιπλέον ειδίκευση είτε με σπουδές , είτε με διπλάσιο χρόνο αποδεδειγμένης εμπειρίας . Σίγουρα με αυτό κάποιοι μπορεί να διαφωνήσουν , αλλά πιστεύω ότι η μόνη λύση γιά να υπάρχει δουλειά γιά αρκετούς από εμάς , είναι τα ΕΔ , να είναι συνάρτηση της εξειδίκευσης , πέραν των βασικών ΕΔ που θα μπορούν να καλύψουν συνήθη έργα μικρού σχετικά μεγέθους .

 

Αυτό που λέω είναι ότι αν κάποιος από εμάς έχει εξειδικευτεί σε ένα τομέα , να μην έχει να ανταγωνιστεί τους πάντες , αλλά μόνο τους αντίστοιχα ειδικευμένους . Ετσι και διάθεση γιά εξειδίκευση θα υπάρχει , αλλά και ανταμοιβή .

 

Ηδη η λογική των τριών επιπέδων ευθύνης των ΕΔ που έχουν προταθεί , μπορούν κάλιστα να αντιστοιχηθούν με πτυχίο-μεταπτυχιακό-διδακτορικό .

 

Αρα η ΑΑΚ μπορούσε να είναι μεταπτυχιακό και των ΑΜ και των ΠΜ .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

 

Ο τόπος διεξαγωγής της 1ης Γενικής Συνέλευσης του νεοσύστατου Συλλόγου Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων, αλλάζει και θα πραγματοποιηθεί στο Πειραιά, οδός Ναυαρίνου 7, στο 3ο όροφο (απέναντι από το σταθμό του Ηλεκτρικού)!

 

Ευχαριστούμε!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Edit :

 

Οκ. Η αλλαγή μεταφέρθηκε και στην αρχική σας δημοσίευση .

Edited by gvarth
Η αλλαγή στον τόπο της Γενικής Συνέλευσης ενημερώθηκε και στο 1ο post.
Link to comment
Share on other sites

Άντε παιδιά καλή αρχή και καλούς αγώνες. Να είστε σε ανοιχτή επαφή με τον ΣΥΜΑΤΕ αν θέλετε να συντονίσετε τις ενέργειες σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.