Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήση οπλισμού υποστηλώματος σαν λήψη γείωσης


NIKOS ASTROS

Recommended Posts

Γείωση σε οπλισμό κολώνας επιτρέπεται? Η φωτό είναι από συνάδελφο.

post-55942-0-55744000-1456345767_thumb.jpg

Edited by NIKOS ASTROS
Link to comment
Share on other sites

καλά ο τύπος που το έκανε αυτό δεν υπάρχει. Το λιγότερο που μπορείς να τον χαρακτηρίσεις είναι εγκληματίας. Ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης οικοδομής του έχει κάνει μύνηση ή ακόμα?

Link to comment
Share on other sites

Η φωτογραφία είναι δικιά μου συνάδελφε και εγώ την κατασκεύασα και όντως δεν μου έχει κάνει μήνυση αλλά είχε τον Πολ.μηχανικό του κτηρίου εκεί και επέβλεψε την κατασκευή της γείωσης και κάναμε μέτρηση μαζί πριν και μετά.Ο Πολ.Μηχανικός έκανε την αποπεράτωση με ρητίνη και έχει πλέον μια γείωση

που του έχει ασφαλή την περιουσία του.

Link to comment
Share on other sites

Ο συγκεκριμένος τρόπος γείωσης αναφέρεται στον HD384 ως μια από τις 5 μεθόδους γείωσης σε μια εγκατάσταση.

Σελ.95 του προτύπου.

542.2.1

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί απο εμφάνηση να μην είναι αποδεκτός ο τρόπος εάν ομως ικανοποιεί τους υπολογισμους και τους κανονισμούς   !

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους.

 

Όσο αφορά το θέμα μας, το άρθρο 542.2.1 του ELOT HD 384 αναφέρεται στα ηλεκτρόδια γείωσης, πράγματι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο μεταλλικός οπλισμός του κτιρίου μέσα στο έδαφος, αλλά στη περίπτωση μας το στοιχείο δεν βρίσκεται στο έδαφος (όχι όλο τουλάχιστον, αφού είναι σοβατισμένο άρα χώρος χρήσης) και από την άλλη θα πρέπει να γίνει η κατασκευή του οπλισμού υπό προϋποθέσεις (αν υπάρχει σύνδεση δυο μεταλλικών στοιχείων, η σύνδεση θα πρέπει να γίνεται όχι με απλό σύρμα όπως συνήθως) κάτι που δεν νομίζω να έχει γίνει κατά την κατασκευή του. Σε κάθε περίπτωση τα χρησιμοποιούμενα υλικά θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αντέχουν στη διάβρωση κάτι που δεν ισχύει αφού υπάρχει επαφή δυο μετάλλων (χαλκού και χάλυβα) άρα και διάβρωση άσχετα αν έχει τοποθετηθεί ρητίνη και μάλλον πίσσα αν διακρίνω από την φωτογραφία.

 

Στη περίπτωση που ο οπλισμός χρησιμοποιείται σαν αγωγός γείωσης αυτό δεν επιτρέπεται αφού το πρότυπο δεν αναφέρει πουθενά χρήση του οπλισμού σαν αγωγό γείωσης.

 

Κατά την άποψη μου δεν είναι σωστή αυτή η ενέργεια. Βέβαια την ευθύνη την έχει ο εγκαταστάτης και ο επιβλέπων μηχανικός. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναφέρεται στο πρωτόκολλο ελέγχου η χρήση του οπλισμού σαν ηλεκτρόδιο ή αγωγός γείωσης για ευνόητους λόγους.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι κόπηκε ο συνδετήρας/οπλισμός δε βλέπω να απασχολεί κανένα ...

 

εκεί επικεντρώνεται και το σχόλιο που έκανα νωρίτερα και στην προκειμένη περίπτωση την ευθύνη την έχει ο πολ.μηχανικός που έδωσε την άδεια του να γίνει κάτι τέτοιο. Σε όσες οικοδομες που έχω αναλάβει , το πρώτο πράγμα που μου λένε οι εκάστοτε μηχανικοί είναι ,δοκάρια και κολώνες μόνο να τα χαϊδεύουμε .τίποτε άλλο.

Edited by Stavros Perakis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Wow!

Αν ειναι νομιμο και ασφαλες αυτο, νομιζω λυσαμε το προβλημα γειωσεως σε καθε παλια οικοδομη.

Τρυπαμε ενα τοιχειο, βεισκουμε οπλισμο, βαζουμε ενα διμεταλλικο συνδεσμο για τη συνδεση χαλκου και τελειωσαμε! Το πατικωνουμε και με τσιμεντο και εχουμε μια εγκιβωτισμενη συνδεση ! Καλο ε?

Link to comment
Share on other sites

Το ότι κόπηκε ο συνδετήρας/οπλισμός δε βλέπω να απασχολεί κανένα ...

Ερώτηση: Δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο συγκεκριμένος συνδετήρας χωρίς να γίνει κάποια ζημία στα μπετοσίδερα? Σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε λόγος να συζητήσουμε το θέμα? Η Γείωση που έχει το 99% των παλιών οικοδομών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,στους σωλήνες υδρεύσεως είναι ποιο σωστό, αφού στην ουσία πλέον δεν υπάρχει πλεον συνέχεια των σωληνώσεων αυτών? Κατεμε εάν δεν υπήρχε άλλος τρόπος γείωσης στην συγκεκριμένη οικοδομή και δεν είχαν κοπεί τα μπετοσίδερα θα το προτιμούσα από μια ψευτογειωση αρχαία, σε μια οικοδομή στους σωλήνες υδρεύσεως που <<τροφοδοτεί>> 50+ διαμερίσματα. Από ότι διάβασα έχει πολύ καλές τιμές. Σαν ηλεκτρολόγοι και σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος τρόπος και δεν βάζουμε χοντρό χέρι στα στατικά της οικοδομής είναι προτιμότερη μια καλή γείωση από το μια κακή έως ανύπαρκτη γείωση........

Edited by NIKOS ASTROS
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.