Jump to content

Έρχονται αλλαγές σε οικοδομικές άδειες, αυθαίρετα


Engineer
 Share

Recommended Posts

Ενα νέο πλαίσιο για τη δόμηση στη χώρα μας, που θα περιλαμβάνει και τον μηχανισμό «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την παρακολούθησή του, ενώ θα κάνει μια προσπάθεια να αναστήσει τρεις «νεκρούς» θεσμούς, τη μεταφορά συντελεστή, την τράπεζα γης και την ταυτότητα κτιρίου. Ενδιαφέρουσα είναι η δημιουργία μιας νέας, «κάθετης» υπηρεσίας που θα φθάνει μέχρι τις περιφέρειες και θα αφορά την παρακολούθηση όλων των πολεοδομικών ζητημάτων.

 

Με την προθεσμία της ρύθμισης για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κατασκευών να λήγει τον Οκτώβριο, είναι επόμενο το ενδιαφέρον όλων να στρέφεται στο ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. «Ομως το πλαίσιο, που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, δεν θα αφορά μόνο την αυθαίρετη δόμηση αλλά τη δόμηση γενικά», επισημαίνει η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα. «Με δεδομένους τους περιορισμούς της εποχής, στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια νέα δομή που θα ασχολείται με το πώς αντιλαμβανόμαστε το δομημένο περιβάλλον και τις αυθαιρεσίες στον αστικό και στον εξωαστικό χώρο. Αν θέλουμε κάποτε να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση, πρέπει να δράσουμε προληπτικά και με όρους εκπαίδευσης του κοινού».

 

Η κ. Κλαμπατσέα είναι φειδωλή για τις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση. «Επιθυμία μας είναι να εμπλέξουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την αυθαίρετη δόμηση. Ο ισχύων νόμος (ν.4178/13) έκανε μια πρώτη προσέγγιση, ας μου επιτραπεί, με ερασιτεχνικό τρόπο. Το ζήτημα είναι να χρησιμοποιήσουμε πιο ώριμους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μιας περιοχής».

 

Σημασία «τράπεζας γης»

 

Μπορεί όμως αυτό να γίνει εφικτό μέσω (επιεικώς ανενεργών) πολεοδομικών εργαλείων όπως η μεταφορά συντελεστή και η τράπεζα γης; «Σύμφωνα με το ΣτΕ, ο μεταφερόμενος συντελεστής δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο αγαθό, άρα είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Επιπλέον η “τράπεζα γης” έχει μια σημασία στον βαθμό που θα έχει μια φυσική υπόσταση, ως ένα απόθεμα γης που θα μπορεί να είναι κομμάτι του πολεοδομικού σχεδιασμού μιας περιοχής. Με δεδομένο ότι το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τις περιουσίες που ρυμοτομεί ή δεσμεύει για κοινόχρηστους χώρους (και προκειμένου αυτές να μην χαθούν με άρσεις απαλλοτριώσεων), πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο ενταγμένο στον σχεδιασμό, όχι ένα αλισβερίσι τίτλων».

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να συνεχίσει τη διαδικασία θέσπισης της ταυτότητας κτιρίου, ενός θεσμού που κατά πολλούς δεν έχει άλλη πρακτική σημασία πλην της δημιουργίας ενός νέου πεδίου δραστηριότητας για τους μηχανικούς. «Το επάγγελμα του μηχανικού δεν “σώζεται” με την ταυτότητα κτιρίου», αντιτάσσει η κ. Κλαμπατσέα. «Στόχος της ρύθμισης είναι να υπάρχουν όλες οι οικοδομικές άδειες της χώρας ηλεκτρονικά, με ένα συντεταγμένο τρόπο. Είναι μια προσπάθεια να μπει τάξη και να γίνει πιο διαφανής η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας».

 

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της αναμενόμενης ρύθμισης είναι η δημιουργίας μιας υπηρεσίας για τη δόμηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ένα «παρατηρητήριο». «Θα δημιουργήσουμε εκ των ενόντων μια νέα υπηρεσία, όχι ένα πάρεργο, που θα φθάνει μέχρι τις περιφέρειες και θα παρακολουθεί όλα τα σχετικά με τη δόμηση θέματα, από τα αυθαίρετα έως τον πολεοδομικό σχεδιασμό», αναφέρει η κ. Κλαμπατσέα. Το πιθανότερο είναι το σχέδιο νόμου, που θα ξεπερνά τις 100 σελίδες, να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...deies-ay8aireta

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

απο τις 27/7  επροκειτο "τις επομενες μερες" να ερθει στη διαβουλευση ο νεος νομος

http://www.michanikos.gr/topic/47334-o-νέος-νόμος-για-τα-αυθαίρεταπρώτες-πληροφορίες/?p=869305

 

αντ'  αυτου, τωρα μιλανε  για σχεδιο νομου 100 σελιδων, που θα ερθει τον Σεπτεμβριο..."το πιθανοτερο"....

 

αρα μαζι με την διαβουλευση φτανουμε Οκτωβριο [που ληγει ο 4178] 

και επακολουθει η επεξεργασια  και η ψηφιση...

 

επομενως  περιμενουμε παραταση τιου 4178

 

αντε και καλα Χριστουγεννα

 

 

 

 

.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

αν προστεθεί "άλλος ένας νόμος" (ειδικά με την πατέντα των τελευταίων χρόνων "ό,τι δεν καταργείται εξακολουθεί να ισχύει") θα είναι άλλη μια τρύπα στο νερό που θα ακολουθηθεί από χιλιάδες εγκυκλίους και "έγγραφα" και δέκα υπηρεσίες "παρακολούθησης"

 

κωδικοποίηση και απλοποίηση (και ορθολογικοποίηση..) της νομοθεσίας χρειάζεται, με τρόπο που θα αποκλείει την αυθαίρετη ερμηνεία της από κάθε υπάλληλο

 

και εφαρμογή της

 

κατά τα λοιπά το επάγγελμα του μηχανικού δεν σώζεται όχι με την ταυτότητα του κτιρίου αλλά με ...τίποτα (ειδικά με μνημονιακούς νόμους τύπου καρούμπαλου)

Link to comment
Share on other sites

Περυσι το καλοκαίρι λεγανε ότι τον Οκτωβριο 2015 θα έβγαινε ένας νόμος που θα είχε κιόλας ΜΕΓΑΛΗ διαβούλευση, όχι όπως αυτή που έκαναν οι άλλες κυβερνήσεις...κλπ κλπ κλπ μπλα μπλα! Τα συμπεράσματα δικά σας, περί αξιοπιστίας!

Link to comment
Share on other sites

κωδικοποιηση  ακομα  εκει  εισαι  αυτό  ξεπεραστηκε 

παρε  100  σελ  νεους  νομους  και  άλλες  1000  ερμηνευτικες  εγκυκλιους

και  με  παραπομπες   σε  παλαιοτερους  νομους  που  και  αυτοι  εχουν  χιλιαδες 

σελ  ερμηνευτικες  εγκυκλιους   φαυλος κυκλος  ζητω  η  φαυλοτης .

μετα  ζητανε  και  επενδύσεις  , εχεις  δει  χαζους  επενδυτες  ,  ουτε  με  σφαιρες .

Link to comment
Share on other sites

Μένω απλά στο γεγονός ότι το άρθρο ξεκινά με το "Ένα νέο πλαίσιο για τη δόμηση στη χώρα μας..." και καταλήγει στο ".....είναι η δημιουργίας μιας υπηρεσίας για τη δόμηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.....".

Προσωπικά περιμένω μια ακόμη κακή αντιγραφή του προηγούμενου νόμου αυθαιρέτων με λίγο πιο χαμηλά πρόστιμα, 3 - 4 άρθρα που θα μιλάνε για τη ταυτότητα κτιρίων και με το κολπάκι του "με τη ψήφιση Π.Δ." θα τη στέλνει για ενεργοποίηση στο άπειρο και τέλος μια προσπάθεια να ξαναπάρουν οι πολεοδόμοι τον έλεγχο των κατασκευών και πάλι στα χέρια τους γιατί : έχουμε αριστερή κυβέρνηση και είναι ανεπίτρεπτο να πληρώνει τον έλεγχο που πρέπει να κάνει το κράτος ο καημένος ο ιδιώτης.

Link to comment
Share on other sites

«...Ο ισχύων νόμος (ν.4178/13) έκανε μια πρώτη προσέγγιση, ας μου επιτραπεί, με ερασιτεχνικό τρόπο...»

 

Η κυρία Κλαμπατσέα κάνει ένα βασικό λάθος. Οι τελευταίοι νόμοι για τα αυθαίρετα δεν έγιναν για να αντιμετωπίσουν την αυθαίρετη δόμηση. Έγιναν μόνο για να εισπράξει το κράτος χρήματα. Αν θέλεις να βάλεις τέλος στην αυθαίρετη δόμηση, τότε μόνο μια λύση υπάρχει. Να τα γκρεμίσεις. Μόνο τότε θα σταματήσουν να φτιάχνονται καινούργια...

Link to comment
Share on other sites

Αν η μεταφορά δόμησης δεν μπορεί να πάει σε περιοχές εκτός σχεδίου, κάτι μπορεί να γίνει. Ως προς την καθυστέρηση, αν δούμε το παράδειγμα των ενεργειακών επιθεωρητών που η παράταση ήταν μόνο για ένα μήνα, για να μην υπάρχει κενό, δεν βλέπω το λόγο, γιατί να μην δοθεί πχ, ένας μήνας ακόμα στον 4178, την τελευταία στιγμή, στην περίπτωση που ο επόμενος δεν είναι έτοιμος.

Τώρα εκείνη η υπηρεσία που θα δημιουργηθεί για να κάνει πολεοδομικό σχεδιασμό.....νόμιζα ότι είχαμε δομές για αυτή τη δουλειά που απλά δεν την κάνανε....

Link to comment
Share on other sites

Να παραταθεί ο 4178 οσο χρειάζεται ωστε να ελθει ο νεος νόμος χωρις βιασύνη και προχειρότητες.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.