Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Έλληνες «καταναλώνουν» 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως


Engineer

Recommended Posts

 τα ανακυκλωσιμα τα πεταμε μεσα στον καδο χυμα (χρησιμοποιοντας μια μεγαλη επαναχρησιμοποιημουμενη τσαντα για να τα μεταφερουμε)

Πολύ σωστή επισήμανση. Το βλέπω και ο ίδιος να γίνεται αυτό το φαινόμενο με τις κλειστές σακούλες που περιέχουν ανακυκλώσιμα. Χύμα τα ανακυκλώσιμα στους ειδικούς κάδους. Βοηθάμε τη γραμμή διαλογής έτσι.

Link to comment
Share on other sites

στα σουπερμάρκετ της γειτονιάς μου οι 3 - 4 σακούλες ανά επίσκεψη είναι δεδομένες από τις κυρίες των ταμείων που μας τις γεμίζουν οι ίδιες, ταξινομώντας ανά είδος, πχ τρόφιμα και απορρυπαντικά οπωσδήποτε σε χωριστές σακούλες, σκληρές και μαλακές συσκευασίες χωριστά για να μη συνθλιβούν κλπ. κάθε πελάτης φεύγοντας καβατζώνει και 3 - 4 σακούλες ακόμα για άλλες ανάγκες του νοικοκυριού. υπάρχει και ειδικό σακίδιο για να τις στοκάρεις:

thiki-gia-sakoules-kremasth-koukla-porto

 

 

κάποια σουπερμάρκετ μπορεί να ονειρεύονται να περικόψουν αυτή τη δαπάνη ή να το εμπορευτούν κι αυτό. κάποιοι έχουν αρχίσει να εμπορεύονται το χαρτί περιτυλίγματος για τα δώρα. βέβαια όσοι κάνουν τέτοια στη συνείδηση του κόσμου καταγράφονται ως καρμίρηδες και δεν είναι και τόσο καλό για τις πωλήσεις τους. οπότε τους συμφέρει να επιβληθεί άνωθεν και για όλους.

 

ακόμα κι αν δε δίνουν καθόλου σακούλες τα σουπερμάρκετ, θα πας στην ευριπίδου και θα αγοράσεις με 3 ευρώ το κιλό τις σακούλες της αρεσκείας σου. θα πρέπει λοιπόν να τις απαγορεύσουν κι αυτές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τις οποιες θα πρεπευ να τις χρεωνουν σε τιμες κοστους,προ εκτυπωσης.στο τελος θα πληρωνουμε και τις διαφημισεις τους.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πλαστικές σακούλες αφού όλα τα τρόφιμα και τα λοιπά οικιακά αναλώσιμα είναι πλέον συσκευασμένα. Σε τι εξυπηρετεί μια πλαστική σακούλα που περιέχει 3-4 αγαθά σε νάιλον ή άλλη πλαστική συσκευασία;  Ακόμη και τα χύμα προϊόντα της λαϊκής ή του μανάβη, μπορούν να συσκευάζονται σε χαρτοσακούλες.

 

Επίσης υπάρχουν εύχρηστα καρότσια μεταφοράς που αποτελούνται από ελαφρύ σκελετό, πλαστικές ρόδες και πάνινο περίβλημα, μέσα στο οποίο μπορείς να ρίξεις ότι θέλεις.   

 

Απλώς, όπως το αναφέρουν - και πολύ σωστά - οι προλαλήσαντες, οι πλαστικές σακούλες έχουν πλέον μόνο αξία χρήσης για "συσκευασίες σκουπιδιών". 

Αλλά εδώ όπως και αλλού...Έχουν γνώση οι "Ευρωφύλακες". 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

To πρόβλημα λύνεται με το να έχουν οικολογικές που λιώνουν και αποικοδομούνται.

Ας βάλουν αύξηση 1 λεπτο σε όλα τα προιοντα τους και τελείωσε.

 

Η μπορούμε να γίνουμε ευρωπαίοι, να κουβαλάμε τσάντες και χειραποσκευές...

Οπως γίνεται στις λαικές.

Link to comment
Share on other sites

Ένα άλλο με γάλο θέμα είναι οι συσκευασίες. Πρέπει να μάθουμε να διαλέγουμε και με κριτήριο τη συσκευασία. Όσο πιο λίγο υλικό τόσο καλύτερα.

Πρέπει να καταφέρουμε να μειώσουμε τα σκουπίδια μας, τόσο τα ανακυκλώσιμα όσο και τα μη ανακυκλώσιμα. Ιδανικά, αν είχαμε και κομποστοποίηση τότε θα είχαμε καταφέρει πολλά στο θέμα των απορριμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Ένα άλλο με γάλο θέμα είναι οι συσκευασίες. Πρέπει να μάθουμε να διαλέγουμε και με κριτήριο τη συσκευασία. Όσο πιο λίγο υλικό τόσο καλύτερα.

Πρέπει να καταφέρουμε να μειώσουμε τα σκουπίδια μας, τόσο τα ανακυκλώσιμα όσο και τα μη ανακυκλώσιμα. Ιδανικά, αν είχαμε και κομποστοποίηση τότε θα είχαμε καταφέρει πολλά στο θέμα των απορριμάτων.

Εντελώς σωστός!

 

Εδώ είναι ένα άρθρο (από τα πολλά του διαδικτύου) που μας ενημερώνει για τα ΟΛΕΘΡΙΑ αποτελέσματα της αλόγιστης χρήσης των πλαστικών σακουλών και συσκευασιών:

http://www.iefimerida.gr/news/292089/epikindyni-gia-perivallon-kai-ti-dimosia-ygeia-i-hrisi-plastikis-sakoylas

 

Εδώ είναι ένα παρόμοιο άρθρο:

http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=article&id=322:2013-03-06-14-19-30&catid=47&Itemid=520&lang=en

που μέσα στ' άλλα όμως μας ενημερώνει ότι "...υπάρχουν χώρες στις οποίες έχει απαγορευθεί η χρήση πλαστικής σακούλας, όπως για παράδειγμα η Τανζανία, η Νότια Αφρική και η Ινδία".

 

Και εδώ είναι ένα άρθρο που μας ενημερώνει για τους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς του "πολιτισμένου" κόσμου της Ε.Ε. 

http://www.euractiv.gr/section/periballon/news/biomixania-na-xreonontai-oi-katanalotes-tis-plastikes-sakoyles/

 

Διαβάζουμε μέσα στ' άλλα:

"Την έντονη αντίδραση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (PlasticsEurope) προκάλεσε η απόφαση της Ευρωβουλής αυτή την εβδομάδα να μειώσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας, με τους βιομηχάνους να προειδοποιούν για αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ." !

 

"Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εισαγάγουν μια πλήρη απαγόρευση των πλαστικών σακουλών εάν το κρίνουν τα ίδια. Μια τέτοια απόφαση, αν εφαρμοστεί, αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, δήλωσε η PlasticsEurope." !!

 

"Ανοίγει την πόρτα για τα κράτη μέλη να απαγορεύουν όχι μόνο τις πλαστικές σακούλες, αλλά και άλλα είδη συσκευασίας, δήλωσε η PlasticsEurope" !!!

 

"...Ένα τέτοιο ασυνεπές πολιτικό πλαίσιο […] θα δυσχεράνει τις επενδύσεις και την καινοτομία και θα δημιουργήσει εμπόδια στο εμπόριο συσκευασμένων προϊόντων στην Ευρώπη!!!!

 

Τέλος...

"...Η χρέωση στις σακούλες μπορεί να έχει θετική επίδραση...που; ...στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την οικονομική αξία των πόρων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της σακούλας, δήλωσε η PlasticsEurope" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Η μέση τιμή πώλησης των σακουλών σκουπιδιών στα ελληνικά S.M. είναι 0,08€/τεμ. Έ, τόσο σχεδόν θα χρεώνουν και την κάθε πλαστική σακούλα μεταφοράς στο ταμείο...Λέτε να έχει δίκιο τελικά η PlasticsEurope; 

 

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

http://www.zougla.gr/politiki/article/kozani-apagorefsi-tis-plastikis-sakoulas-ke-ka8ierosi-telous-tafis-to-2018-gia-ta-anepeksergasta-aporimata

 

"Ανακοίνωσε ότι από το 2018 θα καθιερωθεί χωρίς εξαιρέσεις το τέλος ταφής για τα ανεπεξέργαστα απορρίμματα των δήμων, μίλησε για κίνητρα που θα δοθούν στους δήμους για την μείωση την αποβλήτων και προανήγγειλε την έκδοση ΚΥΑ που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα για «την πλήρη απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας».

--------------------

ερωτημα

το οποιο τελος ταφης ποιός θα το πληρωνει????

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.