Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

@ΔΑΝΑΗ ΤΖ όπως λέει και ο Παύλος θα πρέπει να βάλεις σε ένα ΦΚ την λοιπή παράβαση και σε άλλο ΦΚ την τακτοποίηση του 3843/10 επιλέγοντας στο καθένα το σωστό "Τύπο αυθαιρεσίας"

Θα σου υπολογίσει παράβολο 100 ευρώ και συνολικό πρόστιμο 450 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ με την έκτπωση 20% για πληρωμή εφ' άπαξ.

Είναι άσκοπο να κάνετε ολόκληρη τακτοποίηση και να μην κάνετε οριστική εξαίρεση, την οποία θα πρέπει να μνημονεύσεις στην τεχνική έκθεση !!!

Δημοσιεύτηκε

Όντως δεν έχει νόημα να μην το συμπεριλάβω. 

Απ΄ ότι είδα σε παλαιότερη συνομιλία έχει ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο σε συνάδελφο και ύστερα από επικοινωνία με το ΤΕΕ του είπαν να προχωρήσει με το παράβολο των 100€ κανονικά και το πρόστιμο μετά θα τα συμπεριλαμβάνει όλα.

Τώρα όμως προέκυψε κάτι άλλο. Πραγματικά ανυπομονώ να κλείσει αυτή η δουλειά, όλο κάτι προκύπτει. Ο ένας τοίχος λοιπόν του ημιυπαιθρίου που έκλεισε συνορεύει με το κλιμακοστάσιο και έχει υπολογιστεί ολόκληρος στην επιφάνεια του κλιμακοστασίου. Πρέπει  να δηλώσω διαφορετική διαμερισμάτωση για να συμπεριλάβω αυτήν την επιφάνεια στο διαμέρισμα? Ακόμα, ο μηχανικός της άδειας έχει υπολογίσει τους τοίχους μεταξύ ιδιοκτησίας και κοινόχρηστου μισό-μισό δηλαδή μισή επιφάνεια στο διαμέρισμα μισή στον κοινόχρηστο. Εσείς θα συμπεριλαμβάνατε το μισό τοίχο στην τακτοποίηση ή ολόκληρο?

Δημοσιεύτηκε

@ΔΑΝΑΗ ΤΖ Θα πρέπει για την οικονομία συζήτησης σε κάθε θέμα, τα ερωτήματα να είναι συγκεντρωμένα από την αρχή με όλες τις λεπτομέρειες. Το θέμα σου μεταφέρθηκε στο άρθρο 88 Ν. 4495.

Για το θέμα της οριστικής εξαίρεσης είπαμε τι θα γίνει. Ένα Φ.Κ με επιλογή για τα 100 Ευρώ και ένα δεύτερο με μια λοιπή παράβαση.  Για τα υπόλοιπα που ρωτάς, ανέβασε κάτοψη. Στο ίδιο σχέδιο με διαφορετικά layers και χρώματα, δείξε την υφιστάμενη κατάσταση, της άδειας, της τακτοποίησης και της σύστασης. Όταν το κάνεις αυτό θα δεις ότι θα έχεις λύσει πρωτίστως η ίδια τις απορίες σου και θα είναι πολύ εύκολο για εμάς να σου απαντήσουμε.

Δημοσιεύτηκε (edited)

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Οι τακτοποίηση των υπαρχόντων νόμιμων ημιυπαίθριων  χώρων, που εντάχθηκαν αυθαίρετα στο σώμα του διαμερίσματος τακτοποιούνται ως "αλλαγή χρήσης"

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

@asteris2 Καλησπέρα, αν το ερώτημα αφορά το "τικάρισμα" στο checkbox "αλλαγή χρήσης" η απάντηση είναι αρνητική.  Ο ΗΧ που έκλεισε αυθαιρέτως και μετατράπηκε σε χώρο κατοικίας, υπολογίζεται με ΥΔΚΧ.

• 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα Συνάδελφοι, θα ηθελα την γνώμη σας στην εξής περίπτωση :

σε αλλαγή χρήσης σε υπόγειο ( μεζονέτα ) με τον Ν3843 το τακτοποιημένο εμβαδόν είναι μικρότερο από το πραγματικό επειδή η σκάλα και η εξωτερική τοιχοποιία δεν τακτοποιούνταν τότε με τον Ν3843 οπότε προκύπτει διαφορά στο εμβαδόν της κάτοψης με το εμβαδόν της τακτοποίησης περίπου στα 10τμ,

απο την ΗΤΚ μου λένε ότι η τακτοποίηση είχε γίνει λάθος και και θα έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί και η σκάλα με τον Ν3843 , ισχύει κάτι τέτοιο?η τακτοποίηση αυτή είχε ελεγχθεί απο την πολεοδομία και είχε ολοκληρωθεί κανονικά.τι κάνετε εσείς σε αυτήν την περίπτωση?πως δικαιολογείται αυτην την διαφορά στα τμ στην ΗΤΚ

Screenshot_1-1 (1).pdf

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

@lydia1 To Κλιμακοστάσιο-ενδεχομένως κοινόχρηστος χώρος (αν αναφέρεσαι σε κτίριο με ΠΣΟΙ) γιατί θα έπρεπε να τακτοποιηθεί;  Ήταν αυθαίρετο ή μήπως υπήρχε η δυνατότητα για την σκάλα να αλλάξει χρήση;

Αναφέρεις τη φράση "από την ΗΤΚ μου είπαν". Ποιος σου είπε, τι σου είπε και υπό ποια ιδιότητα;

Η Πολεοδομίες τότε έλεγχαν συγκεκριμένα πράγματα. Κυρίως την ορθότητα του προστίμου, τα πινάκια αμοιβών μας (υπήρχαν ακόμη οι ελάχιστες) και τις κρατήσεις και την αντιστοίχιση εγκεκριμένου χώρου στην κάτοψη (π.χ Η.Χ, υπόγειου κλπ) με την δηλωθείσα επιφάνεια. 

Δημοσιεύτηκε
On 14/1/2026 at 1:10 ΜΜ, lydia1 said:

.......τι κάνετε εσείς σε αυτήν την περίπτωση?

Μια υπαγωγή σήμερα στον 4495 κ.λπ. αντιμετωπίζει κάθε είδους πρόβλημα!

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Παύλο και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, και εμένα αυτή είναι η άποψη μου , απο την ΗΤΚ μου είπανε να στείλω email Στο engineer-help και μου απάντησαν τηλεφωνικά ότι τα τμ των εξωτερικών τοίχων να τα προσμετρήσω στην τακτοποίηση του 3843 αλλά τα τ.μ. της σκάλας θα πρέπει να αλλάξουν χρήση, δηλαδή εγώ τώρα με τον Ν4495 θα πρέπει να αλλάξω χρήση στα 6τμ της σκάλας? είναι σωστό αυτο?μου φαίνεται παράλογο

Δημοσιεύτηκε

@lydia1 Kαλημέρα. Δεν έχω καταλάβει το πρόβλημα που εστιάζεται. Το κλιμακοστάσιο αποτελεί κοινόχρηστο χώρο; 

Αν στον τότε νόμο 3843/10  και σύμφωνα με τις τότε διατάξεις, είχε υπολογιστεί η καθαρή επιφάνεια υπογείου που άλλαξε χρήση σε κύρια, τα τοιχία του υπογείου θα πρέπει να εισαχθούν με ΥΔΚΧ στο ν. 4495. Για τη σκάλα δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει . Αν θέλεις κάνε από την αρχή μια περιγραφή για να θυμηθούμε το ερώτημα καθώς (αν θυμάμαι καλά) η υπόθεση σε είχε απασχολήσει και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Να προσθέσω εδώ ότι προτιμούμε την εισαγωγή στο Ν. 4495/17 και για τους χώρους που ρυθμίστηκε η χρήση τους με το ν. 3843 καθώς έτσι με πρόστιμο μόνο 100 Ευρώ (παράβολο ουσιαστικά) ο χώρος πλέον αποκτά οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση και αίρεται ο χρονικός περιορισμός αναστολής των 40 ετών από την ημερομηνία περαίωσης. Αυτό αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο για το ακίνητο σε περιπτώσεις δανειοδότησης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.