Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Όχι διότι αφορά επιφάνεια χώρου και αν διαβάσεις το νόμο στο άρθρο 100 αναφέρεται ότι σε αυτό εμπίπτουν οι παραβάσεις που δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου, με εξαίρεση αυτές που ρητά αναφέρονται (κιόσκια, κλπ). Επιπλέον λόγος είναι ότι στην περίπτωση γιε (αλλαγές σε εξωτερικές διαστάσεις) και γγ (απόκλιση σε διαστάσεις εξωστών) η ρύθμιση επιτρέπεται ακόμη και αν η αυθαιρεσία έγινε σε κοινόχρηστο χώρο πόλης, ενώ αν θα γινόταν υπαγωγή στο άρθρο 100, δεν θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα λόγω των απαγορεύσεων του άρθρου 89. Η εγκύκλιος 2 Ν. 4495, όσο και η εγκύκλιος 4 Ν. 4178, δεν διευκρίνισαν επαρκώς το θέμα, οπότε μην τις κοιτάζεις καθόλου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 10/2/2023 at 9:19 PM, Pavlos33 said:

Αν βάλεις και την ξύλινη αποθήκη στην κατηγορία 3 θα έχεις υπερβεί τα 15 τμ που δικαιούσαι. 

Καλησπέρα και πάλι.

Επανέρχομαι με το θέμα αδείας.

Το ακίνητο έχει άδεια λυομένου του '74.

Το λυόμενο κατασκευάστηκε με διαφορετική διαμερισμάτωση και λίγο διαφορετικό περίγραμμα αυξάνοντας τα τετραγωνικά (τα οποία παραμένουν κάτω από τα επιτρεπόμενα).

Η ερώτηση μου είναι στο θέμα αδείας, θεωρώ ότι έχει άδεια ή όχι? Ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση λυόμενης άδειας, αν αντί για το λυόμενο κτίσμα της αδείας βρεθεί κτίσμα συμβατικής κατασκευής, τότε θεωρείται χωρίς άδεια. Στην περίπτωση μου όμως κτίστηκε κανονικά το λυόμενο και μετέπειτα το 2000 κατασκευάστηκαν οι αποθήκες από μπατική οπτοπλινθοδομή.

Με τις αποθήκες που είναι >15 τετραγωνικά και χτίστηκαν το 2000 επίσης τί γίνεται, θεωρούνται υπέρβαση δόμησης της υπάρχουσας αδείας του '74 άρα κατηγορία 4 ή κατηγορία 5 και άρα ... δε τακτοποιούνται?

Ευχαριστώ προκαταβολικά. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

μονώροφο κτίσμα (κατάστημα) με οικοδομική άδεια - χωρίς σύσταση - έχει εμβαδόν και διαστάσεις περιγράμματος εντός απόκλισης του 2% (επιφάνεια βάσει οικοδ. άδειας = 239,02 τ.μ - επιφάνεια μετρούμενη = 240,17 τ.μ). Η διαφορά δεν αποτελεί παράβαση, όμως στην κάτοψη που θα ανεβεί στο σύστημα ποια επιφάνεια να αναγράψω ;   

Link to comment
Share on other sites

On 11/10/2023 at 7:53 ΜΜ, cvbill said:

Το ακίνητο έχει άδεια λυομένου του '74. Το λυόμενο κατασκευάστηκε με διαφορετική διαμερισμάτωση και λίγο διαφορετικό περίγραμμα αυξάνοντας τα τετραγωνικά (τα οποία παραμένουν κάτω από τα επιτρεπόμενα).

Ό,τι επιφάνεια εξέχει του νομίμου περιγράμματος είναι αυθαίρετη δόμηση και κάλυψη και χρήζει ρύθμισης! Δηλαδή, τα εμβαδά δεν λαμβάνονται "σωρευτικά"....

On 11/10/2023 at 7:53 ΜΜ, cvbill said:

Η ερώτηση μου είναι στο θέμα αδείας, θεωρώ ότι έχει άδεια ή όχι? Ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση λυόμενης άδειας, αν αντί για το λυόμενο κτίσμα της αδείας βρεθεί κτίσμα συμβατικής κατασκευής, τότε θεωρείται χωρίς άδεια. Στην περίπτωση μου όμως κτίστηκε κανονικά το λυόμενο....

Εάν είσαι απολύτως βέβαιος ότι, έχει κατασκευαστεί ως λυόμενο (δηλαδή, όπως ακριβώς αναφέρει η ΟΑ) τότε βεβαίως και υφίσταται στο γεωτεμάχιο ΟΑ και το ακίνητο υπάγεται ως Κατηγορίας 1.

On 11/10/2023 at 7:53 ΜΜ, cvbill said:

Με τις αποθήκες που είναι >15 τετραγωνικά και χτίστηκαν το 2000 επίσης τί γίνεται, θεωρούνται υπέρβαση δόμησης της υπάρχουσας αδείας του '74 άρα κατηγορία 4 ή κατηγορία 5 και άρα ... δε τακτοποιούνται?

Πως θα αποδειχθεί η παλαιότητα των αποθηκών το 2000; Τί δημόσιο έγγραφο κ.λπ. θα χρησιμοποιηθεί; Όποια από αυτές εμπίπτει στις προϋποθέσεις τις Κατηγορίας 3 μπορεί να ενταχθεί σε αυτή. ΟΙ υπόλοιπες προφανώς είναι Κατηγορία 4 και αποτελούν υπέρβαση δόμησης χώρου με μειωμένο συντελεστή και ταυτοχρόνως υπέρβαση κάλυψης.

 

Υ.Γ. Προσοχή, συνιστώ προσεκτικό έλεγχο στο λυόμενο διότι θεωρείται μάλλον απίθανο από το 1974 αυτό να υφίσταται έως σήμερα χωρίς οποιαδήποτε επέμβαση κ.λπ. Π.χ. αντικατάσταση κουφωμάτων, επισκευή στέγης κ.λπ.

 

Link to comment
Share on other sites

@mixalis_b_a_

Το εμβαδόν δεν αλλάζει (αυτό είναι το νόημα της ανεκτής απόκλισης), αναγράφεις την τιμή που υπολογίστηκε στην άδεια.

Edited by Ιουλιανός
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

προσωπικά θα έγραφα

Εμβαδό Ο.Α .... τ.μ

Εμδαδό αποτύπωσης .... τ.μ

Η διαφορά των ....τ.μ κατά το άρθ 81 παρ 2β δεν αποτελούν
παράβαση και ως εκ τούτου δεν ρυθμίζονται

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.Εχω περίπτωση γηπέδου χωρίς άδεια στο οποίο υπάρχουν οι εξείς αυθαιρεσίες.

1)Αποθήκη 14 τ.μ υψους 2.30

2)Περίφραξη με συρματοπλεγμα,πασάλους και σενάζ το οποίο είναι χωμένο στο έδαφος και σε ορισμένα σημεία προεξέχει 4-5 πόντους.

Την αποθήκη την βάζω κατηγ.3 , με την περίφραξη τι κάνω; μπορώ να την βάλω μαζί με την αποθήκη και με ένα 250αρι να ξεμπερδεύω; Μπορώ να την βάλω σαν μία λοιπή παράβαση και να την ορίσω κατηγ.3 ; η και τις δύο παραβάσεις να τις πάω με αναλυτικό σύμφωνα και με την εγκυκλιο και να ορίσω κατηγ.3;

Οι κατασκευές έγιναν μετά το 1983 οπότε δεν υφίσταται κατηγ.2 ουτε κατηγ.4 λογο μη ύπαρξης άδειας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Link to comment
Share on other sites

Οχι. Δεν γίνεται να βάλεις την αποθήκη με αναλυτικό, διότι στις λοιπές παραβάσεις μπαίνουν κατασκευές που δεν αντιστοιχούν σε επιφάνεια χώρου (με εξαίρεση όσες ρητά αναφέρονται στο άρθρο 100, πχ κιόσκι, στέγαστρο κλπ). Η περίφραξη δεν μπορεί να ενταχθεί στη δήλωση, λόγω κατηγορίας 5. Ως εκ τούτου μια τέτοια δήλωση δεν μπορεί να υποβληθεί.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να γίνει μεταβίβαση ρυθμίζοντας μόνο την αποθήκη;

Εχουμε κάποιο νέο πότε επανέρχεται η κατηγ,5;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.