Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Για το πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι ότι δεν σε δεσμεύει. Το λάθος (εκούσιο ή ακούσιο) δεν τεκμηριώνει την παλαιότητα της εγκατεστημένης χρήσης. Εσύ τεκμηριώνεις ότι η χρήση υπογείου ανέκαθεν ήταν κατοικία (και δεν δείχτηκε σωστά στην άδεια προσθήκης του '90). Για το αν μπορείς να το θεωρήσεις εντός σχεδίου, δες την αρχική μου απάντηση στο ερώτημά σου.

• Like 1
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα αγαπητοί Κοι Συνάδελφοι

Παρακαλώ την άποψη σας : Αδόμητο Εμβαδού : 537,25μ2 βρίσκεται εκτός σχεδίου Πόλεως Αιγίνης, εκτός Γ.Π.Σ., εντός των ορίων του κατηργημένου οικισμού Αγία Παρασκευή, στην ζώνη Δ' της πόλης της Αίγινας και είναι άρτιο αλλά μη οικοδομήσιμο διότι στερείται προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο πλάτους 4,00 μέτρων σύμφωνα με τις ισχύουσες Πολεοδομικές διατάξεις. (Φ.Ε.Κ. 539Δ'/1989 & Φ.Ε.Κ 308Α'/2003). Εντός έχουν κατασκευάσει στέγαστρο με κεραμίδια κι ένα bbq. Μπορεί να μπει στον 4495 κι αν ναι σε πια κατηγορία. 

Μετά από επικοινωνία μου με το τμήμα αυθαιρέτων της πολεοδομίας ο αρμόδιος υπάλληλος επέμενε ότι μπορεί να μπει κατηγορία 3. Προσωπικα έχω τις επιφυλάξεις μου καθ ότι δεν υπάρχει κάποιο άρθρο που να καλύπτει στέγαστρο με κεραμίδια Εμβαδού 65 μ2. 

Ευχαριστω πολυ. 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΔΟΜΗΤΟΥ-Model.pdf

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Θεόφραστε. Ορθώς, είχες τις επιφυλάξεις σου, διότι στην κατηγορία 3 εντάσσεται μόνο πέργκολα και όχι στέγαστρο. Επομένως, αν οι αυθαίρετες κατασκευές έλαβαν χώρα μετά το 1983, δεν μπορούν να υπαχθούν λόγω κατηγορίας 5.

• Like 1
Δημοσιεύτηκε
On 17/7/2025 at 10:29 ΠΜ, Pavlos33 said:

Καλημέρα Θεόφραστε. Ορθώς, είχες τις επιφυλάξεις σου, διότι στην κατηγορία 3 εντάσσεται μόνο πέργκολα και όχι στέγαστρο. Επομένως, αν οι αυθαίρετες κατασκευές έλαβαν χώρα μετά το 1983, δεν μπορούν να υπαχθούν λόγω κατηγορίας 5.

Ακριβώς έτσι το σκέφτομαι κι εγώ.

Ευχαριστώ Παύλο μου να είσαι καλά.

• 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Έχω ένα διαμέρισμα ρετιρέ εντός σχεδίου με άδεια του 1965, εμβαδού 40μ2 κατασκευής βεβαιωμένης και με φωτο προ 1975 αλλά με απώλεια φακέλου. Η αναλογούσα επιτρεπόμενη δόμηση του διαμερίσματος είναι 30μ2. Τακτοποιώ λοιπόν το ρετιρέ που είναι εντός περιγράμματος κτιρίου όλο ως προ 1975.

Ταυτόχρονα στη βεράντα του ρετιρέ περίπου το 1990 έγιναν αυθαίρετες επεκτάσεις 30μ2 κλειστοί χώροι με οροφή λαμαρίνα (εντός κάλυψης κτιρίου). 

Οι επεκτάσεις αυτές του 1990 είναι κατηγορία 4 ή 5 ?

Για υπολογισμό κατηγορίας, το ποσοστό υπέρβασης είναι 30 / 30 = 100% - > Κατ5. Όμως υπάρχει η παρ.δγ του αρθρου 96 παρ4 :

Παράθεση

αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση,

Θεωρώ ότι με τον όρο "ακίνητα", εννοεί την αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία και όχι όλο το κτίριο - πολυκατοικία. Όμως, στα 50 τμ προθέτω και τα 40μ2 της κατηγορίας 1 ??

Drawing1-Model.thumb.jpg.73ff64648d96ab1bc186a4aff2f1a15f.jpg

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Το πρόβλημα για σένα ξεκινάει από το ότι δεν έχεις εγκεκριμένα σχέδια και ως εκ τούτου δεν μπορείς να συγκρίνεις για αυθαιρεσίες. Οι λύσεις γνωστές και πολυσυζητημένες. Ανασύσταση ή να λάβεις "χωρίς Ο.Α" το ακίνητο με Υ.Δ ιδιοκτήτη. Αν ακολουθήσεις τη δεύτερη λύση θα έχεις 40 τμ χωρίς Ο.Α κατηγορία 1 (υποθέτω έχεις επικρατούσα χρήση κτιρίου κατοικία) και τα υπόλοιπα 30 τμ (επέκταση του 90) κανονικά θα έμπαιναν κατηγορία 5 (αν ηταν ανοιχτή). Όμως μπορείς να κάνεις χρήση της εξαίρεσης που επικαλείσαι, αν και οι γνώμες διίστανται και επ' αυτού κατά πόσο μπορείς να επικαλεστείς το σύνολο των 50 τμ για το διαμέρισμα και όχι την αναλογία-βάσει των χιλιοστών του-επί των 50 τμ. Όμως και πάλι στον προσδιορισμό της κατηγορίας έχεις 40+30>50). Οπότε, για μένα δεν σώζεται. Να υποθέσω κάποια νομιμοποίηση (όχι υπαγωγή) δεν μπορεί να γίνει;

ΥΓ. Έγραψες κάπου πόσα χιλιοστά διαθέτει το διαμέρισμα γιατί δεν το είδα. Επιπλέον, το διαμέρισμα έχει αποκλειστική χρήση του χώρου που έχει καταλάβει επί της ταράτσας;

Δημοσιεύτηκε

@Pavlos33 εχω αποκλειστική χρήση και η αναλογουσα δομησης της Ο.Ι. είναι 30μ2.

Άρα εσύ είσαι της άποψης ότι στον έλεγχο των 50μ2 βάζω και τα μ2 της κατηγορίας 1 ?? Αν ναι τότε φυσικά ξεπερνώ τα 50μ2. 

Μήπως όμως στον έλεγχο κατηγορίας 4-5 βάζω μόνο τα μ2 που είναι αντίστοιχη κατηγορία ? Δηλαδή μήπως είναι μόνο τα 30μ2 στην περίπτωση μου ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.