Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Εξετάζω μία κατοικία η οποία απεικονιζόταν στην οικ. άδεια ως κλειστή θέση στάθμευσης, που δεν προσμετρούσε σε δόμηση. Συμβολαιογραφικά η εν λόγω θέση στάθμευσης κατείχε ένα μικρό ποσοστό επί του οικοπέδου. Έχει περαιωθει ρύθμιση με τον Ν.3843 για αλλαγή χρήσης από κλειστή θέση σταθμευσης σε χώρο κατοικίας. Σήμερα κατά την αποτύπωση μας διαπιστώθηκε ότι η κατοικία είναι μεγαλύτερη κατά λίγα τετραγωνικά. Είμαστε κατηγορία 4 λόγω της εγκυκλίου 2 κατά την οποία εξαιρούνται τακτοποιηθεντες ημιυπαίθριοι χώροι η κατηγορία 5? Το ρωτάω γιατί είναι χώρος αυτοτελής και επίσης δεν είναι ημιυπαίθριος χώρος. Σημειώνω ότι στη δήλωση που επιθυμώ να κάνω θα δηλώσω τα πρόσθετα μέτρα ημ.χ. και 1 λοιπή για αλλαγή στις όψεις κλπ.

Καλό ΣΚ σε όλους!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Δεν αντιλήφθηκα το ερώτημα. Αναφορικά με την κλειστή θέση στάθμευσης η οποία μετατατράπηκε σε κατοικία. Αναφέρεις ότι ρυθμίστηκε (δεν θυμάμαι αν με τον τότε νόμο επιτρέπονταν η ρύθμιση και των κλειστών θέσεων στάθμευσης. Θυμάμαι για αλλαγές χρήσης σε υπόγεια και κλείσιμο Η.Χ) οπότε το ελέγχεις αν όντως ισχύει και η ρύθμιση του ν. 3843 είναι σωστή. Τα επιπλέον τετραγωνικά θα πάνε ως Υ.Δ.Κ.Χ.

Για την κατηγορία 4 έχουμε το εξής:

Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές που  έχουν  υπαχθεί  στους  ν.3775/2009  (Α122),  3843/2010  (Α62),  4014/2011  (Α204)  και  4178/2013  (Α174).  Δεν συνυπολογίζονται  επιφάνειες  εντός του  περιγράμματος  του  κτιρίου  σε  εντός  σχεδίου  περιοχές  που  δεν  δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση, ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013, 

και επιπλέον, αν δεν καλύπτεσαι από τα παραπάνω, έχεις και αυτό:

 αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση, 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα @Pavlos33. Με την παραδοχή ότι η δήλωση του Ν.3843/2010 είναι σωστή...

1_γράφει ότι δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός...που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους.

Εδω εγώ είμαι  Στην περίπτωση  που εξετάζω υπάρχει ένας αυτοτελής χώρος. Μία κατοικία ανεξάρτητη, αυτοτελής η οποία πάει για πώληση.

2_Στο 2ο μέρος αναφέρει ότι ημιυπαίθριοι δεν συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού...εγώ όμως δεν είμαι Όμως, δεν έχω ημιυπαίθριο χώρο. 

3_Επειδή στην πραγματικότητα πρόκειται για μία συνολική κατοικία 52τ.μ. από τα οποία έχουν ρυθμιστεί με το Ν.3843/2010 τα 48τ.μ., δεν με καλύπτει το όριο των 50τ.μ..

 

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής) & επεξεργασία μηνύματος-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα

Σε οικοδομή με Ο.Α. του 1970 έχουμε την εξής περίπτωση. Η ιδιοκτησία βρίσκεται στην β’ εσοχή της πολυκατοικίας σε μεσοτοιχία με διαμέρισμα στον όροφο. Στο διαμέρισμα το οποίο είναι προς τακτοποίηση, εκ κατασκευής έχει γίνει ΥΔ στην πίσω όψη του κτιρίου καθώς και ένα τμήμα στην κυριά όψη. Επίσης έχει γίνει κατάληψη κλιμακοστάσιου με αποτέλεσμα να έχει γίνει επέκταση του διαμερίσματος και να θεωρείται χώρος κυρίας χρήσης (κατάληψη τμήματος κοινοχρήστου χώρου περίπου 7 τ.μ.). (όπως φαίνεται στο σχέδιο).

Η ερώτηση βάση του συμπεράσματος μου σχετικά με την ΥΔ έχει ως εξής : περίπτωση ΥΚ,ΥΥ δεν υπάρχει λόγω ότι το διαμέρισμα βρίσκεται σε εσοχή και η υπέρβαση έγινε στο όριο του περιγράμματος της κάλυψης στην πίσω όψη του κτιρίου. Τώρα σχετικά με την ΥΔ η συνολική επιφάνεια της υπέρβασης είναι στα 37,74 τετραγωνικά, το αντιμετωπίζω ως κατηγορία 4, Σύμφωνα ββ κατηγορίας 4 ν4495/17 για αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%). και με την υποπερίπτωση δγ της περ. δ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4) του άρθρου 96 του Ν. 4495/17, όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 80 του Ν. 4759/2020, «αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση ». Ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της περίπτωσης μου.

Σας ευχαριστώ.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ.jpg

Edited by markkeracete
ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, αφού μιλάς για άδεια του '70, τότε με την προϋπόθεση ότι οι υπερβάσεις γίνανε τότε, είσαι είτε κατ.1 (επικρατούσα χρήση κατοικία στο 50% του ακινήτου) είτε κατ. 2. άρα οι υπολογισμοί που αναφέρεις δεν έχουν εφαρμογή στην περίπτωσή σου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση @akis73 θα ήθελα να ρωτήσω πως Δηλώνοντας την αυθαιρεσία με κατηγορία 1 αναφέρω τα τετραγωνικά με υπερβαση <50% αλλά σε περίπτωση κατηγοριας 2 πάω με αναλυτικό; ξεχασα να αναφέρω πως υπάρχουν και εξώστες οι οποίο δεν φαίνονται στην ΟΑ και κατασκευάστηκαν την ίδια χρονολογία στην πίσω όψη του κτιρίου κατατάσσεται στην κατηγορία 3;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Γειά και πάλι, όχι δεν είναι έτσι όπως τα λες, καμιά σχέση η κατ.2 με τον αναλυτικό. Φιλική συμβουλή, επειδή βλέπω ότι τα έχεις αρκετά μπερδεμένα, κάτσε και διάβασε καλά τον Ν.4495/17 ή αν δεν έχεις σχετική εμπειρία καλύτερα κάντε με ένα πιο έμπειρο σε τέτοια θέματα συνάδελφο την αυτοψία, δήλωση κοκ.

Οι εξώστες που αναφέρεις, θα μπούνε ως λοιπή παράβαση με χρονολογία κατασκευής την ίδια με αυτή της οικοδομής λόγω κοινού φ.ο. μπορείς να τους βάλεις ως κατ. 1.

Επίσης διαφώνω και με αυτό που έγραψες παραπάνω για το ύψος, δεν απαλάσσεται του ελέγχου λόγω εσοχής όπως η κάλυψη. Μέτρα το για να δεις αν συμπίπτει με αυτό της άδειας, διαφορετικά θα πρέπει να δηλωθεί και αυτό ως παράβαση.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα,

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Σε τακτοποίηση κατηγορίας 4 που αφορά νέα ανοίγματα και υπερβάσεις εξωστών με 1 Πολεοδομική παράβαση, διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά, βάσει ΑΡΘ.100, παρ.5 εκ του νόμου δεν απαιτείται να υποβάλλουμε ΤΔ, ΔΚ και κάτοψη (ΑΡΘ.99, βββ,γγγ,δδδ παραγράφου στ.), σωστά?

 

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σωστά, απλά έχουμε πει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα να υποβάλλεται και κάτοψη της υφιστάμενης κατάστασης. Τώρα που υπάρχει και η ΗΤΚ θα χρειαστεί ούτως ή άλλως ενημερωμένη, οπότε την κάνεις μία και καλή κατά την υπαγωγή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.